G4Media.ro

Biserica Ortodoxă refuză lingurițele de unică folosință și renunță temporar la împărtășirea…

Biserica Ortodoxă refuză lingurițele de unică folosință și renunță temporar la împărtășirea credincioșilor care vin la slujbă. Împărtășirea cu linguriță comună nu e reglementată de vreun sinod, dar e o tradiție de 900 de ani

Biserica Ortodoxă Română reîncepe slujbele cu credincioși în aer liber, dar refuză să renunțe la împărtășirea credincioșilor cu o linguriță comună și, în consecință, amână acest moment culminant al liturghiei, a anunțat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.

Reamintim că guvernul a acceptat ca slujbele să poată fi reluate, doar în aer liber, dar nu a fost de acord cu utilizarea unei singure lingurițe cu care să fie dată sfânta împărtășanie la finalul slujbei.

Bănescu a spus că împărtăşirea comună a credincioşilor este amânată o scurtă perioadă, până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe.

„A avut loc o consultare firească a membrilor Sfântului Sinod în legătură cu o scurtă amânare a împărtăşirii comune, până la finalizarea unei consultări inter-ortodoxe cu celelalte Biserici, confruntate şi ele în acelaşi registru liturgic cu provocarea ridicată de pandemie. În acest moment sunt clare câteva lucruri foarte importante, deşi cu un caracter temporar: slujbele cu credincioşi vor fi oficiate exclusiv afară; bisericile vor fi redeschise doar accesului pentru rugăciune individuală a credincioşilor, cu respectarea unor reguli de igienă şi protecţie; împărtăşirea comună (în timpul Liturghiei) este amânată o scurtă perioadă, până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe”, a declarat miercuri Vasile Bănescu, pentru AGERPRES.

El a menţionat că „a mai existat un astfel de moment dramatic al amânării împărtăşirii, timp de două luni, în 1829, şi tot din motive legate de epidemie”.

Patriarhul Daniel le-a cerut luni membrilor conducerii BOR (Sfânatul Sinod) să spună dacă sunt de acord cu această amânare, după cum a scris în exclusivitate G4Media.ro. Patriarhul arăta în scrisoarea trimisă celorlalți înalți prelați că utilizarea unui lingurițe comune nu e reglementată canonic de vreun Sinod Ortodox, dar este o tradiție veche de nouă secole.

„Nu este nimic total nou şi nimic contrar teologiei liturgice a Bisericii, care are menirea să îl ghideze pe omul credincios printr-o lume reală, confruntată uneori cu crize grave, inclusiv medicale. În anumite contexte trebuie să trecem proba realismului creştin, care ne protejează de orice formă de abordare magică a ‘celor sfinte’ şi de punerea în conflict a credinţei profunde cu raţiunea practică. Creştinismul autentic, hrănit din fidelitatea faţă de Tradiţia genuină a Evangheliei şi faţă de cea filocalică, patristică, nu pune în conflict artificial credinţa şi raţiunea, ci le cultivă cu discernământul izvorât din credinţa în Hristos, nu din aceea în propria credinţă”, a mai spus purtătorul de cuvânt al BOR, citat de Agerpres.

Context. În februarie 2020, chiar la debutul epidemiei de coronavirus, Patriarhia Română a transmis printr-un comunicat că fiecare credincios care crede că este bolnav de gripă sau coronavirus poate să evite sărutarea icoanelor și poate cere ca Împărtășania să fie făcută cu lingurițe aduse de acasă. A urmat o replică dură din partea multor teologi și preoți, iar Patriarhia a făcut un pas înapoi și a respins utilizarea lingurițelor de unică folosință.

Foto: G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

68 comentarii

  1. Solutia banala:
    Se inlocuieste vinul cu palinca. Autodezinfectant.
    Pot sa micsoreze lingurita, totusi

    • @Inapasevedeinvers:
      La dusca daca este etilic si nu metilic, merge ! :)))))))

    • si, ce ramane, daca credinciosul nu poate, inghite popa, ca in sticla nu se mai baga.
      La sfarsitul impartasaniei parintele poate sa cante si hore

    • @Inapasevedeinvers:
      Dar de jucat hora , credinciosi o vor juca doar daca mentin distantarea fizica !:)))

      PS. Hac .. hic… am zis ! :))

  2. Este una dintre cele mai proaste si mai semnificative decizii dintre cele luate de BOR. Cele sapte taine ssunt fundamentale pentru rolul bisericii ca intermediar intre credinciosi si divinitate. Din punct de vedere teologic ele se bazeaza pe harul preotilor si nu pe ritualul in sine, ritualul avand doar rolul de a sprijini viata religioasa, ilustrand elemente importante pentru educatia credinciosilor. Daca as fi un om religios, as fi foarte dezamagit ca biserica a ales forma (ritualul) in dauna esentei (taina impartasaniei). Asta nu inseamna ca traditia de 900 de ani nu are valoare, dar toate religiile monoteiste sustin ca Dumnezeu i-a dat omului uzul ratiunii ca sa aleaga in functie de diverse constrangeri etice si practice si l-a facut responsabil de efetele acestor decizii. De fapt omul s-a facut singur responsabil atunci cand a inteles binele si raul mancand fructul oprit. Ori in acest context, bunul simt spune ca ritualul poate fi modificat temporar pentru a pastra esenta, adica taina impartasaniei, insotita de o forma sau alta de spovedanie. Personal, nu sunt un om religios, dar ma intristeaza calitatea proasta a deciziilor unei institutii centrale pentru cultura si istoria noastra si in care majoritatea populatiei are mare incredere. Nu pot spune ca nu ma asteptam, dar e trist.

    • Foarte bun punctul de vedere si frumos scris. Păcat ca nu esti religios, dar eu cred ca esti după cum ai scris. Într-o zi cred ca vei conștientiza si tu acest lucru.

  3. Deci, asa cum mentioneaza purtatorul de cuvant al BOR ,,a mai existat un astfel de moment dramatic al amânării împărtăşirii, timp de două luni, în 1829, şi tot din motive legate de epidemie” Atunci, cu aproape 200 de ani in urma i a dus capul pe oameni ca vor raspandi boala altfel dar acum diversi se dau de ceasul mortii c a nu ar exista risc de imbolnavire. QED….
    Oameni buni, Mantuitorul nu ne a cerut sa ne supunem vreunui ritual ci sa facem fapte bune sa traim in cumpatare asta conteaza si nu te pot absolvi de pacate mataniile aghiazma sau impartasania, e ca si cum ati incerca sa il pacaliti sau mituiti pe Dumnezeu. E exact cum era cu scrisorile de indulgenta cumparate pe vremuri de la Papa, de aceea s a si desprins biserica protestanta din cea catolica fiindca nu puteau fi de acord sa fentezi credinta cu astfel de trucuri. Dumnezeu ne vrea buni. Botezati sau nu impartasiti sau nu. Adica daca te nasti intr o familie de musulmani sau atei si nu te au botezat nu te au invatat sa te inchini si nu mergi la impartasanie dar in viata de zi cu zi respecti cele 10 porunci e mai bun decat tine unul care insala fura preacurveste e rau dar se impartaseste si merge la slujbe? Ce e in capul vostru?
    Oricum separat de aceasta discutie saut initiativa Patriarhului si a Sfantului Sinod si le multumesc in numele celor care doresc o Biserica ortodoxa modernizata si implicata in realitate si societate, nu tributara dogmelor invechite. L emultumesc ca protejeaza astfel vietile credinciosilor si indirect si pe cele ale necredeniciosilor

    • in 1929 biserica ortodoxa din cele 2 principate nu era autocefala, in caz ca ne amintim cat de cat ce am priceput de la scoala…

    • Cum sa te fi nascut intr-o familie necrestina, sa nu te fi invatat nimeni nimoc despre crestinism si sa respecti decalogul?!

      Pai tu ai citit cele 10 porunci?! Si cam cum vrei sa le respecte respectivul pe primele patru?!

    • @sanitarul… daca insistinsa raspunzi pe forma, nu pe fond, vezi ca decalogul e partajat de crestinism, iudaism si islam. Pe fond insa, inclusiv bisericile traditionale pun paganii virtuosi in fata pacatosilor. Asa cum ziceam si ceva mai sus, exista solutii care impaca toate caprele si toate verzele daca ne folosim intelectul. Dar asta ar insemna sa fim plicticosi si sa nu ne certam.

  4. Dar ce ne facem cu toate Metcedesurile ultimul tip, pline de superdotari, cu toate încălzire și termopanele de prin biserici, microfoanele și stațiile wifi de prin aceleași biserici, cu posturile TV și radio Tinitas și multe alte modernizări care NU sunt in Sfânta Scriptura????

    • Ati dat dvs. bani la Biserica din care s-au făcut toate astea? Cum adică încălzirea din Biserica? Cât de comunista sunteți? Vreți sa opriți încălzirea in Biserici ca sa nu mai meargă oamenii acolo? Hai la mama Rusie cu dumneata! sau mai bine zis in lagărele chineze!

  5. Pe scurt: e mai importanta ”lingurita” decat „împărtășania”…

  6. Sper că credincioșii s-au prins că e vorba de un șantaj de cea mai joasă speță, adică: ori faceți cum vrem noi, ori….ura și la gară!

  7. „e o tradiție de 900 de ani ” am niste indoieli privitor la varsta BOR!

  8. M-am intrebat demult de ce la restaurant nu iti dau sa mananci cu lingurita nespalata de la altul, dar la biserica fac asta pretinzand ca nu poti lua nimic ? Acum a recunoscut si BOR ca si inainte de pandemie împărțeau tot felul de agenti patogeni prin lingurita comuna. Ar trebui redenumita „sfânta împărtășanie de microbi”.

  9. „o tradiție de 900 de ani”.. motiv necesar si suficient. Oare ce alte obiceiuri din evul mediu ar mai dori BOR sa pastreze!?

    • bataia, cel mai probabil. cu varianta ei mai elaborata, tortura.

    • JUGUL!
      Pana pe la 1900, cei care nu veneau duminica la biserica erau adusi cu forta in JUG. Da, un jug ca cel de boi dar care era facut special pentru asta. Erau adusi in JUG si fortati sa asculte slujba in genunchi cu Jugul la gat. Erau scutiti cei bolnavi, care il anuntau pe popa inainte; si mai erau scutiti si cei care erau negustori si trebuiau sa plece la targ, dar trebuiau pentru asta sa dea o danie in bani popii ca sa fie iertat. (povestit de Vasile Alecsandri).
      Acum intelegeti de ce BOR-ul se poarta asa? De ce sunt impotriva libertatii de constiinta si de gandire? Pentru ca sunt niste nostalgici ai JUGULUI. Desigur, ai JUGULUI la gatul altora!

  10. pentru g4 midia: Sa intelegem ca nu ati mai primit donatiile promise de 2%? Aveti macar ce manca?

  11. Exact asa au procedat si atunci cand li s-a propus teoria conform careia Pamantul e rotund si nu plat:”Blasfemie…! Daca Pamantul e rotund, atunci cum de lui taica parintele, cel plecat sa racoleze enoriasi in Polinezia sau in Papua Noua Guinee, nu-i cad poalele sutanei in cap si astfel (piei Satana!) sa fie pus, saracul, intr-o situatie delicata, fata in fata fiind cu atatia bastinasi pofticiosi…?…”

  12. Întrebare : de ce să nu vină fiecare enoriaș cu propria
    lingurița de argint încrustată cu pietre semipretioase
    ( ametist, rubin, ochi de tigru😜 si ce mai poate fiecare după posibilități) și se rezolvă dilema cu sfânta taină a împărtășaniei????🤭

    • Raspunsul e simplu: pentru ca ametistul, rubinul si toate celelalte pietre pretioase, nu sunt ochii tigrului, cum spui tu, @Manu, ci sunt… ”ochii Dracului”, asa cum sunt si banii, iar BOR nu accepta asa ceva…Nu fiscalizat, ca altfel…

    • trebuie sfintita lingurita pentru a putea servi la ceremonial

  13. De ce nu renunta pentru totdeauna la acest obicei scabros? Ei chiar nu pot nicicum sa iasa din Evul Mediu?
    Si, apropo, ce s-a mai intamplat cu dosarul penal al talibanului din poza?

    • Dar eu vin sa îți explic cum sa omori pisicile și cum sa le bei sângele când faci dumneata ritualuri satanice? Eu vin sa îți explic cum sa îți duci femeia la produs? Eu nu ma bag in viața ta și nu îți dictez nimic, in schimb tu o faci. Hai valea!
      Nu va fi nici un dosar penal pentru ca nu a fost încălcată nici o lege, oricât de ușor v-au prostit niste jurnalisti mincinoși și niste policitieni demonizați.

    • Dosarul talibanului ori l-au pierdut, ori l-au clasat din lispa de probe 😜😜😜
      Sigur nu o să mai auzim de el…🤭

  14. Trebuie sa-i recunosc si sa-l felicit pe Danut SRL pentru spiritul intreprinzator. Prin aceasta decizie inteligenta, impartasania a devenit un produs de contrabanda.
    Pana la pandemie, credinciosii lasau cativa lei la cutia milei dupa fiecare impartasanie. Acum, cutia milei va fi exclusa, iar impartasania se va face discret, individual si se va plati la negru (adica direct la omul imbracat in negru). Si nu va asteptati ca pentru o impartasanie in ilegalitate pretentiile sa fie aceleasi ca la una in libertate. Pe vremea prohibitiei din SUA, preturile la alcool au explodat.
    Din aceasta pandemie biserica va iesi intarita, iar preoti instariti.
    Felicitari Danut SRL !

    • In câte Biserici te-ai impartasit tu? Spune-ne care e “taxa” pentru fiecare impartasanie dacă stii așa bine. Cutia Milei e problema ta, dar nu te obliga nimeni sa pui nimic in ea, ce treaba ai tu cu cei care pun?

    • @ Ted
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 cel mai bun comentariu….🤣🤣🤣🤣…
      @ioane
      De ce îți versi veninul pe părerile oamenilor???
      Așa ești tu învățat la biserica? Cine nu-i de acord cu tine să te pui cu parul pe el????

    • @john: Astia n-au habar pe ce lume sunt! Nu ai ce sa raspunzi unor amibe care cred ca au evoluat la stadiul de primate! Mai bine arunca-le niste banane (virtuale)! Astia sunt, si sunt muuulti! Exact cum trebuie sa fie si cum e scris!

  15. Oare de ce tocmai niste indivizi care n-au nicio treaba cu impartasania (unii nici nu stiu ce este), care n-au intrat in viata lor intr-o biserica-unii sigur nici prin scoala n-au trecut din cate se observa, carora valorile morale le sunt pur si simplu necunoscute, care habar n-au de ce sunt pe lumea asta, tocmai acestia se gasesc ei, in desteptaciunea lor evolutionista, sa bata tastatura si ei asa…doar ca freaca o menta si ori nu au slujbe, ori sunt asistati ori stau pe banii statului ori pe banii parintilor! Te uuuuuiti asa…ce le debiteaza neuronu’ si te intrebi de ce-i mai tine Bunul Dumnezeu pe lume? Daaaar…de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!

    • Să știi că știm și cei împărtășania, suntem și scoliți, avem și joburi….
      Nedumerirea multora dintre cei care au avut ceva de spus este: de ce se agață Danny de o linguriță??????????? Are importanță ca-i de aur, argint sau plastic?????
      Sau contează simbolistica împărtășaniei?????
      Eu mă mir câte măgarii se pot face in numele lui Dumnezeu și câți reduși mintal sunt…. care nu își pun neuronii la treabă, i-au de bun ce spun vecinii, preoții, etc…
      Eu cred că Dumnezeu ne vrea deștepți, nu tâmpiți…..
      Dar așa cum ai spus : unde nu e, nici Dumnezeu nu cere…..

    • Ia aici o banana si fii cuminte, desteapta te-a mai dresat ala! Bravo!

    • Banana să i-o dai mamei tale, ca premiu că te-a fătat!!!😜😜😜😜😜😜

    • De fatat, fata numai maimutele! Eu nu sunt din aceeasi specie cu tine! Dar vad ca ti-e foame in continuare! Mar..s la cusca si te culca!

    • Nu fii baiat ‘ neculivat’ …. de fătat , fată doar animalele ( mamiferele) … așa că marș și pune mâna pe o carte (că singur nu te contaminezi de sarcov) și dispari din peisaj…. las loc celor care au ceva de spus gândind cu capul lor!!!!
      Ps: sper că nu ai progenituri de educat că îi compatimesc ….. in cazul in care ai , cred că le-ar fi mult mai bine cu niște asistenți maternali!!!
      Poate așa au șansa să primească o educație sănătoasă, să pregătească pentru lumea asta in care suntem obligați să trăim.
      Ps1: sper că nu ești preot….. să ai oameni pe mâna de îndrumat. .. .
      Ps2: sper că ești doar unul traieste singur și trist….
      😈😈😈😈😈😈🤮

    • Si…ce scoala ai facut(degeaba)? Aia de dresaj? Cred ca nu ti-a iesit! Hai fii cuminte, mai ia o banana asa de la mine, si dupa aia te poti cauta de pa..duchi cu suratele tale! Uite, iti dau voie! Ai grija totusi la impuiere!

  16. inainte de a va adresa „un salut republicain”, as spune ca pozitia BOR se bazeaza pe costurile astronomice ale achizitionarii celor x sute de mii de lingurite de unica folosinta (pe care le vor si afurisi ca obiect), care ar fi dat o lovitura mare bugetelor parohiale si ale BOR, dupa 2 luni in care nu au incasat nimic.
    si va dati seama ca varianta achizitionarii ar fi dus la disparitia linguritelor de unica folosinta de pe piata, sau la cresterea pretului lor, intocmai ca si in cazul mastilor, manusilor si altor PPE.
    aferim!

  17. Ok, credinciosii au interzis la impartasanie, dar preotii care fac slujba NU! In manastiri, preotii si calugarii trebuie sa se impartaseasca. E pe bune asta! Dupa ce plimba lingurita din gura-n gura, ala care a impartasit tre’sa bea tot ce a mai ramas din pocalul ala (are alta denumire, dar am uitat ce mi-a spus barbatu’), apoi tre’sa adune frimiturile de paine de pe tava pe care au taiat-o pentru nu stiu ce (alta denumire) si sa le manance. Asta este tipicul bisericesc.
    Intrebare: popii vor folosi aceiasi lingurita? Daca da, atunci sa vezi distractie la Balş!

    • Categoric că vor consuma tot din Potir,folosind lingurița sau band unul după altul. Acum problema cu „Matei Balsul” e un pic mai complicată.Ips Pimen s-a împărtășit împreună cu 25 de preoți,după ancheta DSP doar el a fost pozitiv,ceilalți 25 toți negativi. In Romania exista leprozerie,aceiași linguriță la toți leproșii,tot ce rămâne consuma preotul.Exista spitale de infecțioase,aceiași linguriță la cei cu HIV,hepatita etc,preotul consuma totul.Lucrul asta se petrece în România de 30 de ani sub ochii medicilor.La bisericile mari,sau la mănăstiri zeci de oameni,de la ebeluși în fașă până la bătrâni hodorogiti.Aceiasi linguriță iar preotul bea tot ce rămâne.Poate unii vă imaginați că preotul nu consuma ce rămâne,nu cred sa existe un asemenea preot în biserică ortodoxă care sa arunce Trupul Domnului la coșul de gunoi. Deci?

    • Daniel, ieri am citit un comentariu aici si m-a surprins, recunosc! Cineva povestea ca a fost rugat de o vecina sa ii faca o groapa, in gradina, pentru a ingropa painea de la biserica…mucegaita! Cum iti explici ca a mucegait painea? Nu de alta, dar avem si noi in casa de vreo 2-3 ani paine de la Paste si nu e mucegaita. Da-mi, te rog, o explicatie, dar nu incepe cu d’alea :”graul din care a fost facuta era stricat”, „drojdia avea nu stiu ce…”.

  18. Câți dintre dv care ați comentați obișnuiești să vă împărtășiți in mod regulat? Asa_i că niciunul? Și atunci de ce va amestecați in oala altora? Cineva mai sus propunea modernizarea dogmelor. Profund neștiutor respectivul.In ortodoxie așa ceva e complet exclus.Dogmele sunt milenare și nu suporta nici cea mai mica schimbare.Ele sunt definitive și vesnice.Doar ritual poate suferi modificari în funcție de necesități.” Lex orandi est lex credendi”, adică cultul oglindește credința a fost dictonul după care s-au călăuzit creștinii încă din primul secol.Mii și mii de straini s-au convertit la ortodoxie fara sa priceapă o iota din limba doar vazand ritualul.Ritual ortodox îți inmoie picioare,orice biserica sau mănăstire unde se slujește corect te pune în legătură directă cu cele 2 mileniu de creștinism dar și cu cultul liturgic al Vechiului Testament.Aceleasi vorbe,aceiași închinare.Sigur că ritualul poate suferi modificări.Spre exemplu în lagărele și pușcăriile comuniste, preoții nu erau costumați cu fir de aur,erau în zdrențe,tot din zdrențe își sfinteau un patrafir ,își făceau o cruce din lemn,gamela era potirul,iar Trupul Domnului bucăți de pâine uscata pe care le treceau pe deascuns din mana în mână în tot lagărul sau pușcăria.Credinciosii își făceau cruce cu limba…etc toate fiind bine primite.Deci,in concluzie ritualul cu o linguriță se poate oricând modifica fara sa creeze nici o problema,dar de ce atâta graba?

    • @Daniel: Daca-mi permiti sa-ti dau un sfat, cum i-am spus si lui john: „Astia sunt, si sunt muuulti! Exact cum trebuie sa fie si cum e scris!” Explicatiile nu-si au rostul pentru acestia, doar pentru cei putini (zic eu)!

    • Sfintii Parinti, in desert, cand nu aveau apa, botezau cu nisip.
      Iar impartasania, in catacombele Romei, pe vremea prigonitorilor, se facea cu boage de grau…tot de la Sfintii Parinti citire. Corect?!
      Oare BOR de ce nu renunta la prostia asta cu „DOAR LINGURITA DE LA BISERICA”? Asa isi respecta biserica „turma”? Asta merita cei care merg la biserica – sa fie opriti de la impartasanie?! De ce? Au pacatuit atat de mult incat sa nu ii impartaseasca?

    • Sfintii Parinti, in desert, cand nu aveau apa, botezau cu nisip.
      Iar impartasania, in catacombele Romei, pe vremea prigonitorilor, se facea cu boage de grau…tot de la Sfintii Parinti citire.
      Acum, oamenii vor fi opriti de la impartasanie? Corect?! Au asa multe pacate capitale?

    • >> ritualul cu o linguriță se poate oricând modifica fara sa creeze nici o problema,dar de ce atâta graba?

      Pare ca a creat nu o problema, ci foarte multe probleme, intr-o biserica care dovedeste prin decizia ei ca forma e mai importanta decat fondul. Pe de o parte biserica afirma ca impartasania e foarte importanta, citand din Biblie: „Şi le-a zis Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veţi mânca trupul Fiului Omului şi nu veţi bea sângele Lui, nu veţi avea viaţă în voi.” Dar cand vine vorba de a schimba un detaliu brusc nu mai e important daca credinciosii sunt privati de aceasta taina suprema. Sa astepte, lingurita are prioritate. Cata ipocrizie!

      >> Câți dintre dv care ați comentați obișnuiești să vă împărtășiți in mod regulat? Asa_i că niciunul? Și atunci de ce va amestecați in oala altora?

      Dar credinciosii de ce se amesteca in oala altora, cel mai recent prin cheltuirea banilor publici pe un referendum care voia sa oblige pe toti sa urmeze ideile lor despre casnicie? Casnicia religioasa poate sa o faca biserica cum vrea, dar casnicia civila e cu totul altceva.

    • @daniel „Dogmele sunt milenare și nu suporta nici cea mai mica schimbare.Ele sunt definitive și vesnice” daniel, nu ma pricep, intreb de curiozitate, dogmele chiar nu au fost schimbate absolut niciodata, de cand au aparut si pana acum? in schimb, la cat de vesnice sunt nu stiu …. ca planeta asta o sa dispara la un moment dat, asta iti garantez eu. cand, nu stiu, dar cel mai tarziu, va fi cand va soarele se va transforma intr-o stea pitica, cel mai probabil. nu stiu daca oamenii vor supravietui distrugerii sistemului solar si ma intreb cum vor mai exista dogme fara oameni … si un alt lucru, nu am inteles de ce preotii trebuie costumati in fir de aur. credeam ca din contra, aurul si in general bogatia, limuzinele, etc. nu sunt vazute ca elemente pozitive in religie. se pare ca ma inselam, au si limuzinele rolul lor „spiritual”

    • @Daniel, dar la slavona si calendarul iulian de ce ati renuntat?

  19. CRP,eu am fost până la 25 de ani ateu convins.Evident că explicațiile nu_si au rostul pt omul necredincios.Credinta e ceva tainic,rareori vine prin explicații.N_am de gând să convertesc pe cineva ci doar sa informez.In general, necredincioșii sunt slab informați și ușor de manipulat.Devenind credincios am descoperit că 90% din ce știam despre credință era fals.”crede și nu cerceta”am învățat de la proful de istorie în gimnaziu,cica ar fi dictonul creștinilor.Fals,este dictonul lui Cels,un filosof păgân care l_a aruncat asupra creștinilor acuzandu_i în fața împăratului roman.Bolsevicii l-au preluat și iarăși i-au acuzat pe creștinii de această mizerie.Dictonul creștinilor este conform NT „crede și încredințează_te că ceea ce crezi este adevărat”

    • Daniel, si „slab informati” nu cumva mai inseamna si ignoranti si slab educati si necultivati si tot ce tine de cultura si educatie precara? Asa si cu valorile dupa care se conduc! Respect!

  20. Gabi,pâinea sfințită de la biserica se mucegăiește că orice pâine.Doamna a procedat bine ingropand_o,sfințirea acestei paini nu-i schimba proprietățile fizico-chimice.Aghiazma mica se strica la fel de repede că orice apa obișnuita.Aghiazma mare in schimb rezista ani,zeci de ani. E un alt fel de sfintire

    • Daniel, stiu ca doamna a procedat conform canoanelor bisericii, stiu ca preotii n-au voie sa imprastie un strop de vin, indoit cu apa calda, sau o frimitura de paine, dar mai intuiesc ceva: daca biserica ar fi acceptat sa isi imoartaseasca enoriasii cu lingurite din plastic, acele lingurite trebuiau dristruse – ingropate nu mergea, ca nu-s biodegradabile. Ar fi trebuit arse in crematorii – alti bani, alta distractie.
      Apropo, nu merg la biserica si nici nu ma impartasesc, dar asta nu inseamna ca nu gandesc si inghit toate informatiile care mi se servesc.
      Era sa uit! Sa stii ca nu toata painea aia care se da duminica la biserica mucegaieste!

  21. Gabi, sfinții Părinți au botezat cu nisip in deșert.Apa este doar un simbol.Corect.Impartasania cu boabe de grau a fost în cazuri excepționale.Nu_i cazul,nu suntem în situații excepționale. Am toată convingerea că în cazuri excepționale preoții vor împărtăși credincioșii,mă refer la cei pe patul de moarte.Daca n-ar face_o ar săvârși un păcat grav.ordonantele de urgență nu sunt o scuză,preoții nu se supun din punctul asta de vedere Cezarului.In ce privește împărtășirea tuturor credincioșilor Biserica are tot dreptul să hotărască oprirea de la Sf Împărtășanie.Practica opririi de la împărtășanie este bimilenară.Nu ne împărtășim când și cum vrem noi.Deci unde_i greșeală?

    • Canoanele date de Sfantul Vasile cel Mare – 7 ani sa fie opriti de la Euharistie desfranatii necasatoriti, 15 ani cei ce au savarsit adulter, 20 de ani pentru ucigasi! Batranele de la tara >75 + sunt desfranate? Au comis adulter? Au fost condamnate pentru omor? Dau bani cu dobanda? Ghicesc in stele? Au facut avort acu’o luna? Sincer, te inteleg, cred ca esti preot sau ai terminat Teologia ! Dar incearca sa nu mai fii atat de habotbic! Intelege ca sunt preoti si preoti…intelege ca si ei gresesc si cateodata, poate gresc mai mult decat noi, astia nedusi la biserica! Incearca sa „iesi” din traditiile alea stabilite de biserica. Poate…iti va fi mai bine!

  22. Bug ești inteligent,cred deja incepi sa faci deosebire între dogma și ritual. Dogmele sunt credințele noastre,spre exemplul credem într-un Dumnezeu singur in Ființa dar întreit in persoane,sau Hristos este și Dumnezeu dar și om asemenea noastră etc Deci ce sa se schimbe ,Dumnezeul nostru sa fie altcumva? pai noi credem că e neschimbător . Dogmele nu s-au schimbat,nici n-au evoluat ci doar au fost făcute anumite precizări în cele 7 Sinoade Ecumenice.De curiozitatea,poți citi o sinteză,dogmatica lui DAMASCHIN,care precizează pe scurt credintele creștinilor din primele secolele.Atentie, biserica nu are multe dogme,biserica are și lucruri despre care sfinți își dau cu părerea,și are miliarde de lucruri despre care nu știe nimic!De ce nu se pot schimba dogmele? Pt simplu motiv că la ortodocși daca se schimba o dogma toată credința este minncinoasa si falsă. Ortodox înseamnă drept credincios.

  23. stafilococii aurii nu renunta la impartit moartea cu lingurita

    • Vezi ca deschid astia terasele restaurantele si molurile! Fii pregatit sa-ti iei portia de sanatate odata cu berea! Poate-ti scuipa ospatarul in ea, ca te-ai uitat urat si nu i-ai dat bacsis! Ah…ospatarul e si el om! Tu?

    • Scoala ioc, munca nici atat! Stafilocoace, vezi ca dau astia drumul la destrabalare frate! Se deschid terasele- super, restaurantele, super, cluburile si mall- urile! Du-te ia-ti portia de sanatate cu amicii, la o bere, ca poate va „stupeste” ospatarul cate unu’ d-ala mare in pahare ca nu i-ati dat bacsis! Ah…ospatarul e si el om! Tu?

    • Euglena, vezi dau astia drumul la destraba..pardon, la libertate! Scoala nu, munca nu, stii ca covidu’ il iei si prin…alta parte nu numai din lingurita? Si din bere il poti lua daca-ti stupeste unu in ea ( vreun amic poate?)!

  24. Gabi ,nu sunt preot sau teolog ,sunt un biet credincios convertit după multă vreme de atei și necredința.Ideile dv sunt fantasmagorice , n-au nicio legătură cu ortodoxia
    Schimba_tj-va sursele de informare.Pastorii np din Ro nu sunt de încredere inventează la fel că neomarxistii.va imaginați că în ortodoxie totul se reduce la bani? Ațunci cum epxicati
    Miile de monahi și monahii care duc o viață ascetică in mănăstire din Ro.La mine in Ardeal exista cel puțin 2 mănăstiri unde fiecare calugar are cel puțin o facultate.bankeri,doctori ,profesori universitari ,scriitori, patroni etc s-au călugărit.oare pt ce? Le găsiți povestea pe net.

    • Daniel, nu-mi voi schimba sursele de informare! Stii de ce? Pentru ca sursa mea este de la SSC. Nu este nevoie sa citesc gazeta sa aflu ca Pimen a turnat la Securitate, ca Epifanie Norocel de la Bz (a murit intre timp) a lasat mostenire o masina si o suma imensa de bani…suma gasita in chilie dupa moartea lui. Nu e nevoie sa citesc gazeta sa iti spun ca pentru a intra la Seminarul Telologic dai mii de Euro, sa iti spun ca in unele manastiri si-o trag aia in toate gaurile si…mai stiu, dar mi se face greata!
      Stii, este pentru oara, data de cand comentez pe acest site, cand am incercat sa nu fiu rautacioasa. Am ajuns sa-mi spui ca ideile mele sunt fantasmagorice fix cand stiu din interior ce se petrece acolo!
      Apropo, tot ce am scris, legat de sfintii parinti, impartasanie, canonul Sf.Vasile, etc…stiu de la domnul meu. Este teolog, lucreaza fix in domeniu, dar nu, nu este preot si nici nu este habotnic si spalat pe creier!

    • Daniel: Exact ce-ti spuneam in comentariul de mai sus! Mai are rost? ( vezi comment nick gabi si altii)!

  25. Vezi ca deschid astia terasele restaurantele si molurile! Fii pregatit sa-ti iei portia de sanatate odata cu berea! Poate-ti scuipa ospatarul in ea, ca te-ai uitat urat si nu i-ai dat bacsis! Ah…ospatarul e si el om! Tu?

  26. Pt Petrov daca mai citește În ortodoxie ,încă din primele secole,biserica n-a folosit doar limbile culte,greaca ,latina ci mesajul a fost tradus in limbile popoarelor.Deci renunțarea la slujbele in greacă , latina ,slavonă pe teritoriul României a fost un lucru firesc.Primele tipărituri in limba română au fost tocmai cărțile de cult.Deci putem spune ca popii ăștia pe care-i ii blamați au pus bazele limbii romane literare.