G4Media.ro

ARBDD vrea să introducă noi restricții în ordinul de prohibiţie a pescuitului…

Sursa foto: Pixabay

ARBDD vrea să introducă noi restricții în ordinul de prohibiţie a pescuitului din 2022: Utilizarea setcilor și reglementare pescuitului racilor, luate în discuție

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) vrea ca anul viitor să extindă perioada de prohibiţie a pescuitului comercial pe braţul Chilia al Dunării, să reglementeze pescuitul racilor şi să extindă zonele de refacere biologică a unor specii de peşti, transmite Radio Constanța.

Guvernatoarea Rezervaţiei, Atena Groza, a avut deja primele discuţii cu pescarii comerciali din Deltă pe tema ordinului de prohibiţie de anul viitor şi a declarat că printre principalele modificări pe care le-a prezentat se află şi restricţionarea utilizării setcilor.

„Discuţiile au fost legate de utilizarea setcilor. Vrem o mai bună reglementare, o extindere a perioadei de restricţie a utilizării setcilor şi introducerea unor noi zone în care să nu poată fi folosite aceste unelte, pentru a asigura o protecţie mai mare a reproducătorilor şi a evita capturile accidentale ale puilor de sturion. Vrem, de asemenea, extinderea zonelor de refacere biologică”, a menţionat guvernatoarea Groza.

Ea le-a spus pescarilor că doreşte ca anul viitor să interzică utilizarea dragei hidraulice în zona de litoral până la izobata de 20 de metri şi să reglementeze pescuitul racilor.

„Până acum, a existat o limitare a pescuitului doar din punctul de vedere al cantităţii şi al dimensiunii racilor, pentru a nu extrage puietul, dar nu a existat nicio reglementare de interzicere a capturării lor. Anul acesta, a fost o solicitare destul de mare pentru raci”, a afirmat guvernatoarea Deltei.

Perioada de prohibiţie a pescuitului pe braţul Chilia al Dunării ar putea creşte anul viitor de la 45 de zile, cât este în prezent, la 60 de zile, cât este perioada de prohibiţie în Deltă.

„Au existat cazuri în care s-a pescuit în Deltă, dar s-a raportat că s-a pescuit în zona de graniţă cu Ucraina. Pentru a evita asemenea situaţii, am considerat că este bine ca perioada de prohibiţie să fie la fel peste tot”, a explicat Atena Groza.

Totodată, începând de anul viitor, pescarii sportivi nu vor mai putea transporta peste 10 kilograme de peşte, după o vizită în Deltă.

„Restricţiile pentru cele patru specii de peşti (şalău, somn, crap şi ştiucă, n.red.) vor fi menţinute. Am dori să limităm cantitatea de peşte pentru transport la maximum 10 kilograme, indiferent de perioada în care pescarul sportiv a stat în Deltă. Au fost cazuri în care pe baza unui permis de pescuit sportiv au fost transportate din deltă peste 50 de kilograme de peşte şi, neexistând o restricţie, ţinând cont de cât ai voie să pescuieşti pe zi, se ajunge la cantităţi destul de mari, ceea ce nu e în regulă”, a declarat guvernatoarea Deltei.

De asemenea, pescuitul în amenajările piscicole private va fi posibil doar dacă proprietarii amenajărilor fac dovada că au făcut repopulări, potrivit sursei citate.

În acest an, pescuitul sportiv la ştiucă, şalău, somn şi crap s-a desfăşurat doar în sistem „prinde şi eliberează”.

sursa: Radio Constanța/ Rador

sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. utilizarea curentului electric, ramane valabila? Va tot luati de unditari de lipoveni, fara sa vedeti cauza principala a distrugerii pisciculturii.
    Pe vremea luo Bombonel, a inceput braconajul la curent. Nici broaste nu mai sunt pe Dunare si in Delta!
    Si toate se fac sub umbrela politica.

  2. Poate mai bine discutăm de când nu au mai fost curățate canalele în DELTĂ.Orice specie de peste are nevoie de condiții prielnice pentru a depune.In DELTĂ din pacate nu prea mai sunt si nici pe Dunăre Nu braconierii sunt cauza ci autoritățile care nu fac nimic.Braconieri au fost tot timpul si totusi populatia piscicola a fost ok.Sa mai discute autoritățile si despre populatia de cormorani care este foarte mare si mai apoi sa caute alte scuze.Zi buna

  3. EXISTĂ O SOLUŢIE DE MIJLOC DACĂ NE DORIM CU ADEVĂRAT SĂ AVEM PEȘTE ÎN APELE NATURALE …!!!

    … am mai spus-o și am s-o repet până când va fi înțeles de cine trebuie!

    Setca interzisă definitiv pe tot teritoriul ROMÂNIEI. PENTRU TOTDEAUNA!
    În contrapartidă să li se permită pescarilor comerciali doar vintirul (talianul)…
    Li s-a permis să pescuiască cu 10 setci, să aibe voie cu 10-15 vintire… să calculeze specialiştii… nu-mi mai bat capul şi cu asta!
    În fiecare an o specie protejată pentru toată lumea!!!
    Din setcă nu poţi salva nimic pentru că peştele se „gâtuie”! Din vintir poţi salva orice specie pentru că peştele rămâne viu mai multe zile… Se știe din practică că dimensiunea ochiului de plasă și diametrul firului de poliamidă, în cazul vintirelor, poate preveni distrugerea speciilor valoroase. Simplu!!!
    Atunci și pescarul cu lanseta și pescarul comercial, pot în egală măsură să protejeze o specie pe an.
    Eu aşa văd rezolvată problema unui pescuit durabil!
    Altfel vorbim ca să ne aflăm în treabă și inventăm soluții lipsite total de logică !!!

  4. Doamna ministresă,care este cantitatea de pește care se poate reține/zi de pescuit, conform legislației în vigoare?
    Pescuitul sportiv în Delta Dunării rămâne,se pare,o utopie.Ca pescar sportiv, să mergi în Deltă, și să pescuiești, roșioară,caras, oblete și biban,mi se pare o bătaie de joc.Bine că au decimat-o băieții descurcăreți,gen pod Giurgeni și alți pricepuți,pe care……. surpriză, nu i-am prins, și nu s-a autosesizat nimeni!!!! Îmi este GREAȚĂ de voi!!!

  5. Și plecărilor in delta de 5 sau6 zile și nu prinzi nimic ,cum se calculează . Plătești taxe peste taxe și stai și te uiți cum trec electricieni cu barca plină … Să vă fie rușine de legile care le dați..

  6. Și plecărilor in delta de 5 sau6 zile și nu prinzi nimic ,cum se calculează . Plătești taxe peste taxe și stai și te uiți cum trec electricieni cu barca plină … Să vă fie rușine de legile care le dați..

  7. Poate fi o solutie si opritul pescuitului comercial pe 1 an doi . Bani se investesc in o gramada de proiecte esuate . Asa ca ar putea fi si asta o solutie . Giurgeni , Vadul Oi ??? . Nimeni nu a luat masuri . Este ca la magazin . Stiu ca acei oameni nu au din ce sa traiasca dar nici nu cred ca vir sa munceasca

  8. Verificați va rog polițiștii din Ilgani(sus și jos).
    Pe noi ne controlau ziua dacă avem curent și noaptea veneau ei……cu mult curent.
    Când sau agățat în lansete au ieșit la mal și cu mult tupeu au zis ca braconaj……
    D-na administrator, aveți grija de cei care trebuie sa vegheze la respectarea legii.

  9. doamna domnilor am fost la pescuit la tudor vladimirescu de la postul de control am facut la dreapta mai exact pe linga canalul cireasa nu am putut sa pescuiesc ca era plin de plase despre ce vorbim