G4Media.ro

Asociația 2Celsius: România nu se află pe lista celor 103 ţări semnatare…

Sursa foto: Unsplash/ Ella Ivanescu

Asociația 2Celsius: România nu se află pe lista celor 103 ţări semnatare ale Angajamentului Global pentru Metan de la COP26

România lipseşte dintre cele 103 ţări semnatare ale Angajamentului Global pentru Metan (Global Methane Pledge), parafat în cadrul Conferinţei ONU pe teme climatice COP26, de la Glasgow, precizează activiştii de mediu ai Asociaţiei 2Celsius, potrivit Agerpres.

„Fiind printre puţinii producători de gaz natural din UE, ar fi normal să ne asumăm angajamente mai ferme pentru reducerea emisiilor de metan. Din păcate, iarăşi aşteptăm să facă alţii mai mult pentru noi – dacă îşi asumă UE ceva, facem şi noi, dar am prefera să facă alţii mai mult. Mai rău, noi nu urmărim serios dezbaterile globale şi s-ar putea să nici nu fi ştiut, la nivelul cel mai înalt, că avem ceva de semnat”, a declarat Otilia Nuţu, cercetătoare pe energie la 2Celsius.

Conform organizaţiei, ţările semnatare, care reprezintă 70% din economia lumii, s-au alăturat angajamentului lansat de UE şi SUA să reducă, până în 2030, emisiile de metan cu 30% faţă de nivelul din 2020. Printre semnatarele Angajamentului Global pentru Metan se regăsesc mai multe state membre ale UE, precum Bulgaria, Franţa, Germania sau Croaţia.

În schimb, România, Ungaria sau Polonia nu se regăsesc pe lista semnatarilor.

Specialiştii în domeniu susţin că metanul se află pe locul al doilea, după dioxidul de carbon, ca factor care contribuie la schimbările climatice, fiind responsabil, în Europa, de 10% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră.

„În principiu, 2Celsius e o organizaţie critică faţă de orice plan local, naţional sau european care presupune investiţii în combustibili fosili. Însă, chiar dacă România intenţionează să îşi augmenteze producţia ori consumul de gaze naturale, emisiile fugitive de metan sau scăpările de gaze sunt chestiuni care trebuie luate în considerare şi rezolvate cu un plus de angajament”, spune Raul Cazan, preşedintele 2Celsius.

În luna august, alături de Clean Air Task Force (CATF), organizaţie internaţională care luptă pentru climă, 2Celsius a documentat, în premieră în România, emisiile de metan de la instalaţiile de petrol şi gaze din aproximativ 50 de situri şi a arătat că există scurgeri grave de metan.

Analiza a fost realizată în perioada 7 – 17 iunie 2021 şi a presupus folosirea unei camere de filmat cu infraroşu şi un senzor special pentru a identifica nivelul emisiilor de metan din situri deţinute de Conpet, OMV Petrom, Transgas şi alte câteva companii.

2Celsius este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2010 cu scopul de a influenţa politicile privind schimbările climatice la nivel naţional şi european. Asociaţia este membră a organizaţiilor internaţionale European Environmental Bureau, Climate Action Network Europe şi Federaţiei Europene pentru Transport şi Mediu (T&E).

România a semnat însă Acordul privind combaterea schimbărilor climatice, documentul principal al summit-ului COP26 de la Glasgow.

Sursa foto: Unsplash/ Ella Ivanescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. .

  2. Nu ma refer la Bucuresti sau Timisoara acum, ma refer la jumatatea de tara care traieste cu veceu in curte.

  3. In cazul asta bravo România. Acesti progresisti de ce nu spun ca avem emisii de carbon doar 30% din cat aveam in 1990? Asta pentru ca nu mai avem industrie. Marele poluator al planetei nu este România. Dar in viziunea unor noi ar trebui sa ne hranim ca iarba si sa ne incalzim cu zăpadă.

  4. Poate că românii și-au dat seama cu ce prostii s-au trezit în PNRR – ul ăla aranjat de Ghinea cu Popescu!

  5. Cam periculoși cercetatorii ăștia care nu văd dincolo de microscopul lor!

  6. Asociația 2Celsius e ongeu sorosist,nu? 😜

  7. Sa-si distruga America industria asa cum am distrus-o noi din ’90 pana astazi si dupa aia mai discutam. Deocamdata noi am facut mult mai mult decat altii si n-am vazut nimic la schimb.

  8. ONG îl lui Pește, dacă noi am vândut rezerva de gaze naturale ce angajament vreți? Dacă vreți ecologie de ce nu vă luați de gât cu americanii, care au spus pas la renunțarea la combustibili pe bază de hidrocarburi, de ce nu vă luați de gât cu Americanii, Australienii, Indienii, Chinezii și ceilalți care au dat cu flit la problema cărbunilor. La sfârșit să vă întreb ceva vi se pare eco tehnologia de producere energie electrică cu microreactoare nucleare, când nici măcar la faza de proiect finalizat nu este sau ne condamnați că nu am semnat un referendum, dar suntem buni pentru cobai!