G4Media.ro

Analiști: Moscova folosește alegerile din Găgăuzia pentru a destabiliza situația din Republica…

Sursa foto: captură video

Analiști: Moscova folosește alegerile din Găgăuzia pentru a destabiliza situația din Republica Moldova și a compromite relațiile cu Uniunea Europeană

După protestele plătite organizate la Chișinău, Moscova folosește alegerile din Găgăuzia într-o nouă încercare de destabilizare a situației din Rep. Moldova, de compromitere a relațiilor cu Uniunea Europeană și a perspectivei de deschidere a negocierilor de aderare, așteptate pentru acest sfârșit de an, spun analiștii de la Chișinău, transmite Radio Chișinau, preluat de Rador.

Regiunea găgăuză, prin mișcarea separatistă față de autoritățile centrale, a declarat război Chișinăului, prin nesupunere față de legile și Constituția Rep. Moldova, este de părere editorialistul Nicolae Negru.

Situația poate degenera într-un conflict de natură să compromită cele două mari evenimente așteptate în zilele următoare – Adunarea ”Moldova Europeană” de duminică și summitul Comunității Politice Europene din 1 iunie crede analistul Anatol Țăranu, fost ambasador la Moscova, transmite Radio Chișinău.

Decizia Adunării Populare a Găgăuziei de a recunoaște rezultatele alegerilor pentru funcția de bașcan, înainte ca acestea să fie validate de Curtea de Apel de la Comrat, are un caracter simbolic și nu unul juridic, potrivit analistului Nicolae Negru. Acțiunea în sine este o sfidare, o încălcare a legislației naționale, o mișcare separatistă și o declarație de război, puse la cale de Moscova, pentru subminarea statului Rep. Moldova, consideră comentatorul.

”Desigur că cineva și-ar dori ca ușa să se închidă nu să se deschidă pentru Rep. Moldova în Uniunea Europeană. Asta vor să obțină cei care incită spiritele în spatele, din culise. Și această declarației a Evgheniei Guțul, că Partidul Șor este un partid pro-rus și că vor deschide reprezentanță la Moscova, fac parte din acest scenariu de a torpila intențiile Rep. Moldova de a începe negocierile de aderare la UE. E o altă formă de destabilizare. Înainte încercau prin proteste, iar acum iată prin această nesupunere administrativă ”, susține Nicolae Negru.

Situația din regiunea găgăuză degenerează într-un conflict cu potențiale consecințe grave pentru stabilitatea politică a statului, este de părere și analistul Anatol Țăranu, care susține ideea că alegerile din regiune sunt folosite de Federația Rusă în încercărea de a destabiliza Rep. Moldova. Conflictul va fi folosit și pentru a compromite cele două mari evenimente care urmează să fie organizate în câteva zile în Rep. Moldova – Adunarea Națională ”Moldova Europeană” și summitul Comunității Politice Europene. Anatol Țăranu.

„Orice acutizare a situației politice din Rep. Moldova va avea repercusiuni asupra procesului de integrare europeană, inclusiv asupra deschiderilor negocierilor de aderare. Dar acum, cred că acest conflict va fi folosit în toată plinătatea sa pentru a compromite ceea ce se va întâmpla la 21 mai, la Chișinău, dar mai ales cea ce se va întâmpla la 1 iunie – summitul Comunității Politice Europene. Eu cred că forțele ostile Rep. Moldova vor folosi acest conflict în plină măsură pentru a compromite aceste două evenimente” susține Anatol Țăranu.

Anatol Țăranu susține totodată, că în această situație, este nevoie de multă înțelepciune politică din partea Chișinăului, iar pentru viitor o reformare completă a politicii sale în raport cu regiunea autonomă găgăuză, un punct nevralgic pentru Rep. Moldova. Analistul mai crede că este nevoie de revizuirea legislației, astfel încât bașcanul regiunii să fie exclus din componența Guvernului central, iar finanțarea regiunii, inclusiv suportul din străinătate, să fie acordate, în strictă fidelizare a regiunii de cursul european al Rep. Moldova.

Sursa: Radio Chișinău

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...