G4Media.ro

Azerbaidjanul a lansat în Nagorno-Karabah operațiunea militară „Răzbunarea”

sursa foto: Wikipedia/ Nicolae Coman

Azerbaidjanul a lansat în Nagorno-Karabah operațiunea militară „Răzbunarea”

Azerbaidjanul a anunţat miercuri că armata sa a ocupat poziţii şi a distrus ţinte armene în enclava Nagorno-Karabah, în cadrul unei operaţiuni militare pe care a denumit-o ”Răzbunarea” şi care provoacă temeri privind riscul reizbucnirii unui război azero-armean în această enclavă azeră cu populaţie majoritar armeană, relatează Agerpres.

Armata azeră ”a stabilit controlul asupra mai multor poziţii înalte”, printre care şi dealuri, a transmis Ministerul azer al Apărării, citat de AFP, adăugând că trupele azere îşi fortifică poziţiile ocupate.

Cele două tabere anunţaseră mai devreme moartea a cel puţin doi combatanţi armeni şi a unui soldat azer în această reizbucnire de violenţe.

Rusia, care a mediat acordul de încetare a focului ce a pus capăt războiului din anul 2020 şi a desfăşurat o forţă de menţinere a păcii în Nagorno-Karabah, a acuzat Azerbaidjanul că a încălcat armistiţiul în zona Saribaba.

Moscova ia ”măsuri pentru a stabiliza situaţia”, care se deteriorează în zonă, a transmis Ministerul rus al Apărării.

Potrivit versiunii Ministerului azer al Apărării, trupele sale au fost ţinta unor tiruri în districtul Latcin, o zonă tampon între frontiera armeană şi Nagorno-Karabah, astfel că a lansat o operaţiune de represalii, de unde şi numele de ”Răzbunarea” pe care l-a dat acesteia.

Armenia şi Azerbaidjan îşi dispută din anii ’90 provincia azeră cu populaţie majoritar armeană Nagorno-Karabah. Ultimul lor război, purtat în toamna anului 2020, s-a soldat cu circa 6.500 de morţi şi a fost oprit prin armistiţiul negociat de Rusia în faţa unei înfrângeri iminente a trupelor armene.

Conform acordului încheiat atunci, Armenia a fost nevoită să cedeze Azerbaidjanului o parte a acestei provincii şi teritoriile azere din jurul ei pe care le controla după războiul desfăşurat la începutul anilor ’90.

Armenia are în mod tradiţional relaţii strânse cu Rusia, inclusiv prin apartenenţa la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC). În timpul conflictului din Nagorno-Karabah din toamna anului 2020 premierul Nikol Paşinian a cerut Moscovei ca OTSC să intervină, forţele armene fiind depăşite de capabilităţile armatei azere, care beneficia de sprijinul Turciei.

Kremlinul – care îl consideră pe Paşinian drept un politician pro-occidental, venit la putere în urma unei „revoluţii colorate” – a refuzat atunci, motivând că regiunea Nagorno-Karabah nu este teritoriul Armeniei, fapt recunoscut la nivel internaţional

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Probabil Georgia e la încălzire să-și ia Osetia și Abhazia înapoi.
    L-au prins pe putler cu chilotzii în vine și spatele descoperit.
    O revolta în Cecenia și deja e kaput. Kazahstan și-a luat mâna de pe putler. China e pe chilleanu… nasol.

  2. Nagorno carabah e un fel de tinutul secuiesc militarizat. Pana acum cativa ani, armenia, sustinuta de rusia, a dictat in regiunea separatista azera. Doar ca pib ul azerbaijanului a crescut enorm iar bugetul apararii in azerbaijan e mai mare ca pib ul armeniei. Eu tin cu azerii, desi sunt musulmani. Armenii sunt crestini, dar nu au dreptate.

    • Bravo, maestre, inteleg ca tot Stalin sau sovieticii au dat in mod complet arbitrar Tinutul Secuiesc Romaniei. Ai grija ce enormitati spui, ca nimeresti din lac in put. N-are nicio legatura Artsakh-ul cu Tinutul Secuiesc.

    • Ba are legătură Florico. Dacă T Secuiesc ar fi militarizat și sub comanda Ungariei,România ar fi în cazul Azerbaidjanului.
      NK e o insula armeana pe teritoriul Az.
      Sper ca nu ești dansatoarea ca altfel îmi bat gura degeaba.

    • Dupa cum se vede, eu imi bat gura degeaba. Din punctul de vedere al dreptului international, intr-adevar, frontierele nu se schimba, exceptia notabila fiind, totusi, Kosovo. E greu insa sa te opresti la dreptul international in cazul Artsakh-ului, care a fost dat arbitrar de Uniunea Sovietica azerilor in 1921. In acest caz, dreptul international consfinteste creionul trasat de Stalin pe harta. Cum am spus, nicio asemanare serioasa nu exista intre Tinutul Secuiesc, un teritoriu situat in inima Romaniei care a facut parte dintr-o provincie istorica romaneasca, si Artsakh, o provincie istorica armeneasca, aflata aproape de granita cu Armenia, cu care Azerbaijanul n-are nicio alta legatura decit ca l-a primit cadou de la sovietici.

  3. Poate ca rusi vor sa monteze la armeni robinetul/turbina conductei de gaz ce ar trebui sa vina de la azeri prin Turcia catre Europa. Din harta reiese ca nu are cum sa treaca decat pe la armeni. PrIn sud e imposibil.

    • Conducta trece /va trece prin Georgia, la nord. Deci se rezolvă și conducta, dar construcția ei ar dura ani buni. Iar acum suntem în august, iar locomotiva Europei, Germania, nu are de unde să-și procure gaz pentru la iarnă. Asta este o problemă de gravitate extremă: de la americani gaz lichefiat nu are capacitați de preluare (terminalele au o capacitate limitată), rușii se pare că folosesc gazul ca armă, de la norvegini nu au cum, la fel din Algeria. Deci la iarnă Europa va intra în recesiune profundă, mulțumită lui Schroder și Merkel

    • Asa e, trece prin N. Eu l-as întreba pe E Musk ce idei are, poate o fac mai repede. Parca el sapa tuneluri prin LA.

  4. Putin, tarul batran si rautacios mai poate sa facă spagatul?!?
    Georgia e cazul să-și aduca acasa teritoriile furate de hotii Planetei.
    Oare discutiile dintre Turcia si Rusia ce temperatura mai inregistreaza.
    Sa stam liniștiți, cu apa rece nu se îmbată nimeni, Rusia a abandonat Armenia si nu da doi bani pe ea, dar Azerbaidjan va juca dur pe energie in viitor.
    De asta o parte a Planetei, cea cu mai putin neuroni, urăște SUA, multa smecherie pe capul lor . .

  5. Excelent. Îmi pare rău pentru armeni, dar să facă bine să nu mai ceară ajutor de la ruși

  6. Mai lipseste acuma sa-si declare independenta Daghestanul si Rusii au o noua belea pe cap.