G4Media.ro

Banca Mondială avertizează asupra riscului crescut de recesiune globală

Banca Mondială avertizează asupra riscului crescut de recesiune globală

Creșterea simultană a ratelor dobânzilor băncilor centrale ar putea stimula o recesiune globală anul viitor, a declarat joi Banca Mondială, potrivit agenției Reuters, citată de boursorama.com.

Cele mai mari trei mari blocuri economice ale lumii – Statele Unite, China și zona euro – au încetinit deja puternic și ar fi nevoie doar de o „lovitură moderată în economia mondială în următorul an pentru a o face să intre în recesiune”, a declarat instituția cu sediul la Washington într-un nou studiu.

Aceasta adaugă că economia mondială se află în prezent în cea mai accentuată încetinire de după redresarea din anii ’70 și că încrederea gospodăriilor a scăzut deja mai mult decât în recesiunile anterioare.

„Creșterea globală încetinește brusc și este probabilă o nouă încetinire pe măsură ce tot mai multe țări intră în recesiune”, a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass, adăugând că se teme că acest lucru va avea consecințe devastatoare pentru țările emergente și în curs de dezvoltare.

Se așteaptă ca actuala creștere simultană a ratelor dobânzilor să continue până în 2023, dar s-ar putea să nu fie suficientă pentru a readuce inflația la nivelul de dinaintea lui Covidiu-19, potrivit Băncii Mondiale.

În cazul în care întreruperile din lanțul de aprovizionare și tensiunile de pe piața muncii nu se reduc, rata globală a inflației de bază (cu excepția energiei) ar putea rămâne aproape de 5%, aproape dublu față de nivelul mediu înregistrat în cei cinci ani de dinaintea pandemiei.

Pentru a reduce inflația, este posibil ca băncile centrale să fie nevoite să majoreze ratele de politică monetară cu încă două puncte procentuale, se arată în studiu.

Dar o creștere de această magnitudine, combinată cu tensiunile de pe piețele financiare, ar face ca creșterea produsului intern brut (PIB) mondial să scadă la 0,5% în 2023, ceea ce ar fi echivalent cu o contracție de 0,4% a PIB-ului pe cap de locuitor, o scădere care corespunde definiției tehnice a unei recesiuni globale, se arată în raport.

David Malpass susține că factorii de decizie politică și monetară ar trebui să acorde prioritate creșterii producției în locul reducerii consumului, inclusiv prin adoptarea de măsuri de promovare a investițiilor și a creșterii productivității.

Recesiunile recente au evidențiat riscul de a permite ca inflația să rămână la un nivel ridicat în timp ce creșterea economică slăbește, se arată în studiul Băncii Mondiale, menționând că recesiunea din 1982 a fost urmată de peste 40 de crize ale datoriilor și a dus la un deceniu de creștere economică pierdută pentru multe țări în curs de dezvoltare.

Ayhan Kose, vicepreședintele BM, a declarat că, deși recentele măsuri de înăsprire monetară și fiscală ar putea contribui la scăderea inflației, înăsprirea simultană a politicilor monetare și fiscale ar putea înrăutăți situația și exacerba încetinirea creșterii globale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. In Traducere : Saracesc Miliardarii. Jale ! Jale ! Jale !

    Se stie de pe vremea lui Frederic Bastiat cum trebuie sa functioneze treaba dar nu va zic ce citesc acum, ca oricum aveti Restante. See you on the other side.

    Dobanzile trebuie sa fie mari, dar alea care trebuie.

    O dobanda mica incurajeaza specula, junk-economics.

    Acum fac ca dracii la tamaie, se purifica … Cica nu vor sa investeasca, de parca n-ar fi toti niste BuyBack-eri. (Apple, Regele cu 96% intr-un deceniu!)

    Sa vedeti ce-i ia Tata Joe la fundul gol …

    Radeti, radeti dar tot la stomatolog ajungeti …

  2. Si sa va zica Fratele Solutia Problemei : Locuinte decente pt. Fiecare . Adio chirii. End of File.

    Cash e, lipsesc zidarii …

    • Comunistule… Fiecare cum poate, chirie sau isi cumpara. Ne-am invatat sa cumparam case fara cunostinte minime de economie, s-au mai ars unii cu franc elvetian acum se vor arde cu IRCC 8 sa vezi distractie.

  3. A intrat Ethereum pe ‘proof of stake’, daca se muta si pe HVM (am postat pe Economedia) e Game Over.

    https://github.com/Kindelia

  4. Si, de preferat, terminati sa mai fiti niste narcisisti consumeristi infecti, ca toti putrezim la fel.

  5. Pana si S&P500 e intr-o bula a consumerismului, ca Top S&P sunt un magazin de vise, d’asta America are ‘yield’-ul pe 10-year-bonds mai mare ca Germania, pe care o cam paste apocalipsa, cu toate ca America sta mai bine in toate privintele …

    Ce a vrut sa spuna poetul ? Volatilitatea e data de efemerisme. Papi-caci kinder-ul, banii s-au dus.

  6. @Owl, cand ti-e bine, ce te doare ? „Fiecare cum poate”. O zici de la caldura.

    De fapt, care-ti sunt Temerile ?! Ca n-o sa mai fii superior ? Cui ? Te simti bine in pielea ta, inteleg.

  7. (v-am intaratat bine, am inteles ! dar DNA ajunge si la voi, e doar o chestiune de timp, log-ul s-a scris)

  8. P.S. @Owl, d’asta am subliniat : ” …alea care trebuie…”.

  9. Ca sa vedeti ce ‘comunist’ sunt : Dupa mine, BNR ar trebui sa fie singura Banca din Romania. Tot ce-i ‘middle-man’ strica.

    (asta nu inseamna sa nu aiba angajatii necesari pt. acoperirea integrala a serviciilor..)

    Am inteles, ‘Responsabilitate Limitata’, dar hibridul asta stufos dintre public-privat a saracit pe toata lumea. + ca nimeni nu-l mai intelege.

    Statul a ajuns o Corporatie si vice-versa …

  10. !SAU Varianta PUR Capitalista : ZERO INTERVENTII ! LET THEM FAIL __!!__