G4Media.ro

ARBDD a amendat cu 13.000 de lei ”dezastrul de la Vadu și…

sursa foto: News.ro

ARBDD a amendat cu 13.000 de lei ”dezastrul de la Vadu și Corbu”: campări ilegale şi mașini parcate pe plajă/ 20.000 de turiști și 4.000 de mașini în două zile

Inspectorii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) au aplicat la sfârşitul acestei săptămâni amenzi în valoare de 13.000 de lei pentru campare ilegală şi pentru accesul cu maşinile pe plajele de la Vadu şi Corbu. Pe 18 şi 19 iulie pe plajele sălbatice din judeţul Constanţa s-au aflat 20.000 de turişti şi aproximativ 4.000 de autoturisme, transmite News.ro.

ARBDD a transmis luni, printr-un comunicat de presă, că mulţi dintre turiştii care au luat din nou cu asalt plajele sălbatice din zona Vadu-Corbu-Midia, au continuat să încalce legea şi regulile specifice de vizitare a unei zone costiere aflată în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

“Inspectorii ecologi ai ARBDD, în colaborare cu organele de control ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, au continuat acţiunile de monitorizare şi control pe plajele de la Vadu, Corbu şi Midia. Astfel, data de 18 iulie au fost estimaţi pe cele trei plaje aproximativ 13.200 de turişti şi 2.250 de autovehicule, iar în data de 19 iulie au fost estimaţi 6.250 turişti şi 1.670 autovehicule. Pentru contravenţiile constatate au fost aplicate un număr de 50 de sancţiuni, pentru campare ilegală şi pentru accesul cu autovehiculele pe plajă, în valoare totală de 13.000 lei”, se arată în comunicatul ARBDD.

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării acuză un ”dezastru” şi a precizat că nimic nu justifică un comportament agresiv faţă de arie naturală protejată.

“Motivaţia dorinţei de petrecere a timpului liber în zone naturale, unde se presupune că distanţarea fizică se poate menţine, nu justifică sub nici o formă un comportament agresiv faţă de o arie naturală protejată, o lipsă de respect pentru cei care veghează la protejarea acestor ultime zone sălbatice costiere din ţara noastră”, a menţionat sursa citată.

Din evaluarea efectuată de reprezentanţii ARBDD, inspectorii au constatat că activitatea intensă de pe plajele sălbatice produce pagube importante habitatelor naturale.

“Zonele pe care sunt parcate autovehiculele sunt habitate Natura 2000 cu o valoare conservativă foarte mare, precum 2110 Dune mobile embrionare şi 2130 Dune fixate de coastă cu vegetaţie erbacee („dune gri”) care necesită o atenţie specială”, a menţionat ARBDD.

Inspectorii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării fac încă o dată apel la turiştii care vin pe aceste plaje neamenajate să respecte regulile privind vizitarea acestor zone.

“Facem încă o dată apel la turiştii ce aleg să vină pe aceste plaje neamenajate din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, să respecte regulile în vigoare cu privire la vizitarea acestor zone, aceste reguli fiind expuse pe panourile din zona plajelor. Reglementările pentru desfăşurarea activităţilor în zonele costiere din rezervaţie, au rolul de a proteja pentru viitor sistemul natural ecologic cu flora şi fauna locală, peisajul şi caracteristicile naturale ale zonei de coastă şi de a menţine pe termen lung statutul favorabil de conservare al habitatelor naturale, situri Natura 2000, precum şi a speciilor de interes conservativ, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, mai precizează comunicatul ARBDD.

sursa foto: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. cocalari beliti

  2. Urmasii nomazilor. Specializati in epuizat resurse naturale si cu afinitati pentru gratuitati de la stat, incapabili sa protejeze sa produca sau sa creeze lucruri noi, exceptand propriile progenituri.

  3. Daca dadeau 13000 de lei la fiecare era o treaba asa cat au dat cate 200 de lei la fiecare? E ca si cum ai plati o taxa de acces.

  4. Mai bien puneau o pancarta ” Atentie crocodili ” 🙂

  5. Cum dracu’ 2000 de mașini și 50 de sancțiuni? Astea sunt ca să facă impresie la fraieri că cică n-au stat degeaba.

  6. Tiganie. Nu degeaba suntem considerati tara de tigani. 🙂

  7. Era unu vindea floricele cu o dacie papuc 🙂

  8. Marea problema la ARBDD este ca au o legislatie invechita, iar cuantumul amenzilor este foarte mic. 140 de lei amenda (jumatate in 48 de ore, parca) mi se pare foarte, foarte putin. Daca ar mari amenzile, s-ar imputina si cocalarii pentru ca n-ar mai avea bani de mici si bere…

    • Kafka sa stii ca oameni cu bun simt care merg sa campeze si „mananca un mic si bea o bere” nu trebuie sa.i asociezi pe toti cu cocalari.
      Si eu campez cu cortul dar nu deranjez pe altii, strang in urma mea si imi vad de linistea si privelistea pe care o ofera zona.
      Daca nu avem bani de loft nu inseamna a fi cocalar. 🙂

  9. 13.200 persoane într-o zi, amenzi totale 13.000 de lei. O medie de sub 1 leu pe persoană amenda ! Eficiență maximă, sigur au speriat litoralul „inspectorii”

  10. Sunt niște tufe prăpădite numite pompos „rezervație”! N-au nici un merit ecologic deosebit, nici nu arată în vreun fel, hai să nu exagerăm cu prostiile ecohipsterice, totuși !

    • Bravo tati, mare specialist părerolog de internet, arată-le tu ce înseamnă o rezervație.

    • Pai daca nu au niciun rol ecologic de ce dati navala acolo mai animalelor!!?
      Stati dracului la ieslea voastra nu mai murdariti locul ala, ca n-are cine sa rânească dupa voi!

    • Ce ne bucuram ca am scapat de un cocalar. Sper sa nu mai calci pe acolo.

  11. Suma asta nu ajunge nici sa faca curat 2 zile dupa ei.
    Macar de banii astia daca instaleaza o bariera si un post de control cu taxa de intrare, atat de substantiala cat sa plateasca ecologizarea…
    Sa vezi cum se raresc iubitorii de gratare in natura!
    Ca toti sunt veniti la moca…

  12. inchisa zona complet, fara exceptii..

  13. Citesc de ceva vreme postarile si ma minunez,pro si contra o gramada de specialisti .Nimeni nu vine cu o solutie viabila pentru a se bucura oamenii care sunt iubitori de campare in locuri salbatice (cei care stiu sa faca acest lucru)sa nu deranjeze nici firul de iarba pe care calca si nici pe vecini.Aproape toata lumea este pornita cu amenzi mai mari care sa descurajeze aceste escapade in aer liber si cu rol educativ pentru copii si tineri.Cer scuze pentru parerea mea despre ce inseamna rezervatie,dar chiar si asa cred ca toata lumea care merge pe plaja salbatica poate sa fereasca un smoc de tipirig , papura sau de stir care au crescut cat casa.Cred ca nu ar trebui inchise aceste locuri minunate ci oamenii mai educati.