G4Media.ro

Asociația Constructorilor de Autostrăzi propune un plan pentru ca românii care s-au…

Asociația Constructorilor de Autostrăzi propune un plan pentru ca românii care s-au întors în țară din cauza pandemiei să se angajeze aici / Deficitul de forță de muncă în construcții ajunge la jumătate de milion de persoane

Sectorul construcţiilor are nevoie de românii care s-au întors în ţară, în contextul pandemiei de COVID-19, în condiţiile în care deficitul de forţă de muncă în acest domeniu ajunge la 500.000 de persoane, potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei Române a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA), care propune autorităților un plan de măsuri pentru ca acești români să rămână și să muncească în țară.

Organizaţia consideră că întoarcerea românilor în contextul pandemiei de COVID-19 reprezintă o şansă unică pentru a menţine şi valorifica în ţară această categorie de forţă de muncă. În acest sens, membrii ARCA propun tuturor patronatelor din domeniul construcţiilor şi autorităţilor responsabile din acest sector, spre dezbatere, un plan pentru angajarea românilor care lucrează, în mod normal, în afara graniţelor şi care au revenit în ţară de la începutul anului.

În prezent, deficitul de forţă de muncă în sectorul construcţiilor (construcţii/reabilitări autostrăzi, construcţii/reabilitări drumuri sau reţele edilitare în mediul rural şi în mediul urban, construcţii civile) din România ajunge la aproximativ 500.000 de persoane.

Mulţi dintre românii care au revenit în ţară sunt specializaţi în domeniul construcţiilor şi pot fi integraţi cu uşurinţă în activitatea şantierelor deschise la nivel naţional.

Asociaţia Română a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA) are mai multe propuneri pentru a facilita accesul românilor care s-au întors în ţară la oferta locurilor de muncă din domeniul construcţiilor, după cum urmează: crearea unei platforme on-line de către autorităţi, cu ajutorul căreia românii care au revenit în ţară, în contextul pandemiei de COVID-19, să se poată înscrie în domeniul în care pot activa; realizarea unei burse on-line a locurilor de muncă în domeniul construcţiilor, printr-un efort comun al patronatelor din acest sector, alături de autorităţile responsabile; realizarea unui parteneriat solid stat – companii private din domeniul construcţiilor pentru instruirea forţei de muncă şi atestarea celor care au nevoie de o calificare generatoare de venituri mai mari, corespunzătoare nivelului de pregătire; crearea, cu sprijinul autorităţilor din domeniile Educaţiei şi Muncii şi Protecţiei Sociale, a unui mecanism simplu şi rapid prin care să fie echivalate atestatele sau diplomele de calificare obţinute de români în străinătate.

ARCA menţionează că soluţiile propuse ar determina o dezvoltare rapidă a sectorului construcţiilor, ar reduce atât şomajul în rândul celor care s-au întors în ţară, cât şi munca „la negru” din acest domeniu şi, cel mai important, le-ar permite acestor persoane să rămână acasă, alături de familiile lor, şi să aibă un nivel de trai decent.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: gov.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Si salariul minim pe economie de 1.346 lei net spune multe despre „patronii de Romania”.
    Pun pariu ca CCR nu ar fi de acord cu planuri de genul asta… sa fortezi mana muncitorului unde sa lucreze. Poate-i place sa fie vanzator, ca-l doare capul in soare…

  2. Ca sa ramana oamenii in tara trebuie sa scapam intai de politicientii corupti.
    -Cine credeti ca ramane in tara sa inghita porcariile de promisiuni electorale?
    -Cine credeti ca accepta sa lucreze pe salariu de mizerie, copii sa le mearga la scoala si sa cada in WC-urile turcesti din fundul curtii pentru ca primarii au furat si fura in continuare banii in loc sa amenajeze strictul necesar?

    Propunerile actuale fin partea ARCA sunt praf in ochi, poate doar cu gandul ca mai agata cativa fraieri pe care sa-i plateasca cu te miri ce.

  3. Da, da… Cum sa nu! Angajați la firmă CUCU… n_avem bani, dar mult de lucru

  4. Buna gluma cu cei 500.000…..

    Salariu minim in constructii, fara carte de munca, fara alte beneficii, fara echipament de protectie, fara….. Cat mai repede si cat mai …. ca „Boss” are nevoie de cash si nu-l intereseaza calitatea (in cazul nostru statul roman).
    Si, apropos, cine-i terta parte care controleaza calitatea lucrarilor? tot ala care a controlat autostrada delomala a lui Ponta-Tonta???

    Baieti, pe 15-16 se redeschid granitele aeriene. Zbor usor!