G4Media.ro

Anca Dragu anunță că în această săptămână va fi cunoscut calendarul desființării…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Anca Dragu anunță că în această săptămână va fi cunoscut calendarul desființării Secției Speciale de investigare a magistraților

Preşedinta Senatului Anca Dragu a anunţat că un calendar pentru organizarea unei sesiuni extraordinare pentru a trece în procedură legislativă proiectul pentru desfiinţarea SIIJ va fi decis într-o şedinţă a coaliţiei de guvernare care va avea loc în această săptămână.

„Comisia de la Veneţia a dat undă verde desfiinţării SIIJ şi a reafirmat că superimunităţile acordate magistraţilor trebuie eliminate. CSM nu trebuie să devină un filtru pentru tragerea la răspundere penală a procurorilor sau a judecătorilor. După şedinţa de coaliţie din această săptămână vom şti clar care este calendarul pentru organizarea unei sesiuni extraordinare a Senatului în vederea desfiinţării SIIJ. USR PLUS a promis desfiinţarea Secţiei Speciale şi exact asta face! Justiţia trebuie să fie independentă!”, a scris Anca Dragu, luni pe Facebook.

Ministrul Justiţiei Stelian Ion a afirmat, după punctul de vedere transmis de Comisia de la Veneţia cu privire la desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, că „este un aviz favorabil mult aşteptat”. El a anunţat că săptămâna aceasta sau cea viitoare, va fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru desfinţarea Secţiei.

Ministerul român al Justiţiei a solicitat punctul de vedere şi acoperă atât proiectul de lege adoptat de Guvern, cât şi versiunea cu amendamente adoptată de Camera Deputaţilor, pe care Senatul o analizează în prezent.

Comisia de la Veneţia a emis câteva recomandări autorităţilor române cu privire la desfiinţarea Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Comisia de la Veneţia salută intenţia autorităţilor române de a reforma sistemul judiciar, care include ca pas esenţial desfiinţarea Secţiei, şi le încurajează să continue reforma amplă.

Deşi Comisia a criticat înfiinţarea Secţiei în două puncte de vedere adoptate în 2018 şi 2019, cel transmis luni subliniază că, după trei ani de analizare a cazurilor, desfiinţare acesteia nu ar trebui făcută cu uşurinţă.

sursa: News.ro, sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. daca desfiinta vreun pesedist ceva legat de procurori, orice, cat de mic, ar fi sarit „presa independenta” ca e un atac la justitie menit sa protejeze niste acuzati/anchetati

  2. Garda legionara CCR nu va respecta nici verdictul Comisiei de la Venetia.

  3. Prin înființare a Secției Speciale, PSD a desființat independența magistraților. Pentru ca Secția Specială să dispară, este nevoie de acceptul UDMR, care este un soi de PSD al etnicilor maghiari din România și e totodată o filială a FIDESZ.

    UDMR se opune în continuare independenței Justiției, la fel precum partidul de guvernământ din Ungaria, de care este puternic legat: refuză ca dosarele de corupție ale magistraților să ajungă la DNA șamd., ci insistă ca Secția Specială să devină o direcție în cadrul Parchetului general.