G4Media.ro

Armata israeliană a început un „proiect-pilot” pentru intrarea de ajutoare direct în…

Photo by MAHMUD HAMS / AFP

Armata israeliană a început un „proiect-pilot” pentru intrarea de ajutoare direct în nordul Fâşiei

Camioane cu ajutoare umanitare au pătruns marţi în nordul Fâşiei Gaza, ameninţată de foamete, ca parte a unui „proiect-pilot” al armatei israeliene, a anunţat aceasta miercuri dimineaţa, informează AFP, transmite Agerpres.

„În conformitate cu directivele guvernamentale, şase camioane care transportau ajutor umanitar de la Programul Alimentar Mondial (PAM) au intrat aseară (marţi) în nordul Fâşiei Gaza prin „poarta 96″ a barierei de securitate”, a informat armata israeliană într-un scurt comunicat.

De la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, armata israeliană şi-a înăsprit controalele asupra ajutoarelor care intră în Fâşia Gaza. Aceste inspecţii sunt efectuate la terminalele Kerem Shalom şi Nitzana înainte de a li se permite intrarea în sudul Fâşiei Gaza, apoi, în unele cazuri, de a urca în nordul teritoriului palestinian.

Cu toate acestea, nordul Fâşiei Gaza este pradă unei „catastrofe umanitare”, a avertizat luni Programul Alimentar Mondial al ONU, care a cerut Israelului să redeschidă punctele de intrare rutieră pentru a permite trimiterea mai multor ajutoare umanitare.

Înainte de a intra în Gaza prin „Poarta 96”, camioanele cu ajutoare au fost inspectate mai la sud, la punctul de trecere Kerem Shalom, a spus armata israeliană.

„Rezultatele acestui proiect-pilot vor fi prezentate oficialilor guvernamentali”, a adăugat armata într-un moment în care guvernul premierului Benjamin Netanyahu este sub presiune internaţională pentru a creşte volumul ajutoarelor care intră în Fâşia Gaza şi pentru a evita foametea.

În faţa insuficienţei ajutoarelor care pătrund pe uscat în Fâşia Gaza devastată după de mai bine de cinci luni de război între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, acestea sunt lansate pe calea aerului şi vor putea ajunge în curând şi pe mare. Însă trimiterea de ajutoare pe mare şi prin lansări aeriene de către mai multe ţări, devenite zilnice în ultimele zile, nu poate înlocui ruta terestră, insistă ONU.

Fără a menţiona acest „proiect-pilot”, PAM a indicat mai devreme pe X că, pentru prima dată după 20 februarie, unul dintre convoaiele sale a ajuns în oraşul Gaza pentru a livra ajutor alimentar pentru 25.000 de oameni.”Cu populaţia din nordul Gazei în pragul foametei, avem nevoie ca ajutorul să intre zilnic şi prin punctele de intrare direct în nordul Gazei”, a adăugat PAM.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Din ceea ce se vede în poză, nu au mai rămas mulți care au nevoie de ajutor.