G4Media.ro

Anul de foc 2019 și marile provocări

Anul de foc 2019 și marile provocări

Va fi un an politic dificil, cu două șiruri de alegeri: europarlamentare în mai și prezidențiale în decembrie. Primul mare test electoral are loc în mai puțin de jumătate de an și prinde România cu o responsabilitate în plus: președinția Uniunii Europene, pe care o exercită timp de șase luni, începând cu 1 ianuarie. Tot ce știm sigur acum este că vom asista la un război fără prizonieri. Principalele teme de campanie s-au prefigurat deja: justiția, lupta anti-corupție și orientarea occidentală a României, pe de-o parte, iar pe de altă parte multinaționalele, străinii și așa-numitul stat paralel. În consecință, marea bătălie sa va duce între forțele pro și anti-UE, pro și anti-justiție, între occidentalism și naționalism. Ce nu știm însă la acest moment reprezintă partea cea mai interesantă. Iată, așadar, marile provocări:

  • PSD rămâne unit sau fisurile apărute în ultimii doi ani se adâncesc? Partidul va continua să cadă în sondaje sau noua orientare agresiv naționalistă îl va relansa, ocupând culoarul lăsat liber de defunctul PRM?
  • Va exista un candidat unic sau comun la prezidențiale din partea coaliției PSD – ALDE? Va candida Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu sau amândoi vor lăsa locul unui candidat-surpriză?
  • Cu ce listă se prezintă PNL la europarlamentare? Cu sau fără Antonescu, Blaga și alte figuri din trecut? Va reuși Ludovic Orban să se mențină la șefia liberalilor?
  • USR și partidul lui Dacian Cioloș merg la europarlamentare pe liste comune sau separat? Cioloș va candida împotriva lui Klaus Iohannis la prezidențiale?
  • Ce cărți va juca președintele Iohannis pentru a recâștiga o parte din electoratul dezamăgit de pasivitatea sa din primul mandat?

PSD și Dragnea. Cu procesul intentat Comisiei Europene, Liviu Dragnea a adăugat încă un ingredient în coktail-ul molotov cu care aruncă în direcția străinilor pentru a distrage atenția publicului de la marea problemă internă: o guvernare care desfigurează metodic statul de drept, economia și mustește de incompetență. Această realitate este acoperită sistematic cu perdele groase de fum ridicate de televiziunile de casă.

De afară, realitatea se vede totuși ceva mai clar. Presa internațională a întâmpinat la unison preluarea președinției UE de către România cu câteva observații-cheie despre guvernul corupților, retorica anti-Bruxelles și cu portrete generoase ale liderului autocrat, un mini-Orban cum l-a numit Der Spiegel.

Cu așa primire, Dragnea știe că nu mai are nici un viitor în Europa. Prin urmare, încearcă să supraviețuiască în afara ei. Așa cum nici popularii europeni nu l-au sacrificat pe Viktor Orban, nici socialiștii nu se vor grăbi, probabil, să renunțe la unul dintre puținele partide din familia lor aflate la guvernare în UE. Dar liderul PSD activează de facto în altă familie politică, alături de Salvini, Le Pen, Orban. Locul lui este alături de toți populiștii și patrioții de operetă care au câștigat facil voturi înjurând Bruxelles-ul, migranții, multinaționalele, inventând, pe scurt, dușmanul din exterior.

Este o rețetă deja clasică, aplicată cu succes în mai multe țări UE sau din afara ei. În esență, avem de-a face cu o reacție identitară în fața globalizării și cu unul din efectele ei subsidiare, migrația. În România, amplificarea discursului suveranist se explică mai puțin sofisticat. Pur și simplu, statul a încăput pe mâna unor borfași și vor să-l conducă după propriile reguli, croite după chipul și asemănarea lor.

Dacă partidul continuă să cadă în sondaje, este de așteptat ca grupul puciștilor, redus la tăcere după eșecul moțiunii de cenzură, să încerce din nou un atac la liderul PSD. Un rezultat slab la europarlamentare, în jurul a 25%, va pune inevitabil în discuție conducerea partidului, dar structurile de conducere în care poate fi dat jos sunt la mâna lui Dragnea.

Așa cum am văzut în ultimii doi ani, exercită un control cvasi-total asupra celor aproximativ 60 de lideri care formează CEX-ul.

Situația se schimbă radical în fața unui dezastru electoral. Instinctul de conservare ar putea determina un val de dezertări și noi fracturi interne. Dragnea ar putea rămâne doar cu nucleul dur al partidului, iar restul s-ar putea vărsa la Ponta.

În cazul unui scor rezonabil la europarlamentare, adică undeva peste 30%, Dragnea se consolidează și va împinge partidul și mai mult pe linia anti-europeană din moment ce strategia se validează electoral.

Anul electoral îl prinde pe liderul PSD cu o condamnare la activ în dosarul referendumul, cu o condamnare în primă instanță în dosarul angajărilor fictive, situație care explică războiul total cu completurile de cinci de la Înalta Curte unde ar urma să se pronunțe o decizie definitivă, și cu încă o anchetă la DNA în care este acuzat de fraudarea fondurilor europene în dosarul Tel Drum. N-ar fi exclus să apară și alte acuzații într-un nou dosar, cum însuși liderul PSD a lăsat de înțeles.

Din toate aceste motive, se va lupta mai departe pentru amnistie și grațiere, obiectiv ratat în cel puțin două rânduri în 2018. În primele șase luni din 2019, justiția pare mai ferită de atacuri, dat fiind că România exercită președinția UE. În plus, premierul Dăncilă a rezistat până acum presiunilor și a dat tot mai multe semne de autonomie.

Klaus Iohannis. Toate datele arată că președintele mizează pe o competiție ușoară pentru al doilea mandat la Cotroceni și că cel mai mult i-ar conveni un adversar ca Liviu Dragnea în turul doi. Cu liderul PSD pe post de adversar principal, nu va fi dificil să-și motiveze alegătorii dezamăgiți de primul său mandat. Cu Tăriceanu pe post de candidat comun, situația s-ar complica puțin, dar nu foarte tare.

Niciodată PSD nu va trage pentru cineva din afara partidului. Apoi, de ce l-ar face mare Dragnea cu mâna lui? De ce l-ar pune în cea mai înaltă funcție din stat? Băsescu l-a numit premier în 2005, iar doi ani mai târziu Tăriceanu îl scotea de la guvernare.

Ar fi posibil însă și un candidat surpriză. Gabriela Firea iese din calcule după războiul total declarat liderului PSD. Unele voci vorbesc deja despre un outsider, de tipul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române. A fost cultivat discret în presă, profilat insidios ca posibil candidat. Istoric naționalist, în acord cu linia partidului, ar juca rolul de marioneta perfectă a coaliției PSD-ALDE în funcția de președinte.

Prin urmare, PSD – ALDE ar putea arunca în competiție cel mult un candidat-iepure, gen Pop sau altcineva, a cărui singură menire ar fi să rupă voturi de la liberali pentru turul doi. Dragnea și Tăriceanu manifestă ambiții prezidențiale prea puternice, puțin probabil că vor renunța ușor la ele pentru un outsider. Pe deasupra, intrarea în cursă i-ar ajuta pe amândoi să mai întârzie anchetele și procesele în care sunt implicați.

Ceva mai dificil de anticipat ar fi rezultatul intrării în cursa prezidențială a lui Dacian Cioloș. USR și PLUS adunau împreună, potrivit ultimului sondaj IMAS, cam 20%, în timp ce liberalii au crescut și ei undeva la 26%, cam un procent peste PSD. Așa arăta fotografia momentului la sfârșit de an. Cele două partide noi au teoretic mai mult spațiu de creștere decât PNL.

Sondajele îl dau acum pe Dacian Cioloș cam la jumătatea lui Klaus Iohannis la intenție de vot și încredere, dar liderul PLUS nu și-a anunțat oficial candidatura și mai este un an până la prezidențiale. Vom vedea ce cărți va juca președintele Iohannis, dacă va mobiliza sau nu alegătorii săi la un referendum pe tema justiției, legat eventual de europarlamenare, și dacă Cioloș își dorește cu adevărat funcția de președinte.

PNL și Orban. Cu toate că stau nesperat de bine în sondaje, liberalii par să crească pe seama scăderii PSD, capitalizează dezamăgirea unei părți din electoratul pesedist. Greu de crezut că au câștigat noi alegători. Este o situație periculoasă, deoarece orice reviriment al partidului aflat la guvernare, generat de noi pomeni electorale, i-ar putea trimite înapoi sub pragul de 20%.

Apoi, contează enorm cu cine se vor prezenta la europarlamentare: cu Crin Antonescu cap de listă, cu Vasile Blaga pe locuri eligibile și cu alte figuri din vechea gardă sau cu o garnitură ceva mai digerabilă de politicieni? Un scor modest, de circa 20%, ar fi fatal pentru Ludovic Orban.

Mai mulți liberali cochetează cu ideea susținerii lui Tăriceanu în locul lui Iohannis. Partidul nu funcționează fundamental diferit de PSD, cu excepția notabilă a câtorva lideri și primari. În rest, liberalii arată ca un PSD mai prost organizat, dar tot cu baroni, cu destui primari anchetați sau condamnați, cu o mulțime de lideri trecuți pe la DNA și nutrind exact aceleași opinii față de lupta anticorupție ca un pesedist sadea.

Cu toate acestea, liberalii nu au trecut niciodată liniile roșii încălcate în ultimii doi ani de pesediști și n-au cultivat vreodată retorica violent anti-occidentală. Sunt diferențe fundamentale între cele două mari partide, chiar dacă seamănă ca mod de organizare și discurs pe anumite teme.

USR și partidul lui Cioloș. Deși în sondaje trece de 8% intenție de vot, nu e deloc sigur că un partid abia înființat, fără filiale și structuri în teritoriu, trece sigur de pragul de 5 procente la alegerile din mai. Intenția de vot e una, realitatea din teren cu totul alta.

Două sondaje separate realizate în luna octombrie au arătat că peste 70% dintre cei chestionați au indicat că își doresc participarea la alegeri a celor două partide pe liste comune. Dan Barna și Dacian Cioloș au deschis discuțiile despre candidaturi comune, dar acestea nu sunt deloc simple. USR nu s-a arătat deloc încântat să împartă cele câteva locuri eligibile cu oamenii lui Cioloș.

Vom vedea cum se vor finaliza negocierile și, mai ales, dacă alianța politică odată formată vor prezenta și un candidat comun la prezidențiale.

UDMR, Pro-România și Mișcarea Populară. În cazul UDMR, participarea de regulă slabă la europarlamentare a electoratului românesc dublată de o bună mobilizare a electoratului maghiar le asigură intrarea în Parlamentul European.

Chiar și așa, partidul lui Kelemen Hunor va fi obligat să ia distanță de guvernarea PSD, pe care a susținut-o în Parlament, pentru a nu risca o sancțiune drastică din partea alegătorilor. Este de așteptat, prin urmare, să nu mai înnoiască acordul parlamentar. Asta nu va însemna că UDMR nu mai susține în coaliția PSD-ALDE, dar vor mima opoziția ceva mai agresiv.

La fel ca la parlamentarele din 2016, Uniunea va fi tot mai dependentă de Budapesta și de Viktor Orban, atât mediatic, cât și financiar. Această dependență cvasi-totală va amplifica și discursul autonomist, în care UDMR investește tot mai mult, dar fără prea mult succes în maghiarime.

Partidul Pro-România, condus de fostul premier, Victor Ponta, are teoretic o șansă. În ultimul sondaj, partidul a depășit 6%, dar acest fapt pare să se datoreze în primul rând confuziei. Ponta fură voturi de la PSD, fiind mai departe asociat cu acest partid pe care l-a condus mai bine de cinci ani. Greu de spus acum dacă va reuși să intre în PE, viitorul său depinde mult de evoluțiile din PSD.

Mișcarea Populară depinde de candidatura lui Traian Băsescu pe listele partidului. Dacă fostul președinte nu candidează, șansele de a intra în PE sunt aproape nule. Chiar și așa, partidul a pierdut masiv parlamentari, fiind în pragul disoluției.

Concluzie. Vom vedea în 2019 în ce măsură modelul populist-naționalist prinde sau nu într-o țară ca România, vulnerabilă la manipulări și mesaje iraționale. Ne vom îndepărta sau vom reveni pe orbita UE?

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. Vom intra in Schengen si in acelasi timp ne va prelua Putin, astfel vom deveni prima gubernie intrata in spatiul Schengen. Na, e bine asa? Toata lumea multumita? Ha!

  2. Mergeti la vot! Nu mai fiti vite manipulabile! Mergeti la vot! Aveti ce vota! Exista USR si PLUS!

    • Draga @zise dobre
      usere il voi vota ca sa erodez penele ( penele fiind aceeasi mizerie cu P$D), INSA ..gradinitza iacobina usere NU este de termen Lung ! e nevoie de altceva ! Opozitia doar in usere este un risc majos…doar daca…doar daca usere poate ( Doamne Fereste ! ) este un proiect P$D…

    • Corect @un domn.
      Apoi, „USR nu s-a arătat deloc încântat să împartă cele câteva locuri eligibile cu oamenii lui Cioloș.” De ce?
      Daca sunt condusi de aceleasi principii, si impreuna au mai multe sanse, care e problema in a imprati locurile? Sau trag si ei pentru locuri caldute in PE?

      Daca-i asa, nu-i mare brinza de USR.

      Inca ramin la Ciolos. Ne-a promis un altfel de politica. Sa vedem!

    • un alt fel*

    • @lukuss
      Fara Legatura cu subiectul – ai in familie pe cineva profesor de mate ? actualmente pensionar ? ( numele tau mi a adus aminte de acel profesor )

    • un domn, USR este singura opozitie reala din parlament. Si nu stiu de unde ai prins ideea ca USR ar avea vreo legatura cu PSD, eventual de la Antena 3?

      Asta e una din prostiile majore, patologice, ale romanilor, asteptarea unor candidati perfecti, eventual calare pe cai albi, care sa vina sa repare totul.

      Nu, USR e doar un partid de oameni competenti, scoliti in vest.

      Ce naiba vrei mai mult de atat? Trebuie sa inveti sa lucrezi cu realitatea, nu cu vise.

    • @zise dobre
      in legatura cu educatia lor sunt convins ca ai dreptate ! in ceea ce priveste O Alta Educatie, as vrea sa fim rezervati ( inclusive tu ) deoarece implicarea usere in Parlament NU este asteptata ca o descalecare alaturi de un calb alb, ci o altfel de implicare ( nota bene : initiativele legislative cu adevarat Impact pentru Romania NU au semnatura lor – uite ultima, Autostrada Unirii este opera acelor oameni din Moldova care au protestat si au reusit, vrei sa continui sa iti spun si de altele ? ; am niscaiva fovezi in acest sens )

    • @lukuss,

      pentru mulți, Cioloș a arătat că îi place să fie propulsat de alții, însă a demonstrat … că NU e în stare să producă ceea ce promite. și nici nu dă 2 bani găuriți pe cei care îl ajută.

      deci, până acum s-a dovedit și impotent, și prost crescut.

      dacă eu mă-nșel, să-și câștige singur alegerile și apoi să dovedească dacă a devenit subit în stare să propună o altfel de politică cu mâna de oameni din jurul lui.

      @zise dobre,

      USR e opoziție. trebuie să se maturizeze, ceea ce i-ar fi la îndemână … teoretic. a dovedit-o întrucâtva atunci când s-a dus să discute deschis la guvern dar ar trebui să arate că ține și la principii cu adevărat, nu doar atunci când le enunță prin lozinci.

      apreciez imboldul de a se ieși masiv la vot, la care adaug, fiindcă nu prea pare pe înțelesul multor „democrați” … respectați rezultatul votului!.

    • @pacala
      Eu respect rezultatul votului, dar PSD nu isi respecta votantii.

      Nu a votat nimeni cu PSD ca sa aiba acum inflatie 4%, crestere exploziva a preturilor, moartea creditarii, cresterea dobanzilor la imprumuturi, distrugerea justitiei, eliberarea a mii de infractori inainte de termen, eliberarea marilor corupti care au furat zeci de milioane de euro, legi proaste facute de dobitoci, distrugerea imaginii Romaniei peste hotare, atacuri asupra UE etc.

  3. Pronostic sumbru pentru 2019. Toti cei enumerati mai sus au ca numitor comun mafia si coruptia institutionala ! Gruparile malefice romanesti trebuie exterminate din temelie pana cand anarhia nu va distruge toata Romania.

  4. Va fi un an slabut, cu prezenta minima la vot, cu migratie masiva in continuare.
    UE se misca greu in sustinerea libertatilor individului si in realizarea unei economii de piata. Atat timp cat politicienii de varf din UE sunt mai mult socialisti decat liberali, tendinta de a freca menta este evidenta.
    Ce modele avem de urmat in UE?! Macron, Merkel sau urmasa ei, ceilalti aburiti din varful UE…
    Mai degraba anul douazecidouazeci va fi interesant, dupa alegerile de anul asta, cand vor veni parlamentarele.

  5. O masura excelenta de combatere a absenteismului electoral la europarlamentare este legarea de aceste alegeri a unui referendum pentru justitie. Este esential un boicot al listelor psd-alde, asa incat sa se termine cu reprezentarea in UE a Romaniei prin aceste doua partide, profund anti-ue si anti-Romania, prin tot ceea ce fac. Cu cat mai putini psd-alde ca europarlamentari, cu-atat mai multe sanse sa fie deferiti justitiei. Sa nu mai fuga din tara pe salarii grase de 9000 de euro la Bruxelles, sa ramana aci ca s-ajunga la parnaie! Exemplu – europarlamentar nica, scapa de proces pe motiv de UE. Si eu cred ca europarlamentarele sunt importante pentru toata lumea, cat despre PNL, nu se va prezenta cu antonescu si blaga cap de lista, pentru ca ar lua-o rau in freza. Au avut multe semne pana acum ca daca vor face o asa greseala, vor pierde mult.
    Nu cred ca psd se va rupe, deoarece prin politica de fidelizare, draknea reuseste sa-i tina langa el, pe principiul ”ori toti sa scapam”. Linia nationalista va continua, pentru ca le vine manusa celor mai vocali din psd, cat si lui draknea. Faza cu datul in judecata a Comisiei Europene e facuta numai pentru politica interna, pentru ca stie ca nu are nicio sansa sa castige. A facut-o spre a pune bazele si mai dihai nationalismului, si teama mi-e ca ar putea sa ajunga a avea ceva adepti. In ultimii 2 ani, dar si inainte cu ceva ani, limbajul latrinist a capatat adepti, devine o forma de comunicare pentru unii, si-asa se transmite ura, minciuna, dezinformarea, de exemplu fake news de ieri, referitoare la o intalnire fantasmagorica dintre Ciolos si Coldea.

  6. Ce nu înțeleg anti-pesediștii, inclusiv protestatarii, e că nu în București se vor câștiga alegerile, Bucureștiul e liberal, chiar dacă la ultimele alegeri a dat greș uriaș. Alegerile se câștigă în orășelele și comunele din țară. Acolo e marea provocare și viitorul câmp de luptă. USR și Ciolos nu ar trebui nici menționați.

    P.S. Autorul a rezistat două paragrafe până să îl menționeze pe obsesia lui favorită, Nae Dragnea. Numai el știe ce îl poate fascina la un hoț ordinar. Nu înțelegem de ce autorul nu are aceeași fascinație pentru Aristotel spre exemplu. De ce nu apare acest nume în fiecare articol? Să înțelegem că autorul nu prea mai citește?

  7. @zise dobre (7.1.2019 la ora 3:44 pm),
    Eu cred că nu ești născut … ieri și … știi foarte bine că nimeni nu și-a îndeplinit 100% programul de guvernare. Nimeni, însemnând … nimeni.

    Poate că ai uitat caraghioșeniile de încercări ale cioloșiștilor de a întocmi, post factum, liste cu … realizărili guvernării.

    Inflația fu mare, cam 3,5% ca și în cazul indicelor de prețuri. Dar veniturile crescură și mai mult. Asta e capitalismul, cresc veniturile, crește și inflația, așa se fac echilibrele în economiile libere.

    Nu trebuie să mă crezi, caută statisticile și vezi cu cât au crescut toate consumurile de la cele de zi cu zi până la automobile noi și locuințe. Din acestea poți vedea cum o duce societatea în ansamblu. Dacă se poate sau nu împrumuta.

    Cu justiția, lucrurile sunt clare, dacă le privești cu dovezile pe masă. Justiția a fost într-adevăr foarte grav afectată, în multe din punctele ei esențiale. Iarăși, nu-ți cer să mă crezi pe cuvânt. Să lăsăm faptele să vorbească:
    a) nu există în ultimii 10 ani vreo dovadă ca pesediștii ar fi influențat direct judecătorii sau procurorii. În schimb, băsiștii în frunte cu tartorul lor, au făcut-o.
    b) conform a), cei care au scăpat cu zecile și sutele de milioane furate, au făcut-o cu complicitatea procurorilor (inclusiv DNA si DIICOT), judecătorilor, serviciilor.
    c) toate matrapazlâcurile din sistemul de justiție sunt azi apărate de KWI

    În legătură cu distrugerea imaginii României, lucrurile sunt mai complicate. Da, poate strica imaginea cineva care guvernează prost, dar și toți cei care se căciulesc pe la ambasade și care denigrează fiindcă nu sunt în stare de altceva.

    Nu mi se par atacuri la UE, cererile de a fi respectate parlamentul, curtea constituțională și deciziile guvernului. Este demn pentru Romania să ceară partenerilor să-și respecte propriile angajamente și principii la care sunt parte.

    • Intr-o tara care se vrea respectata de partenerii europeni, persoanele publice care sunt acuzate de o incalcare a legii isi dau demisia imediat, fara sa se ascunda de justitie in fel si chip.

    • Te chinui degeaba sa le explici unor dobitoci lucruri evidente.Ei nu stiu decat pe aia cu puscaria si ca a furat PSD si Dragnea.Si nici nu merita! Trebuie lasati in intuneric si frustrare.Eu fac altceva. MA CAC PE EI.

    • @păcală : ori ești prost grămadă şi crezi ce scrii ori, mai degrabă, eşti un porc !

    • Acest site este unul care se respecta, in consecinta i-au fost repartizati o suma de postaci psd, unii grobieni si vulgari – oltete, altii, mai subtili, care intra in conversatie si vor sa discute idei, insa intr-o maniera partizana, de unde se vede alinierea – pacala. In curand, mai apar inca vreo cativa din seria neanderthal – A310, gigel, fetita cu chibrituri, sau mai argumentativi – ciobanul bucur, x-link etc.
      PS. Pacala, dezinformezi si denaturezi absolut execrabil realitatea prin ”desteptele” tale puncte a), b) si c).
      Sunt exemple cate vrei despre influentele criminale ale psd asupra justitiei, incepand cu deciziile ccr de trista amintire, modificarile monstruoase ale legilor justitiei, deciziile halucinante ale bubosului toader, controlul csm, inspectia judiciara la ordin. Basescu a influentat prin stilul lui unic si intempestiv, de buldozer, intreaga societate, inclusiv justitia. Daca n-ar fi fost asa, psd facea ce face de doi ani inca de pe vremea lui Basescu. Nu i-au facut lui Basescu ce-i fac acum lui Iohannis pentru ca pur si simplu n-au putut, nu pentru ca n-ar fi vrut sau n-ar fi incercat. Datorita mainii forte a lui Basescu, s-a ridicat si o justitie independenta, un DNA care a inceput sa mai prinda infractorii de rang inalt, iar judecatorii sa-i condamne. Asa au ajuns la puscarie nume celebre : nastase, voiculescu, vantu si altii. Iohannis a venit presedinte dupa unul autoritar si cu mana de fier, si a fost aproape obsedat ca sa nu fie receptat asemeni lui Basescu. La ce a dus asta : o rabdare infinita si multiple sanse pe care le-a dat psd pentru a guverna, in aceasta linie se incadreaza si acceptarea lui dancila ca prim-ministru. El tot a crezut ca psd si guverneaza cat de cat, dat fiind ca-n permanenta clamau celebrul program de guvernare SF, lui Iohannis pur si simplu nu i-a venit sa creada decat in ultima vreme ca psd a venit la guvernare numai ca SA FURE si sa scape de PUSCARIE, ca de fapt asta e programul lor de guvernare. Faza e ca romanii care i-au ales, nu pentru asta i-au ales, si-atata cu noi, si hotia endemica de la guvernare. Oriunde te uiti, dai peste o gasca, un grup de furaciune, o cumetrie, este de noaptea mintii.
      De aceasta guvernare cleptomana care ne transforma in Venezuela Europei, nu se poate scapa in mod pasnic decat prin vot si implicare civica, pentru acest vot.

  8. Tapalaga : ,,Mai mulți liberali cochetează cu ideea susținerii lui Tăriceanu în locul lui Iohannis. ”
    Care ,,liberali” ? : Catarama ?, Petre (Walter) Roman ?, Crin ,,Antoneski” ?
    Nu e clar daca Domnul Tapalaga intelege ca a fi simplu membru PNL nu inseamna mai nimic.
    Partidul National Liberal este un partid liberal, adica primeste pe toata lumea in randurile sale ca simplu membru. Dar a ajunge in Conducerea Partidului este o cu totul alta treaba.

    • Partidul Liberal este „decât” acceasi mizerie. Nu avem pozitie, „decât” 10 % ai USR. Restul e „decât” acceasi mizerie made in Bucuresti. Dar cu putin noroc mutam capitala la Cluj si pa si pu Bucuresti si Teleormanjistan.

    • Nu inteleg ce vrei sa spui, si sincera sa fiu, chiar m-am saturat de voi toti care ironizati agramatii, dar scriind incorect, nu faceti decat sa perpetuati greselile, in loc sa le corectati, si sa duceti mai departe o limba frumoasa si corecta.
      Si-acum, la subiect : faptul ca nu-ti place tie PNL, si ca acest partid a facut greseli de-a lungul timpului, nu cred ca e un motiv suficient ca sa-l asezi din start pe acelasi palier cu psd. Poate ar fi cazul sa intelegi un lucru : si de PNL, si de USR, si de PLUS, si de PMP, pana si de Pro Romania si UDMR, depinde sa scapam de ciuma rosie psd-draknea. Daca n-ai priceput pana acum, asta e, insa imi pare rau, pentru ca nu pari nici ticalos, nici prost. Oricum, aiureala pe care o sustii la final, scoate-ti-o din cap, asta ar fi cu siguranta fitilul care ar trezi o tara intreaga.

  9. Nu mai am încredere în nici un partid sau politician, toți se ocupă numai cu umplerea propriului buzunar. Pe oricare l-ai vota, oricum iei țeapă. Așa că cel mai bine e să îți iei tălpășița din țara asta.

  10. Așa că nici la vot nu o să mă mai prezint.