G4Media.ro

Banii UE vin numai pentru cei care respectă regulile

consilium.europa.eu

Banii UE vin numai pentru cei care respectă regulile

Berlinul şi Angela Merkel susţin planul Bruxelles-ului potrivit căruia pe viitor banii din fondurile redistributive ale Uniunii Europene vor trebui alocaţi celor care respectă anumite reguli, cum ar fi statul de drept, scrie ediţia de miercuri a ziarului german Süddeutsche Zeitung, citat de Rador. Este încă o confirmare a faptulului că Bruxelles-ul se pregătește să condiționeze fondurile UE de statul de drept, despre care G4Media.ro a scris în urmă cu o lună.

Miercurea viitoare, Comisia Europeană va prezenta propunerea sa pentru primul buget al UE de după Brexit. Nu este vorba doar de miliarde de euro, ci de ceea ce ţine laolaltă Uniunea, remarcă articolul central al Süddeutsche Zeitung.

Controversa pe marginea banilor dezvăluie toate disensiunile care bântuie Europa. Criza euro a divizat continentul în nord şi sud, iar criza refugiaţilor a produs o prăpastie adâncă între Est şi Vest. Întrebarea este aşadar: cum ar trebui să fie solidaritatea reciprocă? Şi cât de mare poate fi preţul?

Un lucru este sigur, apreciază ziarul german: Odată cu Brexitul, UE pierde unul dintre cei mai mari contributori neţi. Până la sfârşitul anului 2020, britanicii vor continua să transfere contribuţiile lor la bugetul Uniunii, dar după acest an se întrevede o gaură uriaşă.

Atunci, în funcţie de proiectul de buget, vor lipsi între 6 şi 12 miliarde de euro pe an, întrucât Londra plăteşte mai mult decât primeşte. Acest lucru este, în sine, o lovitură pentru mecanismul european de redistribuire, mai ales că liderii sunt decişi să investească mai mult în protejarea graniţelor externe, în lupta împotriva terorismului şi în apărare. Dar de unde vor veni banii în condiţiile în care vor fi mai puţine fonduri de redistribuit după Brexit?

Potrivit Süddeutsche Zeitung, Germania doreşte să lege viitoarele alocări bugetare de „condiţii” clare. Cancelarul Merkel are un om pe care se poate baza la Bruxelles, şi anume comisarul responsabil pentru bugetul UE, Günther Oettinger. Comisarul german consideră că respectarea statului de drept reprezintă o condiţie de bază pentru acordarea unor fonduri UE. Problema succesului unei ţări în lupta împotriva corupţiei va trebui, de asemenea, să joace un rol în viitoarea finanţare structurală. În Europa de Est acest lucru va trebui considerat drept o provocare din partea Bruxelles-ului, observă ziarul.

O redistribuire a fondurilor va fi, în primul rând, în beneficiul statelor din Sud. Pentru moment, ţări precum Polonia şi Ungaria se consideră în siguranţă, întrucât cadrul bugetar multianual trebuie decis în unanimitate de toate statele-membre UE, dar când vine vorba despre o distribuire concretă a fondurilor, Comisia însăşi vrea să hotărască în această privinţă. Comisia Europeană este decisă ca toate ţările care au refuzat să fie solidare în timpul crizei refugiaţilor să resimtă o scădere a fondurilor europene în timpul negocierilor financiare. Prin urmare, susţinerea statelor membre va trebui, de asemenea, să depindă de costul politicii migraţionale. De acest lucru vor beneficia ţările europene din sud, cum sunt Italia şi Grecia, unde ajung cei mai mulţi refugiaţi.

De asemenea, vor mai trebui luate în seamă şi criterii precum protejarea climei sau şomajul în rândul tinerilor. Având în vedere acest punct de referinţă, reiese o deplasare a finanţărilor către sudul Europei. Marii învinşi ai viitoarelor negocieri este posibil să fie statele din Europa de Est. Mai ales că Franţa face presiuni pentru „convergenţa impozitelor” şi nu mai doreşte să vadă cum Ungaria îşi compensează reducerile fiscale cu ajutorul fondurilor UE. (Sursa foto: Facebook)

Citește și

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează