G4Media.ro

Banca rusă cu sediul la Budapesta, în situație critică din cauza înghețării…

pixabay.com

Banca rusă cu sediul la Budapesta, în situație critică din cauza înghețării fondurilor ca urmare a sancțiunilor. Instituția e supranumită ”banca spionilor” – presa maghiară

Banca Internațională de Investiții (IIB), cu sediul la Budapesta, controlată de Rusia și la care statul ungar are 25,27% din acțiuni, numită în mod regulat „banca spionilor”, și-a consumat aproape toate rezervele de lichidități, relatează Hvg.hu, citat de Telex.hu.

Potrivit ziarului, fără fondurile înghețate în cadrul sancțiunilor impuse de UE în urma războiului ruso-ucrainean, banca ar risca să intre în insolvență sau va fi nevoită să își restructureze datoriile încă din luna mai 2023.

Un executiv al băncii a trimis o scrisoare „destul de sumbră” și „amenințătoare” conducerii băncii la mijlocul lunii decembrie. Această scrisoare, obținută de Hvg.hu, atestă că, după ce Rusia a atacat Ucraina anul trecut, UE a blocat zeci de miliarde de dolari în titluri de valoare deținute de persoane fizice ruse numai în Europa, precum și fondurile IIB. În scrisoare, șeful băncii a prezis „un deficit atât de sever pentru primul trimestru al acestui an, încât nici măcar vânzarea portofoliului de credite nu va fi suficientă pentru a-l compensa”.

În luna octombrie a anului trecut, se părea că recuperarea activelor înghețate ar putea fi posibilă, dar Ministerul belgian de Finanțe a intervenit, spunând că mai mulți membri ai consiliului de administrație al băncii „au legături cu guvernul rus, care are o influență asupra IIB”.

Banca a fost vizată și de un atac cibernetic pe 17 februarie, când hackerii au obținut mai multe scrisori și alte documente bancare, despre care IBB a spus că sunt false, dar Hvg.hu spune că sunt autentice. Unul dintre documente este o scrisoare în care ministrul ungar al dezvoltării economice, Márton Nagy, face presiuni asupra ministrului belgian de finanțe pentru a debloca fondurile IIB. Nici Nagy și nici Ministerul belgian de Finanțe nu au răspuns la întrebarea ziarului dacă această scrisoare este autentică.

Dificultățile financiare ale Băncii Internaționale de Investiții pot fi, de asemenea, o preocupare pentru guvernul ungar, deoarece statul ungar este al doilea acționar majoritar al băncii. După ce Bulgaria s-a retras din acționariat în februarie, Ungaria este acum singurul proprietar rămas membru al UE. Printre ceilalți proprietari se numără Rusia, Cuba, Mongolia și Vietnam. România s-a retras din 2022.

Printre documentele publicate de hackeri se numără un proiect care prevede includerea Serbiei și o creștere a participației Ungariei la bancă. Hvg.hu amintește că acest scenariu nu este până la urmă atât de îndepărtat, întrucât, după începerea războiului din Ucraina, însuși ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a declarat că, în urma retragerii celorlalte state din Europa Centrală și de Est, Ungaria și-ar putea mări și mai mult contribuția în organizația de la Budapesta. Aceștia adaugă, totuși, că atunci când a fost întrebat despre IIB la briefingul guvernamental de sâmbătă, Gergely Gulyás, șeful de cabinet al premierului, a răspuns astfel: „Nu știu dacă este posibil să salvăm” banca, care se află „într-o situație extrem de dificilă”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează