G4Media.ro

Artemis, megaracheta NASA cu o înălțime de aproape 100 de metri, este…

NASA

Artemis, megaracheta NASA cu o înălțime de aproape 100 de metri, este pregătită pentru lansarea spre Lună, peste 12 zile

Se apropie ziua cea mare pentru NASA: noua rachetă gigantică americană SLS a sosit miercuri dimineață la rampa de lansare de la Cape Canaveral, Florida, înainte de a fi lansată spre Lună peste 12 zile, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Această misiune va marca primul zbor al marelui program american de revenire pe Lună, denumit Artemis.

Artemis 1 va avea loc fără astronauți la bord, deoarece scopul său este de a testa racheta și capsula pentru a se asigura că pot transporta în siguranță un echipaj pe Lună în 2024.

Racheta, numită Space Launch System (SLS), este în curs de dezvoltare de mai bine de un deceniu și va deveni cea mai puternică rachetă din lume atunci când va decola. Acesta are o înălțime de 98 de metri.

Racheta a fost instalată pe legendarul complex de lansare 39B după o călătorie de 10 ore pe timp de noapte de la clădirea de asamblare.

„Pentru toți cei care privesc spre Lună, visând la ziua în care omenirea se va întoarce pe suprafața lunară, oameni buni, asta este, ne întoarcem”, a declarat șeful Nasa, Bill Nelson, într-o conferință de presă la începutul acestei luni.

Capsula Orion va fi propulsată până la Lună și chiar la 64.000 km mai departe, aventurându-se mai departe decât orice altă navă spațială locuibilă dinaintea sa.

La reintrarea în atmosfera terestră, scutul termic va trebui să reziste la viteze de până la 40.000 km/h și la temperaturi de două ori mai ridicate decât suprafața Soarelui.

Decolarea este programată pentru 29 august, la ora locală 08:33. În cazul în care vremea nu este bună, datele de rezervă sunt 2 sau 5 septembrie.

Misiunea este programată să dureze în total 42 de zile, până la întoarcerea în Oceanul Pacific, unde nava spațială va fi recuperată de o navă a marinei americane.

În 2024, misiunea Artemis 2 va transporta astronauți pe orbită în jurul Lunii, fără a ateriza. Această onoare va fi rezervată echipajului de pe Artemis 3, o misiune programată cel mai devreme pentru 2025.

Ultima misiune în care oamenii au mers pe Lună a fost Apollo 17, în 1972.

În timp ce programul Apollo a permis doar bărbaților albi să pășească pe Lună, programul Artemis intenționează să trimită prima femeie și prima persoană de culoare pe Lună.

Scopul este de a face din Lună o bază aeriană unde vor fi dezvoltate tehnologiile necesare pentru a trimite oameni pe Marte.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Alături de JWST racheta Artemis e tot ceea ce specia umană are mai bun și mai grozav în primul sfert al secolului XXI!

    Felicitări NASA și RESPECT tuturor inginerilor din lumea largă care au făcut aceste lucruri posibile!
    Baftă maximă Artemis!

  2. Recomand „ For all mankind“ si sa nu votati USL sau hAur/udmr !

  3. „În timp ce programul Apollo a permis doar bărbaților albi să pășească pe Lună, programul Artemis intenționează să trimită prima femeie și prima persoană de culoare pe Lună.”
    Te-ai gandi ca oamenii cei mai rationali ar angaja si promova pe baza de competente, nu pe baza culorii pielii. Si daca „prima femeie și prima persoană de culoare” sunt competenti si si-au castigat locul pe merit, ce importanta mai are culoarea pielii ? E incredibil ca pana si la NASA corectitudinea politica face ravagii …

    • Hai, lasa. Sa nu-mi spui ca la precedentele misiuni, s-a intamplat ca cei alesi sa fie toti barbati albi, dintr-o gramada de oameni de toate rasele si genurile…sunt convins ca un negru sau o femeie nu ar fi fost nici macar luati in considerare, eventual pentru caratul echipamentelor catre racheta, respectiv gatitul pranzului astronautilor.
      Sunt convins ca daca isi propun sa gaseasca 1 negru si o femeie astronaut, vor gasi destui competenti, asa cum au gasit barbatii albi cautati la misiunile anterioare. Din zeci de milioane ai suficienta basa de selectie sa gasesti persoane exceptionale, chiar si negri si femei.

    • tiberius, o sa razi, a fost un program special nasa rezervat femeilor care s-au pregatit intens pentru o cariera ca astronaute, insa din cauza ca barbatii au avut rezultate mai bune, programul feminin a fost abandonat. toate femeile respective au devenit piloti de linie sau de avioane comerciale.

    • @Tiberius : Eu n-am zis ca nu exista persoane de culoare care sa aiba competentele care sa-i faca sa-si castige un loc sau locuri pe merit; chiar cred ca sunt. Dar si daca exista si-s alesi, ce sens are pomenirea culorii pielii cand vorbesti despre un program care-si propune sa duca oameni pe Luna ? Care e castigul sau scopul ca se pune accent pe asa ceva intr-un program stiintific ? Eu unul nu reusesc sa-l vad.

    • @Mihai
      Fraza asta este in sine rasism (si misoginism) din cel mai elementar.
      Pentru ca pune problema din start dpdv al rasei si sexului. De ce ar trebui sa conteze?
      Hai, sa zicem ca la male/female sunt diferente fiziologice masurabile de compensat. Dar culoarea pielii?…
      Pana nu inceteaza sa includa in criterii – si asta, in orice domeniu – rasa, america nu se vindeca de rasism.

  4. Intre timp rusii se lauda cu tot felu de rachete nucleare, tancuri, drone, …. Evolutie marca Putler

  5. Si la programul Apollo a fost la fel.

    Primele 10 misiuni (SA-1 pana la SA-5 si AS-101 pana la AS-105) au fost misiuni de test pentru Saturn V. Au fost urmate de misiunile AS-201, AS-202 si Apollo 5 au fost misiuni de test pentru modulele Apollo. Urmatoarele 7 lansari au fost pentru testarea sistemului de evacuare.

    Misiunile cu echipaj au fost de la Apollo 7. Apollo 7 a fost pe orbita, 8 a fost primul zbor cu echipaj in jurul lunii, 9 a fost primul test cu echipaj al modulelor lunare (pe orbita pamantului), 10 a fost o repetitie pentru aterizare si au ajuns pana la 14 km de suprafata lunara. Abia la Apollo 11 au coborat.

    Deci a fost nevoie de peste 20 de misiuni pana sa coboare pe suprafata lunii.

  6. De s-ar prăbuși peste Washington!😋