G4Media.ro

Analiză Bloomberg: Luna decembrie va fi decisivă pentru viitorul pandemiei. Omicron va…

Sursa foto: Pixabay

Analiză Bloomberg: Luna decembrie va fi decisivă pentru viitorul pandemiei. Omicron va adânci criza sanitară sau vom fi salvați de pastilele Covid și booster?

Un clasament făcut la nivel mondial de Bloomberg, în care se analizează ”rezistenta la Covid” a statelor, arată că țările din Asia de Sud-Est populează partea de jos a clasamentului, în timp ce emisfera nordică a globului se află acum într-o zonă mai sigură.

Acest lucru se poate schimba însă, atrage atenția Bloomberg, deoarece încă avem numeroase necunoscute. În primul rând nu știm foarte clar cum se va manifesta noua mutație Omicron și nici dacă acesta va răspunde la vaccin, la medicamentele Covid care se propun acum, ori dacă booster-ul va fi suficient pentru a scăpa de complicații medicale.

”Pe măsură ce ne îndreptăm spre ultima lună a anului 2021, toți ochii se vor concentra asupra țărilor din emisfera nordică, pentru a vedea dacă pot trece peste iarnă fără o revenire completă la blocajele paralizante din punct de vedere economic. Ne va întoarce Omicron înapoi în pandemie sau apariția pastilelor Covid și a vaccinurilor de rapel luminează o cale de ieșire permanentă? Aceste întrebări vor fi punctul central al Clasamentului pe măsură ce trecem în decembrie”, concluzionează Bloomberg.

În clasamentul din luna noiembrie al rezistenței la Covid, Emiratele Arabe Unite, Chile și Finlanda sunt pe primele trei locuri.

”Chile și Finlanda ocupă locul al doilea și al treilea: ambele națiuni se mândresc cu rate ridicate de vaccinare și se deschid către vizitatori, fiind așteptată o redresare economică puternică, în special în Chile, când intră în perioada de vară. În timp ce infecțiile din Finlanda sunt, de asemenea, în creștere ca și restul Europei, focarul său <de iarnă> este încă relativ mic.

Omicron poate schimba asta. Deși mai sunt multe de învățat despre cât de repede se răspândește noua tulpină și dacă este capabilă să evite vaccinurile existente, eforturile de redeschidere a fost deja blocate – și în câteva locuri, inversate – în ultimele zile ale lunii noiembrie.

Israelul și Japonia au blocat intrarea tuturor străinilor, deoarece o mulțime de alte țări au oprit călătoriile din sudul Africii”, susține Bloomberg.

Clasamentul de rezistență la Covid este un instantaneu lunar al țărilor în care virusul este tratat cel mai eficient, cu cele mai puține tulburări sociale și economice. Se folosesc 12 indicatori de date care acoperă limitarea virusului, calitatea asistenței medicale, acoperirea vaccinării, mortalitatea generală și progresul făcut pentru reluarea călătoriilor.

Clasamentul surprinde modul în care cele mai mari 53 de economii din lume răspund la aceeași amenințare, iar România se află pe locul 41 în acest top al rezistenței la Covid, în urcare cu 8 locuri față de luna trecută.

”Nu toate țările din emisfera nordică se confruntă cu închideri de iarnă, încă. Statele Unite au urcat cu 13 locuri pe locul 13 în noiembrie, deoarece vede un răgaz de la valul de variantă Delta care tocmai a trecut și după ce s-au decis să redeschidă complet granițele pentru persoanele vaccinate.

Situația din Regatul Unit s-a îmbunătățit, de asemenea, urcând cu 13 locuri, pe locul 12, deoarece numărul deceselor a rămas scăzut, iar guvernul le promite britanicilor un Crăciun fără izolare. Cu toate acestea, cazurile sunt din nou în creștere în unele zone, iar SUA, în special, se confruntă cu o rată de vaccinare stagnantă, ceea ce crește riscul unei reveniri la limitarea mișcărilor oamenilor.

Ultimele trei luni s-au remarcat printr-un puternic efort global către redeschiderea și normalizarea economiilor, după doi ani de stagnare pandemică. India a urcat cu 19 locuri ,până pe locul 26 în noiembrie, revenind în jumătatea superioară a clasamentului pentru prima dată de la izbucnirea devastatoare a deltei națiunii, la începutul acestui an. Granițele au fost deschise pentru turiștii străini vaccinați, iar un al treilea val de temut nu s-a materializat încă, deși campania de vaccinare relativ lentă a Indiei rămâne o vulnerabilitate majoră.

Asia de Sud-Est continuă să populeze partea de jos a clasamentului, Filipinele rămânând pe ultimul loc, urmate de Indonezia, Vietnam și Malaezia”, scrie Bloomberg.

”Consecințele perverse ale inegalității globale a vaccinurilor au fost subliniate doar de apariția omicronului, aspect despre care oamenii de știință și Organizația Mondială a Sănătății au avertizat că se va întâmpla – și se va întâmpla în continuare – până când lumea în curs de dezvoltare va putea să acceseze și să administreze vaccinuri mai eficient” – Bloomberg.

În clasamentul publicației, Africa de Sud scade cu șapte locuri, deoarece alte țări au blocat zborurile către prima țară care a secvențiat noua variantă și unde pare să se răspândească cel mai rapid. Cazurile și ratele de teste pozitive sunt, de asemenea, în creștere, în timp ce vaccinarea este încă doar la 43 de doze la 100 de persoane.

”Foștii susținători ai Covid-Zero rămân pe poziții joase în noiembrie, Australia pe locul 33, Noua Zeelandă pe locul 36 și Singapore pe locul 37, în timp ce își redeschid încet granițele, dar rămân încă în urmă cu restul lumii în ceea ce privește repornirea turismului. Restricțiile interne privind mișcarea și activitățile precum mesele în oraș sunt valabile în unele cazuri”, se mai arată în raportul lunii noiembrie.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Omicron e primul pas spre transformarea covidului intr-o gripa obisnuita.

  2. Ăștia nevaccinați care fac tămbălău ar trebui împiedicați si să voteze, oricum îs proști de bubuie și reprezintă activele de partid ale PSD si HAUR. Dacă nu le convine atunci să plece din țară că nu ne trebuie nici pesediștii care ne fură nici șoșocarii care ne infectează.

    • 👍🤣🤣🤣

    • Dupa limbaj ne dam seama cat de „castigata” ar fi orice tara sa aiba numai oameni ca tine. Semnalizezi atat de bine intelijenta.

    • @ Tzu Tzu
      Iar ai facut o pauză pe Po**oHub-ul pentru ,,veseli,, ?
      Esti epuizat după ,,visele,, cu AUR-arul GS ?😂

    • Nu putem pleca in alta tzara ca nu avem ceferticat, desteptule! :=)
      Si mars la booster ca iar il faci expirat, si se cam vede!

  3. Încă o luna „decisiva”. Probabil pana în ianuarie 2022 sau februarie când vine vaccinul adaptat la tulpina omicron.

  4. Nu știu cum te salvează vaccinul sau boosterele ori pastilele dar cert e că Omicronul a fost adus de multi din aia vaccinați. Și nu or fi fost toți vaccinați la chiuveta așa cum ar spune ăștia înnebuniți după vaccin . Deci până la urmă ce sa mai credem ? Ajuta sau nu , vaccinarea pe bune ? De certificat ce sa mai zic , că drept dovada ăștia infectații aveau certificat , deci ce oprește certificatul ? Mie îmi dă cu virgula , asta pentru că nu m-am vaccinat și sunt o proasta dpdv al vaccinatilor

    • Medic TRIPLU vaccinat Pfizer, aduce Omicron din Londra in Israel:

      twitter.com/maor_elad/status/1465700588314791947