G4Media.ro

Assad, marea revenire pe scena diplomatică arabă

sursa foto: Arab Baath Socialist Party in Syria / Facebook

Assad, marea revenire pe scena diplomatică arabă

Președintele sirian Bashar al-Assad, acuzat de represiunea sângeroasă a revoltei din țara sa, a participat vineri la primul său summit al Ligii Arabe în mai mult de un deceniu, semnalând revenirea sa pe scena diplomatică arabă, de unde a fost marginalizat după războiul din Siria, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

După ani de izolare, el a pledat pentru „o nouă etapă” în cooperarea arabă în fața omologilor săi reuniți în Arabia Saudită, în prezența președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a acuzat unele țări din regiune că „închid ochii” la invazia rusă.

„Suntem bucuroși să îi urăm bun venit președintelui Bashar al-Assad”, a declarat prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman în deschiderea summitului.

Organizația pan-arabă a expulzat regimul sirian la sfârșitul anului 2011 pentru reprimarea unei revolte populare, care a degenerat într-un război devastator.

Președintele sirian a declarat că țara sa este angajată față de „apartenența sa arabă”, făcând apel la „o acțiune arabă comună pentru solidaritate, pace în regiune, dezvoltare și prosperitate în loc de război și distrugere”.

La sosirea sa la ceremonia de deschidere, el a dat mâna cu omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sisi. Mai devreme în cursul zilei, s-a întâlnit cu președintele tunisian Kais Saied, care a salutat „eșecul complotului de a fragmenta și diviza” Siria.

De asemenea, el a avut discuții cu vicepreședintele emiratez, șeicul Mansour bin Zayed, a cărui țară a restabilit legăturile cu Siria în 2018 și a fost foarte activă în reintegrarea Damascului în Liga Arabă.

Regimul sirian a beneficiat, de asemenea, de un val de solidaritate după ce un cutremur a devastat o mare parte din Siria și Turcia la 6 februarie.

Promovarea reconcilierii

Liga Arabă a subliniat recent necesitatea de a juca un „rol de lider” pentru a ajunge la o soluționare a crizei din Siria. Deși luptele aproape că au încetat, războiul s-a soldat cu aproximativ o jumătate de milion de morți, precum și cu milioane de refugiați și persoane strămutate.

În zonele din nordul Siriei, care se află încă în afara controlului regimului sirian, sute de persoane au manifestat vineri pentru a denunța participarea președintelui Assad la summitul arab, potrivit unui corespondent AFP.

Siria speră să își normalizeze relațiile cu bogatele monarhii din Golf pentru a-și finanța reconstrucția costisitoare. Dar țări precum Qatar, care se opune puternic regimului lui Bashar al-Assad încă de la începutul războiului din Siria, sunt încă reticente.

Potrivit agenției oficiale de presă siriene SANA, președintele sirian l-a salutat vineri pe emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al-Thani.

Summitul se desfășoară pe fondul unei destinderi regionale, marcată de apropierea din ultimele luni dintre regatul saudit și marele său rival regional, Iranul. Țara gazdă depune, de asemenea, eforturi diplomatice pentru a încerca să găsească o soluție la conflictele din Yemen și Sudan.

„O privire sinceră”

Pe lângă conflictele din Orientul Mijlociu, la cel de-al 32-lea summit al Ligii Arabe sunt așteptate să fie abordate mai multe probleme internaționale, inclusiv războiul din Ucraina.

Invitat surpriză la summit, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut liderilor din regiune să „arunce o privire onestă” asupra războiului din țara sa.

Președintele ucrainean a fost invitat de Arabia Saudită și nu de Liga Arabă, a precizat pentru AFP un oficial al organizației pan-arabe.

Zelenski a precizat pe rețelele de socializare că s-a întâlnit cu prințul moștenitor saudit pentru a discuta „principalele puncte ale formulei de pace ucrainene”. El a vorbit și despre alte întâlniri bilaterale cu liderii unei regiuni mult mai puțin unite în sprijinul Ucrainei decât aliații săi europeni și americani.

Riadul a adoptat o poziție relativ neutră față de conflict, mediind în mod neașteptat un schimb de prizonieri între Moscova și Kiev în septembrie.

Cea mai mare economie din lumea arabă și cel mai mare exportator de țiței din lume își coordonează politica petrolieră cu Rusia, menținând în același timp legături strânse cu Statele Unite, partenerul său de securitate de lungă durată.

Pe de altă parte, Siria lui Bashar al-Assad, un aliat fidel al Moscovei, a fost una dintre cele cinci țări care au votat împotriva rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU care cereau Rusiei să înceteze ostilitățile în Ucraina.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...