G4Media.ro

Banca Centrală a Turciei majorează dobânda de politică monetară pentru a patra…

sursa foto: Captură video

Banca Centrală a Turciei majorează dobânda de politică monetară pentru a patra lună consecutiv

Banca Centrală a Turciei a majorat rata dobânzii de politică monetară cu 500 de puncte de bază, până la 30%, la 21 septembrie, continuând să inverseze politica de rate scăzute a președintelui Recep Tayyip Erdoğan prin creșterea ratei pentru a patra lună consecutivă, relatează presa turcă.

Prin această măsură, banca a majorat rata la o săptămână cu 2.150 de puncte de bază de la realegerea lui Erdoğan, la 28 mai.

Lira turcească s-a tranzacționat la 27,05 față de dolar după anunț, în ușoară creștere de la 26,97.

Banca a declarat că cifrele privind inflația au fost peste așteptări în iulie și august. „Pe măsură ce cursul puternic al cererii interne și caracterul rigid al inflației din sectorul serviciilor persistă, creșterea prețurilor petrolului și deteriorarea continuă a așteptărilor privind inflația reprezintă riscuri suplimentare de creștere a inflației.”

Institutul turc de statistică (TÜİK), administrat de guvern, a raportat o rată anuală a inflației de 58,94% în luna august, în timp ce grupul independent de inflație ENAG a estimat cifra la 128,05%. TÜİK a precizat că prețurile de consum din august au crescut cu 9,09% față de luna precedentă, depășind astfel valoarea de 8,59% indicată de ENAG.

„Rata dobânzii de politică monetară va fi determinată astfel încât să creeze condițiile monetare și financiare necesare pentru a asigura o scădere a tendinței de bază a inflației și pentru a atinge ținta de inflație de 5 la sută pe termen mediu”, a adăugat banca.

După realegerea sa din luna mai, Erdoğan – confruntat cu tensiuni economice profunde și cu rezervele valutare puternic epuizate – i-a numit pe ministrul de finanțe, Mehmet Șimșek, și pe guvernatorul Băncii Centrale, Hafize Gaye Erkan, pentru a începe să majoreze ratele și să înceapă să elibereze piețele de credit și valutare.

Politica ratelor scăzute susținută de Erdoğan a declanșat o criză monetară la sfârșitul anului 2021, lira pierzând 44% în acel an. În 2022, aceasta a slăbit cu încă 30%, în ciuda eforturilor băncii centrale de a contracara cererea de valută prin utilizarea rezervelor sale valutare.

Deprecierea lirei a alimentat inflația, trimițând-o la un maxim al ultimilor 24 de ani de 85,5% în octombrie anul trecut, conform cifrelor oficiale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Lira Turceasca este hartie igenica de multa vreme !

    • Ei, că pizideaua care majorează salariul minim de 3 ori pe an va ajunge mai bine cu leul … 😏

    • @Marionette
      ca indicatori stam mai bine in comparatie cu veceul turcesc. Insa, exista riscul, ca leul sa adune muste de rahat in curand, asta nu neg.