
AUR, încă o plângere penală la DIICOT împotriva presei independente. Partidul extremist susține că luptă împotriva cenzurii, dar cere dosare penale pentru ziariști și a depus cele mai multe cereri de cenzurare a conținutului online la BEC
Partidul AUR a anunțat că a depus duminică o plângere penală la DIICOT împotriva ziaristului Vlad Petreanu, pe care îl acuză de răspândire de informații false. Petreanu a șters ulterior postarea reclamată de AUR și care conținea numele unor lideri AUR veniți din PSD.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Partidul extremist AUR a făcut în urmă cu două săptămâni o plângere penală și împotriva G4Media, după publicarea unui contract de lobby postat pe site-ul Departamentului de Justiție al SUA.
AUR susține constant că luptă împotriva cenzurii, dar este deja la a două plângere penală la adresa ziariștilor.
De asemenea, AUR a depus la Biroul Electoral Central cele mai multe cereri de cenzurare a conținutului online în campania electorală.
UPDATE: Vlad Petreanu a revenit cu o postare în care a documentat cazurile de traseism dintre PSD și PNL spre AUR. Vezi mai jos postarea lui integrală:
Câteva precizări despre postarea anterioară, cu privire la traseismul politic și partidul AUR. Înțeleg că AUR a făcut și o sesizare la DIICOT pe subiect – cu adevărat, un domeniu de crimă organizată, nu? Păi, să vedem care e situația.
Potrivit unei investigații pe surse publice făcută de Expert Forum (EFOR) și Centrul pentru Democrație și Bună Guvernare, SOS și AUR sunt pe primele două locuri în privința cooptării de traseiști politici la alegerile parlamentare de anul trecut, fiecare cu o cotă mai mare de 11% de traseiști de pe listele lor (link în comentarii). Asta, ca să înțelegem cât de ipocrită este „indignarea” față de expunerea publică a acestei metehne.
În privința tabelului propriu-zis, cum am spus, el conținea o serie de erori factuale și confuzii, de aceea l-am șters și nu am de gând să-l mai public.
Dar: tabelul se referea la traseismul politic al unor parlamentari în perioada 2021-2024, deci în precedenta legislatură.
Pentru corecta informare a cititorilor, iată care este povestea cu persoanele menționate în tabelul respectiv. Veți observa că marea lor majoritate au migrat la un moment dat la AUR, venind de la alte partide, că unii au plecat mai departe iar alții au rămas. Nu toți, de aceea și corectura.
Fenomenul e binecunoscut. Traseismul politic nu e ilegal, dar mulți îl consideră imoral – inclusiv eu, în cazul în care nu e vorba despre evenimente politice majore care provoacă o falie de netrecut între convingerile parlamentarului respectiv și cine știe ce nouă orientare a partidului care l-a dus în Parlament. Dar, după cum știm prea bine, de obicei e vorba doar despre mercantilism și oportunism pe banii cetățenilor.
Iată, deci, cum stăm cu persoanele din tabel (text lung):
Călin Gheorghe Matieș: a fost senator PSD în legislatura 2020–2024. A fost președinte interimar al organizației municipale PSD Alba Iulia și prim-vicepreședinte al organizației județene Alba. Trebuia să fie candidatul PSD pentru primăria orașului. În noiembrie 2023 a trecut la AUR. Tot de atunci a devenit membru al grupului parlamentar AUR, iar în iunie 2024 a devenit liderul grupului parlamentar AUR. A candidat la primăria orașului Alba Iulia din partea AUR și s-a plasat pe locul al treilea, cu 15% voturi. Dl. Matieș este acum deputat AUR.
Daniel Florea: fostul primar de sector din București a trecut printr-o mulțime de partide, printre care PD, PSD, Partidul Republican. În 2020 a fost ales deputat pe listele PSD. Doi ani mai târziu, a trecut formal la Partidul Republican, dar a activat în grupul parlamentar al AUR. În 2024, a trecut la partidul DREPT, apoi s-a întors la PSD.
Dumitru Viorel Foșca: a fost ales deputat AUR în 2020. În ianuarie 2023, a fost exclus din AUR, ca urmare a unui incident de violență domestică. În noiembrie 2023, a anunțat că s-a întors în AUR. În aprilie 2024 a trecut la PRM.
Ilan Laufer: Laufer a fost membru PSD și a ocupat funcția de ministru pentru Mediul de Afaceri în guvernul Mihai Tudose. Ulterior, a fondat un partid, Forța Identității Naționale, și s-a afiliat polului suveranist, condus de AUR, în 2023. În martie 2024 s-a retras din alianța cu AUR, acuzându-l pe George Simion că face presiuni asupra membrilor formațiunilor din alianță să se înscrie direct pe platforma AUR și să predea evidența membrilor, „subminând astfel autonomia juridică și integritatea partidelor componente”.
Sorin Ilieșiu: a trecut pe la multe partide, inclusiv PNL și PSD. În 2012 a fost ales ca senator pe listele USL (PSD+PNL). În 2018 a devenit membru în CA al TVR. În noiembrie 2023, a trecut la AUR și a fost numit la conducerea “Senatului AUR”, o structură internă a partidului. În mai 2024, a demisionat din AUR, nemulțumit că nu fusese implicat în conducerea efectivă a partidului.
Cornel Vasile Folescu: și el a trecut pe la multe partide – Partidul Noua Generație, PSD, PNL. În 2020, a fost ales deputat din partea PSD. În februarie 2024, Folescu a trecut la AUR și a activat în grupul parlamentar al acestui partid. În aprilie, a trecut la PNL.
Ana-Loredana Predescu: dna Ana-Loredana a trecut pe la 3 partide în 4 ani de mandat parlamentar. A fost aleasă în 2020 pe listele PSD. A trecut la PUSL în februarie 2021. Apoi, în noiembrie 2023, a devenit deputat AUR. În septembrie 2024 a devenit deputat neafiliat.
Dumitru Coarnă: dl. Coarnă este unul dintre cei mai mari traseiști politici ai României. În 2020 a intrat în Parlament ca deputat PSD. În 2022 a fost exclus din partid ca urmare a unei întâlniri controversate cu ambasadorul Rusiei. S-a alăturat temporar Partidului Neamul Românesc. În iunie 2023 a intrat în AUR. În februarie 2024 s-a înscris în Partidul România Puternică. În aprilie 2024 a intrat în Partidul Puterii Umaniste Social Liberal. În decembrie 2024 a intrat în SOS și a fost ales deputat pentru un nou mandat. În martie anul acesta a demisionat și din SOS și acum este deputat neafiliat.
Tudor Ciuhodaru: greu de crezut, dar iată că există cineva care reușește să-l depășească pe dl. Coarnă la traseism politic. Este vorba despre Tudor Ciuhodaru. În 2008, a devenit deputat PSD. În 2011, a trecut la Partidul Conservator. În 2012, a devenit deputat pe listele Partidului Poporului – Dan Diaconescu. În 2015 s-a mutat la UNPR. În martie 2016 a trecut înapoi la PSD. În 2019 a devenit europarlamentar din partea PSD. În 2024 a aderat la AUR și a fost candidatul acestui partid la primăria Iașiului, susținut direct de George Simion. S-a clasat pe locul 5, cu 9%.
Gheorghe Piperea: avocatul Piperea a fost consilier onorific al premierului PSD Mihai Tudose, în 2017. Nu există informații că ar fi avut vreo afiliere politică per se în această perioadă. În noiembrie 2023 s-a alăturat AUR și, ulterior, a fost numit coordonator al campaniei pentru alegerile europarlamentare. A fost ales europarlamentar AUR.
Mariana Georgiana Teodorescu: este europarlamentar AUR și nu există informații publice care să sugereze că ar fi fost membru al unui alt partid politic până acum. În cazul ei, este posibil să fie o confuzie de nume, pentru că există o altă Georgiana Teodorescu care a candidat din partea PSD în alegerile locale de anul trecut în comuna Nicolae Bălcescu din Călărași.
Sorin Constantinescu: supranumit și “regele păcănelelor”, Sorin Constantinescu a fost consilier în guvernul Ludovic Orban, fără afiliere politică. În noiembrie 2023, și-a anunțat înscrierea în AUR într-o conferință de presă. Doar 3 zile mai târziu, el și-a anunțat retragerea din politică, din cauza “atacurilor murdare” la care a fost supus. În aceeași perioadă, premierul Ciolacu a sugerat că Sorin Constantinescu încercase să-l șantajeze, din cauza unui proiect de lege ce viza reglementarea mai strictă a domeniului jocurilor de noroc. “În calitatea mea de prim ministru, solicit statului român să vadă dacă vorbim de o încălcare a legii și de un șantaj sau vorbim doar de un fenomen întâmplător, că nu știu ce Sorin stă la masă cu liderul populiștilor, astăzi.”, a declarat atunci Ciolacu.
Gabriel Florinel Savu: a fost deputat PSD, este acum administrator public al județului Teleorman și nu a trecut la AUR. În cazul său, informația din tabel este eronată.
Marius Lulea: este unul dintre fondatorii AUR și vicepreședinte AUR. Nu a fost niciodată în PSD. Informația din tabel în cazul lui este eronată.
****
Cam așa arată politica românească. Observați, vă rog, că între așa-numitele „partide-sistem” și AUR există, în mod bizar, o mulțime de suprapuneri, intersectări, migrări și conexiuni.
Probabil sunt doar coincidențe.
O să public acest text și pe blog, cu toate linkurile cuvenite – sunt vreo 20 de referințe, n-am cum să le pun aici.
În fine, pentru cei care au ajuns până la acest punct: există o diferență fundamentală între o știre eronată și dezinformare.
În cazul știrii eronate, e obligatoriu să publici o corectură când îți dai seama că ai greșit. Se cheamă, de obicei, erată. Asta arată ce știm cu toții, că nu suntem perfecți, ci perfectibili.
În cazul dezinformării, nu recunoști c-ai spus o minciună nici când tot adevărul îți este pus în față. Am văzut că dl. Simion îi zice „marketing”, dar eu cred că-i doar minciună în formă continuată și circumstanță agravantă din punct de vedere moral.
Comunicatul AUR:
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus astăzi o sesizare penală la DIICOT împotriva jurnalistului Vlad Petreanu și a deputatului USR Iulian Lorincz pentru săvârșirea infracțiunii de comunicare de informații false, prevăzută și pedepsită de art. 404 din Codul Penal.
Sesizarea vizează postările publicate de cei doi pe rețeaua de socializare Facebook, în care au distribuit un tabel intitulat “Politicieni PSD Trecuți La AUR”, ce conține multiple informații false, distribuite cu intenție în plină campanie electorală prezidențială.
Considerăm că este inacceptabil ca un jurnalist și un ales al națiunii să răspândească în mod deliberat minciuni, mai ales după ce au fost avertizați în mod explicit despre caracterul fals al acestor informații.
Conform sesizării depuse, tabelul conține multiple informații false:
1. Marius Lulea este prezentat ca fost „Consilier PSD” și actual „Vicepreședinte AUR”. În realitate, Marius Lulea nu a fost niciodată membru al PSD și nici consilier din partea acestui partid.
2. Ilan Laufer este prezentat ca fost „Ministru pentru Mediul de Afaceri (PSD)” și actual „Candidat AUR”. În realitate, Ilan Laufer nu a fost niciodată membru AUR și nici candidat din partea acestui partid.
3. Sorin Constantinescu este prezentat ca fost „Consilier PSD” și actual „Candidat AUR”. În realitate, Sorin Constantinescu nu a fost niciodată consilier PSD.
4. Daniel Florea este prezentat ca „Deputat PSD” și actual „Deputat AUR”. În realitate, Daniel Florea nu este deputat AUR.
5. Florin Piper-Savu este prezentat ca „Deputat PSD” și actual „Deputat AUR”. În realitate, Florin Piper-Savu nu este deputat AUR.
6. Cornel Vasile Folescu este prezentat ca „Deputat PSD” și actual „Deputat AUR”. În realitate, Cornel Vasile Folescu nu este deputat AUR.
7. Ana Loredana Predescu este prezentată ca „Deputat PSD” și actual „Deputat AUR”. În realitate, Ana Loredana Predescu nu este deputat AUR și nici nu mai este membru al partidului.
8. Dumitru Coarnă este prezentat ca „Deputat PSD” și actual „Deputat AUR”. În realitate, Dumitru Coarnă nu este deputat AUR și nici nu mai este membru al partidului.
9. Maria Georgiana Teodorescu este prezentată ca fostă „Membră PSD” și actuală „Europarlamentar AUR”. În realitate, Maria Georgiana Teodorescu nu a fost niciodată membră PSD.
Astfel de acțiuni de dezinformare pun în pericol securitatea națională, afectează dreptul cetățenilor de a fi corect informați cu privire la opțiunile lor electorale și contribuie la polarizarea societății prin prezentarea distorsionată a relațiilor dintre forțele politice.
Partidul nostru rămâne dedicat luptei pentru adevăr, transparență și integritate în spațiul public românesc și va continua să combată orice formă de dezinformare menită să manipuleze opinia publică.
Reacția lui Vlad Petreanu:
ACTUALIZARE: am decis să șterg imaginea ce însoțea această postare, și care circulă pe net de ceva vreme, deoarece conține mai multe erori factuale și confuzii de nume. Am comis o eroare neintenționată, pe care încerc s-o corectez. Așadar, dacă ați preluat cumva imaginea, vă recomand s-o retrageți.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii