G4Media.ro

Americanii dezvăluie că talibanii au intrat în Kabul din cauza fugii președintelui…

Americanii dezvăluie că talibanii au intrat în Kabul din cauza fugii președintelui Ashraf Ghani / ”Am avut un acord cu talibanii pentru ca aceştia să nu intre în capitală”

Fuga preşedintelui afgan Ashraf Ghani pe 15 august a grăbit victoria totală a talibanilor şi a făcut să eşueze un acord negociat de Statele Unite în vederea unei tranziţii line şi spre o formă inclusivă de împărţire a puterii, a declarat emisarul american pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, transmite Agerpres, care citează AFP.

În primul său interviu după căderea guvernului pro-occidental de la Kabul, Zalmay Khalilzad a declarat miercuri pentru Financial Times că pe 14 august a obţinut din partea mişcării islamiste o amânare cu două săptămâni a cuceririi capitalei afgane.

„În final, am avut un acord cu talibanii pentru ca aceştia să nu intre în Kabul”, a declarat oficialul american în acest interviu apărut în publicaţia britanic.

Conform acestui plan, preşedintele Ashraf Ghani urma să rămână în funcţie până când negocierile de la Doha (Qatar) s-ar fi încheiat cu un acord privind viitorul guvern. Între timp, talibanii trebuiau să aştepte în afara capitalei afgane.

„În acest context, cu preşedintele Ghani în Afganistan, în funcţie, cred că exista speranţa de a vedea un compromis negociat” pentru o tranziţie spre un nou guvern,”în mod ideal, incluziv şi reprezentativ pentru poporul afgan”, a confirmat miercuri purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat marţi în Congres că a discutat pe 14 august cu Ashraf Ghani şi a obţinut „sprijinul” său pentru acest „plan de a avea un transfer de putere” spre un guvern „condus de talibani, dar în mare parte reprezentativ”. El a asigurat că preşedintele afgan nu i-a dat niciun indiciu despre intenţia sa de a fugi. Ziua următoare însă, pe 15 august, Ashraf Ghani a fugit în străinătate.

Potrivit lui Zalmay Khalilzad şi Ned Price,”vidul” lăsat de fuga sa a grăbit capturarea capitalei Kabul de către insurgenţi.

Într-o întâlnire care a avut loc în aceeaşi zi la Doha între şeful comandamentului central al armatei americane, generalul Kenneth McKenzie, şi înalţi oficiali talibani, aceştia din urmă au întrebat dacă soldaţii Statelor Unite sunt gata să „îşi asume responsabilitatea securităţii la Kabul”, a raportat emisarul american. Şi apoi ştiţi ce s-a întâmplat, nu aveam să ne asumăm această responsabilitate”, a adăugat Zalmay Khalilzad.

sursa foto: AGERPRES/EPA/NAWID TANHA

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Ati abandonat Baza si aeroportul Bagram fara sa spuneți si acum încercați sa dați vina pe alții pentru o fugă rușinoasă.
    Administrație neo-marxistă !
    Incompetență !

  2. Ashraf Ghani a fost cel mai inteligent : cand altul iti hotaraste soarta fugi cat poti.Cred ca sa gandit cam ce i s-ar fi intamplat peste 2 saptamani.