G4Media.ro

Bogdan Aurescu: ”Ungaria este mult mai dependentă decât alte state de surse…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Bogdan Aurescu: ”Ungaria este mult mai dependentă decât alte state de surse externe de energie/ Trebuie să creştem capacitatea noastră de interconectare”/ Péter Szijjártó: ”Dinspre Ungaria putem transporta anual către România 2,6 milioane metri cubi de gaze”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, marţi, că Ungaria este mult mai dependentă decât alte state de surse externe de energie şi că trebuie găsite soluţii în acest sens. El s-a referit şi la creşterea capacităţii de interconectare dintre România şi Ungaria, iar omologul său maghiar Péter Szijjártó a afirmat că dinspre Ungaria către ţara noastră poate fi transportată anual cantitatea de 2,6 milioane de metri cubi de gaze.

  • “Am discutat despre energie, este un domeniu care preocupă în mod firesc atât România, cât şi Ungaria. Este o situaţie complexă la nivel european pentru care trebuie să găsim soluţii. Din păcate, Ungaria este mult mai dependentă decât alte state de surse externe de energie şi trebuie găsite soluţii în acest sens. Există o preocupare importantă la nivelul Uniunii Europene, planul REPower EU, care se află în prezent în discuţie la nivelul Uniunii, va oferi o serie de soluţii, dar sigur că trebuie să continuăm să creştem capacitatea noastră de interconectare şi am discutat astăzi despre creşterea capacităţii de interconectare a proiectului nostru bilateral de interconectare de gaz. Trebuie să consolidăm capacităţile noastre de stocare în interiorul Uniunii Europene. De asemenea, trebuie să găsim surse alternative şi să punem accentul şi pe energie regenerabilă, pe energie nucleară şi aici atât România, cât şi Ungaria sunt pe poziţii apropiate”, a declarat Bogdan Aurescu, la finalul întâlnirii avute cu ministrul de externe maghiar.

Péter Szijjártó a declarat la finalul discuţiilor că Ungaria şi România au făcut eforturi pentru creşterea securităţii energetice:

  • “Atât România, cât şi Ungaria au depus muncă foarte serioasă în creşterea securităţii energetice, respectiv diversificarea resurselor pe care le putem utiliza. Din păcate, nu am primit întotdeauna tot ajutorul din exterior. În acelaşi timp, acum ne putem ajuta reciproc şi, din fericire, există disponibilitatea din ambele ţări pentru a pune pe baze şi mai sigure furnizarea energetică pentru ambele ţări. În primul rând, ambele ţări folosesc energia nucleară. Energia nucleară este sustenabilă, curată, sigură şi ieftină. (…) Pentru energia nucleară avem nevoie de elemente de radiatoare nucleare pe care până acum le-am transportat prin Ucraina, ceea ce este imposibil în momentul de faţă, motiv pentru care am început negocieri pentru romanii a transporta aceste radiatoare pe cale nouă, prin Bulgaria şi România”, a afirmat Péter Szijjártó.

El a precizat că sunt negocieri avansate pentru creşterea capacităţii interconectorului dintre Ungaria şi România:

  • “Avem negocieri avansate pentru a creşte semnificativ capacitatea interconectorului dintre Ungaria şi România. Dinspre Ungaria putem transporta anual către România 2,6 milioane metri cubi de gaze şi în curând vom semna acordul cu privire la creşterea capacităţii dinspre România spre Ungaria, să creştem de la 1,7 milioane la 3,3 milioane metri cubi. Până acum am transportat către România peste 200 de milioane de metri cubi, iar dinspre România înspre Ungaria peste 300 de milioane de metri cubi”, a precizat ministrul de externe maghiar.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. nu inteleg… daca ungaria e aia dependenta de importurile de energie, atunci de ce e vorba de transportat gaz DINSPRE ungaria SPRE romania?

  2. Ce zice romanul si ce raspunde ungurul.
    Adica Romania ar putea livra catre Ungaria gaze din propria ograda..
    Iar ungurul se lauda ca si el poate da Romaniei milioane de metri cubi de gaz.
    Ce uita ungurul sa specifice e ca ca gazul pe care l-ar livra ei catre Romania nu ar fi gaz unguresc, ci 100% rusesc.
    Destepti foc ungurii astia ))))

    • La fel ca si gazul ”romanesc” care ar putea fi livrat catre Ungaria.
      Ca si ala e de productie ruseasca. Doar ca vine prin intermediari la noi, nu prin contract direct de la Gazprom. Ca cea ce producem noi, in mare parte e exportat de OMV-Petrom, acasa, in Austria.
      Destepti foc romanii astia ))))

    • Băi, Carulman, e vorba de gazul ro din M. Neagră. În viitor.
      Nu de gazul ruZZZnac.

    • E biogaz produs in fabricile de gulyas.

  3. Romanul si Ungurul pot cucerii Lumea ! „Simetria ‘Attila – Burebista’ ” .

  4. Cu olandezii mai avem o repriza, ca n-au inteles de ce au fost crutati.

  5. Si nu uitati sa va luati bilete la Ozora !! : D

  6. Se inteleg perfect astia!Fiecare vorbeste cel duce capul!Deci noi trebuie sa tragem concluzia ca vom face schimb de gaze cu Ungaria?

  7. Deci noi le vom da anual 2.6 milioane de m3 de gaze iar ei ne vor da anual doua transe de cate 1.3 milioane de m3 de gaze. Asta zic si eu afacere.

  8. In traducere libera pentru cine nu știe dar comentează:de ani de zile românii au vândut gaze la unguri undeva la 47 lei/mia M3,în același timp cumpărând,tot de la unguri cu 70 și ceva mia de metri cubi!țin minte că cine a pus mai multe întrebări de-astea a ajuns și el politician după aia!nu cu mulți ani în urmă!că era gaz românesc sau rusesc,sincer,nu știu!dar asta e adevărat!

  9. „Ani de zile”, cel mai abuzat pleonasm, nedeclarat oficial, din limba romana.

  10. Ați citi cu atenție despre ce a fost cu adevărat întâlnirea ro-hu?
    Ne-au întrebat ungurii dacă RO ar permite tranzitarea de material nuclear ruZZZnac, via BG.

  11. Comparand cat de des discutam despre ‘ani lumina’, clar e pleonasm. Sunt ferm convins ca in 99.999% din cazuri nimeni nu se gandeste la ‘ani lumina’. + ca daca-l folosesti in context ‘pleonastic’ , e pleonasm.

  12. Este clar că târgul este in defavoarea valahilor și va fi mereu așa. Romania a întors spatele rușilor și totuși cumpără gaz de la ruși(prostul proștilor din Obor fara nici o demnitate) Ungaria cumpără gaz de la ruși dar nu le-a întors spatele(sluga cu interese extrem de eligibile). Scopul lor este sa ii ajute pe cetățenii români de etnie maghiara. Este cineva împotriva?