G4Media.ro

Americanii cred că Statele Unite sunt mai divizate ca niciodată, iar lucrurile…

Americanii cred că Statele Unite sunt mai divizate ca niciodată, iar lucrurile nu se vor ameliora curând – sondaj

Cei mai mulți dintre americani cred că Statele Unite sunt extrem de divizate, iar diferențele dintre ei nu vor dispărea curând, potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie realizat de Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research. Ancheta a fost dată publicității cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile intermediare din noiembrie și ilustrează diferențele tot mai mari dintre americani pe subiecte variate, de la asistența medicală la starea economiei și de la imigrație la judecătorii nominalizați pentru Curtea Supremă. Sondajul a mai indicat că centrul politic american se restrânge puternic, iar americanii se poziționează tot mai mult spre dreapta sau spre stânga eșichierului politic. Un sondai NBC/WSJ a avut rezultate similare, cu 80% dintre americani afirmând că țară este profund divizată.

La 6 noiembrie, americanii vor fi chemați să aleagă toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților și 35 din cei 100 de senatori. La bătaie vor fi de asemenea 39 de poziții de guvernator, precum și numeroase alte mandate la nivelul statelor și la nivel municipal. Scenariul electoral cel mai vehiculat în acest moment este că Partidul Democrat va recâștiga Camera Reprezentanților, în timp ce republicanii speră că vor continua să mențină controlul Senatului.

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de scrutinul crucial de luna viitoare, sondajul Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research arată că o majoritate covârșitoare a americanilor consideră că Statele Unite sunt foarte divizate și puțini cred că aceste diferențe se vor atenua curând.

Ancheta de opinie – care a fost realizată între 11-14 octombrie pe 1.152 adulți – a constatat că mai mult de 8 din 10 americani consideră că țara este foarte divizată în privința unor subiecte importante. Doar 20% dintre respondenți au afirmat că cred că țara va deveni mai puțin divizată în următorii câțiva ani, în timp ce 39% dintre ei sunt de părere că lucrurile se vor înrăutăți. O mare majoritate a americanilor chestionați, respectiv 77%, a declarat că sunt nemulțumiți de starea politicii în America.

Per ansamblu, 59% dintre americanii care au răspuns sondajului au dezaprobat modul în care președintele republican Donald Trump își exercită funcția de lider al Americii, în timp ce 40% dintre americani o aprobă. Opiniile americanilor legate de liderul de la Casă Albă sunt determinate de preferințele lor politice. În timp ce 83% dintre republicani aprobă felul în care Trump se achită de responsabilitățile de lider al Statelor Unite, 92% dintre democrați și 61% dintre independenți au declarat că nu sunt de acord cu felul în care el conduce țara. Așa cum explicam într-un material recent, în ciuda scandalurilor care i-au afectat mandatul, rata de popularitate a președintelui Trump printre americani continuă însă să rămână în general stabilă, ajutată de datele economice foarte bune și de o serie de victorii importante obținute de liderul de la Casa Albă în ultimele săptămâni, între care confirmarea judecătorului Brett Kavanaugh la Curtea Supremă și ajungerea la o înțelegere comercială cu Mexic și Canada, care să înlocuiască NAFTA.

Potrivit sondajului, aproape jumătate dintre americani spun că nu au auzit suficient de la candidații la alegeri despre problemele care contează cel mai mult pentru ei. Cincizeci și patru la sută dintre democrați și 44% dintre republicani spun că aud foarte puțin despre chestiuni-cheie, precum sănătatea, educația, creșterea economică, Social Security și criminalitatea, fiecare dintre acestea fiind numită „foarte importantă” de cel puțin trei sferturi dintre americanii care au răspuns sondajului.

Cincizeci și opt la sută dintre americanii respondenți spun că sunt nemulțumiți de modul în care lucrurile merg în țară, comparativ cu 25% dintre cei care spun că sunt mulțumiți de mersul lor. Republicanii sunt, de asemenea, înclinați să aibă o viziune mai pozitivă asupra direcției în care se îndreaptă țara: 74% spun că America se îndreaptă în direcția cea bună, în timp ce 88% dintre democrați spun că se îndreaptă în direcția greșită. Respondenții sunt mult mai satisfăcuți de modul în care se desfășoară lucrurile în statul lor sau în comunitatea lor locală.

Majoritatea americanilor spun, de asemenea, că sunt nemulțumiți de decalajul dintre bogați și cei săraci, relațiile rasiale și starea mediului. Dar și aici diferențele sunt determinate de preferințele lor politice. De exemplu, optzeci și trei la sută dintre democrați sunt nemulțumiți de decalajul dintre cei bogați și cei săraci, comparativ cu doar 43% dintre republicani. În ceea ce privește mediul, 75% dintre democrați și 32% dintre republicani spun că sunt nemulțumiți de condițiile existente, în timp ce, în problema relațiilor rasiale, 77% dintre democrați și 50% dintre republicani spun că sunt nemulțumiți de starea acestora.

De asemenea, democrați și republicanii sunt împărțiți și cu privire la cât consideră de importante fiecare dintre aceste probleme. Aproximativ 8 din 10 democrați au numit inegalitatea veniturilor, problemele de mediu sau rasismul „foarte importante.” În rândul republicanilor, nu mai mult de o treime dintre ei consideră aceste lucruri subiecte „foarte importante.”

Sondajul a mai solicitat părerile americanilor legate de comportamentul sexual nepotrivit (79% dintre democrați consideră chestiunea importantă, față de doar 39% dintre republicani), confirmarea judecătorului Kavanaugh la Curtea Supremă (43% o dezaprobă, 35% sunt de acord cu ea) sau nominalizările pentru cel mai important for juridic american (73% dintre democrați și 53% dintre republicani cred că subiectul e foarte important pentru ei).

          Rezultatele sondajului Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research sunt foarte apropiate de cele ale unei anchete recente NBC/WSJ, care arată că 80% dintre americanii care sunt înregistrați să voteze (85% democrați și 73% republicani) cred că Statele Unite sunt divizate. Doar 18% dintre respondenți au afirmat că țară este unită. Opt din 10 persoane chestionate au spus că țara este „îndeosebi” sau „total” divizată.

Iar această opinie este împărtășită de grupuri diverse de americani: democrați și republicani, cei din zone rurale și urbane, alegători care au votat cu Hillary Clinton și cu Donald Trump. Cu alte cuvinte, așa cum a scris NBC, „democrații simt într-un fel, republicanii în altul,” ceea ce indică că apartenența politică îi separă pe americani mai mult decât o face orice alt subiect major.

          Atunci când celor care au răspuns „divizată” li s-a cerut să descrie în câteva cuvinte care cred că este motivul cel mai important care a divizat țara, republicanii au afirmat: „Barack Obama”, „Liberalii”, „Democrații” și „Media.” De partea lor, democrații au oferit ca motive principale ale divizării Americii pe „Donald Trump, „Partidul Republican” și „Media.”

Analiștii citați de NBC au afirmat că răspunsurile împărțite ale celor chestionați și opiniile lor puternice indică un electorat agitat și în schimbare continuă. Alegătorii cred că divizarea țării a devenit o problemă profundă și periculoasă, dar sunt de părere, de asemenea, că problema este cauzată în cea mai mare parte din vina celeilalte părți.

          Concluzia. Statele Unite sunt mai divizate acum decât au fost de decenii, iar diferențele dintre americani sunt determinate, în cea mai mare parte, de opiniile lor politice. Centrul politic dispare treptat, în timp ce prăpastia dintre republicani și democrați se lărgește, iar opiniile lor devin tot mai partizane. Cele mai importante subiecte care separă cele două partide sunt legate de președintele Donald Trump, controlul armelor de foc, avortul și imigrația. Animozitate partizană a crescut atât de mult încât 81% dintre americani au acum opinii nefavorabile față de cei care nu sunt în partidul lor, majoritatea democraților și republicanilor spunând că au „doar câțiva” prieteni (sau chiar nici unul) în tabăra cealaltă. Dacă diferențele dintre republicani și democrați privind subiecte fundamentale – guvern, rasă, imigrație, securitate națională, protecția mediului și alte domenii – au atins un nivel record în timpul președinției lui Barack Obama, aceste decalaje au crescut și mai mult în primii doi ani în care Donald Trump a ocupat fotoliul de lider la Casa Albă.

Surse: AP, Sky News, NBC, Fox News

Foto: G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Republicanii sunt prosti si inapoiati, mincinosi si tradatori de tara.

    Trump, mai nou, propune o scadere de 10% a taxelor pentru clasa de mijloc, dar cand e chestionat cand va fi implementata, Trump minte ca se va face „cat se poate de repede, inainte de noiembrie”, dar Congresul american nu e in sesiune fiindca sunt in campanie electorala.

    Iata capacitatea republicanilor de a minti oamenii in fatza, exact ca PSDistii.

    • E, poftim… vezi-ți bă amărâtule de țara ta de 2 lei ca asta e moartea romanului, grija altuia… vezi-ți de tudorel, Dragnea, Băsescu, Cioloș și alți romani vajnici. Când trebuia sa votați va călcați in picioare prin cluburi și pe la Sinaia… acum va găsit sa țineți lecții de democrație, ruptilor in cur!

    • Doar așa ca fapt divers, președintele providențial al romanicii tocmai l-a numit ministru pe unu care crede ca venim din lumi paralele… Halal! Ce mi-e Dragnea, da’ nici asta nu va faceți de rusine…

  2. Stânga americană a devenit din ce în ce mai extremă. Acum cer imigrație la liber, socialism (care este mai degrabă asemănător cu corporatismul de stat fascist, complet cu asigurarea de locuri de muncă de către stat) și sunt în flagrant conflict cu ordinea constituțională, amendamentele 1 (libertatea expresiei) și 2 (dreptul de a purta arme de foc) fiind clar vizate.

    În paralel limbajul a devenit din ce în ce mai virulent – oricine li se opune sunt naziști, rasiști etc., Trump este literalmente Hitler – iar violența grupurilor gen Antifa, care operează în stil „brown shirts” este în creștere. Intimidarea fizică a politicienilor Republicani este încurajată deschis de către Democrați, și au fost deja un număr de situații.

    Nu e de mirare că societatea se simte fracturată. Obama, care în timpul primei campanii electorale vorbea des despre „bipartisanship” și „reaching across the aile”, odată ajuns președinte i-a declarat pe Republicani răi și proști, și a refuzat orice compromis, pe principiul „my way or the highway”. Așa președintele care a guvernat fără Congress, ci doar cu pixul și telefonul, și s-a plasat clar ca fiind doar președintele Democraților, disprețuindu-i deschis pe Republicani, a creat o falie care acum se adâncește și nimeni nu știe unde va duce. Probabil la mai multă violență.

    • Teroristi republicani au trimis bombe prin posta lui Barack Obama, CNN si Bill Clinton.

      Cine e mai violent? Protestatarii democrati, sau teroristii republicani care trimit bombe prin posta?

    • Cred ca ai dreptate in ceea ce il priveste pe fostul presedinte (si spun asta si pentru ca am vazut cum a gandit si mai ales ceea ce a propus atunci cand s-a aflat intr-o tara de pe continentul african)… Actualul presedinte, Trump, face si el greseli dar oricum este mult mai benefic pentru SUA decat Obama.

    • Ce invazie de păreri extremiste care, culmea, combat extremismul „celălalt’ dar folosesc fix același metode: disprețul față de cel care are o altă opinie, teama față de ce e altfel, ura față de cel care te critică, dezaprobarea față de ce e diferit. Discursuri pline de exagerări (socialism in US), fake-uri (cer imigrație la liber), sofisme (de la dreptul de port armă la încălcarea ordinii constituționale), inversarea planurilor (agresivitatea, incapacitatea de a dialoga, intimidarea adversarului sunt puse in cârca celuilalt) sunt uneltele favorite pentru a încerca mascarea frustrărilor, micimii, tendințelor paranoice, sentimentului de inutilitate pe care îl resimt mulți dintre cei care vor să se afle în seamă pentru că simt cât de neimportanți sunt.

  3. @2087-de unde stii ca au fost republicanii? Ancheta e in desfășurare și basca, o mare parte din “bombele” alea nu erau capabile sa explodeze:)

  4. @2087

    esti comunist, vezi ca republicanii vor fi victoriosi la alegerile de peste 2 saptamani si o sa plangi de ciuda ca comunistii tai din partidul democrat o sa piarda masiv

  5. Îmi pare rău că G4 reflectă DIN NOU „imparțial” confruntarea dintre Trump și extrema stângă americană (democrați+presă),e ca și cum ar spune că între Kövesi și Voiculescu adevărul e undeva la mijloc.