G4Media.ro

Bistriţa: Primăria blochează balansoarul pentru persoanele cu dizabilităţi după ce mai mulţi…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Nu este prima oară când auzim asta de la o instituție publică. Din păcate, genul acesta de situații nu fac decât să accentueze prejudecățile despre accesibilitate, anume:
    ❌ este nevoie de zone separate de joacă pentru cei cu dizabilități
    ❌ nu mai punem echipamente de joacă considerate universale pentru că se lovesc cei fără dizabilități
    ❌să nu se atingă copiii fără dizabilități de echipamentele de joacă universale.

    ✔️ Spațiile de joacă, parcurile, zonele de agrement trebuie să susțină socializarea, nu să genereze segregare, iar astfel de situații ar trebui să ne facă mai atenți la cum sunt proiectate spațiile publice de joacă, nu doar de a selecta produse dintr-un catalog.

    O parte din problemă este echipamentul în sine care presupune intervenția unei persoane adulte să asiste copilul să se joace – adică să deschidă rampa (unele echipamente au și indicații vizibile care informează în legătură cu asta). Deci, nu contează dacă copilul are sau nu dizabilități, ci trebuie să fie asistat de un adult când se joacă cu leagănul respectiv.

    Altă problemă este că de cele mai multe ori se pun doar echipamente universale pentru a bifa cerințele, iar locul de joacă în sine nu este proiectat incluziv sau luând în considerare cerințele de accesibilitate.

    PS: nu uitați că în spațiile de joacă pot veni și părinți cu dizabilități, bunici care insoțesc nepoții, deci echipamentele singure nu rezolvă problema accesibilității.

  2. Încurajăm Primăria Bistrița să descarce și să consulte cu încredere ghidul gratuit „Spații publice fără bariere” de pe site-ul Amais.ro . Anexa 3 conține cerințe de proiectare ce pot fi incluse în caiete de sarcini 🙂