G4Media.ro

Blugii existau deja în anii 1600 / Dovada în picturile unui misterios…

Sursa foto: La Repubblica

Blugii existau deja în anii 1600 / Dovada în picturile unui misterios pictor italian / O galerie  de artă din Milano expune tablourile așa-numitului „Maestru al pânzei de blugi” / Țesătura asemănătoare cu pielea de cârtiță era denumită de francezi „blu di Genova”

La Milano sunt expuse operele unui pictor necunoscut din Lombardia care, încă din secolul al XVII-lea, și-a înfățișat subiecții îmbrăcați în blugi. Cu efecte surprinzătoare, relatează La Repubblica.

Ceea ce se observă în picturi este denim adevărat, sunt blugi autentici, cu două sute de ani înainte de sosirea lui Levi Strauss, negustorul din San Francisco care se presupune că i-a inventat în imaginarul colectiv.

Ei au fost pictați de un artist din zona Lombardiei în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, specializat în portretizarea unor subiecți purtând această țesătură ciudată care a devenit atât de la modă mult mai târziu.

Pentru a sărbători cea de-a 30-a aniversare a sa, luna aceasta, Galeria Canesso din Milano și Paris expune, printre alte bijuterii renascentiste și baroce, câteva uleiuri pe pânză ale așa-numitului „Maestru al pânzei de blugi”, un artist descoperit de Maurizio Canesso însuși, unul dintre cei mai mari comercianți de artă din lume.

Aproape nimeni nu știe că, încă din secolul al XVI-lea, în Italia se comercializa o țesătură asemănătoare cu pielea de cârtiță, pe care francezii o numeau blue jeans, „blu di Genova”. Dar era folosită pentru a confecționa pânzele navelor comerciale, nu pentru îmbrăcăminte, ca în aceste picturi surprinzătoare.

„Numele real al pictorului? Nu știm, deși întrebarea a fost pusă mai multor istorici de artă”, explică Canesso.

În pictura ”Femeia cerșind cu doi copii”  fusta ei pufoasă până la gleznă este în mod clar din denim, la fel ca în ” emeia care coase și doi copii” și ”Masa frugală”.

„Primul tablou al maestrului pânzei de blugi l-am cumpărat în 2004, la o licitație din New York. După o căutare îndelungată, am găsit multe: șapte le-am vândut și trei sunt încă în posesia mea. Valorează unul de la 100.000 la peste un milion de euro”, spune Canesso.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. frate, asta e stire de times new roman?

  2. Refuz sa folosesc acest cuvant distorsionat din limba engleza.Blue Jeans este o marca