G4Media.ro

Bloomberg: Cruciata anticorupție ia în vizor problema fraudelor în valoare de 73…

Sursa: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Bloomberg: Cruciata anticorupție ia în vizor problema fraudelor în valoare de 73 de miliarde de dolari din UE. Kovesi din România va conduce noul Parchet al UE. Planurile includ accelerarea dosarelor care vizează fraudarea bugetului UE

În țara sa natală, România, Laura Codruța Kovesi a declanșat o campanie anticorupție fără precedent, care l-a trimis după gratii pe cel mai puternic politician al țării.

În timp ce se pregătește să conducă primul birou de procurori la nivelul Uniunii Europene, Kovesi intenționează să-și repete succesul din plan intern, luând în vizor cele până la 60 de miliarde de euro (73 miliarde de dolari) pe care estimează că bugetul blocului le pierde în fiecare an din cauza fraudelor.

Miza este mai mare ca oricând: Parchetul European (EPPO) cu sediul la Luxemburg, condus de Kovesi, care va deveni operațional luna viitoare, își începe activitatea într-un moment în care UE se pregătește să distribuie sume record statelor membre – aproximativ 2 trilioane de euro în finanțări din bugetul său regulat și din fondul de stimulare în contextul pandemiei.

Au existat obstacole la început. Unii dintre semnatarii pentru crearea EPPO urmează  să-și desemneze procurorii. Însă Kovesi, în vârstă de 47 de ani, rămâne încrezătoare că poate ajuta la reducerea cu cel puțin un an a timpului mediu pe care îl presupune în prezent o anchetă privind fraudele, atunci când va prelua controlul asupra investigațiilor existente și când va dobândi puterea de a deschide altele noi.

„Suntem o echipă foarte entuziastă”, a spus ea luni, într-un interviu. „Avem această ocazie unică de a configura un birou de procurori care să poată servi drept referință cu privire la modul în care ar trebui făcute lucrurile.”

Kovesi a fost imaginea eforturilor istorice anticorupție din România, care – printre membrii UE – a stagnat ani de zile aproape de coada indicelui anual de percepție a corupției al Transparency International. Ei i s-a datorat încarcerarea a zeci de înalți oficiali între 2013 și 2018, înainte de a fi destituită de partidul de guvernare de la acea vreme. Acest lucru nu a împiedicat ca influentul lider (al partidului) să fie ulterior condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu.

„Un motiv de îngrijorare”

Pe măsură ce EPPO prinde contur, politica stă din nou în calea dnei Kovesi. Doar 22 din cei 27 de membri ai UE s-au înscris în acest proiect voluntar – Ungaria, Polonia, Suedia, Danemarca și Irlanda au decis să nu se înscrie. Slovenia, care s-a alăturat unor țări din Europa de Est în nerespectarea unora dintre normele democratice ale UE, nu a finalizat desemnarea candidaților pentru noul Parchet, în ciuda faptului că și-a ales cei doi candidați în urmă cu aproape o jumătate de an. „Slovenia este un motiv de îngrijorare”, a spus Kovesi. „Ce fel de mesaj doriți să trimiteți când știți că biroul începe să funcționeze de la 1 iunie și, totuși, nu ați desemnat procurorii?”

Guvernul de la Ljubljana nu a răspuns la solicitările prin e-mail și telefonice pentru comentarii referitoare la candidații săi.

Odată funcțional biroul, Kovesi se așteaptă să aibă inițial o serie de aproximativ 3.000 de dosare restante în primul an al EPPO. În timp ce își propune să accelereze termenele dosarelor, ea spune că va dura, totuși, până la apariția unor rezultatele tangibile, din cauza procesului judiciar îndelungat anterior hotărârilor judecătorești definitive.

Majoritatea cazurilor în desfășurare provine din Italia, România, Republica Cehă, Slovenia și Germania, potrivit dnei Kovesi. Dar este probabil ca rețeaua să se extindă, deoarece derularea planului de recuperare și reziliență al UE oferă mai multe oportunități de fraudă. „Când există mai mulți bani și mai multă flexibilitate, există și mai multe riscuri”, a spus Kovesi.

Sursa: Bloomberg / Autori: Andra Timu, Irina Vilcu — cu colaborarea Stephanie Bodoni, Jan Bratanic (preluare via Rador)

Sursa: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Andrej Babic la puşcărie!

  2. Whoa, iar scrie presa internationala despre Kodrutza.

    „Autori: Andra Timu, Irina Vilcu”

    • „cu colaborarea” – mai citeste, nu se terminase. zic sa iti pastrezi energia pentru momentul cand aresteaza infractori. nu e departe.

    • @ andrei

      da, celelalte doua persoane au verificat corectitudinea scrierii in uk-andeza

  3. cruciata sau cruciada ?

  4. Jegul de Tăpălagă publică anunțurile securist nenorocit ce ești cu toată presa din România !