G4Media.ro

Avertismentele lui Obama legate de democrații „revoluționari,” semn al disensiunilor tot mai…

Sursa: G4Media.ro

Avertismentele lui Obama legate de democrații „revoluționari,” semn al disensiunilor tot mai mari din Partidul Democrat – analiști

Avertismentele lui Barack Obama împotriva democraților „revoluționari” care candidează la funcția de președinte al Americii sunt o dovadă a diviziunilor care există între cele două tabere mari din interiorul Partidului Democrat, cu aripa radicală câstigând tot mai mult teren în fața moderaților, cred analiștii de peste ocean.

Joi seara, fostul lider de la Casa Albă a atras atenția că Partidul Democrat se îndreaptă prea mult spre stânga eșichierului politic și că cei care candidează pentru nominalizarea formațiunii la funcția de președinte al Statelor Unite nu trebuie să promoveze politici care nu sunt „înrădacinate în realitate.”

Ca răspuns la declarațiile lui Obama, senatorul de Vermont, Bernie Sanders, a afirmat că „agenda pe care o avem este o agendă susținută de marea majoritate a oamenilor care lucrează,” în timp ce Elizabeth Warren, senatoarea de Massachusetts, a preferat să adopte un ton conciliator, laudând politica de asistență medicală a fostului lider democrat.

Cea mai tranșantă poziție a avut-o senatorul Cory Booker din New Jersey care a declarat că partidul ar trebui să-și concentreze energia pentru a-l învinge pe președintele republican Donald Trump și nu în certuri politice interne.

Lista democraților care candidează pentru nominalizarea partidului este în acest moment aglomerată, cu 18 democrați înscrisi în cursa ce va desemna candidatul care să îl înfrunte pe președintele Trump la alegerile din 2020.

În topul preferințelor alegătorilor democrați se află fostul vicepreședinte Joe Biden, senatorii Warren și Sanders, precum și Pete Buttigieg, primarul din South Bend (Indiana). Acesta din urmă a ieșit primul în ultimul sondaj de opinie realizat în Iowa, primul stat care va organiza alegerile primare, programate la 3 februarie anul viitor.

Unii democrați sunt îngrijorați însa de faptul că Biden, un moderat, va avea dificultăți majore să-l învingă pe Trump, ceea ce a facut ca și alți democrați să se alăture cursei electorale. În ultimele zile, Deval Patrick, fostul guvernator al statului Massachusetts, a intrat în competiția democraților, în timp ce tot mai multe surse afirmă că fostul primar din New York, Michael Bloomberg, ar putea candida și el.

Între timp, surse diverse susțin că Hillary Clinton, candidata învinsă de Trump la scrutinul trecut, ar putea intra și ea în cursă. De altfel, într-un interviu acordat BBC, Clinton a declarat recent că se află „sub o presiune enormă” pentru a candida împotriva republicanului.

Ce a spus Obama

Joi seara, în timpul unei strângeri de fonduri desfășurate la Washington, fostul președinte Obama a lansat un avertisment  pentru candidații democrați la președinție, atragându-le atenția împotriva politicilor care nu sunt „înrădăcinate în realitate.” Obama, care nu și-a anunțat deocamdată sprijinul public pentru niciunul dintre candidații la Casa Albă, a spus că democrații riscă să-i îndeparteze pe alegători dacă se îndreaptă prea mult spre stânga politică.

Fostul președinte a afirmat că majoritatea alegătorilor americani nu doresc „să demoleze sistemul și apoi să îl refacă.”

Obama nu a menționat niciun candidat pe nume și nici nu a criticat vreo propunere politică specifică, în schimb, el a folosit apariția pentru a îndemna democrații să „acorde atenție” alegătorilor în legătură cu probleme majore, precum îngrijirea sănătății și imigrația. Acești alegători, a spus Obama, nu au neapărat aceleași opinii cu ceea ce el a numit „anumite conturi de Twitter de stânga” sau cu „aripa activistă a partidului nostru.”

Analiștii de peste Ocean au afirmat că declarațiile lui Obama, care au fost făcute cu mai puțin de patru luni înainte de alegerile primare din interiorul Partidului Democrat, reprezintă una dintre cele mai semnificative intervenții ale fostului președinte de până acum în cursa electorală.

Comentariile fostului lider de la Casă Albă pot fi văzute ca o critică voalată a senatorilor Sanders și Warren, percepuți ca doi dintre cei mai radicali candidați din lista democraților. Ambii au cerut schimbări politice și economice de anvergură – Sanders a vorbit chiar de o „revoluție” -, promovând de exemplu politici care ar pune capăt asigurărilor de sănătate private, ar duce la anularea datoriilor la împrumuturile studențești și ar permite decriminalizarea trecerilor ilegale ale frontierei.

Obama, care a ocupat fotoliul de la Casă Albă din 2009 până în 2017, a declarat că America este „mai puțin revoluționară decât este interesată de îmbunătățiri.”

„Chiar dacă testăm limitele și suntem îndrăzneți în viziunea noastră, trebuie să fim înrădăcinați și în realitate,” a declarat Obama la întâlnirea Democracy Alliance , un grup de donatori bogați din stânga politică americană.

Cum au răspuns candidații

Așa cum era de așteptat, răspunsurile democraților vizați de comentariile lui Obama nu au întârziat să apară. Unii dintre ei au făcut referire la declarațiile fostului președinte că partidul se îndreaptă spre stânga extremă și au făcut apel la unitatea formațiunii, în timp ce alții și-au apărat agenda politică.

Deși niciunul dintre candidații democrați nu a criticat în mod explicit comentariile lui Obama, senatorul Bernie Sanders a fost cel care a oferit cea mai puternică apărare a platformei sale politice. Răspunzând întrebărilor postate pe un forum al Univision, o rețea de televiziune în limba spaniolă, Sanders a fost chestionat dacă Obama are „dreptate” să afirme că alegătorii americani nu doresc schimbări sistemice.

Sanders, care se descrie ca un democrat socialist și progresist, a râs și a afirmat: „Ei bine, depinde de ceea ce vrei să spui prin dărâmarea sistemului… Agenda pe care o avem este o agendă susținută de marea majoritate a celor care muncesc. Când vorbesc despre creșterea salariului minim la nivelul unui salariu cu care să poți trăi, eu nu demolez sistemul. Luptăm pentru dreptate.”

Elizabeth Warren, o altă candidată considerată de stânga, a avut un ton mai conciliator, alegând să laude politica de îngrijire a sănătății adoptată sub Obama, așa-numitul Affordable Care Act. „Admir atât de mult ce a făcut președintele Obama. El este cel care a deschis drumul asistenței medicale și a obținut asigurări medicale pentru zeci de milioane de americani, când nimeni nu a crezut că este posibil,” a declarat senatoarea, citata de New York Times .

Senatorul Cory Booker din New Jersey a avut cea mai tranșantă poziție, declarând că partidul ar trebui să-și concentreze energia pe înfrângerea președintelui Trump și nu pe disensiuni politice interne. „Hai să nu ne mai dărâmăm unii pe alții, să încetăm să tragem linii artificiale,” a spus el.

Spre deosebire de Obama, Julián Castro, fostul primar din San Antonio (Texas), a declarat că este sigur că orice candidat democrat îl va învinge pe președintele Trump, indiferent de convingerea lor politică. „Viziunea lor pentru viitorul țării este mult mai bună și va fi mai populară decât cea a lui Donald Trump,” a declarat Castro, fost secretar pentru locuințe în Administrația Obama.

Alții care nu sunt implicați în cursa pentru nominalizare au adoptat o atitudine mai combativă si au criticat afirmatiile lui Obama. Într-un mesaj tweet, Peter Daou, fost asistent al lui Hillary Clinton, a scris: „Spunând că ‘Americanii sunt mai moderați decât acești sălbatici de stânga’ este, în esență, să recunoști că mașina de propagandă a extremei-drepte a câstigat.”

Într-un mesaj ulterior, Daou a inclus hashtagul #TooFarLeft, care a fost utilizat pe scară largă de către alți utilizatori ai retelor de media socială care nu au fost de acord cu declarațiile făcute de Obama. Aceștia au afirmat că fostul președinte a renunțat nemeritat la mantra sa „Hope and change” cu care a câștigat alegerile din 2008.

Comentatorii americani afirmă că declarațiile lui Barack Obama și reacțiile critice venite din partea democraților progresiști nu trebuie să surprindă prea tare. Obama, deși a fost etichetat un socialist radical de criticii săi conservatori, a guvernat ca un moderat pragmatic.

Acest lucru a creat chiar nemulțumirea progresiștilor din propriul partid, care credeau că este unul dintre ei atunci când el a fost ales presedinte. Nu este de mirare că unii dintre progresiști consideră președinția lui Obama drept „o oportunitate ratată” de a adopta reforme structurale fundamentale, mai ales în urma crizei economice din 2008.

În plus, analiștii cred că declarațiile lui Obama sunt o reflectare a diviziunilor care există între cele două tabere mari din interiorul Partidului Democrat, cu aripa radicală, progresistă câștigând tot mai mult teren în fața moderaților. De altfel, declanșarea anchetei privind procedura de punere sub acuzare și înlăturare din funcție a președintelui Trump a fost considerată o victorie a radicalilor din formațiunea democrată în fața celor moderați, care au evitat luni de zile să adopte o astfel de decizie, despre care au afirmat că este riscantă și că, din cauza Senatului republican, nu va duce nicăieri.

Aplecarea spre stânga extremă a Partidului Democrat s-a intensificat după alegerile prezidențiale din 2016 și, potrivit comentatorilor, poate fi remarcată în agendele politice discutate și îmbrățișate de democrați, multe dintre ele depășind cu mult pozițiile adoptate de președinții și candidații democrați anteriori (de la interzicerea asigurărilor private la universități gratuite, la Taxa Ultra-milionarilor și Green New Deal), în opiniile populiste de stânga privind afacerile intrernaționale, în susținerea importantă pe care sondajele arată că o au senatorii Elizabeth Warren și Bernie Sanders sau în popularitatea substanțială de care se bucură în rândul alegătorilor democrați obișnuiți Alexandria Ocasio-Cortez și aliații ei din Congresul de la Washington (considerați printre cei mai radicali membri ai partidului).

Aripa centristă a partidului a avertizat de luni de zile că un candidat de extremă stânga pentru Casa Alba ar putea îndepărta republicanii moderați și alegătorii independenți, ambele categorii necesare pentru câstigarea alegerilor din luna noiembrie a anului viitor în fața președintelui Trump.

Surse: BBC, CNN, Washington Post, ABC News, New York Times

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Sanders, Warren, si Ortez, baga spaima in burghez!

  2. Au luat-o razna de tot democratii.

  3. Se radicalizeaza toti…nu-i a bine 🙁
    Republicanii s-au dus catre extrema dreapta (Make America great again, noi suntem cei mai tari, razboaiele economice cu China si partial cu EU etc, anti-emigranti la nivel extrem)
    Democratii se duc catre extrema stanga (Sanders, cu tendinte foarte clar comuniste, liberalii extremisti – LGBTQ, anti-crestini si pro-emigranti la nivel extrem)
    Dispare incet incet partea responsabila, de centru, de moderatie. Fara aceasta pozitionare puternica, democratia risca sa dispara…incet, dar sigur

  4. „agenda pe care o avem este o agendă susținută de marea majoritate a oamenilor care lucrează,”

    Pai da bre, daca-i intrebi pe oamenii care lucreaza daca vor sa plateasca taxe ed exemplu, normal ca iti vor spune ca nu vor.
    Extrema democrata sa aiba grija ca devine ceva mai mult si mai periculos decat populista.
    E bine sa iei de la bogati si sa dai la saraci? E bine. Cine din clasa muncitoare n-ar vota asa ceva?

    Nu zice nimeni sa nu aveti programe sociale precum Obamacare, dar de aici pana la extrema socialista catre care se aluneca e cale lunga.

    • Nu stiu cum naiba se face, dar in presa populistii sint numai de dreapta.

    • Nu ”po-puliștii” sunt ”de dreapta” ci ”conservele” care se auto-proclamă ”dreapta conservatoare” sunt ”po-puliste”. E cu totul altceva. ”Dreapta” e una iar ratații ăștia care stau cu ea în gură fără să știe ce însemnă sunt doar niște bieți extremiști rătăciți, educați în spirit marxist-lenininst să fie avizi de totalitarism și ahtiați după dictatori.

    • @Bad@: ma rog, eu ziceam altceva, si anume de ce haiducii astia (Sanders, Warren) nu sint etichetati ca „populisti”?
      Populism = 3. atitudine favorabilă satisfacerii dorințelor poporului, chiar în detrimentul intereselor reale ale acestuia.

    • Păi sunt, inclusiv în articolul ăsta. Oricine se manifestă „populist” trebuie „etichetat” ca atare. Ține de igienă, în primul rând. Pe de altă parte, nu e ca atunci când îi spui unuia care are părul negru că e brunet. Populist nu te naști, să-ți fie o trăsătură distinctivă în funcție de care să fii categorisit absolut, e o manifestare. Ești populist când te exprimi ca atare. Iar „conservele” se manifestă populist mult mai des, mai pregnant și mai vocal decât „revoluționarii”. Și nu înseamnă că ,dacă mai sunt și alți populiști pe lume, la ” la conserve” nu trebuie să se mai ia în considerare.

  5. Apoi daca si socialistul Hussein Obama zice ca nu-i bine ce face extrema stanga neo-marxista sorosista inseamna ca situatia e foarte grava.

    • Parol! Unde mai pui că mai ”zice” și un postac creștinopat, e clar ca lumina zilei. Dar ce e aia ”kalergi”, aia nu ”zice” nimeni. Aaa, stai, că în afară de ”stanga”, ”neo-marxism” și ”soros”, nu mai ”zice” nimic trolul, că nu știe. Poate ”decât” ”ass”, că asta îi și place. Și ”neuron”. Rău e să fii ”retard avansat”, vorba tovarăsului ”comuist” tu-dorel, postac ”leftard”, cum se recomandă el.

  6. Barnie e cel mai extremist dintre ei,a facut pui multi dupa 2016,Obama ar trebui sa preia conducerea ,bineinteles democratic.

  7. @Bad@ass
    Distrusule te-ai intors,?Ti-ai castigat o shaorma pe azi.Tu nu rezisti sa nu te pui gura-n falus cu toti pe g4media?Asta-i semn de boala psihica ;).Am vorbit cu mamica ta, se plangea ca are un avort nereusit 😉

    • E clar de ce nu știe ce e aia ”kalergi”. Ăsta e, de fapt, moș marduk, bătrânul postac homosexual. Îl recunoști după ” ass” și ” gura-n in falus”, printre puținele cuvinte pe care le știe. E inconfundabil, trolul agramat al mafiei PRO-PSD-ALDE, plătit ” pe azi”. De unde să știe ce e ”kalergi” când el e analfabet și nu citește iar de scris, vai de timpurile verbelor, cum se ”avortează” el în prezent povestind ce-a făcut ”mă-sa” aia cu un ”i” când l-a defecat în urmă cu foarte mulți ani. Tot ce se înțelege e că tot constipată e ”mă-sa”, ceea ce reprezintă o veste bună pentru el, botul ”comuist” și pentru tovărășul lui tu-dorel, cel ”leftard: o să aibă împreună un bebeluș care o să semene cu ei, negru, cu moț și puturos.

  8. @ Adrian Novac: Excelent! Jurnalism adevărat, de calitate!