G4Media.ro

Bloomberg: România, printre economiile emergente vulnerabile la un război comercial

Bloomberg: România, printre economiile emergente vulnerabile la un război comercial

Filipine şi Egipt sunt cele mai rezistente economii emergente la un posibil război comercial, în timp ce Mexicul este cea mai vulnerabilă din cauza exporturilor sale mari spre SUA, arată o analiză realizată de Bloomberg în rândul a 21 de economii emergente. Printre economiile vulnerabile se regăseşte şi România (locul 17 din 21), alături de Chile, Africa de Sud, Croaţia şi Mexic, transmite Agerpres.

Acest clasament a fost realizat pe baza unor indicatori precum: impactul războiului comercial (în funcţie de ponderea exporturilor spre SUA şi China raportată la PIB-ul nominal), poziţiile de cont curent, ratingul suveran şi rezervele valutare.

Majoritatea ţărilor care se situează pe primele poziţii în acest clasament au perspective robuste de creştere economică. Scorurile înregistrate de Filipine şi Egipt sunt mai mari pentru că recentele vânzări de pe pieţele în curs de dezvoltare au lăsat activele lor relativ subevaluate. În schimb, Mexicul se confruntă cu ameninţarea unor noi tarife vamale din partea preşedintelui SUA, Donald Trump.

„Economiile care au fie o cerere internă solidă, mai mici expuneri comerciale pe China şi SUA sau cele cu mai multe restricţii pentru investitorii străini să acceseze pieţele sunt mai izolate. Este de înţeles de ce ţări precum Mexicul, care sunt mai vulnerabile la încetinirea economiei SUA, au un scor mai slab”, a declarat Satoru Matsumoto, manager la Asset Management One Co.

Investitorii sunt în căutarea unor active de pe pieţele emergente care continuă să ofere valoare pe fondul valului de vânzări declanşat de escaladarea războiului comercial la începutul acestei luni. Atunci, preşedintele american Donald Trump a impus taxe vamale suplimentare de 25% pentru importuri de bunuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari. În replică, Ministerul chinez de Finanţe a informat că, începând cu data de 1 iunie 2019, vor fi impuse tarife vamale suplimentare variind între 5% şi 25% pentru un număr de 5.140 de produse americane în valoare de 60 de miliarde dolari.

Analiştii se întreabă acum până unde ar putea merge acest război comercial? Un fost vice-ministru al Comerţului a avertizat că există pericolul unui război comercial care ar putea dura „peste 30 de ani şi chiar 50 de ani”.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Cred ca INS prezinta date eronate. Mafia si coruptia au uzurpat industria si agricultura romaneasca pana la desfiintare.

  2. Vulnerabilitatile rssh tzigania nu sunt (re)cunoscute.
    Mica parte ca efect al lipsei de infos.
    Care, chiar daca sunt accesibile sunt tratate prin prisma „educatiei”.
    Mare parte… din cauze naturale/native.
    Impotenta cvasigenerala merge pana la a refuza sa accepte ca in contextul mondial rssh tzigania a fost, este, si va fi piece-of-shit din toate punctele de vedere.
    Chiar daca realitatea (ce-i drept) statistica le pune piciorul-de-rai la acelasi nivel cu „tari” uncategorized (deoarece pana si subdezvoltarea presupune o minima crestere) to’ar’sii mandri trag un covor de povesti comu’istoido-horrordocse peste mizeria retrograda si fundamentalista, caracteristice perioadei anterioare evului mediu.