G4Media.ro

Avocatul Poporului a formulat excepţie de neconstituţionalitate referitor la prevederi din Legea…

Sursa foto: Pexels

Avocatul Poporului a formulat excepţie de neconstituţionalitate referitor la prevederi din Legea privind Codul silvic

Avocatul Poporului a formulat excepţie de neconstituţionalitate referitor la prevederi din Legea privind Codul silvic inserate în actul normativ pentru completarea acestuia, pe motiv că încalcă mai multe articole din Constituţie.

Potrivit excepţiei de neconstituţionalitate publicate, luni, pe site-ul Avocatului Poporului, dispoziţiile articolelor 107 alineat 1 indice 1 şi 109 alineat 1 indice 1 din Legea nr. 46/2008 privind Codul silvic, astfel cum au fost inserate prin Legea nr. 197/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic aduc atingere prevederilor articolelor 1 alineat 5, 23 alineat 12 şi 16 alineat 1 din Constituţie.

Avocatul Poporului susţine că specificarea momentului „constatării faptei” ce trebuie avut în vedere la stabilirea sancţiunii pentru tăierea fără drept de arbori din fondul forestier naţional şi pentru furtul de arbori doborâţi sau rupţi de fenomene naturale ori de arbori care au fost tăiaţi ori scoşi din rădăcini din păduri nu prezintă suficientă previzibilitate şi claritate.

„Prin soluţia legislativă adoptată în forma finală şi anume sintagma ‘preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei’ sunt afectate previzibilitatea şi claritatea normei, deoarece infracţiunea se consumă la data comiterii faptei, când se produce şi paguba prevăzută de norma de incriminare”, prevede excepţia de neconstituţionalitate.

Conform acesteia, făptuitori aflaţi în aceeaşi situaţie juridică, cum sunt coautorii, pot suporta diferit rigorile legii, prin raportare la data la care faptele lor au fost descoperite, nu săvârşite, aspect care afectează principiul egalităţii în drepturi.

„În măsura în care condiţia referitoare la existenţa infracţiunii nu este una fixă, ci este variabilă, în funcţie de valoarea prejudiciului produs la data constatării faptei, coautorii unei fapte penale săvârşite asupra fondului forestier sunt discriminaţi, aplicându-se un tratament juridic diferit fără nicio justificare obiectivă şi rezonabilă”, a adăugat Avocatul Poporului.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Ca de obicei, avocatul infractorilor isi face simtita prezenta…

  2. Avocatul poporului si saracii hoti de paduri.. discriminati de legea criminala. Oare avocatul poporului nu poate fi incriminat pentru favorizarea saracilor hoti?!.. Sincer, asta era problema acum.. cand nu dispar copacii din padure ci padurile de pe munti.
    Oare baietii cu ochi albastrii nu mai ‘vad’ nimic?!

  3. Avocatul infractorilor este ingrijorata de discriminarea hotilor.
    PSD, AUR, Rusia si infiltratii lor in institutii au un singur scop: sa distruga total Romania.

  4. Între timp Sumal 2.0 da rateuri la greu, camere video pe principalele drumuri pe care se întra de pe cele forestiere mumu, iar hărți satelitare nici poveste…

  5. Nu stiu ce e ala coautor dar daca o fi sa zicem vreo firma care colecteaza lemn din mai multe surse / de la mai multi hoti ? Cum stabilesti data infractiunii?
    Pe de alta parte, cum stabilesti data taierii in cazul hotului/autorului direct? Adica legea ar tb sa functioneze numai daca ii prinzi in flagrant ?

  6. Asa Mamaie!
    Cu stima.
    Paduriledefrişate.