G4Media.ro

Associated Press: În Balcanii de Vest, femeile sunt hărțuite, violate, bătute și…

Photo 187473770 © Tinnakorn Jorruang | Dreamstime.com

Associated Press: În Balcanii de Vest, femeile sunt hărțuite, violate, bătute și ucise / ”Un model de comportament care nu e condamnat public”

Un bărbat din Bosnia și-a ucis soția și a transmis crima în direct pe Instagram. În Serbia vecină, 27 de femei au fost ucise anul acesta în atacuri pe motive de gen, în ciuda eforturilor de sensibilizare și de inversare a tendinței. Activiștii din Kosovo spun că violența împotriva femeilor de acolo este o „urgență națională”, scrie Associated Press într-o analiză.

În întreaga regiune a Balcanilor de Vest, femeile sunt hărțuite, violate, bătute și ucise, adesea de către partenerii lor și după ce au raportat în mod repetat violența autorităților. Regiunea este puternic conservatoare, cu o tradiție seculară de dominație masculină, dar problema a crescut brusc în urma războaielor din anii 1990 și a crizelor politice, economice și sociale care au persistat de la încheierea conflictelor.

Ca răspuns, grupurile de femei din regiune au organizat proteste pentru a atrage atenția opiniei publice și pentru a cere măsuri. Acestea au înființat linii de asistență telefonică și adăposturi pentru femei. Însă activiștii acuză autoritățile că nu acționează mai decisiv pentru a proteja femeile și pentru a contracara o cultură a impunității.

Publicul din Bosnia și din regiunea mai largă a fost zguduit brutal în realitate în august, când o femeie din orașul Gradacac din nord-estul Bosniei a fost împușcată în cap de fostul ei partener, într-o înregistrare video în direct pe Instagram. Crima a fost „atât de macabră și atât de tragică” încât a fost ca o „trezire”, a declarat Jadranka Milicevic, de la grupul Cure (Girls).

În Balcanii de Vest, majoritatea țărilor au adoptat legi și regulamente pentru a combate violența împotriva femeilor, dar punerea în aplicare rămâne incoerentă, spun activiștii.

Bosnia, de exemplu, a fost printre primele țări care au ratificat Convenția de la Istanbul a Consiliului Europei privind violența împotriva femeilor, dar problema nu a făcut decât să crească de atunci, a spus Milicevic. „Violența împotriva femeilor și violența domestică sunt un fenomen global. Ele există pretutindeni, dar răspunsul statului la violență este problema cheie”, a explicat Vanja Macanovic, de la Centrul Autonom al Femeilor din Serbia. „Din păcate, ceea ce vedem aici (în Balcani) este că violența este aprobată. Este un model de comportament care nu este suficient de condamnat în public.”

„Am semnat toate declarațiile, rezoluțiile și convențiile internaționale relevante, dar aplicarea lor este îndoielnică”, a spus Milicevic. „Prea mulți oameni încă percep violența (domestică) ca pe o problemă privată, o chestiune privată între două persoane. Ei nu înțeleg că este o problemă socială.”

Observatorii citează sentințele blânde din Bosnia pentru violența și uciderea femeilor ca fiind una dintre problemele cheie. Un raport din 2022 al GREVIO, un organism de experți care monitorizează punerea în aplicare a Convenției de la Istanbul, a declarat că astfel de practici judiciare alimentează un „sentiment de impunitate” care este resimțit puternic atât de făptuitori, cât și de victimele acestora.

O singură dată a fost condamnat un criminal la pedeapsa maximă de 40 de ani într-un caz în care victima era o femeie, a spus Milicevic. În total, 65 de femei au fost ucise în ultimii 10 ani și cinci au supraviețuit unor tentative de crimă în această țară de 3,3 milioane de locuitori, potrivit datelor locale.

Situația este similară în Kosovo, o altă societate balcanică puternic patriarhală și orientată spre bărbați. Acolo, violul de anul trecut al unei fete de 11 ani de către cinci agresori a declanșat proteste de stradă care au cerut siguranța femeilor, ceea ce a dus la demisia șefului poliției.

Dar protestatarii au ieșit din nou în stradă mai târziu în 2022, furioși din cauza a două crime în capitala Pristina. O profesoară de geografie în vârstă de 63 de ani a fost ucisă de soțul ei înarmat cu un topor, în timp ce o femeie însărcinată a fost urmărită în fața unui spital de soțul ei, care a ucis-o în timp ce aștepta să nască.

În total, 66 de femei au fost ucise de către parteneri sau soți începând cu anul 2000 în Kosovo, o națiune de 2 milioane de locuitori, în timp ce doar un singur autor a fost condamnat la închisoare pe viață, arată statisticile oficiale.

Activista sârbă Macanovic consideră că o parte a problemei este că „instituțiile nu sunt trase la răspundere” și nu există consecințe pentru greșelile în gestionarea cazurilor. Acest lucru descurajează femeile să apeleze la ajutor din partea statului, în special în comunitățile mai mici, a adăugat ea.

„Nu avem un sistem bine structurat de răspundere pentru fiecare profesionist pentru acțiuni greșite, sau mai degrabă pentru lipsa de acțiune”, a spus ea. Rareori se întâmplă ca ofițerii de poliție, serviciile sociale, procurorii sau funcționarii din instanță să fie trași la răspundere dacă se fac greșeli și o femeie este ucisă ulterior.

Confruntată cu o creștere a violenței și a uciderii femeilor, Serbia a început în 2017 să pună în aplicare o lege specială pentru a aprofunda cooperarea între agenții, a lua măsuri imediate împotriva agresorilor și a înființa grupuri de lucru locale pentru prevenirea violenței.

Bosnia, de asemenea, a adoptat o lege privind prevenirea violenței domestice în urmă cu câțiva ani. Dar în societățile care au trecut prin războaie, unde economiile și instituțiile s-au prăbușit și unde diviziunile etnice, politice și sociale sunt alimentate de autorități în loc să fie combătute, schimbările juridice nu sunt suficiente, spun experții.

Violența a persistat și va continua, crede Vesna Stanojevic, care conduce un lanț de case sigure pentru femei în Serbia. „Uneori primim femei care sunt bătute atât de tare încât nu pot să meargă sau să-și miște capul, care au venit după ce au fost în spital, care sunt pe cale să nască, au răni la stomac”, a spus ea.

„De unde au învățat asta (agresorii)? Cine sunt modelele de urmat pentru copiii noștri”?”, a întrebat ea. „Ar trebui să educăm și noi (societățile), în mod evident, nu o facem”.

În prezent, mai mult de 40 de femei și copii sunt cazați în adăposturile administrate de organizația sa, a spus ea. „În cei 32 de ani de muncă, nu am văzut un declin al violenței … Uneori este mai multă, alteori mai puțină, dar, în general, este mereu prezentă.”

Într-unul dintre adăposturi, o femeie în vârstă de 26 de ani a declarat într-un interviu că a decis să își părăsească partenerul când a observat vânătăi și pe fiul lor cel mic. Femeia, care nu a vrut să își dea numele din motive de securitate, a spus că partenerul ei a violat-o în mod repetat, a bătut-o și a sufocat-o și a ținut-o pe ea și pe copil închiși în apartamentul lor ore în șir.

La plecare, femeia a ajuns la spital cu răni la piept și vânătăi. Bărbatul a fost acum reținut. „Ultima (bătaie) a fost foarte urâtă”, a spus ea. „Știam că, dacă se va întâmpla din nou, nici eu, nici copilul nu vom mai rămâne în viață”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează