G4Media.ro

Vasile Bănescu, despre prezența preotului ortodox Ciprian Mega la Moscova: Un act…

Vasile Bănescu, despre prezența preotului ortodox Ciprian Mega la Moscova: Un act nefiresc și ușor interpretabil fie ca nepăsare afișată, fie ca sfidare asumată față de întreg contextul tragediei din Ucraina. Mă îndoiesc că prezența sa acolo ar fi putut primi necesara binecuvântare a ierarhului său

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a comentat pentru G4Media, situația preotului ortodox Ciprian Mega care împreună cu actorul clujean Dorel Vișan au fost oaspeți de onoare la evenimentul de deschidere a unui festival de film, în Moscova, în plin scandal despre interzicerea unor filme propagandistice rusești în România. Imaginile au fost postate pe site-ul oficial al festivalului consultate de G4Media.ro.

Vasile Bănescu a precizat că nu își poate permite să discute opțiunea actorului Dorel Vișan de a participa la un eveniment moscovit, patronat de personaje asociabile fie și indirect cu crimele de război, însă apreciază că prezența preotului ortodox român este „un act nefiresc”. Bănescu a ținut să precizeze că Biserica Ortodoxă Română, asemeni statului român, este de partea Ucrainei și a Europei.

„Prezența acolo, în contextul actual, a unui preot al Bisericii Ortodoxe Române – orientate firesc alături de statul român cu privirea spre tragedia din Ucraina și spre Europa democratică – este un act nefiresc și ușor interpretabil fie ca nepăsare afișată, fie ca sfidare asumată față de întreg contextul binecunoscut. Mă îndoiesc că prezența sa acolo ar fi putut primi necesara binecuvântare a ierarhului său”, a transmis Vasile Bănescu pentru G4Media.

Dorel Visan, Ciprian Mega la Moscova
Sursa Foto: site-ul oficial al Festivalului de film de la Moscova

În imaginile de la Festival – publicate de Cozmin Gușă, care obișnuiește să propage în România narativele pro-rusești și anti-occidentale – preotul român apare alături de purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, cea care în urmă cu câteva zile acuza România că, din motive politice, a reziliat contractul de închiriere a sălilor de cinema cu Ambasada Rusiei la București. ”Aceasta este o încercare de a anula cultura rusă”, s-a lamentat Zaharova, citată de agenția de presă rusă Tass.

parintele mega maria zaharova
Sursa Foto: solidnews.ro

Filmul ”21 de rubini” regizat de preotul ortodox orădean Ciprian Mega a fost selectat în cadrul festivalului printre cele 9 filme finaliste.

Filmul a avut capete de afiș vedete ca Mickey Rourke ori Loredana Groza a fost contestat de autorități, având în vedere mesajul critic la adresa societății post-decembriste românești „amenințate de corupție, inclusiv în instituiții precum Biserica”. Vizionarea filmului a fost interzisă în mai multe localități din țară, iar prelații, în frunte cu episcopul ortodox al Bihorului, Sofronie Drincec, chiar personaj interpretat în film, i-au împiedicat pe preoții să vizioneze pelicula.

La cererea publicului, producătorii au anunțat, la jumătatea lunii decembrie, pe pagina de Facebook „21 de rubini”, că în perioada 16-22 decembrie vor pune filmul spre vizionare prin streaming, pe rețeaua Vimeo. Postată pe internet spre vizionare contra-cost, pelicula a rezistat, însă, numai două zile. Din 18 decembrie, pagina de Facebook a filmului și cea de pe site-ul de streaming au fost închise de autori necunoscuți, fără a mai putea fi recuperate, informa ebihoreanul.ro.

Filmul abordează aceleași narative anti-occident, fiind criticată biserica și viața politică, inclusiv DNA-ul și perioada de pandemie Covid-19.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Nimeni nu crede că ăla s-a dus de capul lui la orci fiindcă se săturase să se tot aplece după săpun. S-a dus și la orci să se aplece la ordinul marelui și preafericitului Guzgan Auritul.

  2. Mega, preotul, cât o fi de profi(…), inceaca pe orice cale sa obtina un mic profit …

  3. Mă tem că le era greu acestor indivizi, certați cu pacea, să regizeze un film despre MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ. Altfel multă greață… multă ! După ancheta care nu se mai termină la Teatrul Național lefgată de propaganda BOLȘEVICĂ a lui Purice …acum avem greața să vedem conservele bolșevice afișându-se la un ”festival” de film… culmea cu o ”peliculă” regizată tot de kkremlin !!!!
    În întuneric apune ..Vișan .. trist ….

  4. „Filmul […] a fost contestat de autorități, având în vedere mesajul critic la adresa societății post-decembriste românești amenințate de corupție, inclusiv în instituiții precum Biserica.”
    E clar, filmul trebuie ars pe rug, cum să critici societatea coruptă și BOR? Auzi la ei, filmul a fost „contestat de autorități” :)))