G4Media.ro

Arta fofilării

Arta fofilării

O rușinoasă fugă de asumarea răspunderii. Asta e tot ce vedem în aceste zile și începe să devină stil de guvernare. Președintele Iohannis și premierul Orban au aruncat pe ultima sută de metri toată responsbilitatea în curtea școlilor, pe umerii directorilor și primarilor, pentru a scuti guvernul de orice răspundere în cazul în care iese prost după 15 septembrie.

Evident că descentralizarea totală este un lucru bun, trebuia făcută mai demult, dar în nici un caz așa, peste noapte și fără a asigura în prealabil finanțare, baza materială și mai ales timp pentru organizare. Sigur că sunt școli care știu exact ce au de făcut și vor începe noul an fără probleme majore. Dar există la fel de multe școli unde problemele nu pot fi rezolvate pocnind din degete și mai ales fără bani.

Cum rezolvă un director de școală fără resurse, de azi pe mâine, problema informatizării, dotarea elevilor cu tablete sau laptopuri, instruirea profesorilor, investițiile în spații noi acolo unde situația o cere? De unde să facă rost primarul unei localități cu buget redus de fonduri pentru investiții masive într-o școală care, pe lângă problemele curente, are acum nevoie de o întreagă infrastructură la care nici nu visa până mai ieri?

Sigur, veți spune, nici directorii de școli sau primarii nu trebuiau să aștepte începutul școlii sau decizia ministerului pentru a prelua inițiativa. Chiar și în lipsa unei decizii clare de la minister, este evident că responsabilitatea organizării claselor le revine lor în primul rând, nu ministrului educației.

Însă România este țara în care toată lumea privește în sus. Toți așteaptă să li se spună cum să facă cele mai mici și neînsemnate lucruri. Problemele delicate, crizele, nu se rezolvă, ci sunt pasate altora. De ce să riști o soluție proastă, când poți pune problema în brațele altcuiva sau să o amâni la nesfârșit?

Arta fofilării la români vine dintr-o lungă tradiție a incompetenței și a lipsei de curaj, din mentalitatea bizantină a aranjamentelor fără autor clar făcute pe sub masă, din șmecheria funcționarului care a învățat că o decizie proastă îl poate omorî, în timp ce lipsa unei decizii te salvează de la decapitare.

Iar fuga de răspundere a ajuns sport național cu exemple la vârful statului.

Uitati-vă, de pildă, la președintele Klaus Iohannis sau la premierul Ludovic Orban, cum pun problema când sunt întrebați despre traseiști. Amândoi se declară ferm împotriva, dar nici unul nu se consideră responsabil pentru încălcarea promisiunii că PNL nu va mai primi trădători din alte partide. Or, de voința directă a șefului de partid și a liderului informal de la Cotroceni depinde dacă traseismul continuă ca practică politică sau nu.

Ca doi acrobați politici versați, cei doi s-au spălat pe mâini de orice răspundere din vorbe, ca și cum nu ei ar conduce partidul și țara, ca și cum racolările sunt decise de portarii din Modrogan, Palatul Victoria sau Cotroceni.

Având sub ochi exemplul iluștrilor conducători, nu-i de mirare că ministrul educației, Monica Anisie, le răspunde tuturor criticilor săi bătându-le orazul că nu sunt în stare de nimic: ”Toată lumea critică, nimeni nu vine cu soluții! Aștept soluții, dacă au!”.

Greu de imaginat ceva mai scandalos. Adică Ministerul Educației creează premisele haosului în școli, printr-o decizie comunicată tardiv, dar tot ministrul se plânge că oamenii nu se descurcă singuri. Dacă toate soluțiile la numeroasele probleme apărute la începerea școlilor trebuie să vină din afara ministerului, atunci nu văd de ce mai avem nevoie de ministru.

Însă declarația ministrului Anisie nu reprezintă altceva decât un bun exemplu de artă și precizie în aruncarea pisicii moarte peste gardul vecinului.

Sunteți invitați să vă descurcați singuri și să nu mai cârtiți atât. Guvernul nu are soluții, dar în generozitatea lui se arată dispus să țină cont de ele în caz că vă vin idei.

Acest spirit de lașitate administrativă s-a răspândit mai repede ca virusul, inclusiv în justiție. Procurorii nu mai mișcă aproape nimic, ajungând să-i scoată din minți până și pe politicieni cu inactivitatea lor.

Cele mai spectaculoase flick flak-uri le-a făcut însă dosarul 10 august, altă pisică moartă făcută ping-pong între procurori. Fostul procuror general a aruncat-o la DIICOT, care a omorât în prima fază dosarul. Hosu a întrebat-o pe Scutea discret dacă e bine, actualul procuror general i-a dat tot discret semn că e ok.

După ce a a ieșit tămbălău public, procurorul general s-a învârtit puțin în jurul ordonanței de clasare și în cele din urmă a pus-o tot pe Hosu să ia o decizie, care a resuscitat dosarul. Acum pisica moartă sare de la o instanță la alta, din cauza incopetenței șefei DIICOT, care a sesizat în mod greșit Curtea de Apel cerând redeschiderea anchetei.

În final, nimeni n-a pățit nimic, nimeni nu răspunde pentru lungul șir de erori și bălbâieli din dosarul 10 august. Lipsa de responsabilitate s-a manifestat la cel mai înalt nivel, pe un subiect atât de sensibil, care a bulversat societatea românească în urmă cu doi ani.

Arta fofilării se învață însă de acasă, n-au inventat-o politicienii, miniștrii, funcționarii sau procurorii. Este matricea culturală în care mulți își cresc copiii, inițiați de mici în arta amânării deciziei la nesfârșit și a arătatului cu degetul către celălalt. Mereu alții sunt de vină, nu noi. Alții trebuie să facă, nu noi.

Așa ajungem să luam decizii pe ultima sută de metri, deși cu toții știm că școala începe în fiecare an pe 15 septembrie.

N-o să uit curând o experiență personală. Întâmplarea reprezintă chintesența gândirii funcționărești din România. Cerusem o informație dintr-un minister, iar răspunsul întârzia nepermis, cu toate că era vorba de ceva destul de inofensiv. Hârtia cu răspunsul se plimba dintr-un departament la altul, pentru semnături.

Când am întrebat de ce este nevoie de atâtea aprobări pentru un banal răspuns, mi s-a răspuns cu tâlc de un funcționăraș versat: Pentru că prin hârtie și prin atâtea semnături nu trece glonțul.

Un alt mod de a spune că nimeni nu-și asumă, de fapt, nimic, în caz că iese prost. Ne acoperim toți cu semnături, iar în final ne blindăm cu o hârtie.

Așa merg lucrurile în statele nefuncționale, în care lipsește curajul deciziei, iar răspunderea se diluează până la dispariție. Băltim azi într-o indecizie continuă, într-o exasperantă paralizie funcționărească, specifică țărilor conduse de lideri slabi și cu sisteme de educație precare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

88 comentarii

  1. Romanii sint cunoscuti pentru vitejia si curajul lor (chiar si cind sint nemti). D-aia.

    • Dar gresiti, nu liderii trebuie sa fie puternici ci sistemele functionale si democratice.

    • Arta destituirii nu?

    • Dl Tapalaga, credeti ca nu se vede cum ati indesat articolul cu Zuckerberg in josul paginii?
      Are deja 13 articole avans acea coloana fata de restul. Se intampa de fiecare data cand scrieti ceva compromitator despre China, imediat il scoateti din zona de vizibilitate. Cumva din cauza ca ati acceptat yuanii?
      La fel cu falsele mesaje de sustinere, neinsotite de argumente atasate la acest „editorial”, tipic propagandei chineze. La fel cum la postarile pe youtube unde Dan Cadar mananca rahat pe subiecte politice extrem de importante, toti comentacii scriu doar mesaje de sustinere fara sa atinga subiectul. Aceeasi masinarie de propaganda s-a mutat pe g4media iar g4media s-a transformat in grupare de mercenari de presa care critica fara sa puna lucrurile in balanta.
      In acest moment g4media e trust de presa pesedista sub acoperire.

    • Articol bine scris, dar fără valoare adugata!
      Cu alte cuvinte, n-am învățat nimic nou….

    • Domnule Tapalaga, va rog frumos sa nu mai scrieti niciun cuvintel la adresa guvernului si a peneleului, ca se supara domnu’ Georgel ca ii atacati stapanii.

  2. Este o fofilare generala in tot aparatul de stat, in general. De aceea birocratia este la un asemenea nivel! Pentru nimeni nu doreste sa-si asume ci doar sa imparta raspunderea pana i se pierde firul…
    Nu stiu cat de mult trebuie compatimite autoritatile locale (de la CJ, primarii, insp.scolare, scoli). In 2017 cand PSD-ul le-a dat mana libera sa-si faca ce doresc ei si bani multi (atunci cand „le-a cumparat tacerea”) majoritatea au inteles sa-si puna salariile la care visau, sa-si „ajute” prietenii si cam atat… Niciunul nu s-a gandit la binele comunitatii, la cresterea gradului de dezvoltare, civilizatie.
    Cei care s-au gandit la binele comunitatii au fost atat de putini…insa faptul ca ei au reusit inseamna ca se poate chiar si in contextul mizerabil din Romania…si aici ma gandesc la comunica Ciugud, jud.Alba. Veti spune, da, dar este comunitate mica este usor de condus…Fiind mica, si taxele sunt putine, si startul este mult mai de jos, dat se poate, daca esti COMPETENT SI SERIOS.

    • Va inselati. Sa vedeti cate semnaturi sunt la intreprinderile si regiile de stat sau private (in zona distributiei de energie). O aprobare se semneaza de 20 de oameni, asa zisa comisie. Tot pentru disolutia responsabilitatii. Vorba unuia: nu pot sa ne bage pe toti la puscarie daca am facut prostii!

    • E cazul, spre lamurirea publicului mai tinar, sa citam o zicatoare tovaraseasca: „mortii cu pamint se acopera si vii cu hirtii”.
      Ihi, obiceiurile proaste se transmit pentru ca nici cauzele lor n-au disparut.

  3. La „descentralizarea totală este un lucru bun, trebuia făcută mai demult, dar în nici un caz așa, peste noapte” trebuia adăugat și că „în niciun caz în acest moment”, când guvernul trebuie să vină cu o strategie clară, cu un plan bine pus la punct care să fie utilizat măcar ca ghid de toate școlile din țară.

    • „Descentralizarea” ar omorî „politicul” . . .
      Și-ar astupa gaura neagră din bugetul statului pentru finanțarea lui !
      Ori tocmai asta ar face binele mult așteptat României.
      Dar cine s-o vrea? Îmbuibații care se servesc din buzunarele noastre de decenii ?

    • „descentralizarea” e o nazbatie utopica. cam ca votul uninominal…daca va pune cineva descentralizarea in practica va distruge practic romania si o va intoarce cu 100 de ani inapoi!

  4. Romanii sufera de multe boli mintale, printre care si slugarnicia.

    V-ati facut-o cu mana voastra, va ruinati singuri tara votand PNL si PSD, dar eu nu pot sa va opresc, nu am voie sa intru peste voi si sa va bag adevarul in cap, trebuie sa va dati voi singuri seama ca Romania nu mai poate supravietui cu PNL si PSD la conducere.

    • Ba poate supraviețui și de aici încolo mult și bine cu PNL și PSD la conducere așa cum a supraviețuit de ani de zile. Și mai am ceva pentru tine, dacă tot ești insistent: PSD = PNL = USR = aceeași mizerie. 🙂

    • „Nick”, pe asta cu „PSD = PNL = USR = aceeași mizerie” sa o servesti fraierilor.
      Ne vedem la vot.

    • Deci Nick votează UDMR!

    • @Vio7,
      ‘Nick” vine de la ‘Nickolay” si e normal sa fie deranjat de ”nick-ul” colegului ce face referire la caracterul Tatucului de la Rasarit…

    • @Nick: „Ba poate supraviețui și de aici încolo mult și bine cu PNL și PSD la conducere”

      Ai dreptate. Nu vorbim aici de crestere, de dezvoltare, de a trai cu adevarat, de a ne tine copiii in tara.

      E vorba de supravietuire si atat.

      Ultimii 4 ani de guvernare PSD+PNL vor fi bomboana pe coliva:
      – justitia a fost definitiva pusa cu botul pe labe: vezi ce procurori a numit tandemul Predoiu/Iohannis sau ce realizari „marete” are DNA-ul zilele astea (politsti prinsi ca luaupizza ca spaga)
      – finantele publice au fost macelarite. Dupa dementa fiscala a PSD-ului si dupa pandemia asta, vom ajunge la limita maxima de datorie publica (60% din PIB) fara sa fi construit insa nimic din banii astia: autostrazi, cai ferate, spitale sau scoli noi.

      Peste 100 de miliarde de euro rispite doar in consum, bani care au alimentat economiile Ungariei si Poloniei, bani pe care noi si copiii nostri va trebui sa ii dam cumva inapoi, cu tot cu dobanzi.

  5. s-a uitat un alt maestru al fofilatrii, in trafic si responsabilitate : Bode

    • Asta nu pentru ca ar avea logica ce ai scris ci pentru ca aveti voi interes sa blocati acel proiect de lege publicat la 4 August 2020 de catre Ministerul Transporturilor

  6. Foarte, foarte potrivit articolul și la obiect.

    Așa e, fuga asta de responsabilitate am văzut-o și eu. Nimeni, dar absolut nimeni, nu-și asumă o decizie.

    E cea mai proastă variantă posibilă.

    • Iohannis mai e la munca? Sau deja a pornit girofarul pt Sibiu? Orban a deschis whiskey.ul de amiaza? Asa conduc astia tara. Din vacante

  7. Dacă se *întâmpla ceva* în școli, adică nimic din ce ar trebui, la fel este și în universități!
    Nimeni nu face ceva din care să rezulte că *da, am înțeles că TREBUIE să mă protejez pe mine și pe cei din jur*.
    Toți așteaptă hârtii, indicații scrise și semnate, eventual *mura in gura*… Și uite așa timpul trece, se fac că *muncesc*, probabil abia așteaptă să se *viruseze* studenții sau colegii ca să oprească totul.
    Ce m-am mirat este că totuși există acel GHID și pentru preuniversitari și pentru universitari, DAR…cine să îl citească??
    Eu l-am citit cu atenție, e chiar util, e firul roșu, trebuie doar să îl adaptezi pentru disciplina pe care o predai. Ah, mai e frica că dacă se îmbolnăvește careva dintre studenți sau colegi, ești tu de vină, obligatoriu!
    Consider că dacă urmezi pașii corect în fiecare zi, dacă îți notezi ce faci (pe scurt, pe ore și zile), dacă ești corect cu tine însuți și cu cei din jur, riscurile se înjumătățesc.
    Cealaltă jumătate de riscuri vin de la cei din jur din școală. Poate prin dialog vom reuși să îi convingem să procedeze că noi! Poate…
    În definitiv suntem toți doar oameni, dar selecția naturală e doar…UNA!!

    • Ia-ti frate firul rosu si fa-ti martisoare din el. Tu si cu Ariadna ce mai lucrati cu firele astea. Si dupa vreo saptamana sa ne spui si noua cum ai injumatatit riscurile notand chestii in carnetele. Si daca tot esti asa viteaz si vrei selectie naturala, cand s-o virusa totul baga-te volintir la vreun spital de covid, sa vezi cum e. Da’sa nu-ti uiti firul rosu si carnetelul.

  8. Experti internationali de top in arta dezorganizarii superalambicate.
    Splendida dezorganizare este un laitmotiv al politicii romanesti.

    • Politica in sine este un sistem esuat creat din ignoranta maselor. „Iti dau tie responsabilitatea mea, ma doare-n cur ce faci cu ea, dar pe mine nu ma mai tragi la raspundere, m-am spalat pe maini.” Asta-i politica de cand e ‘democrata’ (ce oximoron)…

    • …sau impus pe ignoranta maselor.

      Exista alternative la sistemul politic actual. Ne putem gandi la experti independenti care sa lucreze in favoarea cetatenilor si care sa fie platiti de cetateni doar dupa 1 an, si STRICT pentru rezultate.
      Dar asa ceva este considerat utopic si nu va fi implementat niciodata pe plaiurile mioritice, inca bune de „muls” de lupii deghizati in ciobani cinstiti si vizionari.

      Sigur ca exista solutii si pentru nemultumitii treziti la realitate – le ramane intodeauna „dreptul libertatii de miscare”. Atunci cand iti dai seama ca valorile tale, ambitiile si potentialul nu por fi realizate intr-o tara din cauza dezorganizarii si coruptiei sistemice, te orientezi catre zari mai senine, te unesti cu cei care au viziuni similare si cladesti impreuna cu ei un nou oras sau o noua tara. >Silicon Valley

    • Silicon Valley e departe de ce-i trebuie planetei asteia. Acolo-s cei mai mari narcisisti / m^2. Oameni cu ambitii oarbe/total deconectati de realitate si natura/ ce mai rau fac decat creaza, mult mai periculosi decat lupi naparliti ca Orban, Ciolacu, Ponta & Co. si asta pt. ca aia chiar au creier.

      Nu prea mai ai unde sa pleci pe planeta asta pt. o viata pasnica, as pleca in Tibet dar si acolo urmeaza dezastrul … Mai am variante dar sunt locuri foarte periculoase … Frumoase, ce-i drept …

    • @Luci :
      Miss Justice are dreptate. Realitate care nu place multora, de fapt.
      Și anume: că încet-încet, în țară rămâne doar mulțimea – sau nici nu mai știi cum să-i mai spui: Gruparea – vizionară la Ciolan.

      Nu că toți de afară, ar fi cinstiți – nici pe departe! Dar cel puțin, disidenții „lor” – ai altora – sunt „vii”!
      Pe cand disidenții noștri – români rămași în țară (dacă mai sunt!..) parcă și-au pierdut nu doar vlaga ci și identitatea.

      Să fie asta, oare un simptom /un semn că alunecarea in hăul corupției, al lipsei de patriotism (concept devenit străin, dealtfel) – i-a cuprins pe toți ?..
      Și, da! Silicon Valley – încă mai este – o opțiune, râvnită de mulți.

    • @Mirror :), de pe ce frecvente comunici?

    • @OK!@

  9. Oamenii inca au sechele din fostul sistem Securist … Nu iau atitudine pt. ca nu vor raspundere. Frica e genetica si primordiala iar responsabilitatea e invers proportionala cu nr. celor implicati. 🙂 (relatia matematica e descoperire proprie si ar trebui sa cer copyright pe ea dar va dau dreptul sa pomeniti de ea cu conditia sa spuneti cui ii apartine(licenta BSD)…)

  10. nu mai este timp pt dezamăgiri 🙂 guvernele se remaniază în funcție de rating și comenzi, iar toate problemele delicate sunt aruncate sub preș 🙂 toți sunt abuzivi și axați pe problemele lor …

  11. Este chiar mai grav: atentie, nu este un „sport national”, nici macar „bizantin” (ca veni vorba, imperiul Habsburgic tot „bizantin” era — Kafka ne lamureste).
    Nu, este un sport INTERNATIONAL. In scurt timp, va fi si proba de Olimpiada (daca nu cumva este deja, mascata in alte specialitati).

    Atunci fel de „mancare de peste” tip de problema este? Culturala, evident. Omul este un produs al epocii in care traieste. Dar exista si o parte buna: epocile se schimba, cultura se schimba. Si „modificarea” poate incepe oriunde, deoarece in cultura toti suntem egali. Iar logica matematica ne indica faptul ca cel mai probabil va incepe bottom-up. (Cum? Pai urmariti logica matematica si aflati raspunsul).

    Atentiune, natiune la conspiratiune:
    Eu ma refer la definitia de baza a culturii, adica cea de referinte si automtisme culturale comune, NU la cat de citit este o persoana sau alta – aia este „cultivare” (deci si acel termen este un fel de cliseu tamp).

    Inca doua … observatiuni:

    1. Problema este sistemica si mult mai mare chiar si decat Klaus Iohannis si Ludovic Orban. Este just dar incorect sa-i dam pe ei doi exemplu de „capul rautatilor”. In aceasta problema, TOTI sunt capul rautatilor, si problema incepe bottom-up. Stiu ca pare contra-intuitiv; asta pentru ca chiar asa este. Dar este adevarat.

    2. Cu acest articol, autorul a recuperat mult in ochii mei. Asa da, bravo! (opinia mea).

  12. poate e momentul sa scapam de „guvernul tatuc”
    daca scoala e in subordinea primariei, de ce ar trebui guvenul sa fie implicat peste tot.
    prin ce oameni ? fizic vorbiind? prin prefecturi?
    tocmai votam 40 de mii de consilieri locali la nivel de tara.
    astia 40 de mii de oameni in afare de indemnistatie ce fac?
    asteptam cei 1000 de oameni din guvern sa umble peste tot?
    sau punem iara politia sa duce spirt in scoli ca tot a dus lumina?
    sa fim putin realisti

  13. Dan Tăpălagă, ești bun! Nu am mai văzut de ceva (muuultă) vreme rânduri scrise cu atâta convingere.

    Jurnalismul a reînviat! Bv!

  14. Si totusi, vreau sa intreb (eu fiind un stiintific incapatanat, nu ranunt niciodata la intrebari):
    De ce? Va propun o explicatie (ca asa fac stiintificii, PROPUN explicatii; altii sunt cei care „stiu” …): complexitatea institutionala a crescut intr-atat incat sistemul nu mai functioneaza, iar oamenii se fofileaza din instinct de supravietuire (chiar si cand ar fi capabili sa-si asume decizii; ma rog, cred ca majoritatea NU sunt, dar mai cred ca unii sunt). Cu alte cuvinte, nu este numai vina personala, mai este si situatia de ansamblu.
    In plus, unii manipuleaza tot in mod deliberat — se folosesc de aceasta situatie (mafia adica).

    Solutia? Evolutia institutionala (si curatenie in resursele umane). Cum? Pai hai sa ne ocupam, fiecare unde este, cu cine poate in contextul dat. In timp (nu neaparat prea mult timp) vom converge. Multe schimbari se fac asteptate si apoi se intampla brusc. Ati vazut poporul Belarus ? …

  15. „Usine à gaz” pe goagăl.

    • … și articolul cu „abuz în serviciu” pus special în codul penal ca DNA să vină oricând să te ia (Dănuț știe bine cum stă treaba).
      Ce om cu mintea la el se vâră singur în laț?

    • Spune-mi si mie pe cine a luat nevinovat DNA si pe cine a luat in general in ultimul timp. Si ce i-a facut acest mare babau DNA. Adica toti stim ca majoritatea politicienilor sunt niste escroci imbuibati, iar cand, prin alinierea astrelor, in mod cu totul exceptional, e un corupt condamnat, dupa mintea ta slefuita de Antena3 e abuzat? La fel ca Pintea, prinsa cu sacosa de bani luata mita, in flagrant, dar tot ea e victima si abuzata?

  16. Bun articol!

    • Era bun daca era pe suport hartie, ca aveai la ce sa-l folosesti. Dl Tapalaga in acest moment e mai pesedist decat presa declarata pesedista.
      Dupa cum au tinut g4media guvernul in obiectiv in ultima perioada, aproape orice ar fi facut liberalii nu ar fi fost bine. Descentralizarea e buna dar nu peste noapte si nici prea tarziu pentru ca mai sunt cateva zile si incepe scoala.
      Daca ar fi criticat la fel de agresiv guvernele pesediste care l-au precedat pe Orban, acelea ar fi fost desfiintate mediatic cu mult timp inainte sa fie daramate de propriul partid.
      Nu decide logica daca e bine sau rau, decid sponsorii presei.

    • La ce e bun? E bun pentru mister Tapalaga pentru ca a muncit și el azi de o pâine cu parizer. Cum sa arunci cu zoaie tu fiind ingeraș! Cine crezi ca era la Guvern în România și era perfect în pandemie? Tot o ardeți cu traseistii de zici ca descoperiti voi apa caldă…era mișto sa fie acum când începe școala și organizăm alegeri locale și în decembrie parlamentare să fie Guvernul interimar? Intreb si eu! Cred că îți veni dor de Dancileasa pentru că alt motiv pentru care ajutați PSD nu găsesc.

  17. Partea buna, anul acesta, e ca nu vom mai vedea politicieni la festivitatile de deschidere, care au fost anulate si ele.

    • Si totusi, partea proasta e ca nu mai avem scoala deloc. Eu nu stiu nicio scoala care sa inceapa cu prezenta fizica in fiecare zi. In realitate, nici macar 40% din copii nu vor veni zilnic la scoala. Adica practic un an pierdut pentru o mare parte din copii de care nu se ocupa nimeni acasa.

  18. Arta mercenariatului de presa o depaseste pe cea a fofilarii in situatia data, dl autor stie foarte bine.

  19. Hai sa intelegem doar ceea ce produce aceasta descentralizare numita gresit fofilare .De fofilat se fofileaza cei care nu accepta noul si inca mai cred in binefacerile aduse propriilor persoane de decizia altora . Fiecare sa isi ia viata in propriile miini .
    Descentralizarea produce : implicarea tuturor membrilor comunitatilor in luarea celor mai bune decizii .
    Muta responsabilitea la cei direct interesati in as ajuta semenii comunitari si la cei care cunosc mai bine trebuintele comunitatii in cauza .
    Creeaza o forma noua de concurenta in a aduce si promova in functii , la nivelul invatamintului si sanatatii si nu numai ,oameni priceputi ,ce pot ajuta si se vor dedica comunitatii .
    Obliga structurile alese din Teritoriu – primarii – spitale , sectii de politie, biserici, etc etc . ,membrii acestora , in as revizui comportamentul fata de cetateanul comunitar .
    Determina o modificare reala a intelegerii nevoilor comunitatii incepind cu cele mai fragede virste .
    Accentueaza nevoia de digitalizare si democratizare a intregii comunitati .
    Apropie , ca model de intelegere , membrii comunitatilor .

  20. Arta fofilării , a fost patentata de Gaulete_ul klauSS .

  21. Mărirea, nejustificată de performanță, a salariilor bugetarilor a dus, în ultimii ani, la explozia birocrației în România, care, și așa, era supradimensionată si nereformată din comunism. Procesele de muncă sunt fragmentate în mod artificial, deciziile nu sunt luate de către specialiști, ci de către șefii acestora care, în general, nu cunosc problemele. Aceasta structură birocratică cu foarte mulți șefi și puțini lucrători se bazează pe plimbarea de hârtii inutile conform Legii lui Parkinson (1955) a multiplicării muncii inutile. Această birocrație este principala frână a procesului de reformare a statului care ii amenință existența prin eliminarea posturilor și a hârtiilor.
    Eșecul sistemelor informatice în instituțiile statului este strâns legat de existența acestei birocrații de secol 19.

  22. Inca astept desfiintarea sectiei speciale, si locale in doua tururi…
    …mult si bine cand n-ai cu cine ca n-au cu ce.

    La hal de guvern ce avem… Unu se face ca ploua si nu-si plateste impozitul 19 ani. Zice ca are palat ca i-a gresit constructorul grinda. Isi pune toti apartinatorii in functii publice mai ceva ca Trump. Una asculta pe la usi. Altul numeste toate nulitatile la sefia parchetelor. Alta zice ca unul dormea in timp ce soferul depasea coloane intregi in curbe si cu sirena pornita.

    Iohannis, intrebat ce parere are despre depesedizarea Romaniei prin absorbtia in PNL, zice ca putem observa ca s-a cam terminat. Da, dupa ce si-au transferat vreo 6-7000 de la PSD si ALDE.

    As prefera totusi sa mai ia unul in PNL. Pe Barna, ca tot zicea nevasta-sa ca „căcaţii ăştia care nu au făcut nimic în campanie”, nu ca ar fi fost el o leguma cu zero carisma si aplomb. Si eventual si pe Cosette si inca vreo 10. Poate-o mai ramane ceva de votat si din USR.

  23. Pe scurt, lucrez intr-o firma maricica, cu vreo 2000 de angajati. Daca faci ceva, gen initiativa, fara voia sefului si iese prost sau macar daca nu e totul foarte clar esti luat brusc la intrebari din cele mai nasoale. Daca iese bine nu conteaza, nu se uita nimeni la tine.

    Asa ca intreb si eu, nu e mai bine sa te fofilezi? Asta e sistemul, as vrea sa fie altfel, dar nu e.

  24. @dela valeleu De acord intru totul cu tine. Descentralizarea este necesara si benefica. Indiferent cat latra acum pesedistii, uita ca innsusi celebrul Dragnea a clamat virtutile descentralizarii.

  25. Primarii în funcție au deja 4-8..28ani de mandat. Poate, unii, dacă nu plăteau asfaltarea drumurilor peste pământ la preț de drum național /european, sau umflau nr de personal din primarii (30-50 „în unele comune mici şi cu sutele!! În orașe medii, poate dacă nu făceau parcuri în camp deschis…. Aveau bani și pentru nevoile comunității : școli, dispensare, apa canal și protecția mediului.

  26. Arta nerușinării. Să faci e rău, să nu facui e mai rău.

  27. Dragi cetateni,
    Intai ca articolul e chiar bun, bine scris, are tempo si restul de lucruri placute cand vrei sa citesti ceva.
    Pe urma ca cei care inca mai fac confuzie intre ce spun partidele si ce fac partidele sunt o mana de cetateni cu viata interioara si experienta echivalente pentru 12-13 ani de viata.
    PSD si PNL se contrazic IN CE SPUN, dar nu se contrazic in ce fac. E ca si cum ai alege intre doi impotenti cam cum sa te violeze. Atat PSD cat si PNL ar face mai mult, dar nu sunt in stare. Nu au pregatirea, nu au experienta, nu au cultura si nu au capacitatea necesare. PNL vorbeste despre cinste, dar nu-i mult mai cinstit decat PSD. PSD vorbeste despre mandrie, dar 99% din timp isi bate joc de toata lumea.
    Arestarea celor care au furat din buzunarele noastre si din viata noastra e normala, dar nu-i platforma politica si n-are cum sa fie. E cert ca in perioada PNL nici macar nu-i cauta, nu mai vorbim sa-i prinda sau sa-i condamne pe cei care au furat.
    niciodata, sub nicio forma si sub niciun motiv nu putem cautiona lipsa de morala. Hotii trebuie judecati si, daca-s gasiti vinovati, trebuie condamnati.
    Nu stiu sa va recomand un partid bun, dar e cert ca PSD/ALDE/UDMR sau PNL nu fac parte dintr ele.

  28. „Ne acoperim toți cu semnături, iar în final ne blindăm cu o hârtie.”
    Acum mai bine de 30 de ani, pe cand eram inca foarte tanar, primarul comunei natale a spus o vorba mare: „Mortii se acopera cu pamant. Vii se acopera cu hartii.”

  29. 1. Fofilarea Exista in sistemul de azi, de ieri si de maine, in Romania. Altfel nu am avea cum justfica prezenta atator ANALFABETI FUNCTIONALI SAU NU, DAR SIGUR FUNCTIONARI, CHIAR DE RANG INALT, IN STATUL ROMAN.
    2. Fofilarea e arma cea mai la indemana majoritatii MARILOR SPECIALISTI, PROFESORI UNIVERSITARI, MINISTRII, CHIR SI D-NUL PRESEDINTE ARE UN EXERCITIU FORMIDABIL IN A SE FOFILA CAND APAR INTREBARI CE NECESITA UN RASPUNS PUNCTUAL( A SE RETINE CA L-AM VOTAT). CEI CARE SCRIETI LA GAZETE, NUMITI 10 PERSOANE PUBLICE, CU NOTORIETATE DIN ORICE DOMENIU, CARE IN ULTIMELE LUNI NU A PRACTICAT ACEST SPORT NATIONAL DE NIVEL INALT, NUMIT FOFILARE.
    3. ALOOO, ALOÒO, MA AUDE CINEVA INAFARA SECURISTILOR TURNATORI ATAT DE PREZENTI LA TV SI IN UNELE CASE?

  30. Atitudinea de „fofilare” dovedita de catre cei incriminati este, mai degraba, un soi de lehamite.
    Si impostura isi are limitele sale, mai ales ca ea a si produs rezultatele scontate intr-un timp nesperat de scurt, prin raportarea acestuia la cel prognozat initial.
    Toata lumea reclama interesele financiare si pe cele de infuenta, atunci cand vine vorba despre acest guvern.
    Daca aceste tinte au fost deja atinse, de ce sa mai riste?

  31. Mai degraba arta nesimtirii. La hoție și tâlhărie primii, la răspundere ultimii.

  32. Descentralizarea ,atit de ceruta de multa vreme de catre cetateni , iaca ca se produce . Pandemia a reusit sa faca asta ,o data cu deciziile guvernamentale ce muta intreaga procedura in cadrul comunitatilor . Fofilarea nu poate fi atasata de guvernare ci mai degraba de cei care se fofileaza si nu doresc sa isi ajute comunitatile . Guvernul nu poate stii toate problemele comunitare si nici nu poate sa gaseasca solutii la ceva ce este doar parte a nevoilor comunitatilor . Luati -dragi comunitati – taurul de coarne- si faceti ceea ce este bine pentru voi .

  33. Inca o data , pentru a nu stiu cita oara se incearca excamotarea unui adevar atit de simplu de inteles de toata lume . Descentralizarea nu este fofilare ci mai degraba responsabilizare . Se mai incearca -inutil de altfel ca o – frectie la un picior de lemn – sa se puna in scena o uricioasa substituire a realitatii si o aducere in prim planul politicii autohtone a unui cuvint numit -FOFILARE- , care evident si-a gresit adresantul . Cum adresantul este -NECUNOSCUT- cuvintul se intoarce ca un bumerang la origini . Trosc -Pleosc sau hodoroc – tronc adevarul nu mai este adevar descentralizarea nu mai este descentralizare ci- vezi doamne – fofilare .O incercare nereusita (ca multe altele asemeni ei ) ce doreste sa ne zdrobseasca imaginatia ,sa ne duca cu fofirlica spre niste cai verzi pe pereti , sa ne scuipe inteligenta direct in fata , sa ne cripteze intelesul vorbelor , sa ne tromboneasca cu nerusinare , sa ne prosteasca de-a binelea . Hai sa nu mai tragem – mita de coada – si sa o spunem p-a dreapta : O actiune guvernamentala responsabila ce pune comunitatile si actiunea lor politica , economica , de tot felul , in centrul lucrurilor .

  34. Un stat minimal , un stat ce transfera puterea comunitatilor , un stat cit mai putin implicat in luarea deciziilor de tot felul , care lasa libertate economiei , invatamintului , sanatatii si intervine doar acolo unde este nevoie imediata . Un stat ce ar trebui sa comaseze satele si comunele Romaniei , sa elimine toate primariile inutile ce nu mai acopera , ca modalitate si necesitate , propria existenta , un stat axat pe problemele interne si externe de forta .

  35. Se aduce in discutie necesitatea comenegmetului politic la nivel de viziune -MACRO- in contrapartida cu deplasarea deciziei la nivel – MICRO – decizie acordata aproape in totalitate comunitatilor . O viziune de ansamblu ,ce necesita si o decizie partial comunitara sau o viziune totalitarista in care totul este decis de la centru ? Care este alternativa ,valabila , necesara , obligatorie in acest moment istoric ? Ca o imagine , conturata cumva in mintea fiecaruia dintre noi , intervetionismul statului trebuie sa inceteze . Guvernul ,tot ceea ce tine de posibilitatea acestuia de a controla decizional lucrurile , trebuie sa inceteze . Guvernul actual ne arata, in clar, noua sa viziune politico- social-economica : descentralizarea si numai descentralizarea la nivel de organizare si de luare a unor decizii , in favoarea comunitatilor, este obligatorie . Pandemia a oferit universului uman aceasta sansa . Decizia singulara nu mai poate fi acceptata . Avem in fata o noua cale , o noua modalitate de resetare a intelepciunii colective . Tatucul suprem – a toate stiutor si a tot cunascator , ce isi da cu parerea despre orisice , este de domeniul trecutului . Stiinta este singura in masura sa arate adevarata fata a lucrurilor si acolo unde ea inca nu a ajuns este nevoie de decizia colectivitatilor in luarea unor masuri specifice si cunoscute deja de catre cei ce sunt parte a acestora . Un cadru legal ,flexibil ,este scopul ce ar trebui sa devina parte a deciziei guvernamentale . In rest lasati oamenii ,comunitatile , sa isi decida singure soarta .Fofilarea, ca parte a nevoii umane de protejare , exista mai peste tot in univers asa cum este cazul si in textul de fata ce arata foarte clar cum ne fofilam doar pentru a ne prezerva niste posibile avantaje si chiar fara sa vrem ne identificam cu fofilarea .

  36. Azi nimeni nu mai are insomnii că ar putea fi criticat de „presă”
    https://www.youtube.com/watch?v=5EQFIXxrFaI

    G4 nu este jurnalism … este activism, activism care pune accentul pe necesitatile vietii proprii… se umilesc de unii singuri!

  37. Mai degraba „arta de a fi o jigodie”
    La jurnalist ma refer.

  38. Parca mai elegant s-au fofilat Iohannis în primul mandat !
    Ba chiar mai mult, a fost mai practic și l-au un moment dat a înlocuit fofilatul cu deghizatul…

    PS. In ficus ! :))

  39. Imi reamintesc cind presa impreuna cu o anumita parte a spectrului politic luptau pentru pricipiul unei mai mari autonomii. Aceasta autonomie a lucrat de minune cind Dragnea le-a permis alesilor sa-si faca salariul care doresc. Exact de la momentul asta trebuie inceput. Conform autonomiei si-au ridicat salariul brusc fara nici un menajament sau scrupul moral. OK! fie primit. Atunci Tapalaga nu a sarit in sus plin de revolta. Acum au autonomie cit cuprinde, si brusc idiotii simpt nevoia unui tatuc. Un guvern nu are cum sa stie la zi situatia specifica unei scoli. Toata liota de consilieri, directori, primar, agentii de tot felul, brusc nu mai stiu ce sa faca cu autonomia. Iar Tapalaga le da dreptate sucind filozofic unele principii. Intrebare : cine este idiot , cine este rauvoitor.Dupa parera mea s-au exprimat in clar cerintele si recomandarile . Ce mare arta este sa le aplici daca nu esti idiot sau rauvoitor? In afara de sapun si apa, dezinfectant si masti , pauze defalcate la scoala,program flexibil de incepere a orelor nu mai trebuiesc aplicate cunostinte de mecanica cuantica.Ce regret este ca Tapalaga ne-a dus eroare: ne-a lasat sa credem ca este cineva si de fapt este altcineva. Tapalaga si situl sau.

  40. Cititi cum in localitatea CIUGUD-Alba,s-a pregatit ca la „carte”inceperea scolii,de catre primar si profesori,incat nu-ti vine sa crezi ca asa ceva este in Romania.Asta ca sa intelegem odata pt.totdeauna ca OMUL SFINTESTE LOCUL,nu ministresa Anisie si dir.de scoli politruci.

    • Asta face guvernul actual ,incearca sa responsabilizeze, nu sa se fofileze . Nici nu ar avea cum sa se fofileze . Toata lumea este cu ochii pe ei . Doar cei naivi sau rau intentionati se prefac ca nu inteleg.

  41. E adevarat, vor fi mereu scoli care nu au bani pentru o echipare normala cu echipamente IT, Romania este nepregatita sa asigure tuturor elevilor tablete si computere, dar de unde bani? Luam din nou bani din bugetul pentru dezvoltarea infrastructurii si din cel pentru Sanatate, doar ca sa asiguram pensii mai mari si tablete pentru toti copiii? Ziaristul nu spune si de unde sa ia statul bani pentru toate astea…Pacat! Daca Romania se va dezvolta mai rapid…, daca tara va creste nivelul de trai mai repede…, dar fara infrastructura suntem lesinatii UE.

  42. PIRUETE JURNALISTICEMARCA DAN TAPALAGA-
    Asadar,in acceptiunea dl.Tapalaga,GUV. ORBAN ar fi trebuit sa pregateasca din timp descentralizarea,SERIOS DL. TAPALAGA,DIN care din timp’-pai ASTIA GUVERNEAZA DE 10 LUNI,nu de 10 ani.
    N-au bani primariile? Ce vorbesti dle. TAPALAGA,da ce i-am obligat noi sa-si tripleze salariile?-90% din bani acolo se duc la primariile mici,adica la MAREA FAMILIE LOCALA PESEDISTA.
    nU INTELEG DLE. tapalaga DE CE NU AI INCERCAT SA PROFITI DE MOMENT SI SA DEMONSTREZI CA ESTI CU TIGLELE PE CASA.
    Isterizarea presei pe subiectul,DESCHIDEREA SCOLII SI ATACUL LA GUVERN demonstreaza limpede-AVEM JURNALISTII IMATURI,PENIBILI SI RIDICOLII.
    PSD ,a pompat sume fabuloase pentru a deturna atentia romanilor de la alegerile locale pe subiectul SCOALA-
    PREZENTATOARE CU OCHII BULBUCATI,INFLUENCEERI CU VENELE GATA SA LE PLESNEASCA,TOT FELUL DE PAPAGALI PRO PSD MINCIND RAHAT LA GREU-CE DACA COPII STAU CLAIE PESTE GRAMADA IN LOCURILE DE JOACA,SUNT TIRITI IN CONCEDII IN MALLURI,NU CONTEAZA-Ei guv TREBUIE SA FACA TOTUL PERFECT.
    Sunteti jalnici,nu spun ca esti PRO PSD,NU DAR CINTI NITEL PRTITURA USERISTA………

  43. Dl. Tapalagă, vă credeam mai deștept dar se pare că nu vreți să depășiți ideile comuniste ,,noi muncim, nu gândim,, com să meargă un ministru la fiecare școală să vadă cum e situația, dar pentru românii ca dvs. totul trebuie să vină de la tătuc.

    • @Pataki
      Da, dar trebuie sa recunostem ca au umor, daca citim la „despre noi”

      „Obiective
      Apararea si consolidarea unei prese independente, libere si care respecta standardele profesionale”

      E buna de pus in rama.
      Oare se intreaba Pantazi & Co, de ce pagina asta a decazut atat de mult?
      La inceput exista o speranta, erau comentarii pertinente, indiferent de parerea exprimata.
      Acum, foaia asta a devenit un fel de anexa a paginilor lui Buble sau Badea. O groapa de gunoi pt postacime.
      Nu e de mirare ca nici macar nu sunt luati in calcul de catre paginile care analizeaza traficul de internet.
      Au dat chix pe toata linia.
      Sa fie sanatosi! 🙂