G4Media.ro

BBC Travel: Cele mai bune țări din punct de vedere al balanței…

Foto: © Golubovy | Dreamstime.com

BBC Travel: Cele mai bune țări din punct de vedere al balanței de gen

Potrivit Forumului Economic Mondial (WEF), situația este mixtă la nivel mondial din punct de vedere al egalității de gen. Potrivit ultimului său raport Global Gender Gap, acul se mișcă în direcția corectă, dar în mod progresiv, arată BBC Travel. În ritmul actual de progres, raportul constată că vor fi necesari 131 de ani pentru a se ajunge la paritate deplină între femei și bărbați (raportul nu ia în considerare identitățile non-binare sau alte identități), dar până acum, nu este egalitate maximă în nicio țară.

Deși țările din Europa și America de Nord tind să se descurce mai bine decât restul lumii, există numeroase variații. Statele Unite, de exemplu, se află pe locul 43, cu un decalaj de gen închis în proporție de mai puțin de 75%, în urma unor țări precum Columbia, Belarus, Liberia și Cabo Verde. Australia (77,8%) se situează pe locul 26, între Mozambic și Chile, iar Canada (77%) pe locul 30, între Slovenia și Barbados.

Raportul cântărește aspecte precum participarea economică a femeilor (inclusiv diferențele de gen în ceea ce privește veniturile, ocuparea forței de muncă și rolurile de conducere), nivelul de educație (cu măsuri precum ratele de alfabetizare și înscrierea în învățământ), sănătatea și supraviețuirea (cum ar fi speranța de viață) și emanciparea politică (reprezentarea femeilor în parlament, pozițiile ministeriale și anii cu un șef de stat bărbat sau femeie).

BBC Travel a discutat cu rezidenți și expatriați din patru dintre cele mai bine clasate națiuni pentru a înțelege mai bine cum este să călătorești sau să te muți în aceste țări.

  • PRIMELE 10 ȚĂRI ÎN RAPORTUL 2023 PRIVIND DIFERENȚELE GLOBALE DE GEN (citat de BBC Travel):
    Islanda, decalaj închis în proporție de 91,2%
    Norvegia, 87,9%
    Finlanda, 86,3%
    Noua Zeelandă, 85,6%
    Suedia, 81,5%
    Germania, 81,5%
    Nicaragua, 81,1%
    Namibia, 80,2%
    Lituania, 80%
    Belgia, 79,6%

Islanda: „Imaginea pozitivă depinde depinde de unghiul din care te uiți”, scrie BBC. În raportul WEF, Islanda ocupă primul loc în ceea ce privește participarea politică, datorită faptului că aproape 25 din ultimii 50 de ani s-a aflat o femeie în fruntea statului și că 48% dintre membrii parlamentului său sunt femei. Dar se situează pe locul 79 la nivel de educație și pe locul 128 pentru sănătatea și supraviețuirea femeilor.

Chiar și în cazul măsurătorilor în care Islanda are performanțe bune, cum ar fi diferența salarială, imaginea de zi cu zi este mai complicată, spune Hulda Tolgyes, psiholog din Islanda. Diferența salarială dintre sexe din Islanda este mai mică decât majoritatea altor țări, parțial datorită legislației din 2018 care declară că companiile cu mai mult de 25 de angajați trebuie să ofere salariu egal pentru muncă egală (sau riscă amenzi zilnice). Cu toate acestea, Tolgyes spune că i se oferă în mod regulat o sumă mai mică de bani ca remunerație pentru participările ca speaker, decât primește soțul ei, chiar și atunci când acestea sunt oferite de aceeași companie – un eveniment atât de frecvent încât ea crede că trebuie să fie vorba despre sexism.

Norvegia: Norvegia ocupă locul al doilea în clasamentul WEF 2023, cu o diferență globală de gen estimată a fi de 87,9%. De asemenea, s-a clasat pe primul loc în 2021 Women Peace and Security Index.

Performanța înaltă nu este surprinzătoare, spune Thea Ringseth, o norvegiană de origine care a trăit în diferite părți ale țării, inclusiv Oslo și Trondheim. „Egalitatea de gen este destul de vizibilă în Norvegia”, a explicat ea. „Sunt mult mai multe femei în poziții în care de obicei erau bărbați, cum ar fi primul nostru, care în ultimii opt ani a fost femeie, și există o mulțime de femei lideri în guvern și în alte poziții cheie”. În special, Norvegia are mai multe femei reprezentate în funcții de minister decât orice altă țară.

În afara politicii, Norvegia are rezultate deosebit de bune în ceea ce privește alfabetizarea femeilor (se clasează pe primul loc), numărul de femei profesioniste și lucrătoare tehnice (de asemenea, pe primul loc) și paritatea veniturilor (locul șase).

Noua Zeelandă: Noua Zeelandă ocupă locul patru în raportul WEF în general, ceea ce o face pe cea mai bună performanță din emisfera sudică. Se descurcă deosebit de bine în ceea ce privește reprezentarea politică, cu 50% dintre membrii parlamentului femei, în timp ce înscrierea femeilor în învățământul primar și secundar este aproape la egalitate cu cea a bărbaților.

Jessica Vredenburg, o canadiană care locuiește în Noua Zeelandă din 2016, este profesor de marketing la Universitatea de Tehnologie din Auckland. „Din experiența mea, cel puțin în școala de afaceri, diferența de gen este într-adevăr destul de uniformă”, a spus ea. „În departamentul nostru de marketing… s-ar putea să fim chiar mai multe femei decât bărbați. Decanul meu este femeie. Majoritatea colegilor mei sunt femei”. Ea nu poate aprecia dacă a avut șanse de carieră mai puțin egale decât omologii ei de sex masculin.

Namibia: Singura țară africană în top 10. Diferența de gen din Namibia este estimată a fi redusă cu 80,2%, plasând-o pe poziția a opta. Aceasta înseamnă că este o situație mai bună decât în multe alte părți ale lumii, inclusiv Regatul Unit (a 15-a, 79,2%), Spania (a 18-a, 79,1%), Canada (a 30-a, 77%) și Statele Unite (a 43-a, 74,8%).

Clasamentul țării are sens pentru Penohole Brock, un fost formator din Namibia în domeniul egalității de gen, care este acum la Ministerul Relațiilor Internaționale și Cooperării. „Mulți dintre miniștrii noștri sunt femei. Mulți dintre ambasadorii noștri sunt femei. Și colegii mei de muncă, aș spune, nu se confruntă cu discriminare când vine vorba de traiectoria de carieră – a fost un mediu de lucru foarte sănătos în acest sens”, a spus aceasta.

Totuși, reprezentarea este doar o parte a ecuației. „Paritatea de gen este un pas grozav în direcția corectă. Dar acum este timpul să privim și să analizăm: „Bine, dar atunci pentru ce pledează aceste voci feminine?””, a spus ea. În ceea ce privește violența bazată pe gen și hărțuirea sexuală, „mai avem un drum destul de lung de parcurs”. Indicele femeilor pentru pace și securitate din 2021, de exemplu, a plasat Namibia pe locul 95, în urma altor țări africane, inclusiv Mauritius, Rwanda, Africa de Sud și Ghana.

Sursa: BBC 

Foto: © Golubovy | Dreamstime.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează