G4Media.ro

Analiză Deloitte: Cum este taxat în România un salariu brut de 1000…

Analiză Deloitte: Cum este taxat în România un salariu brut de 1000 de euro în comparație cu alte țări din Europa Centrală și de Est

Salariul minim brut din România depășește media regiunii Europei Centrale și de Est. În același timp, are cea mai ridicată rată efectivă de taxare dintre statele din regiune, de 41,5%, potrivit unei analize Deloitte România. Rata efectivă de taxare se menține cea mai înaltă, 41,5%, și în cazul unui salariu brut de 1.000 de euro, pentru care media regiunii este de 27%.

„Ca urmare a transferului contribuțiilor de asigurări sociale în sarcina angajatului și a majorărilor salariului minim brut, inclusiv cea anunțată pentru 1 decembrie 2018, România a ajuns să depășească media salariului minim brut din regiune, de 421 de euro, surclasând cinci state. În schimb, celelalte 10 țări au rate de taxare efective mai reduse, media fiind de 21%, față de 41,5% în România”, declară Raluca Bontaș, Partener Servicii dedicate angajatorilor globali, Deloitte România.

Analiza Deloitte România, realizată pe baza calculelor furnizate de firmele membre din rețeaua Deloitte, include România, Bulgaria, Serbia, Croația, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Estonia, Lituania și Letonia. În cazul României, a fost luată în calcul valoarea salariului minim brut in valoare de 2.080 de lei, care ar urma să intre în vigoare în decembrie 2018, conform anunțului guvernului.

„Salariatul român primește procentual mai puțin din rezultatul muncii decât în alte state din regiune, impozitul și contribuțiile la bugetele publice fiind mai ridicate. Ar fi, așadar, de așteptat ca fiscalitatea înaltă să se reflecte și într-o calitate a vieții mai crescută, de vreme ce salariatul investește mai mult în serviciile publice de educație, sănătate, infrastructură etc. Însă, mergând la clasamentele mondiale în acest sens, ele arată contrariul, cheltuielile publice având o eficiență redusă. De exemplu, studiul efectuat de organizația nonprofit Social Progress Imperative, cu sprijinul Deloitte, privind Indicele de Progres Social, care măsoară calitatea vieții și bunăstarea cetățenilor, plasează România pe locul 44 din 146 de ţări, în urma tuturor celorlalte state membre UE. Astfel de date ne fac să înțelegem mai ușor fenomenul migrației forței de muncă, precum și nevoia unor măsuri inter-relaționate și care pot inversa această tendință”, spune Raluca Bontaș.

Principalele constatări ale analizei

 • Salariul minim brut variază între 500 de euro (Estonia) și 261 de euro (Bulgaria), media fiind 421 de euro.
 • Estonia are cea mai scăzută rată efectivă de taxare a salariului minim, de 4%, urmată de Lituania (10%) și Cehia (14%), iar România, cea mai înaltă rată, de 42%, media fiind 21%.
 • Rata efectivă de taxare a unui salariu brut de 1.000 de euro este cea mai ridicată în România (42%), Ungaria (34%), Letonia (29%) și cea mai redusă în Estonia (13%) Bulgaria (22%), Lituania (23%).
 • România are nivelul cel mai mic de contribuții datorate de angajator (2,25%), media fiind de aproximativ 23% în ambele scenarii.

„Când discutăm despre salarii, ne raportăm, de regulă, la valoarea lor brută. Astfel, România nu arată rău deloc, cu o creștere a salariului mediu brut de aproximativ 41% în ultimii doi ani. Stăm bine și la nivel de regiune. Din păcate însă, dacă luăm în calcul ratele efective de taxare, salariul minim net din România coboară spre finalul aceluiași clasament. Asta înseamnă că, la sfârșitul lunii, angajatul român ia cei mai puțini bani în mână, spre deosebire de colegii lui din țările din regiune. La fel de adevărat este și că, la nivelul angajatorului, costurile sunt de departe cele mai reduse în România, însă ele nu au impact asupra angajatului. Totuși, în ambele situații – raportare la salariu brut și la costul salarial complet – taxele și contribuțiile la sistemele publice din România depășesc semnificativ media regiunii”, explică Monica Țariuc, Senior Manager Consultanță Fiscală, Deloitte România.

România versus Bulgaria„Chiar și dacă ne raportăm la Serbia și Bulgaria, față de care România are un salariu minim brut semnificativ mai mare (peste 50%), constatăm că, la salariul în mână, avansul se reduce la mai puțin de jumătate”, comentează Monica Țariuc.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Comparati mere cu pere…sa compare cat plateste efectiv salariatul, nu salariul brut. Articolul nu are nicio relevanta.

  • Erata: Am vrut sa zic angajatorul.

  • am pus intr-un excel si am calculat cat plateste efectiv angajatorul pentru a avea in mana 1000.
   si rezultatele sunt asa:
   Estonia 1536.165327
   Lituania 1483.870968
   Cehia 1699.481865
   lovacia 1742.522757
   Letonia 1774.278215
   Croatia 1634.588563
   Bulgaria 1651.260504
   Serbia 1692.41573
   Polonia 1742.977528
   Ungaria 1819.548872
   Romania 1748.717949

 2. Nu-mi dau seama cine sunt mai habarnisti Deloitte sau G4Media.
  Ar trebui comparat salariul net vs costul salarial complet nu salariul net vs salariul brut.
  Poate se sesieaza careva …

  • Ai perfecta dreptate. In cazul asta, Ungaria taxeaza cel mai mult.

  • EURONCAP – Labour cost levels by NACE Rev. 2 activity

   Diferenta intre Romania si celelalte tari din zona nu este atat de mare pe cat credeti.
   Realitatea este ca in Romania salariile mici sunt taxate la fel de mult ca cele mari. Guvernul „de stanga” nu este de fapt de stanga. Deducerea de baza, care ar trebui sa protejeze salariatii cu venituri mici, nu a crescut in acelasi ritm cu salariul minim si nu se aplica decat la impozitul pe venit, restul taxelor fiind aplicate la acelasi procent. In restul tarilor europene salariatii cu venituri mici sunt protejati prin deduceri fiscale. In Romania protectia sociala se concentreaza pe persoanele care nu sunt salariate, incurajand astfel perpetuarea unei categorii sociale fara stabilitate financiara, care nu este interesata de planuri economice pe termen lung.

  • @liviu
   Comparatia salariul net vs costul salariat complet rezulta cu usurinta din tabel. Este practic 100% minus valoarea din ultima coloana „rata efectiva de taxare (%)”.
   Costul salarial complet reprezinta efortul financiar total al angajatorului si este suma dintre salariul net, contributiile angajatului, ale unitatii si impozitul pe venit.

   Dealtfel, aceasta ultima coloana este cea care ma uimeste cel mai mult. Din fiecare 100 lei pe care patronul roman ii scoate din buzunar pentru a tine la serviciu un salariat, doar 58,50 lei ajung in contul acestuia, restul de 41,50 lei merg la Stat.

   Care ar fi cauzele? Ne explica un articol excelent publicat nu cu mult timp un urma pe g4media:
   https://www.g4media.ro/2000-de-lei-luna-angajat-mecanismul-prin-care-coruptia-naste-saracie-emigratie-si-subdezvoltare.html

 3. @pehash – bazinul electoral cu cheltuiala se tine…

 4. Articol fără relevanta! Este de comparat costul salarial al firmei fata de venitul net al angajatului. Asa ar avea ceva mai multa relevanță.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.