
Analiză DW: Cum ne amenință Rusia
Ambasadorul Rusiei la București vrea să producă panică, să-i facă pe români să creadă că rămânând de partea Ucrainei, s-ar afla în pericol. Președintele confirmă agresiunile în creștere ale Moscovei împotriva României, arată o analiză semnată de Sabina Fati pentru Deutsche Welle.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„În cazul unui conflict global, România ar putea fi folosită pentru a lansa lovituri preventive împotriva Rusiei” a declarat Vladimir Lipaev, ambasadorul rus în România într-un interviu pentru Ria Novosti, demonstrând încă o dată cum funcționează propaganda Moscovei.
Lipaev vorbit despre numărul în creștere al soldaților NATO staționați permanent în România, despre nemulțumirea perpetuă a rușilor legată de scutul antirachetă de la Deveselu, despre nenumăratele exerciții NATO care au loc în fiecare an în România: „România este destinată să joace rolul de avanpost al NATO pe flancul său sud-estic”, de unde va fi lovită Rusia și de unde va porni atacul împotriva ei.
Călin Georgescu a vorbit și el despre scutul de la Deveselu ca despre „o rușine diplomatică”, care „ne-a tras într-un conflict de care nu aveam nevoie” fiindcă „scutul ca atare este o parte a politicii de confruntare”, „nu o chestiune de pace”. Liderul AUR a avut multe declarații despre cum ar trebui România „să înceteze să mai fie o colonie”, mereu „la mâna străinilor”, iar Diana Șoșoacă a trecut prin toate subiectele menționate de ambasadorul Lipaev explicând că „Rusia nu mai e cea slăbită de acum 20 de ani”, că Putin „e respectuos în fața Chinei”, „nu arogant ca în fața Americii”.
Propaganda rusă rostogolește aceleași teme cu ajutorul boților și trolilor pe rețelele sociale, prin intermediul radicalilor, prin agenții ei de influență și prin alte canale controlate de Moscova. Frica e principalul instrument pe care îl folosește pentru a câștiga aderenți.
Când ambasadorul rus declară că România va fi avanpostul NATO de unde va fi atacată Rusia vrea să-i sperie pe români sugerându-le că ei vor fi primele victime în cazul unui nou război mare. O parte din cei 40% de aderenți ai AUR ar putea să cadă în cursa pregătită de ruși, să creadă că Occidentul e cel care împinge țara în război, că rușii ar fi doar niște pacifiști neînțeleși.
În realitate, Rusia atacă permanent România cu mijloace informatice. Recent a fost înregistrată o agresiune mai mare ca de obicei în tot spațiul Uniunii Europene. Președintele Nicușor Dan a declarat ieri că NATO, UE și Marea Britanie confirmă că Rusia desfășoară în statele europene agresiuni de natură cibernetică, manipulare și dezinformare: România a fost menționată explicit de NATO și Uniunea Europeană ca țintă a campaniilor hibride desfășurate de Rusia, într-o serie de declarații ferme adoptate vineri de Consiliul Nord-Atlantic și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate.
Liderul de la Cotroceni a subliniat că statul român trebuie să vină cu noi probe privind ceea ce s-a întâmplat în noiembrie 2024, când Călin Georgescu a câștigat primul tur al prezidențialelor, fără să iasă din casă, doar folosind rețelele sociale, în special TikTok și sume importante de bani, despre care spune, însă, că nu știe nimic.
Între timp, se desfășoară în ritm lent mai multe procese împotriva lui Călin Georgescu, inclusiv acuzația despre încercarea unei lovituri de stat, dar și cel în care este învinuit de folosirea propagandei legionare.
Interviul dat de ambasadorul Rusiei la București transmite semnale diferite: oamenii să se teamă de forța Moscovei, iar România să-și revizuiască politicile de apărare fiindcă strategia aceasta de transformare a țării într-o rampă de lansare occidentală în conflictul din Ucraina ar fi „o amenințare serioasă la adresa securității regionale”.
Diplomatul rus nu vrea doar să intimideze statele din proximitatea războiului, ci le și amenință într-un limbaj diplomatic excesiv. „Militarizarea României e în plină desfășurare” mai declară Vladimir Lipaev, fiindcă „teritoriul statelor NATO cele mai apropiate de Rusia, inclusiv România” este utilizat ca „instrument al unei intervenții” împotriva Rusiei. Altfel spus România, la fel ca restul Aliaților ar fi printre inamicii Rusiei și va fi tratată ca atare.
Se află România pe radarul serviciilor secrete rusești? Urmează acțiuni disturbatoare mai mari decât cele din noiembrie 2024, când Moscova era gata să-și pună omul la Cotroceni?
Și ce înseamnă tăcerea după eșecul din noiembrie, când niciunul din marile servicii nu a prevăzut sau nu a acționat împotriva atacului rusesc pomenit și de Nicușor Dan? Nu știu SRI și SIE ce se întâmplă? Nu pot spune? Sunt de partea cealaltă a baricadei?
Șefa serviciului de contrainformații militare al Germaniei (MAD), Martina Rosenberg, a spus public că există o intensificare a operațiunilor de spionaj și sabotaj rusești pe teritoriul german, că numărul incidentelor suspecte cu implicare rusă s-a dublat în ultimul an și că serviciul pe care îl conduce „îndeplinește din nou funcții similare celor din timpul confruntării Est-Vest”.
Războiului informațional și campaniile de dezinformare menite să destabilizeze societatea se află în creștere și în România, doar că aici serviciile secrete nu spun nimic. Totuși, pentru prima dată după anularea alegerilor, președintele vorbește despre aceste pericole la doar câteva zile de la întoarcerea sa din Germania unde a discutat despre aprofundarea relației strategice între România și Germania.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.