G4Media.ro

Bilanțul lui Ciorbea după 5 ani ca Avocat al Poporului: Dublarea numărului…

Victor Ciorbea participa la evenimentul organizat cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la infiintarea institutiei Avocatului Poporului , joi, 21 septembrie 2017. Inquam Photos / George Calin

Bilanțul lui Ciorbea după 5 ani ca Avocat al Poporului: Dublarea numărului de angajați, creșterea salariului și ”alegerea subsemnatului” în conducerea a două asociații internaționale

Victor Ciorbea se laudă în bilanțul oficial la finalul mandatului de Avocat al Poporului cu alegerea în conducerea a două organizații internaționale și dublarea numărului de angajați ai instituției. El deplânge însă faptul că ”am avut multe realizări în acest mandat, care, adesea, au fost ignorate”. Ciorbea se mai arată nemulțumit pentru criticile primite din cauză că nu a atacat la Curtea Constituțională zecile de ordonanțe de urgență adoptate de guvernele PSD.

Reamintim că Ciorbea, numit Avocat al Poporului în 2014 de majoritatea PSD, a refuzat cererile repetate ale societății civile sau opoziției politice de a ataca la CCR ordonanțele de urgență care au produs efecte nocive în justiție sau în domeniul fiscal.

De asemenea, el a fost criticat pentru că a militat permanent pentru a i se acorda pensie specială și creșterea salariului.

Iată principalele extrase din bilanțul oficial al lui Victor Ciorbea:

1. Alegerea subsemnatului ca membru în consiliile de administrație a două asociații internaționale constituite pentru instituțiile de tip Ombudsman
2. Organizarea de evenimente cu participare internațională (congrese, consilii de administrație, seminarii, conferințe, mese rotunde etc.)
3. Participarea la reuniuni și conferințe internaționale
4. Organizarea de întâlniri și colaborări bilaterale în țară (cu omologi Ombudsmani – din Bulgaria, Serbia, China etc. ), precum și a zeci de întâlniri bilaterale cu prilejul unor evenimente internaționale

Legea nr. 35/1997, publicată în Monitorul Oficial cu numărul 48 din data de 20 martie 1997, prevedea pentru Avocatul Poporului doar 7 atribuții. În prezent, numărul atribuțiilor exercitate a crescut la 32 de atribuții.

Toate aceste modificări legislative au fost însoțite și de majorarea numărului de posturi, astfel încât de la 99 de posturi, în anul 2014, în mandatul meu s-a ajuns la un număr 165, iar potrivit actului normativ de modificare, se preconizează un număr de 180 de posturi.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului, republicată, la a cărei redactare am participat alături de colegi de-ai mei, era menit să consolideze, ținând seama și de principiile reținute de Comisia de la Veneția, statutul și rangul constituțional al instituției Avocatul Poporului în toate componentele sale: rang, salarizare, condiții de pensionare și mijloace legale de intervenție, fără ca prin aceasta să se poată considera că este încălcată Legea fundamentală a țării. Actul normativ adoptat nu făcea decât să dea eficiență statutului constituțional al Avocatului Poporului de apărător al drepturilor și libertăților persoanelor fizice. Cât priveşte beneficiile materiale, „problema stabilirii remuneraţiei ombudsmanului nu este doar o problemă de respect public, ci, de asemenea, de independentă a instituţiei”.

În legătură cu activitatea privind controlul de constituționalitate, în contextul în care instituția a fost învestită, cel mai adesea, cu solicitări de sesizare a Curții Constituționale cu un pronunțat caracter politic, ne-am concentrat activitatea pe soluționarea unor aspecte de neconstituționalitate care conduc la încălcarea drepturilor unor categorii vulnerabile ale societății: minori cu boli grave, tineri defavorizați, sportivi cu dizabilități, persoane aflate în executarea unor pedepse privative de libertate.

Din cauza sesizărilor având caracter politic, o mare parte din mass-media se axează aproape în exclusivitate pe criticarea activității noastre, ignorând munca noastră ce vizează îndeplinirea rolului constituțional de apărare și promovare a drepturilor și libertăților persoanelor fizice, desfășurată prin intermediul celor șase Domenii de activitate.

În concluzie, alături de colegi, cărora le mulțumesc și pe această cale, am avut multe realizări în acest mandat, care, adesea, au fost ignorate. Vă rog să nu faceți același lucru cu cei care îmi urmează în funcție.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Piei drace poate crăpi până să mănânci banii furați de la români(care de altfel își merită soarta).

  2. “Realizarile” domnului Ciorbea vor ramane de trista amintire, tot ce a atins acest politruc in tara asta s-a facut praf: guvernare, pntcd, avocatul poporului.
    Va-ti lasat mituit de un stat corupt si nu va-ti indeplinit functia. Asa ca hai..mars la lada de gunoi si sa-ti stea pensia aia speciala in gat!!!

    • … concluzia: fiecare, după intelect, înțelege ceva din articolul recorder!
      Așa nu sau „pentru că putem”.
      Sictir mr cioarba!

  3. Si daca vreti sa cititi mai multe despre dl Ciorbea va recomand articolul de pe recorder
    https://recorder.ro/sfarsitul-lui-ciorbea-de-la-tanarul-sarac-si-cinstit-la-avocatul-infractorilor/

  4. Marete realizari. Nici macar mafioti din PSD si ALDE nu pot sa-i dea astuia inca un mandat . . .

  5. Asteptam ca DNA sa deschida un dosar penal cat casa lui de mare, se aude acolo?

  6. Asa cum arata, asa are si sufletul, un nenorocit, imi vine sa vomit.

  7. loazir nenica pe banii prostimii.
    partidul din astia vrea. venali, slugi absolute.
    sa fie blestemat. sa n-aiba parte!