G4Media.ro

Analiză Wall Street Journal: Opțiunile urâte ale lui Biden în Ucraina

sursa foto: Facebook/ Joe Biden

Analiză Wall Street Journal: Opțiunile urâte ale lui Biden în Ucraina

Analiză THE WALL STREET JOURNAL, preluată de Rador:

Suntem de abia în a șasea săptămână a războiului lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei, dar conflictul s-a stabilizat deja într-un tipar familiar. Se întâmplă frecvent ca ambele tabere să intre în război cu o teorie despre obținerea victoriei, însă abia după ce ambele teorii eșuează începe să se contureze adevărata formă a războiului. În Al Doilea Război Punic (218-201 î.e.n.) Hannibal a crezut că, dacă va reuși să-și treacă armata în Italia și va obține apoi câteva victorii răsunătoare, celelalte orașe-stat italiene, nemulțumite sub cârmuirea Romei, se vor revolta și-i vor permite să distrugă puterea Romei pentru totdeauna. Romanii credeau că legiunile lor, superioare ca spirit de luptă și disciplină, îi vor demonstra rapid lui Hannibal cine e mai puternic.

Ambele tabere au descoperit că strategiile lor inițiale nu funcționează. Romanii au fost șocați de o serie de înfrângeri dezastruoase și se confruntau cu cea mai mare amenințare din istoria Romei. Hannibal și-a îndeplinit obiectivele inițiale, reușind să-și treacă armata peste Alpi și obținând un șir de victorii atât de remarcabile încât mai sunt studiate chiar și azi de tineri ofițeri ambițioși de pe cuprinsul întregii lumii. Însă strategia lui a eșuat. Chiar și după covârșitoarea victorie de la Cannae, numai câteva orașe-stat italiene au trecut de partea lui. Puterea Romei supraviețuise, iar războiul s-a prelungit.

Foarte similar a început și Primul Război Mondial. Și francezii și germanii plănuiseră atacuri decisive. Francezii direct peste granița estică, iar germanii aveau planul Schlieffen care presupunea un atac prin Belgia finalizat cu capturarea Parisului. Ambele ofensive au eșuat, lăsând țările blocate într-un conflict pe care nici una dintre ele nu știa cum să-l câștige – și pe care nici una nu era dispusă să-l piardă.

Ceva similar pare să se întâmple și cu războiul lui Putin. Planul rusesc inițial era să frângă statul ucrainean prin cucerirea rapidă a capitalei și a altor orașe mari precum Harkiv. A eșuat. Ucraina spera că șocul eșecurilor militare combinat cu sancțiunile economice masive fie îl vor forța pe Putin să accepte o pace favorabilă Kievului, fie vor duce la răsturnarea lui de la putere. Și acest plan pare să fi eșuat, cel puțin deocamdată.

Acum ambele tabere sunt blocate într-un război pe care nici una dintre ele nu știe cum să-l câștige și e dificil de văzut chiar și conturul unei păci de compromis acceptabile pentru ambele părți. Ucraina nu poate accepta o pace care o lasă expusă la noi agresiuni rusești și care ar implica noi sacrificii teritoriale, iar Putin nu poate pune capăt războiului în lipsa unor dovezi palpabile că i-a smuls ceva Ucrainei. Logica războiului pare că a prins acum cele două tabere într-un conflict militar, economic și politic în formă continuată, poate chiar mai intensă, în timp ce ambele caută o cale spre victorie. Rusia își reorientează efortul militar spre est și-și intensifică violența atât pe câmpul de luptă cât și împotriva civililor pentru a-i determina prin teroare pe ucraineni să accepte dominația Rusiei. Ucraina își întețește apelurile către Occident pentru noi ajutoare militare și sancțiuni economice mai dure.

În timp ce cele două tabere bâjbâie în căutarea căii către victorie, administrația Biden are de ales între trei opțiuni urâte.

Prima, să ajute Ucraina să învingă, este cea mai atractivă din punct de vedere emoțional și cu certitudine cea mai justificată din perspectiva morală și cea mai benefică din perspectivă politică – însă riscurile și costurile presupuse sunt ridicate. Rusia nu-și va accepta înfrângerea până când nu-și va fi epuizat toate tacticile, oricât de brutale, și, eventual, toate armele, oricât de letale. Pentru a forța Rusia să-și accepte eșecul din Ucraina, administrația Biden va trebui să treacă literalmente la o mentalitate de război, implicând poate chiar și acel gen de brinkmanship [a merge cu escaladarea crizei până în pragul războiului nuclear, în speranța că adversarul va ceda primul – n.trad.] cum nu s-a mai văzut de la Criza Rachetelor din Cuba din 1962. Cum și China și Iranul sunt angajate în erodarea puterii americane prin orice mijloace disponibile, o confruntare cu puterile revizioniste în frunte cu Rusia ar constitui cea mai dificilă provocare cu care s-a confruntat o administrație americană după apogeul războiului rece.

Dar și celelalte două opțiuni sunt rele. O victorie a Rusiei ar da o lovitură teribilă prestigiului SUA și sănătății NATO, mai cu seamă dacă Vestul va lăsa impresia că obligă Ucraina să cedeze în fața revendicărilor Rusiei.

Înghețarea conflictului ar fi și ea periculoasă, întrucât e de presupus că va lăsa în mâna Rusiei chiar și mai multe teritorii ucrainene, pe lângă cele capturate prin invaziile din Crimeea și Donbas din 2014. Oricâte eforturi propagandistice s-ar depune, ar fi dificil să prezinți o asemenea situație oricum altfel decât ca o victorie parțială a Rusiei – iar Putin ar rămâne liber să reia ostilitățile în orice moment ales de el.

Eșecul descurajării unui atac al lui Putin împotriva Ucrainei nu este doar eșecul administrației Biden. Donald Trump, Barack Obama și George W. Bush trebuie să împartă și ei vina. Acest eșec s-ar putea dovedi a fi chiar și mai costisitor decât eșecul de a preveni atentatele de la 9/11, iar locul președintelui Biden în istorie atârnă de abilitatea lui de a gestiona consecințele acestui război tot mai incalificabil și impredictibil.

Articol de Walter Russell Mead / Traducere Rador: Andrei Suba / sursa foto: Facebook/ Joe Biden 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

31 comentarii

  1. Deci singura optiune e un atac nuklear full option pe rusia

    • Sau asasinarea macelarului.

    • Cu peste zece ani în urmă, creștini americani au postat videoclipuri pe yt, susținând la unison – fiind mai mulți, nu unul – cum că Cerul (e vorba de Dumnezeul lui Yisrael) le-a făcut de cunoscut că va fi invers, de cum ai postat tu.
      Asta susțineau (foarte convingător dacă nu și stăruitor) americanii, care au primit viziuni cu privire la ce se va întâmpla cu țara lor – din partea ăstora și a chinezilor. Care, pe atunci nici nu ‘visa’ nimeni la ascensiunea Chinei darămite la HIPERSONICE.

  2. Eu văd soluția 3!
    1. Se face o pace in care Rusia câștigă Crimeea, Donețk si Lugansk.
    2. Se continua sancțiunile pe Rusia si pe statele ce colaborează cu Rusia, se separă lumea in Autocrați si Democrați, Occidentul face inovații grozave, medicina electronică, justiție electronică, energie verde si se decuplează complet de statele autocratice, fără comerț cu acestea, fără turism, eu as merge și fără ambasadori.

    • Numai experti pe aici, sa vina si la tine si sa ia Moldova sa o alipeasca la Basarabia, iti convine? Zonele alea din Ucraina sunt foarte bogate in resurse naturale.

    • Cred ca in final se va ajunge la un acord prin care partile sa raman pe liniile din acordul de la Minsk. Asta inseamna ca Rusia trebuie sa se retraga complet din Ucraina. Si eventual sa ramana in zonele care erau deja sub ocupatie. Daca ramana in situatia actuala, Rusia va a

    • @DS: daca vei ajunge in punctul in care sa se intample asa ceva, trebuia sa te fi gandit demult, deja, ca nu exista nimeni care sa impuna dreptul international, ca pana la ora respectiva trebuia sa te fi educat la maxim, sa te fi inarmat pana in dinti (cu pretul renuntarii la multe alte comoditati) si sa fi redus coruptia spre o limita foarte mica.

      Daca ai stat cu burta la soare, ai copiat lucrari de doctorat si ti-ai facut concediile prin Turcia … trebuie sa fii credincios si sa speri ca te va salva Dumnezeu!

      Daca nu esti credincios, accepti pretul si incerci sa iti mentii cat mai poti din libertate, apucandu-te sa faci, in ceasul al 13-lea, ce n-ai facut in ultimele trei decenii! 💡

    • De acord la punctul 1. In ceea ce privește punctul 2 am îndoieli. SUA n-au reușit nici până azi sa implementeze sistemul 5 G. Și ca să spele rușinea anunță că e nociv. Fotovoltaicele chinezești sunt mai eficiente și mai ieftine de cele germane, drept pentru care au primit cadou taxe vamale mărite in Europa. SUA,GB și AUS au anunțat începerea proiectelor pentru hipersonice. Acum? Rușii le testează deja cu succes. Iar Ucraina cere arme. Pai, frate, frate dar brânza e pe bani. Trebuie să-l cumpere nu să-l ceara!

    • P.S. Justiția electronică a început să fie aplicată experimental in China. Este o chestie îngrozitoare.Daca știe că trebuie să fie reduse furturile de portofele cu mâna stângă și este conectat cu un alt robot care supraveghează traficul va provoca accidente de circulație astfel încât să fie mai puțini posesori de mana stanga?

  3. Sigura soluție e cu bombe pe Rusia și dacă ridica glasul și cățelușii cu ochii oblici sau de prin orient ii leșinam și pe ei, lumea trebuie condusa spre succes de aliați.

  4. Nici macar nu am citit articolul pana la sfarsit. Aiureala.

  5. Repeti ca vita niste cuvinte pe care nu le intelegi si pe care le-au vazut si tu pe Facebook.

  6. O analiza corecta si care se doreste obiectiva, dar se merge pe ideea pacifista/defensiva.
    Daca de azi incep livrari de arme ofensive catre Ucraina care pot lovi lejer zone din Rusia, si se niveleaza cateva zone din rusia fara civili (resurse si militare) s-ar putea sa se linisteasca destul de repede Rusia. Pentru ca atunci vor avea optiunea sa „isi ceara scuze”, sa atace nuclear Ucraina (ca deja ataca conventional cu tot ce au) sau sa se ia cu NATO. Daca se iau cu NATO, e clar ca dispare orice urma de Rusia. Daca ataca nuclear Ucraina, nato poate retalia echivalent (ca afecteaza direct teritoriul NATO ). In momentul acela vor simti si rusii din varf ce inseamna presiune si vor reactiona si oamenii de rand. Cat despre sanctiuni, chiar daca nu au efecte pe termen scurt, pe termen lung ii va duce in epoca de piatra.

  7. P0rcgres în delir! :)))))

  8. Eu sunt un tembel si ma cred Dumnezeu,eu sunt fugit de la Balaceanca si nu mai iau tratamentul.

  9. Singurul gangster e Rusia, doar că a demonstrat că nu prea mai e mare, e mic și va deveni minuscul.

  10. Diminuarea influenței regimurilor totalitare/autocrate nu se poate face decât prin federalizare.

  11. Da, este esecul Americii fiindca a adoptat o atitudine de calmare in loc sa traseze foarte clar liniile rosii, practic cu exceptia suportului pentru Nato (erodat si ala de Trump) au lasat Europa balta iar Putin a crezut ca-si poate face de cap.
    Dar pe de alta parte este si esecul UE, cu Germania impingand inainte NordStream2 cat timp Rusia a ocupat Crimea si estul Ucrainei. Oare atunci nu s-au gandit, cum vedem azi, la pericolul pentru tarile baltice? Au vazut dar banul si interesul a fost mai important, o ignoranta crasa pentru care azi platim toti.

    • Vorbim despre lucruri care sunt extrem de complexe la scara istoriei.
      Nu putem da verdicte chiar dacă există greșeli imputabile, totuși trebuie să trăim într-o lume deschisă cu participarea tuturor la o evoluție comună la scara planetară.
      Alegerea lui Trump in SUA și Brexit-ul nu sunt accidente ci agresiuni cu țintă foarte precisă pentru care occidentul nu s-a pregătit corespunzător. Pentru aceste intruziuni nu se putea pune o linie roșie.
      Din această perspectivă poți considera că agresorul este vinovatul principal.

    • @ion – Da, mai, ce sa zic, e esecul Americii ca putin s-a dovedit a fi schizofrenic, ca schizofrenicul isi pregateste de 20 de ani prin propaganda si coruptie asemenea grozavie.

  12. Înțelegeți odată că daca ar fi avut șanse să învingă Rusia ar fi intrat în război americanii imediat dar se vede că nu au fost povesti vizitele submarinelor rusești pe plajele Americii fara sa poata fi interceptate ,plus noile generații de rachete intercontinentale.Rusii nu au scos încă nimic nou pe piata și cred că așteaptă să fie atacați de nato.

    • Faptul ca poti face ceva nu inseamna neaparat ca o vei si face.
      Daca asta e gandirea ta…
      Aminteste-ti faptul ca in anii 90, Rusia era praf… armata era un gunoi. Si totusi, „americanii” nu s-au aratat dornici sa-i dea lovitura de gratie.
      Deci, fanteziile astea razboinice ale tale sunt doar atat… niste fantezii.

    • @ nelu – Ia zi tu, postac de doi bani, care ar fi fost atitudinea intregii lumi daca americanii ar fi intrat in razboi cu rusii, asa, din prima clipa? Cum s-ar fi petrecut lucrurile oare? Americanii au stat in banca lor si bine au facut, rusii sunt cel mai urat popor de pe Pamant la ora actuala. Nici macar China nu ii va lua apararea pe fata vreodata, iar cu aliati ca Siria, Venezuela, Eritrea sau Coreea de Nord, ce sa zic, cam atat a reusit Rusia sa induieseze.

    • @ nelu – Ia zi tu, postac de doi bani, care ar fi fost atitudinea intregii lumi daca americanii ar fi intrat in razboi cu rusii, asa, din prima clipa? Cum s-ar fi petrecut lucrurile oare? Americanii au stat in banca lor si bine au facut, rusii sunt cel mai urat popor de pe Pamant la ora actuala. Nici macar China nu ii va lua apararea pe fata vreodata, iar cu aliati ca Siria, Venezuela, Eritrea sau Coreea de Nord, ce sa zic, cam atat a reusit Rusia sa induieseze. /./././.

    • @ nelu – Ia zi tu, postac de doi bani, care ar fi fost atitudinea intregii lumi daca americanii ar fi intrat in razboi cu rusii, asa, din prima clipa? Cum s-ar fi petrecut lucrurile oare? Americanii au stat in banca lor si bine au facut, rusii sunt cel mai urat popor de pe Pamant la ora actuala. Nici macar China nu ii va lua apararea pe fata vreodata, iar cu aliati ca Siria, Venezuela, Eritrea sau Coreea de Nord, ce sa zic, cam atat a reusit Rusia sa induieseze. **********

    • @ nelu – Ia zi tu, postac de doi bani, care ar fi fost atitudinea intregii lumi daca americanii ar fi intrat in razboi cu rusii, asa, din prima clipa? Cum s-ar fi petrecut lucrurile oare? Americanii au stat in banca lor si bine au facut, rusii sunt cel mai urat popor de pe Pamant la ora actuala. Nici macar China nu ii va lua apararea pe fata vreodata, iar cu aliati ca Siria, Venezuela, Eritrea sau Coreea de Nord, ce sa zic, cam atat a reusit Rusia sa induieseze.
      Resportez, daca vor aparea si celelalte comentarii, imi cer scuze

    • Tizule, bați câmpii cu grație!

  13. cea mai buna solutie a rusilor este sa alipeasca moldova rumaneasca la Basarabia , prietenul lui Putin Orban sa readuca Transivanai la mama Ungaria asa se v-a ajunge la o pace durabila cu rusii …Ce facem cu Valahii-Olteni ??? oare Turcii sunt interesati Vlaho -Olteni ??

    • Spui niste enormități de la care și un crocodil primește indigestie. Deocamdată rușii nu știu cum să termine războiul fără pierderea feței, nu să mai ”alipească” teritorii. De Transilvania să nu vorbim ( se pare că ești sub efectul delirului ”victoriei” în alegeri. ) Frumoasă victorie, alte sute de mii cu școală vor pleca, rămâne norodul. Cu astfel de comentarii din șanț contribui și tu al prietenia dintre popoare….

  14. @ Progres – 😂😂😂 – noua ordine mondiala multipolara, multicivilizationala, non totalitara in care n-ai acces liber la informatie, n-ai acces liber la internet, n-ai dreptul sa critici, n-ai dreptul sa protestezi, esti in pericol de otravire, de „sinucidere”, ce sa mai, maretia sublima! 😂😂😂 Vai de capul tau, nici nu stiu daca chiar scot neuronii tai asemenea bazaconii sau le copiezi de undeva.

  15. Covidul, războiul Rusiei cu Ucraina…apoi noua ordine mondiala…restul sunt detalii.
    Putin e parte din înțelegere cu marii sforari ai lumii.
    Ultimul cuvânt însă îl va avea tot Arhitectul Șef.