G4Media.ro

BREAKING Guvernul de coaliție PSD-PNL-UMDR a revenit la reglementarea pieței de energie…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Guvernul de coaliție PSD-PNL-UMDR a revenit la reglementarea pieței de energie electrică până în martie 2025, așa cum a cerut PSD / Guvernul le impune producătorilor de energie un preț maxim de vânzare, ca în cazul lemnelor de foc

Secretarul general al guvernului, Marian Neacșu, și ministrul Energiei, Virgil Popescu, au anunțat vineri într-un briefing de presă că guvernul a decis, prin ordonanță de urgență, revenirea la piața reglementată a energiei electrice. Informația a fost publicată în premieră de G4Media miercuri, după ședința coaliției de guvernare.

Piața energiei va fi reglementată până în martie 2025, a declarat Virgil Popescu. Termenul coincide cu finalul anului electoral 2024, când vor fi organizate alegeri prezidențiale, parlamentare, locale și europarlamentare.

Ordonanța de urgență prevede că prețul maxim la care producătorii de energie vor putea vinde energia electrică este de 450 de lei/MWh, potrivit lui Virgil Popescu. Ministrul Energiei a mai spus că ”este un preț care asigură dezvoltarea investițiilor companiilor, dezvoltarea de noi capacități. Vor participa doar capacitățile puse în funcțiune înainte de adoptarea ordonanței 27”.

”Mecanismul reglementează o parte din piața de energie. Face posibilă susținerea compensărilor de preț din OUG 119. Ne-am dovedit în Europa pionieri în a adopta o serie de măsuri ce au fost adoptate ulterior de alte state”, a spus și Marian Neacșu.

Este a doua încercare de reglementare de către guvern a unei piețe, după cea a lemnului de foc. Reglementarea unui preț maxim de vânzare a lemnului de foc a provocat o penurie de lemn, dat fiind că cei mai mulți producători au refuzat să mai vândă la un preț considerat prea mic.

Până în acest moment, reprezentanții sectorului de producție a energiei electrice nu au avut o poziție publică față de revenirea la piața reglementată. România a renunțat treptat la reglementarea pieței de energie, ca efect al integrării în piața unică a UE.

”E un sistem ingenios, e aplicat în Franța un sistem similar, doar că acolo vorbim doar de energia nucleară”, a mai spus vineri ministrul Virgil Popescu. ”Pentru 2023 estimăm că o treime din piața de energie se va găsi în acest sistem. Acest sistem va permite o stabilitate a prețurilor pe toată durata de aplicare a acestui mecanism”, a mai spus el.

Cum va funcționa mecanismul de reglementare, controlat de guvern, potrivit unui comunicat al executivului:

Noua OUG va modifica OUG 27/2022 și OUG 119 / 2022.

Ordonanța înființează un mecanism de achiziție centralizată de energie electrică, menit să limiteze veniturile obținute de producătorii de energie electrică. Achizitor unic va fi Operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale „OPCOM” S.A., iar prețul de vânzare va fi de 450 lei/MWh.

Mecanismul de achiziție centralizată se aplică producătorilor ale căror capacități de producere totalizează o putere instalată mai mare sau egală cu 10 MW și furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienți finali, operatorului de transport și de sistem energie electrică și operatorilor de distribuție energie electrică, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al rețelelor exploatate de aceștia.

Mecanismul de achiziție centralizată nu se aplică operatorilor economici, producători de energie electrică din surse regenerabile de energie, capacităților de producere a energiei electrice intrate în funcțiune după data de 1 aprilie 2022, precum și producătorilor cu capacități de producere de energie electrică și termică în cogenerare care livrează energie termică în SACET.

Pe perioada utilizării mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică prețul plătit de achizitorul unic producătorilor de energie electrică, pentru cantitățile de energie electrică vândute de aceștia prin intermediul acestui mecanism, este de 450 lei/MWh. În același timp, achizitorul unic vinde cantitățile de energie electrică cumpărate furnizorilor de energie electrică, care au contracte încheiate cu clienți finali, operatorului de transport și de sistem energie electrică și operatorilor de distribuție energie electrică, prin mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică, cu prețul de 450 lei/MWh.

Participanții la piață au obligația transmiterii la OPCOM și/sau Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A, după caz, a situațiilor privind prognozele de consum anuale, defalcate pe luni, în vederea considerării acestora în procedurile de achiziție organizate de OPCOM.

OPCOM organizează o procedura anuală de achiziție, în luna decembrie a anului precedent anului de aplicare, pe baza datelor validate transmise de către ANRE, și câte o procedură de achiziție lunară, pentru suplimentarea cantităților de energie electrică vândute/cumpărate în cadrul procedurii anuale. Cantitățile de energie electrică anuale și lunare rezultate în urma mecanismului de achiziție centralizată constituie obligații ferme ale participanților la piață cărora li se aplică prevederile ordonanței.

Încălcarea mecanismului de achiziție centralizată se pedepsește cu amenzi de la 1 la 5% din cifra de afaceri.

Mecanismul de achiziție centralizată va fi instituit pe o perioadă de peste 2 ani, pe durata 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

37 comentarii

  1. E o masura justificata temporar datorita crizei energetice provocata de razboiul din Ucraina.Termenul de reglementare a pietei energetice mi se pare insa mare,daca tot faci o derogare de la regulile pietei fa-o limitat in timp -pe un an,verifica functionalitatea masurilor adoptate asupra starii financiare a producatorilor de energie si a dezvoltarii productiei de energie electrica dupa aceasta perioada de un an si apoi decide daca prelungesti sau nu masura.Nu reglementarea pietei de energie e de contestat ,ci perioada de timp pentru care e dispusa, care pare fixata din ratiuni pur electorale,fara sa tina cont de legitatile economice si financiare.

    • Socialism scrie pe Romania: neomarxistii PNL reglementeaza alaturi de neomarxistii PSD, nu se mai liberalizeaza nimic!
      Sa-si schimbe si numele, din Partidul National Liberal in Partidul National Reglementat!
      La PSD e normal, sunt neocomunisti din decembrie 1989 si pana acum.

    • Celalalt, vezi ca neomarxistii sunt la voi. În ceea ce privește reglarea preturilor, era mai bine prin impozitare suplimentara, nu prin mercurial. Este posibil ca luna viitoare sa nu mai ai cu ce sa te încălzești.

    • Gogu Proctologu mananca „maro” pesedisto-penelist. Cand iei masuri socialiste cum e asta luata de PSD si PNL esti neomarxist, nu cand spun postacii USL.

    • Eugene, nu mai manca tu lichid, ca voi ați distrus tara. Ați furat tot ce se putea fura, ați ras toată industria din tara. Acum avem glovo și maluri. Probabil că ești mulțumit, asa ca nu te mai strofica degeaba!

    • Aici se vede foarte bine ca USR nu e partid neomarxist, unul care liberalizează piața nu poate fi de stânga.
      Le uram PNL un scor dintr-o singura cifra la următoarele alegeri. Ce fac ei acum se cheamă Belarus! Belarus!

    • @cata pana una alta usr se apropie cel mai sigur de un scor cu o cifra, nu psd sau pnl 🙂

    • Gogu Pintenogu, vezi că industria a fost vândută cu mult înainte de 2021. De către PSD-ul tău drag. Cine a dat fabricile la fier vechi timp de 30 de ani? Cine a distrus agricultura, căile ferate, spitalele ? Nu cumva PSD-ul tău drag timp de 30 de ani? Că doar nu AUR care nu a existat până în 2020, sau USR care a fost la guvernare 7 luni în 2021 , 7 luni din 33 de ani.

    • Spre comunism, in zbor ! 😂😂😂😂😂
      Apropo tovarăși, Armata Rosie nu mai vine, Iubitul Conducător a sunat adunarea degeaba 😂😂😂😂

  2. SI BAIETII DESTEPTI ?

    • Băieții deștepți intermediază cu castiguri cu până la de trei ori mai mult!!! Adică PSD istii infiltrați la scheme „inteligente”!
      In loc sa stimuleze investițiile în producția de energie electrică pentru scăderea prețului PSDistii pun piciorul pe gat producătorilor!!! Cat or putea și ăștia care au mai rămas, cârpiți in fund, gen CEO, Hidroelectrica, Nuclearelectrica!

    • @Marius Foarte bine spus!O sa fie zile bune pentru „smecherii” ,zile naspa pentru cine e fraier.Asa e la Romanika.

  3. 1. De obicei, din cauza incompetentei PSD-PNL-UDMR, ordonantele guvernului Ciuca sunt gresite, asa ca vor urma foarte probabil si la ordonanta asta erate, corecturi etc.
    2. Nimic nu e gratis, cum lasa sa se inteleaga PSD, PNL si UDMR, asa ca diferentele de pret vor veni de la buget, format in mare parte din imprumuturi la cele mai mari dobanzi din Europa.
    3. Din cauza limitarii preturilor, s-ar putea ca furnizorii sa „inchida robinetul” la energie, asa cum s-a intamplat la lemnele de foc. Si atunci va fi „distractie” mare.
    4. Oare pe cine din opozitie vor da vina PSD si PNL cand va incepe „distractia”? Am o banuiala, si nu e vorba despre AUR… 🙂

    • Hidro si nuclearelectrica au cost de productie intre 250-400 lei pe MW. Statul plateste 450 si apoi vinde tot cu 450 furnizorilor. Acestia percep 680-800-1300 lei pe MW de la consumator.
      Sa fim seriosi dar, global vorbind, marje nete 12-50% pt. Producator si brute de 50-160% pt. Lantul de furnizare sunt chisr generoase!

  4. Diferenta fata de plafonul la lemnele de foc este ca pretul de productie a energiei e mult mai mic fata de cei 450 lei pe MV pret de vanzare, Asta pt. Lemnele de foc nu sunt cotate la bursa din Amsterdam, din fericire!
    Energia tine de siguranta nationala, nu te poti juca la bursa cu situatia a milioane de consumatori doar pe zvonuri si reactii emotionale!

    • serios? adica un mgw de gaz ii 1300 ron , si daca il arzi si faci electricitate din el primesti doar 450 ron
      nu mai bine vinzi direct gazul asa?si opresti centralele pe gaz?
      apoi cat o fii tona de carbune si cat tre sa arzi ca sa faci un mgw de energie electrica? pe care iei 450 ron
      daca te costa carbunele mai mult nu mai bine opresti centrala?
      iar electricitatea nu ii un drept universal pe care tre sa il primiti voi
      nu iti convine pretu stai pe intuneric si cu televizorul stins
      o sa fie penurie de electricitate ca la lemne tocmai acuma iarna

    • Centralele pe gaz fac caldura + electricitate, au eficienta de 80%.
      Pana acum au functionat si dintr-o data nu mai sunt rentabile?!

    • @caucazian
      Greu cu economia! 1300 ron este pretul MW energie la clientul final. Furnizorul cumpara la 450 de la stat- cred ca are sufienta marja pt. Transport -distributie si profit in 850 ron diferenta cost/pv, nu?
      Preturile la gaz sunt umflate artificial prin tranzactiobarea la bursa. Ue va stabili o plaja de preturi admise la achizitie si f. Probabil va veni cu masuri de reglementare, temporare, bineinteles.
      La carbune sau gaz va exista o scema de compensare in caz de costuri de achizitie prea mari.
      De undeva trebuie inceput un control al situatiei.

  5. Nu se rezolva problema preturilor la energie! A se vedea ce au acut cu lemnele de foc

  6. Deci Virgil a liberalizat piata, apoi tot el face stânga împrejur.

  7. Furnizorii vor rezilia contractele existente și nu vor ”dori prelungirea contractului” . Caz concret cu un IMM care a primit o Notificare de reziliere și a fost indemnat ”să efectuați toate demersurile necesare pentru a încheia un alt contract de furnizare a energiei electrice cu orice furnizor de energie electrică ( SIC !! ) sau să solicitați unui furnizor de ultimă instanță preluarea” ( text citat din Notificare.
    Cireașa pe tort : Sistemul este atât de ”ingenios” – aici mă uit lung la ministru – că respectivei firme i-au fost retrase compensările acordate de onor minister pentru energie electrică și gaz metan, pe perioadele lunilor Nov, Dec 2021 și Ian. Febr 2022 astfel că a fost nevoit să ramburseze peste 3000 lei. Mi-e frică că omul nu are habar ce vorbește.
    Menționez că respectiva firmă în ultimii 4 ani nu a avut nici măcar o zi întârziere în plata facturilor de energie și gaz. Și nu erau mici. În asemenea cazuri ai impresia că băieții ai ceva cu tine.

  8. Deci Hidroelectrica are contract de furnizare cu 0.25 lei/kWh cu client final. Ea va fi obligata ca producator sa vanda catre OPCOM cu 450 lei maxim/MWh, apoi pentru furnizare sa cumpere tot cu 450 lei/MWh ca sa vanda catre clientul final cf. contract cu 250 lei/MWh. Luand in calcul ca este pregatita pentru listare si faptul ca a preluat multi clienti casnici cu pret bun de la „marii jucatori” care au umflat preturile nejustificat pentru a beneficia de diferenta data de stat peste plafon, nu cumva asta e schema defapt? Sa faca praf Hidroelectrica in avantajul marilor jucatori? Nu e ca si cum ANRE ar fi aparat vreodata in intreaga lui existenta interesele consumatorilor, doar ale „jucatorilor mari”…

    • E o ipoteza dar ar mai una- producatorul Hidro face un profit bun (450-250), deci e ok.
      Furnizorul spre consumator final Hidro face si el un profit bun(min. 680-450, pretul real de vanzare catre consumatorul casnic pe ctr. Cu hidro nu e cel de 0.25 pe kw).
      Ce se obtine? Stabilitatea pretului final. Diferentele negative -gaz si poate si carbune, se vor compensa de catre stat la producator si la intermediari, care pot plimba energia prin cate maini vor ca umfle preturile finale(cum s-a si intamplat de fapt).
      Suntem intr-o situatie in care piata libera este viciata si nefunctionala peste tot in UE.

    • erata – preturile se vor compensa la producatori si NU la intermediari…

    • Aici este vb doar de energia tranzactionata, fara taxe de insertie, extragere, transport, accize, cogenerare si verzi. Iar Hidro are pretul final pe aceasta energie, ca furnizor catre client final de 0.25 lei/kWh, restul sunt taxele. Despre acest pret e vorba…

    • restul de taxe hidro si le acopera din pretul total perceput consumatorului final – daca componenta de energie sare de la 0.25 la 0.45 pt. Activitatea de furnizare, este compensata de aceeasi diferenta in plus la activitatea de productie e doar un alt mod de reglare aplicabil nu doar la Hidro, ca nu era sa dea ordonanta numai pt. Ei.

      Pretul tau nu va, cf. regulii deja stabilite, putea fi sub nicio forma > de 0.68-0.80-1.3, functie de consumul lunar.

  9. Si de ce au trebuit sa ne chinuie atât și sa falimenteze industria? Era greu sa ia masura asta acum câteva luni? Plafonati dracu cât mai drastic pentru industrie și firme, ca de aici mâncăm, nu din becuri și televizoare.

  10. Va rog cititi comunicatul de azi al Nuclearelectrica privind rezultatele ecn fin, pe 9 luni si veti gasi multe raspunsuri la problemele pe care le discutati . Profit net aproape 2 miliarde ,de3 ori mai mare decit anul trecut ,productie cu 2% mai mica siasta dupa ce au platit aproape noua sute milioane la fondul de.solidaritate…cf. oug 119 /1 sept 2022 . Actiunile cresc pe bursa cu peste 3% .

  11. Una din problemele pe care le observ ar fi mutarea profiturilor de pe anumiți furnizori pe rețelele de distribuție atâta timp cât un consumator casnic cu consum peste 255 kw/luna va avea preț final de consumator industrial la 1,3 lei/kw.
    Cei care au mașini electrice sau PHEV, cei care se încălzesc electric cu AC sau pompe de căldură depășesc sigur cota de 255 kw/luna, dar cu siguranță sunt și alte cazuri.
    Apoi prețul fix de 450 lei/Mwh cu care cumpără/vinde OPCOM, cu 200% mai mare decât prețul mediu din 2020, pret la care deja s-au făcut profituri colosale este un abuz.
    Nu am făcut calcule dar la prima vedere este cea mai mare țeapă din 1989 până plătită din buzunarele tuturor cetățenilor.

  12. O noua ordonanta cu nimic nou in ea. Anul 2021 cand s-a lucrat de acasa, s-a invatat de acada si a fost consumul mare este penalizator pentru consumul anuluo 2022 si 2023. O mizerie mai abjecta nici ca se putea! Preturile sunt ceva mai mari, intervalele de consum sunt cu 15% mai mici. Ra- atii de politruci care ne conduc si salta din banii platiti de popor cate 10 000-15000 pe luna nu pricep, nu simt, nu cred.

  13. Nu producătorii de energie sint vinovati ci intermediarii.Cand s a privatizat sistemul energetic s a împărțit in trei:
    Producatorii:centrale termo,hidro,nucleare si mai nou solare si eoliene
    Transportatorii:liniile de înaltă medie,joasă tensiune
    Intermediarii : ” companii” care cumpără energie pe „piața ” de energie.
    Acestia din urmă cumpără energie de la producători prin bursă la prețul fixat de state.Dar pe bursă prețurile sint libere.Daca statele plafonează pretul la 100 € kw ,diferenta intre prețul fixat si cel de pe bursă este plătită de state intermediarilor.
    Ps: dacă ar fi fost o piață adevărată la fiecare consumator ar fi trebuit să intre 50 de cabluri electrice de la diferiți furnizori.Dar întra doar 1 !!Indiferent de ce companie este vorba.

    • mie mi se pare ca exact in intermediari loveste sistemul reglementat. E limitat pv si controlat cel de achizitie iar profiturile extraordinare sunt taxate. Furnizorii ieftini nu se supara sa primească ceva mai mult, dar oricum sunt taxati si ei pt. extra profit.
      Piata nu mai este libera la nivel de UE odata cu folosirea pretului marginal (bazat pe costul cel mai mare de productie – pe gaz- desi acesta acoperă max 10-15% din productie) si implementarea taxelor pe emisiile de co2.
      Nici măcar in us nu este liberalizata 100%, existand si acolo zone cu pret reglementat. Iaf in restul zonelor/ firmelor folosesc un pret mediu ponderat (medie ponderata a x gaz+y hidro+ z alta sursa etc). Da la ei nu s-a băgat nimeni cu taxe de co2 ca sa sustina verzituri.
      Prin actuala ordonanta piata mai degrabă nu mai este lasata in voia sortii si a intermediarilor pusi pe făcut bani mocca!

  14. @puie monta – mai fa calculele cu ipoteza ca ne aflam in 2022 si ca exista un razboi cu urmari asupra costului energiei si resurselor pe tot globul.
    Apoi mai vezi cu teapa.
    1.3 e maximum, marea majoritate vof fi pe la 0.8. Cat despre cei cu phev etc. – daca au avut bani sa cumpere jucarii intre 50 si 100% mai scumpe decat o masina similara pe motor termic, cu ajutorul tuturor fraierilor care le-au sustinut bonusul eco din taxe, inseamna ca vor avea si pt. Curent. Daca nu, vand si se apuca din nou de benzinare.
    Eu m-as gandi mai degraba la cei care nu au venituri de la o luna la alta.
    Pretul ala de la opcom este gandit ca sa acopere si costurile celor ce produc pe carbune si gaz, sau măcar o parte. Restul se compensează prin impozitarea profiturilor extraordinare pd lantul de furnizare si de productie.
    Cat era o paine in 2020 si cat e acum? Da litrul de combustibil? Pricepi ca situatia e radical diferita astazi?
    Mai sunt câteva subtilitati, cu care nu te obosesc, legate de piata internationala a energiei.

    • Sunt de acord cu tine doar în ceea ce îi privește pe consumatorii casnici care au consum mai mare de energie electrică; dacă au avut bani pentru vehicule electrice sau pompe de căldură atunci să investească și în fotovoltaice, dar mă tem că nu vor fi deloc incantati sa injecteze surplusul în rețea.
      Pe de altă parte cred că ar trebui să-ți imaginezi cum se vor încălzi cei racordați la rețelele de termoficare, care surpriză, nu prea mai merg pe nicăieri în 2022-2023.
      Vom vedea!
      Eu intuiesc totuși că se va aplica varianta tradițională: dacă s-au gândit la toate va fi o mare țeapă (prea jubilează toți), dacă nu, va fi un dezastru pe care nimeni nu și-l asumă.

    • Hai sa fim doar pesimisti! Piata reglementata a mai fost in Ro, si functiona mai ok pt. consumator si producator pana a trebuit liberalizata- asta e, cred ca esti de acord cu mine, un mare insuces!
      O problema, data si de lipsa de capacitati suficiente de furnizare stabile pt. varfuri de consum, este tranzactionarea dezavantajoasa pe pietele externe ro – vindem curent produs ieftin, de cele mai multe ori, si cumparam scump atunci e nevoie. Si vanzarea asta e facuta de intermediari in numele liberalizarii si a profitului, bineinteles. Aici sunt baietii destepti, si locali dar mai ales Internationali, ca saia au bani sa contracteze volume mari pe termen lung sau scurt.
      Deocamdata sistemul acesta nu merge, energia nefiind o simpla marfa inlocuibila prin apelarea la angro-ul vecin!
      Pt. Mediul de afaceri e important sa stie ca se poate baza pe un pret stabil pe un termen si la un nivel rezonabil – asa iti face niste bugete si macar la energie nu mai ai surprize de cost. Iar 1.3 fata de 2-3-4 lei pe kw cat ofertau diversi furnizori e mai mult decat ok!
      Sa vedem cum merge. Intentia e buna, ramane implementarea.

      La termoficare e simplu – sunt orase care se descuca f bine (gen Oradea) avand retele modernizate, pierderi reduse si cost pe gigacalorie scazut si orase gen Bucuresti, cu pierderi cat china( pretul real e pana la dublu fata de oradea, bacau etc) si care subventioneaza pana la 80%, fata de altii la care subventia e 30%, pretul la consumator. se mai mira apoi de ce trebuie sa se caciuleasca vesnic la ajutoare de stat!!!
      In termoficare contractele de fac pe termen lung si se refera la gaz, carbune, pacura – n-are treaba curentul aici.

  15. Titlul este inselator: din articol reiese ca NU este ca la lemnele de foc!!! @g4media, urat!!

  16. olandejii se incalzesc cu lemne?