G4Media.ro

Ar putea Europa să învingă Rusia într-un ipotetic al treilea război mondial?

Sursa foto: Twitter / Team Luftwaffe (Arhiva: EF via Constanta 22/03)

Ar putea Europa să învingă Rusia într-un ipotetic al treilea război mondial?

Cu aproape 6.000 de focoase nucleare, țara lui Vladimir Putin are capacități devastatoare capabile să anihileze orașe întregi sau chiar să provoace tsunami radioactive, potrivit publicației spaniole La
Razon, citată de Rador Radio România.

Figura lui Vladimir Putin se remarcă prin eforturile lui de extindere și modernizare a impresionantului arsenal moștenit de la URSS, poziționând Rusia drept a doua putere militară globală.

La sfârșitul lunii februarie președintele rus a anunțat desfășurarea de trupe pe flancul vestic în vederea extinderii NATO în est și a „implicării Suediei și Finlandei în Alianță”. De asemenea, el a amenințat cu „consecințe tragice” dacă Alianța trimite trupe în Ucraina.

„Au vorbit despre posibilitatea de a trimite contingente militare NATO în Ucraina. Să ne amintim de soarta celor care au trimis contingente împotriva ţării noastre. Acum consecinţele pentru potenţialii intervenţionişti vor fi mult mai tragice”, a spus Putin.

În fața acestui titan, ce opțiuni ar avea Europa, dacă Putin ar decide să atace? Realitatea este că NATO, cu Statele Unite la cârmă, deține majoritatea puterii defensive occidentale. Mai mult, două dintre cele mai mari armate din lume sunt situate în Europa. Marea Britanie și Italia ocupă locul șase, respectiv al zecelea în clasamentul anual al Global Firepower.

Această clasificare arată că Statele Unite sunt prima putere mondială, urmate de Rusia și China. Pe locurile patru și cinci se află India și Coreea de Sud.

Franța are 200.000 de soldați, 1.000 de avioane și 400 de tancuri. Între timp, Germania, care își mărește semnificativ capacitatea de arme, are 180.000 de soldați, 617 avioane și 266 de tancuri.

La rândul său, Spania se află pe locul 20 în rândul țărilor cu cea mai mare capacitate militară, cu mult în urma unora dintre vecinii săi. Ea are aproximativ 133.000 de oameni ca personal activ, repartizați între Forțele Aeriene și Spațiale. În plus, are 347 de tancuri, 11 fregate, 70 de Eurofighters și sute de elicoptere de atac și transport.

Dacă comparăm puterea NATO și a Rusiei, Alianța ar fi declarată clar învingătoare, deoarece are 2.355.000 de soldați, față de cei 900.000 ai țării eurasiatice. Numărul de aeronave este și el mult mai mare: 17.400 față de 4.173. Rusia câștigă doar la numărul de tancuri, are 12.420, față de cele 10.700 ale NATO. Numărul de nave pe care le are NATO este și el mai mare: 1.159 față de 605.

Cu toate acestea, cea mai mare parte a acestei puteri se află de cealaltă parte a Atlanticului, în Statele Unite. Acest lucru arată slăbiciunea europeană față de Rusia. O altă problemă cu care se confruntă Bătrânul Continent este numărul de arme nucleare. Realitatea este că Franța și Marea Britanie sunt singurele țări care au acest tip de arme.

Galii au 290 de focoase nucleare, dintre care 280 sunt desfășurate pe rachete sau sunt amplasate în baze cu forțe operaționale.

Se estimează că Statele Unite au 100 de focoase nucleare stocate în toată Europa la baze aeriene din Belgia, Germania, Italia, Țările de Jos și Turcia, potrivit Centrului pentru Controlul Armelor și Neproliferare. Acestea fac parte din cele 5.244 de focoase nucleare pe care le dețin, dintre care 3.708 sunt operaționale, iar restul urmează a fi demontate.

În timp ce Rusia, cu aproape 6.000 de focoase nucleare, are capacități devastatoare, inclusiv rachete balistice intercontinentale și arme hipersonice capabile să anihileze orașe întregi sau chiar să provoace tsunami radioactive. Un arsenal căruia doar Statele Unite i-ar putea prezenta o rezistență efectivă.

Sursa: LA RAZON / Rador Radio România / Traducerea: Rodezia Coste

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Iar SUA este anihilată de propaganda rusească/trumpista.
    Trump îl va lăsa pe Putin să facă whatever the hell he wants după ce va retrage SUA din NATO!
    România va fi prima țintă din fostul NATO a Rusiei. Probabil in vara anului viitor!
    Destul de probabil ca noi să jucăm cartea Georgiei, ne predăm in 24 ore, punem pe Șoșoaca prim-ministru, Simion Președinte, lăsăm trupele lui Putin să execute bărbați, să violeze femei, doar că singura salvare care va veni va fi moartea.

    • Probabil sau sigur in vara anului viitor? Analistii si expertii militari spuneau ca nu mai devreme de 2026, dar tu esti ori baba vanga ori mai expert decat expertii =))))))))). Se tot retrage SUA din NATO de cativa ani…. =))))))))))))))))))

    • Well that escalated quickly!

    • DL, aveti dificultati de citire in limba romana?!? Omul a scris clar – „Probabil in vara anului viitor!”
      Iar povestea cu retragerea SUA din NATO nu se tot intampla de cativa ani, ci e legata strict de Trump. Nu-mi amintesc (dar va rog sa ma corectati daca gresesc) ca Biden sa fi spus vreodata ceva asemanator.
      Cat despre hahaiala cand e vorba despre astfel de subiecte, ce sa zic… nu oricine are privilegiul de a privi astfel de lucruri detasat, de la inaltimea pozitiei de viitor rezident elvetian.

    • @DaiciaLogan La fel hohoteau și inainte de 24 decembrie 2023 trolii ruși ca dvs când se evoca posibilitatea ca Rusia să atace Ucraina! Cateva zile mai târziu aveau loc atrocitățile de la Bucea, un act la fel de terorist ca atacul din Moscova dvs!

  2. 24 decembrie 2023 =))))))))))). Prostul satului, ti-ai ales in sfarsit numele perfect. La cate conturi ti-ai schimbat… Recent a declarat f clar Trump ca nu retrage SUA din NATO si ca va apara atata timp cat alianta plateste. Pana la urma…platim oricum sa ne aparam, deci unde e problema? Aveti unii in cap niste scenarii SF… Si app, prostanacul satului, sa lasi mesaje de pe mai multe conturi in acelasi timp, denota multe. Si dupa te mai si plangi pe aici ca nu imi sterg G4 comentariile. SOCOLA!!! App, baieti, la fel de speriati erati si in 2014 de razbel? 2008??

    • Presupun ca nu putem deranja redactia cerandu-le sa confirme ca am postat de pe mai multe conturi, nu? Din partea mea, au toata libertatea sa o faca – ba chiar II ROG sa o faca.
      De asemenea, presupun ca o acuzatie asemanatoare in niciun caz nu vi se poate aduce dvs., nu? Ati aparut cu acest pseudonim, asa, precum Afrodita din spuma marii, de cand cu razboiul din Ucraina, in vreme ce eu postez cu nickname-ul meu de foarte multi ani pe HN, iar de cand de-acolo am fost invitat sa-mi iau talpasita, ca nu mai corespundeam cerintelor, postez aici.
      Mai mult, presupun ca schimbarea subiectului si insultele adresate interlocutorului nu inseamna in niciun fel ca n-aveti argumente, nu?
      Cat despre lipsa de buna crestere, da, intr-adevar, asta denota multe.

  3. Dupa retragerea SUA din Nato,problema e nu daca Europa va face fata ci cum se va imparti Europa? La vest vor fi puteri militare economice si chiar nucleare pe care Rusia nu isi va permite sa le atace militar ,dar nici macar nu isi doreste pentru ca sunt principalii parteneri economici ai sai(comertul de acum cu Asia e doar de supravietuire,Rusia nu face profit). Problema e in estul Europei(cu exceptia Poloniei care e si putere militara si economica si un aliat direct al Marii Britanii) ,in est se va alege praful,in tarile sarace,fara armata,pe care Rusia le va folosi ca zona tampon fata de restul Europei. Probabil fara invazie militara,doar o conducere aleasa pe spranceana de Rusia care va intoarce Europa de Est in 1980.

  4. Să te audă Măicuța Domnului și să ne întoarcem în anul 1980.Trăiam mai bine decât acum.

    • Da, traiam mai bine in 1980, pentru ca inca nu implinisem 20 de ani. Altfel, si eu, si 99% din romani traiesc mai bine acum decat atunci (nemaivorbind de ce-a urmat dupa 1980, intunericul, frigul, cozile la orice si, mai rau decat toate, lipsa de speranta).

  5. Părinții tăi se descurcă cu pensia care o primesc acum,sau au făcut parte din sistemul de opresiune ?

  6. Daca intrebarea mi se adreseaza mie, lucrurile stau in felul urmator.
    Eu sunt trecut de 60 de ani, iar parintii mei s-au pr.apa.dit din pacate cu mai bine de 20 de ani in urma. Ce-i drept, in anii 90 le fusese greu, greu… dar nu ATAT de greu si de rau ca-n anii 80. Asta i-a si ajutat, de fapt, sa depaseasca perioada (si pe mine la fel) – faptul ca stiam de pe propria piele ca poate fi MULT mai rau, precum si faptul ca acum (in anii 90, vreau sa spun) macar existau niste sperante de mai bine.
    Doi, o sa aleg sa ignor soparla cu sistemul de op.re.siune pentru simplul motiv ca, daca va ganditi un pic, o sa va dati seama ca nu va avantajeaza absolut deloc in aceasta mica po.lem.ica pe care prefer sa o consider amicala. Amintiti-va doar cine traia bine in anii 80 (asa, ca dvs.) si vedeti daca e cazul sa mai aduceti vorba despre sistemul de op.res.iu.ne.
    Trei, in ceea ce priveste pensia mea, ea nu exista inca, dar cand va exista va fi foarte mica si da, cu totul insuficienta unui trai macar la limita de jos a decentei.
    Dar nu dau vina pe nimeni pentru asta, pentru ca a fost optiunea mea, alegerea mea. De 30 si mai bine de ani am mers pe ideea ca e gresit sa crezi ca altcineva, recte statul (si mai ales statul roman) poate avea grija mai bine de banii tai decat tu insuti. Asa ca in toti anii astia am trait in asa fel incat sa pot pune deoparte, vorba ceea, bani albi pentru zile negre (nu in sensul propriu, al banilor gheata), fara sa fac fo.a.mea si mai ales fara sa-mi neglijez copiii. Ei sunt acum la casele lor, iar eu am investit si economisit destul incat sa am o batranete linistita din acest punct de vedere si sa nu ajung nici la mila statului roman, nici sa nu cad pe capul membrilor mai tineri ai familiei…
    Singurul punct slab al planului meu este ca se bazeaza pe o oarecare stabilitate a lumii in care traim. Nemaiavand alternativa emi.gra.rii – de pilda in Elvetia, unde se stie ca umbla cainii cu covrigi in coada – sunt obligat sa traiesc in Romania cate zile-oi mai avea si nu mi-e deloc indiferent daca tara asta se intoarce in anii 80, sau, chiar mai rau, prin bunavointa to.var.asului Putin, in anii 50.
    Bun. Acum, cu speranta ca am lamurit lucrurile, as vrea sa inchei pe un ton incurajator. Citeam chiar azi ca, dupa ce zeci de ani ne-am disputat cu Bulgaria ultimul loc in Europa in materie de PIB/capita (PPP), cum-necum, ta.ras-gra.pis, am ajuns acum pe locul sapte din coada. Tot jos, dar nu ultimii sau penultimii si – detaliu semnificativ pentru romanii verzi – inaintea Ungariei.
    Impleticit, ca p…ul b.o.u.lui, cum se zice la mine-n sat, Romania totusi merge in directia corecta, iar in clipa asta singurul pericol imediat la adresa acestui traseu ascendent este Rusia. Asa ca, daca va doriti ca Putin sa readuca anii 80 in Romania, rugamintea mea (din nou, fara intentia de a in.sul.ta sau polemiza) este sa mergeti dvs. personal la sursa binelui, in Rusia, sa traiti acolo si sa ma lasati pe mine aici, sa ma descurc fara rusi cum oi putea, in p.rostia si ne.mernicia mea.
    Multumesc.