
Benzina și motorina s-au ieftinit după eliminarea supraaccizei, dar nu atât de mult cât se anunța. Ministerul de Finanțe a actualizat accizele cu rata inflației
De la miezul nopții un litru de carburant costă cu 32 de bani mai puțin, ca urmare a eliminării de la 1 ianuarie a supraaccizei la carburanți. Totuși, reducerea preconizată era mai mare: de 45 de bani pe litru. Ministerul de Finanțe a publicat, însă, marți seară, o nouă grilă a accizelor, care au fost actualizate cu inflația, așa cum prevede Codul Fiscal, ceea ce a făcut ca la pompă prețurile să scadă mai puțin.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Ieri, înainte de trecerea în noul an, un litru de benzină standard la una dintre stațiile Petrom de pe Șoseaua Mihai Bravu din Capiatală era vândut cu 5 lei și 56 de bani. De la miezul nopții prețul a scăzut la 5 lei și 24 de bani. La aceeași stație Petrom, un litru de motorina costă astăzi 5 lei și 45 de bani. Pe 31 decembrie putea fi cumpărat cu 5 lei și 77 de bani.
Reducerea a fost însă mai mică decât cea preconizată ca urmare a publicării în Monitorul Oficial pe 30 decembrie a legii prin care se elimină supraacciza la carburant, introdusă în 2014. Potrivit legii promulgate de președintele Klaus Iohannis și votată de Parlament, nivelul accizelor a scăzut de la 2.038 lei/1.000 de litri pentru benzină la 1.656 lei și de la 1.895 de lei/1.000 litri pentru motorină la 1.518. Potrivit economica.net, aceste niveluri ale accizelor erau sub nivelul minim obligatoriu din Uniunea Europeană.
Pe 31 decembrie, Ministerul de Finanțe a publicat pe pagina sa de Internet alte niveluri pentru accizele la carburant aplicabile de la 1 ianuarie 2020. Potrivit MFP, „s-a procedat la actualizarea cu creșterea prețurilor de consum comunicată oficial de Institutul Național de Statistică”. Cu alte cuvinte, Ministerul Finanțelor a ajustat nivelul acestei taxe cu rata inflației din ultimul an, așa cum cere Codul Fiscal. Astfel, nivelurile finale ale accizelor sunt de 1.773 de lei/1.000 de litri pentru benzina fără plumb și de 1.625 de lei/1.000 de litri pentru motorină.
Ca urmare a eliminării supraaccizei, un plin costă astăzi cu aproape 20 de lei mai puțin.
Supraacciza la carburanți a fost introdusă în 2014 cu promisiunea că banii strânși vor fi folosiți pentru realizarea de investiții în infrastructură, ceea ce nu s-a întâmplat. Nu este prima eliminare a supraaccizei. S-a mai întâmplat asta și în 2017, dar a fost reintrodusă în două etape în toamna aceluiași an. Potrivit Ministerului de Finanțe, din toamna lui 2017, când a fost reintrodusă, și până în septembrie 2019, statul a încasat din supraaacciza la carburanți 5,7 miliarde de lei.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
27 comentarii