Brașov: Banca de cultură Apollonia, deschisă oficial publicului
După patru ani de șantier și mulți alții în paragină, fosta Bancă Săsească, de la intersecția Weiss cu Republicii din municipiul Brașov, a fost deschisă oficial publicului. Și nu cu pereți goi, ci cu mai multe expoziții și un calendar de evenimente culturale, pregătit de reprezentanții Filarmonicii până în 15 ianuarie 2023. Asta pentru că imobilul intră în circuitul cultural și devine cel mai mare centru de cultură din oraș, denumit acum Banca de cultură Apollonia, transmite Rador.
Intrarea este gratuită, de marți până duminică.
„Avem expoziții. Avem inclusiv instalații de new media. La intrare am construit niște porți care, practic, te transportă într-o altă dimensiune, dimensiunea aceasta culturală a hub-ului Apollonia, a Băncii de cultură Apollonia, urmând să descoperim aici expozițiile care au loc. Acum ne aflăm într-un spațiu cu o expoziție a lui Ștefan Popescu, o expoziție care vine din tezaurul României, realizată împreună cu prietenii noștri de la Art Safari. Pe lângă aceasta, avem o expoziție de fotografie a lui Iosif Trif, un fotograf brașovean. Avem Cafeneaua culturală a artiștilor brașoveni. Am avut acolo o selecție de 70 de artiști și 270 de lucrări depuse, din care 56 au fost selectate să fie expuse prin rotație și 12 vor fi expuse permanent, iar la etajul 1 avem o expoziție a pictorului brașovean Ștefan Mironescu”, a precizat managerul Filarmonicii Brașov, Ioan-Dragoș Dimitriu.
Dacă vizitați expozițiile în Banca de cultură Apollonia, nu ratați seiful de la parter! Este similar cu cel de la Banca Națională a României, Agenția Brașov, dar ce este în spatele lui rămâne un mister de zeci de ani.
„Nu știm foarte multe despre acest seif. Nu știm ce este în interiorul lui, pentru că nu am găsit cheile. Am contactat Banca Națională, au venit cu un set de chei. Din păcate, nu s-a potrivit niciuna dintre ele. Noi, totuși, sperăm ca acolo să găsim o comoară. Probabil că la un moment dat vom reuși să deschidem și această ușă. Nu știu, poate apelăm la specialiștii în domeniu să reușim să deschidem ușa. Credem că seiful – pentru că este similar cu un seif aflat la Banca Națională – credem că este chiar de la începutul acestei clădiri. Bancorex-ul din 90 a funcționat și în mod cert era aici seiful”, a spus Radu Dascălu, consilier al primarului municipiului Brașov.
Seiful este unul dintre elementele istorice păstrate, dar mai sunt și altele la etaje. Reablitarea imobilului nu a fost un proces ușor.
„Ne aflăm într-un monument istoric de importanță majoră pentru Brașov, un monument care a împlinit 116 ani, dintre care 25 a stat închis, nefolosit. Lucrările au durat patru ani de zile. Au început în 2018, au implicat mai multe acțiuni, de la consolidarea structurii, până la intervenții pe fațade și pe interioare. Sunt lucrări de o complexitate deosebită. Pe perioada lucrărilor au apărut diverse neprevăzute, de exemplu, o bucată a zidului cetății, o bucată de zid vechi, descoperită ca urmare a săpăturilor, care a necesitat descărcarea arheologică și punere în conservare”, a spus primarul municipiului Brașov, Allen Coliban.
Reabilitarea a însemnat o investiție de aproximativ 17 milioane lei, de la bugetul local. Programul evenimentelor este disponibil pe apolloniabrasov.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank