G4Media.ro

Aproape 400 de balene au murit după ce au eșuat pe un…

sursa foto: Facebook\Tasmania Police

Aproape 400 de balene au murit după ce au eșuat pe un banc de nisip de pe coasta de vest a Tasmaniei

Un număr de 70 de balene-pilot dintre cele 470 de exemplare eşuate în sudul Australiei au fost deocamdată salvate, în timp ce alte 380 au murit, au informat joi autorităţile locale, citate de EFE, transmite Agerpes.

Departamentul pentru industrii primare, parcuri, apă şi mediu (DPIPWE) din Tasmania a anunţat pe contul său de Facebook că echipele de salvare se concentrează acum pe salvarea a 20 de cetacee încă în viaţă, prinse într-un banc de nisip.

Sprijinite de voluntari, echipele luptă contracronometru pentru a trage balenele în apele mai adânci ale golfului Macquarie, de pe coasta de vest a Tasmaniei.

sursa foto: Facebook\Tasmania Police

„Cât sunt în viaţă şi în apă există speranţă, dar cu cât trece mai mult timp, ele se simt mai epuizate şi şansele de supravieţuire scad”, a declarat miercuri directorul Departamentului pentru parcuri naturale, Nic Deka.

Alte 200 de balene au fost descoperite miercuri, eşuate la mică distanţă de Macquarie Harbour. În total, 470 de balene au eşuat în acest vast golf închis de o strâmtoare îngustă, situat pe coasta de vest, sălbatică şi puţin populată, a insulei australiene. Circa 270 de balene-pilot fuseseră descoperite luni, declanşând o vastă operaţiune de salvare, majoritatea fiind eşuate pe un banc de nisip la care se putea ajunge doar cu barca.

sursa foto: Captură video

Aproximativ şaizeci de persoane, inclusiv specialişti în protecţia mediului şi angajaţi ai fermelor de acvacultură din regiune, participă la operaţiunile de salvare a balenelor-pilot descoperite eşuate luni, parţial scufundate în apă.

Nu este primul grup de balene care eşuează pe plajele din Tasmania, mai ales în golful Macquarie, unde un incident de acest gen a avut loc în urmă cu un deceniu.

Potrivit experţilor, balenele-pilot sunt animale sociabile, iar dacă una dintre ele se rătăceşte şi intră în ape mai puţin adânci, restul grupului o urmează şi se produce o eşuare în masă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează