G4Media.ro

Angajații fictivi ai domnului Dragnea

Angajații fictivi ai domnului Dragnea

În jurul liderului PSD găsim de-a lungul timpului o colecție de personaje angajate doar cu numele, plasate într-un loc călduț la stat sau în mediul privat, drept recompensă pentru loialitate sau din pură simpatie. Primele cazuri au fost descoperite de DNA, la Teleorman, în dosarul deja binecunoscut în care Liviu Drangea și fosta soție sunt acuzați că au angajat fictiv la Directia de Protecție a Copilului două activiste de la partid. Alte cazuri sunt la fel de cunoscute, deși nu intră în sfera penală. V-o amintiți pe Cătălina Ștefănescu?

A fost deputat USL de Teleorman în legislatura 2012-2016, una dintre tinerele speranțe promovate de Dragnea. Și ea a fost angajată fictiv, în Parlament, timp de patru ani. Pe hârtie a fost acolo, dar ca mulţi alții n-a lăsat urme vizibile în politica românească. Astăzi, protectorul ei i-a găsit un rost la biroul unui europarlamentar la Bruxelles. Legendele urbane spun că, încă de prin 2013, Dragnea se ruga de „statul paralel” să-i angajeze protejata undeva pe afară, spre disperarea unora că sunt confundați cu biroul AJOFM.

Nici pe Irina Tănase, iubita liderului PSD, n-a văzut-o nimeni trecând pe la Asesoftul lui Sebastian Ghiță sau la baza lui Pescariu, unde figura ca angajată tot pe hârtie. Și ea s-a consacrat pornind de jos, din funcția de secretară a lui Dragnea. Între timp, a avansat în primul rând la Congresele PSD și începe să dezvolte ambiția de a avea un cuvânt de spus nu doar în ce privește redecorarea vilei de protocol de la Scroviștea.

Cam toți oamenii din jurul lui Dragnea, care au dovedit loialitate, sunt răsplătiți într-un fel sau altul cu sinecuri. G4Media.ro a dezvăluit cine este unul dintre angajații fictivi de la Compania Națională Aeroporturi București, iar cazul duce, ați ghicit, tot către liderul PSD. Cristina Elena Neamțu, consiliera lui de la Ministerul Dezvoltării, a figurat ca referent de specialitate în două rânduri, timp de nouă luni, la CNAB, de unde a încasat cam o mie de euro pe lună.

Corpul de control al ministrului Transporturilor susţine într-un raport că Neamțu a stat de fiecare dată sub o oră în sediul CNAB și că dovadă stau sistemele de securitate care i-au înregistrat intrările și ieșirile. Condica de prezență ar fi fost falsificată, prin urmare n-ar fi exclus să avem curând un nou dosar deschis la DNA. Desigur, doamna Neamțu n-a fost singura persoană fictivă din instituție, unde găsim familii întregi sau alte umbre prezente doar în ziua de salariu.

Dar cel mai flagrant caz de angajat fictiv rămâne Viorica Dăncilă, în ciuda aparenței că ocupă postul de premier al României. A reușit să absenteze atât de mult timp de nouă ani la Bruxelles, încât a devenit cumva celebră tocmai pentru prezența ei fantomatică. Mai în glumă, mai în serios, foștii ei colegi își amintesc cum trecea pe holurile Parlamentului European fie venind de la cumpărături, fie în drum spre vreun restaurant.

În funcția de premier al României, Dăncilă încarnează inadecvarea absolută, un fel de culme a angajărilor fictive din colecția liderului PSD. Chiar dacă o vedem la TV, ea nu e. Alţi angajaţi temporar pe procură de la liderul PSD au fost Grindeanu și Tudose, care au zburat în momentul în care au pretins ca există autonom, refuzând statutul de hologramă. Funcția de premier a ajuns în România subiect de bancuri, târâtă în derizoriu și irelevanță.

Nici funcția de ministru n-a scapat de deriziune, cu semi-analfabeți puși în fruntea unor portofolii de importanță națională. L-ati văzut vreodată pe Dănuț Andruşcă de la economie răspunzând unor întrebări banale? Nici n-o să-l vedeți curând, omul nu vorbește articulat. Până și Antena 3 a ajuns să-și bată joc de el. Nici el nu există cu adevărat în Guvern, este doar prelungirea altcuiva care semnează cu mâna lui.

Corupția, incompetența și nepotismul macină România de ani buni. Moștenite din comunism și perpetuate după, fac ravagii în instituțiile statului, dar și în sectorul privat. În primării, ministere, companii naționale, firme mari sau mici găsim frumoase dinastii, câte un atârnător, protejatul cuiva, pe scurt, faimoasa pilă.

Ajuns pe scurtătură într-o funcție golită de conținut, omul nepotrivit produce un scurtcircuit aparent inofensiv, dar în realitate, dinamitează fundamentele societății. Când promovarea se face pe alte criterii decât pe merit și competență, instituțiile, administrația, companiile încep să funcționeze prost. Cu piese nepotrivite, orice motor se gripează în timp.

Pila, incompetentul, angajatul fictiv ocupă locul cuiva care ar putea mișca lucrurile înainte. În cazul Direcției de Protecție a Copilului Teleorman, două posturi ocupate fictiv înseamnă servicii mai proaste pentru copiii aflați în dificultate într-unul dintre cele mai sărace județe din România.

În toate cazurile de mai sus, cineva suferă din cauza nepotismului și incompetenței. Prejudiciul nu constă doar în niște bani încasați pe nedrept, ci și într-un tip de  suferință care nu poate fi măsurată precis. Când angajările fictive ajung până la vârful Guvernului, o țară întreagă este condamnată la subdezvoltare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Si ar mai fi ceva de adaugat: cand cineva este angajat prin PILE si nu prin COMPETENTA el se va comporta sub orice critica cu publicul intrucat stie ca nu poate fi dat jos deoarece are protectie la nivel inalt.

    • Persoanele „plantate” de penali de genul Dragnea, Hrebenciuc, Nastase & Co. nu intra in contact cu pulimea. Nu acesta este rolul lor.

  2. Este si vina noastra ca acceptam uneori prea usor aceasta situatie. Daca in fiecare institutie ar exista oameni integri si competenti care s-ar opune acestui nepotism, daca cei care ar avea un cuvant de spus ar avea o platforma unde ar putea oferi solutii, iar ideile lor ar fi luate in considerare…
    Romania nu s-a desprins de obiceiurile create pe vremea comunismului, nici nu avea cum pentru ca nu a existat niciodata o confruntare sincera si completa cu trecutul nostru comunist. Cei care prezinta si astazi modelul acesta o fac pentru ca nu cunosc altceva, nu au avut contact cu democratii occidentale (pentru ei singurele contacte cu democratiile occidentale s-au rezumat la vizitarea mall-urilor sau a obiectivelor turistice). Pe de alta parte Romania are nevoie de lideri atat locali cat si nationali, lucru extrem de greu de gasit, dar nu imposibil. Diaspora ar putea avea un rol fundamental in acest sens.

  3. Succes, tara asta are nevoie de succesul intreprinderii d-vs!

  4. de ce apar la commenturi data calendaristică 23 mai 2018? Vin din viitor comentatorii ăia? E abia martie

    • Poate ca baietii experimenteaza vreo masina a timpului, dupa modelul lansat de dr. Emmett Brown si in curand vor fi capabili sa se intoarca in timp si sa „lucreze” ceva la masinaria de vot a PSD-ului…!
      Indiferent care ar fi motivul, musai sa le uram succes..!

    • Mai bine mai tarziu (mai) decat niciodata!
      Au confundat si ei 3 cu 5, ce big deal?!
      E omeneste a gresi, perseverare ….
      Sa vedem in aprilie!

  5. Acesta este ”stilul” deja consacrat in mediul din care provine mandrul teleoltenas, acela de a ajunge „mare stab” la Bucuresti si de a-si „ajuta” protejatele, de fapt niste biete tarancute, dar in ochii carora el vede acea „admiratie”, aidoma admiratiei vizibile in ochii cadanelor din serialul preferat…!

  6. No comment
    Legea nr. 43 din 2003
    privind finantarea activitatii partidelor politice .
    Art. 3.
    (1) Sursele de finantare a activitatii unui partid politic pot fi:
    a. cotizatii ale membrilor de partid;
    b. donatii si legate;
    c. venituri provenite din activitati proprii;
    d. subventii de la bugetul de stat.

    PSD-ul si ALDE reprezinta statul si conform aliniatului d. din articolul 3, dupa metoda implementata cu mare succes de Dl. Dragnea: Se angajeaza functionari (personal) pentru partid si se „”subventioneaza”” din bugetul de stat.

    P.S.
    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor si de Senat in sedinta comuna din 19 decembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei.
    PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
    VALER DORNEANU

    PRESEDINTELE SENATULUI
    NICOLAE VACAROIU

    Bucuresti, 21 ianuarie 2003.

  7. Trebuie urmarite aceste practici si expuse. Prezentate in amanunt.
    Aceste situatii genereaza nu numai fapte de natura penala (a se vedea cazul de la Inalta Curte), ci mentine un putregai in sistem.
    Mult succes cu noul proiect media.

    • Sunt atat de impanzite in mediu si societate „aceste practici”, ca ar trebui un Hercule pentru aceste grajduri ale lui Augias.
      Dar cum Hercule…, avem o lupta grea!

  8. „Pila, incompetentul, angajatul fictiv ocupă locul cuiva care ar putea mișca lucrurile înainte. ”

    In teoria economica, se foloseste frecvent notiunea de cost de oportunitate. Cand alegi o varianta dintr-o paleta de optiuni alternative, automat le excluzi pe celelalte. Valoarea celei mai bune din sansele sacrificate reprezinta costul de oportunitate.
    De exemplu, daca Primaria decide sa construiasca o parcare, costul de oportunitate il reprezinta pierderea terenului pe care il putea folosi ca parc de agrement, sau pierderea banilor pe care il putea obtine prin vanzarea terenului catre un privat.

    Costul real al angajarii unui salariat fictiv este compus din banii irositi pentru leafa respectivului, plus costul de oportunitate care rezulta din absenta proiectelor, muncii creative pe care le-ar fi generat un angajat real.

  9. Vă mai amintiți de cei 3 ,,R „de pe vremea Preaplumbuitului de la Târgoviște ? Se pare că PSD a inventat cei 3 ,,i „: Impostori -Incompetenți -Iresponsabili . Să pui indivizi incompetenți în posturi cheie este cel mai facil mod de a-i manipula . Iar dacă mai sunt și docili ,precum mme. Dăncilă , ,,succesul” e asigurat !

  10. De cand a venit la putere, ca sa se salveze („pe persoana fizica”), Dragnea lucreaza la edificarea Noii Romanici, adica a Romaniei Fictive, in care hotii nu mai patesc nimic pt ca legea este modificata in favoarea lor, in care oamenii normali trebuie sa invete si sa se obisnuiasca cu faptul ca sunt niste fiinte ciudate, care daca nu se automarginalizeaza, sunt impinse catre margini, in care Statul de Drept este definit ca fiind Statul Paralel de catre chiar reprezentantii de frunte ai acestuia din urma !

    Prin urmare, nimic mai obisnuit, nimic mai banal ca Livache construieste si personaje fictive !

    PS. Puscaria in care va intra insa in viitorul apropiat este deosebit de reala !

  11. Felicitari pentru articol domnule Tapalaga.

  12. In cate suntem azi, ca m-ati derutat complet!

    In vremea cand nu se stia de pluripartitism – termen introdus de Iliescu „la fenta” dar fara nicio intentie serioasa, asa ceva era absolut normal: nu existau in nomenclatorul de meserii posturi in schema om-utilaj pentru activisti de partid. Era normal ca acestia sa fie angajati in schema undeva daca faceau treaba pentru partid. Le mergeau inainte vechimea, sporurile si toate drepturile salariale. Ca, daca munceau pentru partid munceau pentru tara – cine ar fi contestat asta ar fi fost dusmanul tarii. Mai sunt o multime substantiala de cetateni ai Romaniei care nu sunt contrariati de procedeul asta ba sunt contrariati ca s-a gasit cineva sa vrea sa-l condamne pe Dragnea pentru asa ceva…
    Mai e nevoie doar sa se dea o lege clara in sensul asta si am mai scapat de o grija. Se poate pune o categorie in bugetul institutiilor de stat pentru salariul activistilor de partid si gata.

  13. Da, poate că asa este și ăsta e un lucru rău,dar și tu esti un acoperit,și din cauza asta nu prezinți încredere.