G4Media.ro

Ambasadorul SUA, critici pentru presa din România care face lobby pentru Huawei:…

Sursa Foto: Ambasada Statelor Unite la București

Ambasadorul SUA, critici pentru presa din România care face lobby pentru Huawei: Este de neînțeles că unele publicații românești cedează atât de ușor puterii atotputernicului RON și publică propagandă pentru aceste entități corupte și pentru comuniști

Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a lansat o nouă serie de critici la adresa companiei chineze Huawei, pe care o acuză că ”să inducă în eroare poporul român” prin campania de propagandă pentru 5G. Într-o opinie publicată de ambasada SUA, ambasadorul Zuckerman critică și publicațiile românești care publică articolele de lobby plătite de Huawei.

”Este de neînțeles că un român poate pleda pentru Huawei sau pentru comuniștii chinezi. Este și mai mult de neînțeles că unele publicații românești cedează atât de ușor puterii atotputernicului RON și publică propagandă pentru aceste entități corupte și pentru comuniști”, a scris Zuckerman.

Este al treilea articol de opinie scris de ambasadorul american în ultimele săptămâni pe tema Huawei, o replică la marea campanie mediatică și de lobby lansată de compania chineză. Huawei a început campania după ce Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică în urmă cu o lună un proiect de lege care, dacă ar fi adoptată, ar interzice de facto participarea sa la licitația 5G. La o lună de la lansarea în dezbatere publică, proiectul încă nu a fost discutat în guvern.

Articolul integral al ambasadorului SUA în România, Adrian Zuckerman:

Huawei și Ambasada Chinei continuă să încerce să inducă în eroare poporul român. Pretinsele clarificări ale poziției Huawei distribuite de ambasadă, de diverși autori cu trecut controversat și de platforme de dezinformare rusești sunt în mod evident false și nefolositoare. Comuniștii chinezi disprețuiesc libertatea, statul de drept, drepturile omului și adevărul. Huawei și șefii săi comuniști chinezi din Beijing sunt maeștri în intimidare, în trafic de influență și în încercarea de a-i împiedica pe românii cinstiți să cunoască adevărul.

Huawei a fost pus sub acuzare din cauza practicii sale de a folosi frauda și înșelăciunea pentru a fura secrete comerciale. Potrivit unui comunicat al Departamentului Justiției din 13 februarie 2019:
Acuzații includ Huawei și patru filiale oficiale și neoficiale – Huawei Device Co. Ltd. (Huawei Device), Huawei Device USA Inc. (Huawei SUA), Futurewei Technologies Inc. (Futurewei) și Skycom Tech Co. Ltd. (Skycom) – precum și directorul financiar al Huawei, Wanzhou Meng (Meng) …

După cum a fost dezvăluit de ancheta independentă a guvernului și prin examinarea dosarelor instanțelor judecătorești, noile acuzații în acest caz se referă la presupusele eforturi de zeci de ani ale Huawei și ale mai multor filiale ale sale, atât în ​​SUA, cât și în Republica Populară Chineză, de a-și însuși în mod fraudulos proprietatea intelectuală, inclusiv de la șase companii de tehnologie din SUA, pentru a dezvolta și de a opera afacerea Huawei. Proprietatea intelectuală însușită a inclus informații comerciale secrete și lucrări protejate prin drepturi de autor, cum ar fi codul sursă al software-ului și manualele de utilizare pentru routerele de internet, tehnologia de transmitere a semnalului și cea de testare a roboților. Huawei, Huawei SUA și Futurewei au fost de acord să reinvestească veniturile acestei presupuse înșelătorii în afacerea mondială a Huawei, inclusiv în Statele Unite.

Mijloacele și metodele presupusei înșelătorii au inclus încheierea de contracte de confidențialitate cu deținătorii de drept ai proprietății intelectuale și apoi încălcarea termenilor acordurilor prin însușirea frauduloasă a proprietății intelectuale în folosul comercial propriu al inculpaților. De asemenea, a inclus recrutarea și coordonarea angajaților altor companii pentru a-și însuși în mod fraudulos proprietatea intelectuală a foștilor angajatori. A inclus și utilizarea de intermediari, cum ar fi profesorii care lucrează la institute de cercetare, pentru a obține tehnica și a o furniza inculpaților. Ca parte a acestei scheme, Huawei ar fi lansat o strategie instituind un program de bonusuri pentru a recompensa financiar angajații care au obținut informații confidențiale valoroase de la concurenți.

Eforturile Huawei de a fura secrete comerciale și alte tehnologii complexe din SUA au avut succes. Prin metodele de înșelăciune descrise mai sus, inculpații au obținut proprietate intelectuală care nu este publică, referitoare la codul sursă al software-ului routerului de internet, tehnologia de transmitere a semnalului și robotică. Prin furtul de tehnologie și proprietate intelectuală, Huawei a reușit să-și reducă drastic costurile de cercetare și dezvoltare și întârzierile asociate, oferind companiei un avantaj competitiv semnificativ și incorect.

Atunci când s-au confruntat cu dovezi ale infracțiunilor, inculpații ar fi făcut în mod repetat declarații false în fața oficialilor americani, inclusiv a agenților FBI și a reprezentanților Comisiei pentru servicii secrete a Camerei Reprezentanților, în legătură cu eforturile lor de a-și însuși fraudulos secrete comerciale. În mod similar, inculpații au adoptat un comportament obstructiv pentru a reduce la minimum riscul de apariție a litigiilor și de anchetare, inclusiv ancheta care a dus la urmărirea penală.

Noul rechizitoriu include, de asemenea, noi acuzații la adresa Huawei și a filialelor sale, privind implicarea în proiecte de business și tehnologie în țări supuse sancțiunilor SUA, UE sau ONU, cum ar fi Iranul sau Coreea de Nord, ca și eforturile companiei de a ascunde scopul acelei implicări. Activitățile inculpaților, care au inclus aranjamente pentru expedierea bunurilor și serviciilor Huawei către utilizatori din țările sancționate, erau de obicei desfășurate prin intermediul filialelor locale din acele state. O dovadă că desfășurarea acelor afaceri în zone supuse sancțiunilor reprezenta un subiect sensibil este și faptul că documente interne, care ar aparține companiei Huawei, se refereau la astfel de destinații cu nume de cod. De exemplu, codul ”A2” se referea la Iran, iar ”A9” se referea la Coreea de Nord.

Angajații Huawei, de asemenea, ar fi mințit despre legătura companiei Huawei cu Skycom, susținând în mod fals că nu ar fi vorba despre o filială a Huawei. Compania a mai susținut că Huawei avea doar operațiuni limitate în Iran și că nu ar fi încălcat legislația SUA sau alte legi ori reglementări referitoare la Iran. În fapt, rechizitoriul arată că Skycom a fost filiala neoficială a Huawei care, printre alte servicii, a asistat Guvernul iranian în efectuarea supravegherii interne, inclusiv în timpul demonstrațiilor de la Teheran din 2009.

Este de neînțeles că un român poate pleda pentru Huawei sau pentru comuniștii chinezi. Este și mai mult de neînțeles că unele publicații românești cedează atât de ușor puterii atotputernicului RON și publică propagandă pentru aceste entități corupte și pentru comuniști. Eram în București în decembrie 2019; am stat în fața Ministerului de Interne, am citit numele martirilor care și-au pierdut viața acum 30 de ani în revoluția împotriva comuniștilor. Nu vreau copiii români să fie nevoiți să citească numele viitorilor patrioți martiri, din cauza banilor primiți de presa lacomă din partea unor actori comuniști chinezi fără scrupule, pentru a le publica propaganda. Comuniștii chinezi controlează mass-media și presa din China și vor să facă exact același lucru în România. Nu-i lăsați! Doar spuneți NU!

Partidul Comunist Chinez monitorizează vieților tuturor cetățenilor din China. Comuniștii chinezi își monitorizează poporul prin tehnologii diverse, inclusiv internetul, camere de supraveghere plasate prin toată țara, telefoane și alte echipamente. Companii precum Tencent, Dahua Technology, Hikvision, SenseTime, ByteDance, Megvii, Huawei și ZTE au creat produse, hardware și software, pentru a sprijini Guvernul comunist să implementeze legea securității internetului din China. Ca parte a proiectului Skynet, au fost amplasate peste 200 de milioane de camere TV cu circuit închis în China, doar anul trecut. La finalul acestui an, se preconizează că numărul va depăși 600 de milioane.

Aplicațiile pentru telefonul mobil sunt, de asemenea, folosite în China pentru a permite cetățenilor să raporteze „comportamentul greșit” al prietenilor și vecinilor lor! Comuniștii chinezi o numesc supraveghere socială. Nu acolo era și România acum 30 de ani? Asta doriți din nou? Mari colectări de date și analize, recunoaștere facială și monitorizarea rețelelor social media – da, nu este Huawei minunat? Monitorizarea internetului și a social media de către Guvernul comunist central ar însemna întoarcerea „vremurilor bune” pentru România.

Huawei, companiile sale de tip shell, și filialele lor ascunse sunt acum trase la răspundere pentru tiparul lor de criminalitate și spionaj. Rămâne întrebarea cu privire la alte companii ale comuniștilor chinezi, care se comportă la fel. Angajații companiei Nuctech din Namibia au fost acuzați de mituirea sectorului public cu zeci de milioane. La începutul acestui an, Nuctech a mituit ofițeri de poliție de rang înalt din Taiwan. Din nou, vorbim de alte achiziții publice și de mai multe valize cu bani ai comuniștilor chinezi. Asta se întâmplă acum și în România.

Președintele Trump, Secretarul Pompeo și poporul american nu susțin opresorii comuniști, armatele lor și statele lor care practică supravegherea. Dictatorii străini, care au lagăre de concentrare și companii care fac afaceri cu Iranul și Coreea de Nord, nu vor primi niciun fel de susținere din partea Statelor Unite și a aliaților lor. 5G este esențial, dar nimic nu merită înțelegerea Faustiană. Există căi alternative sigure și curate pentru 5G, cum sunt Nokia, Ericsson și Samsung.

Tehnologiile avansate 5G în transporturi, apărare, energie, instituții de aplicare a legii și viața obișnuită de zi cu zi, vor aduce lumii noi oportunități. Putem construi o infrastructură sigură pentru o rețea curată 5G astăzi, pentru a modela lumea digitală de mâine. Însă, Huawei și comuniștii chinezi vor să facă din România țara supravegheată care era acum 30 de ani – exact așa cum este China comunistă. Transmiteți Beijingului un mesaj – statul supravegheat după modelul comunist nu mai există în România. Președintele Trump și poporul american au avut curajul să spună „Nu”. Știu că bravul și curajosul popor român va spune, de asemenea, „Nu”. Poporul român vrea democrație, viață privată, decență și stat de drept. Poporul român vrea să le obțină în mod CORECT și de aceea Huawei este alegerea GREȘITĂ pentru România.

Sursa Foto: Ambasada Statelor Unite la București

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

64 comentarii

  1. Pai, lobby pe bani nu-i creatia noastra. Sorry!

    • hey, Zucky, you opened Pandora’s box… 😃

    • Nice comeback!

    • „încercarea de a-i împiedica pe românii cinstiți să cunoască adevărul”
      ce troll…
      nu a spus PSD ca a fost votat si ca poate face orice?
      si PNL e la fel

      In politica nu exista adevar si mai rau e ca in Romania nu exista adevar nici in relatia cu institutiile statului: ANPC, politie, judecatori… toti asteapta pensia implicandu-se doar pentru ei si ai lor. Cetateanul e un bun de prostit

    • Nu este vorba doar de lobby, este vorba de articole inselatoare publicate in presa romana.
      De exemplu pe HN, Huawei a publicat un articol prin care incearca sa convinga, fara sa ofere garantii, ca radiatiile 5G sunt complet inonfensive pentru oameni. Pe langa faptul ca a fost reluata retorica bazata pe efectele radiatiilor ionizante, acest tip de argumentatie fiind folosit si de dl Presura in mod inselator deja este o diversiune de la ingrijorarea reala ridicata de 5G. Este cunoscut ca radiatia 5G nu face parte din categoria radiatiilor ionizante insa este la fel de cunoscut ca nu toate radiatiile neionizante sunt inofensive, ceea ce face diferenta este, in principal, intensitatea campului electric generat de radiatia neionizanta. Efectele acestui tip de radiatie asupra sanatatii face obiectul activitatii organizatiei ICNIRP de aproape 30 de ani.
      In continuare, in acel articol publicat de Huawei pe HN se afirma ca puterea transmisa de 5G este mai mica decat la 4G si 3G, ceea ce este partial adevarat dar in contextul in care se analizeaza impactul asupra sanatatii este complet fals deoarece, desi puterea transmisa pe portul de antena este mai mica decat la 4G, numarul de antene este mai mare iar intensitatea campului electric generat creste cu 3dB fata de 4G (puterea unei singure componente spectrale creste cu 6dB = de 4 ori fata de 4G). Deci desi articolul declara ca ofera argumente pentru a demonstra ca 5G este inofensiv foloseste premise adevarate ( puterea pe port fiind intradevar mai mica) in mod complet inselator deoarece efectul real este cel cumulat si este mai mare decat la 4G.
      Mai este folosita in mod inselator si afirmatia ca exista necesitatea de a reduce puterea unei celule pentru a reduce interferenta. In realitate, daca se reduce puterea scade si capacitatea canalului, deci va fi ultima masura luata de operator pentru limitarea interferentei. Pentru limitarea interferentei vor fi folosite, in primul rand corectia inclinarii antenei, in mod mecanic si electric si (in premiera la 5G) va fi folosit beamforming-ul in plan vertical, deci pana la necesitatea de a reduce puterea este cale chiar mai lunga decat la tehnologiile anterioare, nici vorba ca aceasta masura sa fie devina practica uzuala la 5G. Cu toate acestea este folosita (in mod inselator) ca argument in acel articol Huawei menit sa ii linisteasca pe locuitorii oraselor ce vor fi acoperite de 5G.
      O alta diversiune sau inducere in eroare din acel articol este mentionarea aplicatiei in medicina si prezentarea microbotului destinat chirurgiei ca fiind dependent de aceasta tehnologie, in realitate o astfel de aplicatie poate folosi si alte interfete radio, cum ar fi 802.11ac care foloseste retele core mai putin complexe si sunt mai eficiente energetic, deci pot functiona pe baterii mai mult timp.
      Intregul articol contine afirmatii a caror veridicitate este contestabila. De exemplu, afirmand ca (citez) „Sistemul imunitar este influențat chimic și nu electromagnetic” se ignora dependenta sistemului imunitar de psihic si sistemul nervos si faptul ca undele electromagnetice puternice (si care pot trece de cutia craniana, nu este cazul la unde milimetrice) pot sa interfereze cu impulsurile nervoase.

    • Haha,
      Ce-aș râde de toți postacii pro-chinezi dacă americanii – care, știm bine: sunt în Război economic, cu China(!) – la comanda Copilului Roșcovan, și-ar lua „jucăriile” – trupe /tot ce au inclusiv la M.Neagră și ar spune:
      „Așa băieți?? – românași pârliți – Descurcați-vă!!
      Chemați-l pe Xi – să vă pună el, pe bune .. cu Valodea!”

      Că nah, așa- românul: vrea – și Ciolanu’ .. și Amerecanu’..

    • @Mirror parca ar face aia numai gesturi caritabile, pai prastiile alea sunt doar pentru sclavetii care au pus botul la poveștile cu inamaci inchipuiti. Bineînțeles, pe multe „melearde”. Vând iluzia ca dacă ai cât mai multe pocnitori, ii sperii pe inchipuiti. Pana și zevzecu’ de Trump și-a dat seama ca generalii din subordine cauta razmerita peste tot, doar să-și justifice existenta.

  2. bădie, având în vedere că i-ai dedicat osanale unuia precum Cătălin Marean Pârțoiu* scutește-ne! Credibilitatea matale este echivalentă cu a bandiților de la PNL care, anterior venirii la guvernare ne-au promis marea cu sarea, iar după, unde pui că nu doar n-au făcut nimic din ce au promis, ci operează exact cu ustensilele brevetate de ciuma roșie, cea pe care o deposedează de toate lăturile, care nu erau bune ieri, dar sunt foarte bune astăzi. Mita funcționează pentru așa-zisa presă română, aflată mână-n mână cu borfașii și interesele lor și nu cu societatea pe care, chipurile, o deservește. Un stat ros până la rădăcină de corupție nu poate avea decât o presă așijderea!

  3. Spre deosebire de ceilalti ambasadori SUA sin Romania, Domnul Adrian Zuckerman speculeaza mafia si coruptia din Romania pentru a contracara rivalul Huawei.

  4. G4 n-are încotro și publică acest articol, împreună cu o campanie uriașă pentru chinezi. Ipocrizie?

  5. lol. presa romaneasca este 80% compromisa, asa ca nu trebuie sa ne miram atata. Economia romaneasca „duduie” si datorita banilor veniti de la rasarit. Se inchid fabrici de mii de oameni, insa economia merge perfect. Daca nu credeti, intrebati-l pe domnul Catu.

    • Bine, postacule, nu te preface ca economia mergea „bine” datorita PSD.

      Partidul tau intotdeauna a sabotat firmele din economia reala cu ajutorul ANAF, ca sa promoveze firmele de partid.

      Economia a mers 10 ani in ciuda a ce a facut PSD sectorului privat, dar la un moment dat oamenii se satura si emigreaza, sa vedem atunci de unde mai are PSD bani, daca nu mai poate sa-i fure.

  6. Urmariti clipul video al celor de la zaiafet pe youtube despre china si internet, sistemul de credit social din china si despre ceea ce se intampla cu minoritatea de uiguri din china. China si noua dictatura in care cetatenii sunt supravegheati cu ajutorul inteligentei artificiale este un pericol urias, la fel si huawei

  7. A uitat sa menționeze ca articolul e sponsorizat de Apple..

  8. ai auzit @hotnews ?

  9. Exista vreo sentinta definitiva a vreunui tribunal din lume impotriva Huawei pe aceasta speta a furtului de tehnologie? Parca asta este standardul democratiei, nu? Nevinovat pana la sentinta?

  10. Ambasadorul asta mai face si altceva in tara asta in afara de propaganda desantata anti Huawei ?

    • Momentul acesta este un punct de cotitura pentru Romania, daca accepta solutile de 5G Core de la chinezi. Ar insemna sa trecem sub influenta politica chineza, sa ramanem sub influenta chineza pentru mult timp si, foarte probabil, sa devenim stat vasal al Chinei.
      Nu este vorba de o simpla lupta cu o companie telecom controlata de statul chinez.

    • Stat vasal Chinei? Te-ai dilit? Nu exista dovezi in momentul de fata ca Huawei ar avea vulnerabilitati in securitatea retelei. America speculeaza si loveste in Huawei din frica de a fi depasiti. In momentul de fata, Huawei este cu vreo 5-10 ani avans tehnologic fata de concurenta. Si asta nu e rezultatul furtului tehnologic asa cum fabuleaza domnul ambasador, ci al unei cercetari pornite timpuriu. Daca Huawei au furat, atunci cum naiba se face ca ei au cea mai avansata solutie, vestul chinuindu-se sa ii egaleze? Pe vremea cand americanii aveau monopol pe 4G si nu si-au batut capul cu cercertarea ulterioara era bine, nu? Nu mi-ar fi de mirare daca s-ar afla ca tot americanii sunt in spatele isteriei 5G ca sa isi mai procure ceva ani sa ii ajunga pe chinezi.

    • Se poate alege intre Ericsson si Nokia pt 5G. Lasati naibii prostia asta cu suprematia tehnologica a chinezilor.
      Si 5g-ul asta e o chestie mai complicata, va gasiti toti sa comentati dampulea. Nu e vorba doar de telefoane mobile aici.

    • @Andrei T
      Faptul ca nu exista vulnerabilitati ale echipamentului este un lucru bun dar este bun doar pentru Partidul Comunist Chinez, principalul beneficiar. Cu alte cuvinte, daca reusesc sa-si instaleze echipamentele vor putea sa spioneze nestingheriti, fara sa isi faca griji ca vor fi expusi.
      Asta cu 5-10 ani avans tehnologic este o gogoasa scoasa de propaganda chineza. Cum poate avea un avans mai mare de 5 ani daca primele specificatii 5G au fost puse la punct in 5G phase 1, 3GPP Release 15, publicata in Q2 2017?

    • Vorbesti numai tampenii. Un standard nu se dezvolta in 3 ani. Primele cercetari legate de 5G qu fost incepute chiar de catre americani prin 2008. Si explica-mi si mie care e diferenta intre a fi spionat de americani si cea de a fi spionat de chinezi. Sunt americanii buni si chinezii rai? Macar chinezii recunosc ca isi supravegheaza poporul si nu sunt prinsi ca americanii cu NSA-ul. Vrei sa spui ca America e o democratie? America devine incet incet si ea dictatura. Numai democratie nu mai e acolo. Lobby-ul, influenta si coruptia dicteaza tot. Cat despre Nokia si Ericson, nu au oferte atat de bune si atat de avansate. Tu daca ar fi sa ai de ales intre o masina din 2005 si una noua o alegi pe aia din 2005 din principiu? O folosesti tu sau o folosesc americanii?

    • Primele cercetari legate de 5G au fost incepute chiar de americani prin 2008. Trebuie sa fii imbecil sa crezi ca un standard se dezvolta in 2 ani. Cat despre spionaj… serios? Imi zici de americani? Aia de isi spioneaza proprii cetateni cu ajutorul NSA? SI cica sunt democratie…democratie pe naiba. Nokia si Ericson nu au oferte atat de bune. Tu daca ai de ales intre o masina noua si una din 2010, o iei pe aia din 2010 din principiu? O conduci tu sau o conduc americanii? Fiecare stat ar trebui sa aiba un control strict al securitatii infrastructurii si daca se dovedeste ca totul este sigur si ok, sa opteze pentru oferta cea mai avantajoasa. Pana una alta, americanii nu au adus nicio dovada a acuzatiilor lor. Dau din gura si cam atat.

    • @Andrei T
      Este vorba de implementarea standardului 5G de catre inginerii (programatori) ai fabricantului. Acest lucru nu este teoretic posibil inainte ca standardul sa fie macar definit. Chiar daca se lucra la standard dinainte de 2015, nimeni nu se putea apuca de implementare dinainte ca specificatiile sa fie fixate, deci dintre cei care vand produsul , cu greu se poate spune ca s-au apucat de dezvoltarea 5G dinainte de publicarea Release 15 (2017) si au castigat un avans mai mare de 3 ani.
      Este adevarat ca unii R&D-isti Huawei au participat la definirea standardului si au lucrat la el chiar dinainte de 2015 dar acest lucru nu este valabil doar pentru ingineri chinezi, la acel standard au lucrat si ingineri europeni, asa cum am mentionat in alte comentarii, europenii au publicat primele manuale despre 5G – exemplu: ISBN 9780128143230, deci atribuirea unui avans pe acest criteriu este discutabila.
      Judecand strict dupa timpul avut la dispozitie de catre fabricanti pentru implementarea standardului, unii dintre ei puteau castiga un avans de maxim 3 ani daca ceilalti nu faceau absolut nimic. Sa spui ca au luat avans intre 5 si10 ani este exagerat.
      Ai putea sa citezi un oficial chinez care a recunoscut ca supravegheaza in masa si aplica punctaj social? Din cate stiu eu nici Tencent nu recunoaste ca supravegheaza tot ce fac cetatenii chinezi in tara sau peste granita prin aplicatia obligatorie WeChat.
      Democratia perfecta nu exista nicaieri. In SUA exista transparenta, presa independenta iar unele nereguli majore pot fi expuse cu usurinta de aproape oricine. Faptul ca a existat cazul Snowden poate fi interpretat tot in favoarea SUA pentru ca nu i-au pus pumnul in gura. Exact ca in bancul acela rostit de Reagan pe la conferinte de presa „Look, in my country I can walk into the Oval Office, I can pound the president’s desk and…”
      Chiar daca scopul lui Snowden ar putea fi in interes colectiv, ceea ce a facut reprezinta o incalcare a legii si atrage niste sanctiuni.
      Ca sa crezi ca poti compara China si SUA pe criterii de drepturi si libertati trebuie sa fii extrem de polarizat si sa inclini catre comunisti. Cetatenii americani nu sunt masa de manevra, asa cum sunt cetatenii chinezi care sunt folositi in toate campaniile de boicot in interes PCC.
      Boicotul si preferintele consumatorilor in China pot fi telecomandate foarte usor prin sistemul de punctaj social si prin faptul ca le sunt urmarite toate platile facute la cumparaturi.
      In China se practica brainwashing in taberele de reeducare, scopul acelor activitati este suprimarea trasaturilor etnice si religioase care definesc o minoritate. Exact ca in filmele cu villaini, doar ca in China chiar se intampla. In SUA si restul lumii nici vorba de asa ceva in secolul 21, cel putin nu pe scara mare, in Xinjiang sunt tinuti in tabere peste 1 milion de uiguri. Eradicarea Falun Gong, o alta scapare de-a Partidului Comunist Chinez care s-a lasat cu multi practicanti intemnitati sau deveniti, fara voia lor, donatori de organe.
      Ce parere ai de sterilizarea fortata a femeilor uigure pe care o practica China? Cate tari isi mai trateaza astfel minoritatile?
      Cum poti sa compari China cu SUA cand Chinei ii lipseste complet transparenta? 90% din stirile despre China sunt publicate de agentii de presa controlate de PCC, deci este publicat ce vor ei sa stim. Cat timp pastreaza acel firewall al internetului, nu vom sti prea multe despre situatia din China.
      SUA este la polul opus, chiar astazi g4media a publicat o stire despre vanzarile de vinil si CD inregistrate la ei. Chiar daca pot fi interpretate in sens defavorabil astfel de informatii, impreuna cu sondaje, studii, live-uri de pe fb/yt, tweet-uri sau capturi dash cam, google maps sau multe alte surse te pot ajuta sa-ti faci o imagine despre ce se intampla la ei. La chinezi este totul controlat si filtrat de partid deoarece este vazuta ca risc de scuritate expunerea unor probleme interne. Li s-a parut un risc de securitate pana si Google maps, asa ca au interzis Google complet in China. Are sens sa-ti mai spun ce ti se intampla daca esti prins cu Whatsapp pe telefon? Mai ales daca se intampla sa ai scor social mic.
      Coruptia este intr-adevar principala vulnerabilitate a democratiei. Daca nu ar fi fost coruptie, China nu ar reusi sa-si extinda influenta atat de rapid in tarile democratice.
      Comparatia cu masina nu este relevanta, 5G nu este un simplu produs pe care ti-l alegi dupa bunul plac intr-o piata libera. Datorita functiei de interceptare, 5G-ul poate fi folosit ca o arma, de aceea alegerea in acest sens trebuie supusa criteriilor de securitate nationala si este firesc sa fie reglementata.
      Asa cum am mai spus, pretul cerut de Ericsson Nokia este mai apropiat de pretul real, preturile mici practicate de chinezi vin cu riscuri de securitate care, pe termen lung, pot aduce pierderi economice mult mai mari decat economia facuta la achizitia 5G.
      Influenta politica chineza inseamna multe contracte date cu dedicatie pentru produse de calitate indoielnica, a se vedea achizitiile de aparate CT marca Neusoft, achizitia de trenuri (contract de pana la 1 miliard de euro) si tramvaie pentru Bucuresti. Influenta chineza presupune aderarea la programul de indatorare publica pana in punctul in care se incepe executarea silita si cedarea resurselor sau infrastructurii.
      Propaganda chineza deja publica la noi in tara materiale prin care incearca sa creasca toleranta generatiilor tinere fata de cresterea datorei externe.

  11. ce înseamnă ,,infrastructură sigură,, pentru ,,o rețea 5G curată,, ? 🙂

    • pai de exemplu sa existe niste organisme care pot controla, care pot trage la raspundere .. cam cum e in tarile cu democratie …

      intotdeauna vor fi abonati la borcanul cu miere, importat e ce se intampla cand ii descoperi, ce masuri poti lua, cum ii pedepsesti

      cum pedepsesti pe unul din SUA , pe unul din Rusia, pe unul din China, pe unul din Turcia, pe unul din UE …

      exemplu wikileaks, au mai cazut niste capete, s-au facut niste legi, s-au mai luat niste masuri ..

      ce masuri poti lua cand Rusia si China vor folosi niste servere si o tehnologie care e facuta de ei si o banda asa de mare pentru atacuri, cand nici macar acum nu se feresc

  12. e de neinteles de ce eu , roman , trebuie sa platesc din buzunar razboaiele economice ale lui Trump in timp ce nemtii stau bine mersi si folosesc ce tehnologie vreau , as amana decizia pana dupa alegerile din SUA poate scapam de trump.

    • @Mihai Trolisor, se pare ca ai lipsit de la ora de romana. Invatati naibii sa scrieti si apoi postati aici.

    • bai gaita ZI tU cUm e Bine saScRiM!

    • @mihaita nu ai inteles nimic, treci la loc

      razboiul lui trump cu china nu te impiedica pe tine sa cumperi tehnologia din UE (nokia si ericson)

      in termeni asa mai simpli, e ca si cum ai da unui om rau o super arma .. asa e cu 5g-ul in mana chinei

    • Nu-i mai dati ca exemplu pe nemti si pe francezi. Ei au dat aviz pozitiv pentru 5G chinezesc pentru ca au intelegeri economice in valoare de sute de miliarde de euro care depind de fidelitatea lor fata de Beijing.
      Mai exact daca Merkel spune „nu” Huawei si „welcome” Ericsson Nokia (doar ca sa retina banii dati pe 5G in Uniune, fara sa ia in calcul si riscul politic), va trebui sa spuna „pa” si bateriilor cu litiu pe care le instaleaza pe masinile lor electrice deci sa lase in aer o industrie de miliarde de euro. De asemenea in situatia in care China nu ar pune embargo pe baterii sau ingrediente baterii, le va vinde la preturi mult mai mari iar masinile electrice pierd piata in fata hibridelor si a masinilor clasice (mult mai ieftine). Nu este exclus ca pretul actual al bateriilor cu litiu sa fie tinut jos artificial de catre China (care detine deja monopol) tocmai pentru a-si atrage aliati economici care mai departe sa ii ajute sa isi extinda influenta politica.
      Foarte mare atentiile la „ofertele” facute de chinezi care presupun sa le acordam acces la informatie, e posibil sa platim diferenta mai tarziu.

  13. „AMBASADORULE” , ai venit cu contraoferta la HUAWEI ?Cat sunteti de americani , de cand se discuta tema 5G de la Huawei, nu ati fost in stare sa iesiti pe piata cu alta oferta , de nici un fel, nici macar o tehnologie cu supraveghere din partea SUA !!!

    • Produsele de care depinde securitatea nationala nu se liciteaza. La fel ca achizitiile de armament care nu se fac de la inamic, nici retelele de comunicatii core nu pot fi achizitionate de la inamicul principalului aliat.
      In opinia mea, Romania poate sa mearga mai departe cu 5G chinezesc pe partea de 5G radio, fara sa ridice mari probleme de securitate, insa reteaua de 5G core este extrem de important sa fie realizata cu echipamente din surse considerate sigure pentru NATO. Daca Romania alege sa instaleze inclusiv 5G core chinezesc ar trebui sa-si asume concomitent iesirea din NATO.

  14. În apărarea adevărului să nu uităm că lobby-ul este o invenție americană. Iar românașii puși pe căpătuială admirându-i pe americani și pe serialul Dallas au învățat că trebuie să scoți un bănuț din orice. De ce se supără domnul ambasador că doar în acest caz românașii au cântat și la altă masă? Nu așa e capitalismul?

    Tot în apărarea adevărului: China parcă se ocupa de niște lagăre de concentrare cu populația uyghură. Ceva foarte de drepturile omului de inspirație Al Treilea Reich. Mi-ar plăcea să văd SUA și toate statele care se cred democratice să nu mai menajeze prietenul cu foarte mulți bani chinez. În China se petrec atrocități teribile. Dar nu prea se comentează mult despre ele, pentru că foarte multe miliarde de dolari.

    La sfârșitul zilei, ambele tabere sunt formate din nemernici. Telefoanele mobile se fac cu forță de muncă plătită ieftin în țări de lumea a 5-a, obligată să muncească și 15 ore pe zi sau cu copii, plus minereuri extrase din zone de conflict. Dar măcar în SUA n-am auzit de lagăre de concentrare.

    • Guantanamo ce-o fi? Dacă te cauți mai bine, duhnesti, atâtea chinezării ai pe tine. Mai lasă propaganda, va mai mirați ca nu mai aveți audienta.

  15. Nu sunt pro-China, dar americanii deja sunt nesimtiti. Cei de la Huawei au parte de pareri bune deoarece au cele mai avansate echipamente 5G ale momentului la cel mai bun pret. America in afara de a da din gura nu sunt in stare sa vina cu o oferta mai buna. Sa imi fie scuzat, dar de ce trebuie sa suporte statul roman rahatul vostru de razboi economic cu China? Veniti cu oferte mai bune si apoi vorbim. Pana atunci, un sincer f*ck off. Romania e stat suveran si pana la dovezi ulterioare, singura presiune politica/lobby este din partea Americii. Nu chinezii au semnat tratate secrete pentru excluderea competitiei in cursa telekom.

    • nokia ericson

    • Americanii nu au intrat in competitia de pe piata 5G, practic nicio companie americana nu concureaza cu Huawei pe 5G deci argumentul tau cu „oferta mai buna” este invalid.
      Ceea ce stiu americanii este ca 5G-ul poate (si va fi) folosit de chinezi pentru extinderea influentei politice, colaborarea cu serviciile secrete nationale este doar un prim pas iar acest lucru se face legal prin functia de lawful interception.
      Trecerea 5G, fiind retea de telecomunicatii de natura sa inlocuiasca inclusiv partea de core a retelelor existente este o buna oportunitate de a instala tehnici de interceptare legala. De aceeas statul chinez a investit sume uriase in 5G ca sa castige un avans si sa foloseasca acest avans pentru a-si nistala primii echipamentele peste tot.
      Nu este vorba de un avans de 10 ani, asa cum ai mentionat in comentariile anterioare din exces de zel si dedicare pentru cei care te platesc, este vorba de un avans de un an, maxim 18 luni care este folosit ca pretext pentru a castiga favorabilitate in fata companiilor care nu au beneficiat de sprijin guvernamental (Ericsson/Nokia/Samsung).
      Cei care pun presiune si grabesc implementarea 5G-ului, in ciuda faptului ca nu exista cerere suficienta pentru aceste servicii in prezent, sunt chiar chinezii deoarece mai tarziu ar pierde acest „avans” chiar daca abia atunci ar fi momentul oportun pentru trecerea la 5G.
      Miza 5G nu este una economica, daca chinezii vand echipamente ieftine si bune si au deja experienta pe piata nu au nevoie sa isi faca prea multa reclama, cu toate acestea avem de-a face cu cea mai agresiva campanie de promovare finantata de Huawei. Ar putea avea sens sa cheltui sute de milioane de euro pe reclame daca deja ai investit in dezvoltare pentru a obtine un produs bun si oricum ai de gand sa il vinzi mult mai ieftin decat concurenta, la un pret apropiat de cel de dumping? Care va mai fi profitul?
      Are sens? Evident ca nu are sens decat daca miza iese din sfera comertului si depaseste simpla intentie de a vinde un produs ieftin. Miza este una politica si face parte din planul Chinei de a-si extinde influenta global.
      Cu sguranta nu iti doresti ca o dictatura sa devina cea mai influenta tara de pe glob, mai ales ca isi tot ridica nivelul de inarmare si vor continua sa se inarmeze pana cand vor depasi militar toate tarile de pe glob. Iti amintesc ca Rusia deja a fost depasita de China, ca nivel de inarmare.
      Sa te uiti la preturile mici practicate de chinezi in prezent pentru a te ademeni intr-o capcana din care nu se iese este imatur si lipsa de responsabilitate. La fel cum este si alegerea de a face propaganda pentru China, nimeni nu face propaganda pentru China pentru ca le impartaseste valorile, toti o fac pentru bani fara sa se gandeasca la defavoarea pe care le-o fac generatiilor viitoare.

    • @George
      postați amplu, cu multe informații interesante, dar și înecați peștele:
      – accesul la traficul de rețea este asigurat tehnic din start, pentru depistarea activităților criminale, simplu, cu un mandat emis de un judecător operatorul va oferi anchetelor informațiile de care au nevoie – e nevoie de contactarea producătorului echipamentelor pentru astfel de operațiune? mă îndoiesc. Lawful interception este o setare din fabrică. Probabil că pentru interceptări extra-legale ar putea fi nevoie de colaborarea cu producătorul, sau de producători „de-ai noștri”… E cazul să normalizăm interceptările extralegale? Vorbim de idealuri democratice aici…
      – treceți cu totul sub tăcere campania anti-Huawei începută de regimul Trump acum doi ani, cu amenințarea de a bloca aplicațiile Google pe telefoanele și tabletele chinezilor. Mulți ezită să mai cumpere Huawei, deși sunt produse fiabile și mai accesibile decît bijuteriile Apple, tocmai datorită acestei amenințări. Huawei a fost lovită în primul rînd economic, și masiv. E firesc să desfășoare campanii de propagandă publicitară, ca să-și crească vînzările, la toate produsele, nu doar de infrastructură 5G. Deci motivația economică este cu totul plauzibilă.
      – serviciile secrete germane și britanice au declarat instalțiile Huawei lipsite de backdoors de spionaj.
      – nu ați auzit niciodată de Snowden, de NSA?

  16. Am văzut site-uri care aveau articole plătite de chinezi și de atunci le evit. Disperați rău chinezii ăștia de când le-au scăzut vânzările de tot felul de janghine.

    • Bravo! Contribuția ta la cultivarea Valorilor Occidentale este inestibabilă!
      Valorile Occidentale sunt, natural, tot ce e Bun, plus bombele, minus, desigur, rațiunea, adevărul, bunul simț.

    • N-am spus așa ceva, dar ca un troll ce ești încerci să duci discuția în derizoriu și să discreditezi prin fabulații, metodă caracteristică a trupeților comuniști. Rău te mai supără scăderea vânzărilor de chinezisme dacă te-ai opărit când am zis că-s janghine.

    • Și pe care site-uri te plimbi, mai nou…?

  17. „atotputernicul RON”, „înțelegere Faustiană”… ce bullshit sforăitor!

    și se înțelege că în mintea ambasadorului țării libertății mesajul trebuie să fie numai unul, cel american. Nu se poate să mai publici mesajul Huawei dacă ai publicat opinia oficială americană, adică a regimului Trump. Că dacă citești textul unei opinii trebuie cu necesitate să aderi la acea opinie (această teză stă la baza RussiaGate). Dacă citește omul opinia lui Zuckeman, iată adevărul! Dacă citește cineva mesajul Huawei, iată adevărul! Și așa ceva este imposibil! O contradicție totală!

    Pe scurt: adevărul este UNUL, inevitabil american. No thanks!

    PS citați sentințe definitive, nu rechizitorii!

    • Mai Paulica mai, ia mai plimba tu ursul si opreste-te undeva prin fundul Asiei si canta si pe acolo. Nu vreau sa-mi pierd timpul cu tine asa ca nu-ti spun decat un singur lucru: 5G inseamna printre altele si probleme de securitate militara si pana una alta, suntem aliati militar cu SUA cu care avem in plus si un parteneriat strategic. Cand o sa fim aliati cu China(asa cum ti-ar placea tie) o sa cumparam tehnologie din China. Asa ca, baga din nou capul acolo de unde ai iesit.

    • @padeium
      nu (vezi că împrăștii fasolea ciaeiului…)

      @all
      cum se face că toți, aproape absolut toți „apărătorii Valorilor Occidentale”, ai Nato și a bombelor USA care intervin pe forumurile astea dau impresia, aproape fără excepție, că sunt imbecili, mai mult sau mai puțin agresivi, fie retardați, fie schizofrenici, incapabili de argumente autentice, de formulări coerente, care nu pot fără să insulte, fără să stropșească, fără să anatemizeze, fără să anuleze orice discuție în zgomot, pentru care nu pare să existe decît un singur rău, delictul de opinie… în vreme ce „trolii Kremlinului” sunt în general capabili de argumente interesante, de exprimări civilizate, de umor… un fenomen interesant.

    • @PaulP „plimba ursu”, Padre le are cu geopolitica, parteneriate, vad ca e cunoscător. Cum s-ar zice „e pa’ ele”. Știe poveștile cu supereroi, mare fan „Gardienii galaxiei”.

  18. Ce de hipsteri „utili” pe forumul asta! :))
    ps. „utili” dar multi!!

  19. Yo, bade Zuckerman, bine punctat! Pana la urma tot romanul vrea sa fie supravegheat și spionat doar de americani, dă-i încolo de chineji.

  20. Salut !
    Bun venit Suckermann in lumea fantasmelor !
    Degeaba plusezi la fiecare aparitie, ca, doar putini mai simuleaza ca te cred!
    Pana si Ifonul dtale are ceva chinezesc in el !
    Chiar daca il arunci si iei altul, si acela va avea ceva chinezesc in el !
    Tata, democratia la chinezi e alta decat la voi, numai ca ei nu pretind ca este singura buna !
    Deng Xiao Ping ,primul presedinte dupa Mao ,v-a
    spus clar : pentru mine, democratia inseamna sa dam fiecarui chinez, macar in blid fe orez in fiecare zi!

    • Quote: „Chiar daca il arunci si iei altul, si acela va avea ceva chinezesc in el”
      Asta cu obiectele fabricate in China este tot o inducere in eroare raspandita de propaganda chineza.
      Chiar daca aproape toate obiectele pe care le folosim zilnic sunt fabricate in China, aproape niciunul nu a fost inventat in China sau nu este de concept chinezesc.
      Smartphone-ul este un concept american. Primele smartphone-uri au fost fabricate cu cip-uri americane. Primele smartphone-uri chinezesti au fost fabricate cu cip-uri americane si livrate cu soft american. Cele mai multe smartphone-uri vandute in prezent folosesc cip-uri fabricate in Taiwan dupa tehnologie americana.
      Daca vrei sa reiei discutia si pentru computere sau laptop-uri este aceeasi poveste, la fel pentru industria aeronautica, militara si multe alte industrii.
      Huawei, acum 20 de ani era puternic dependenta de cip-uri Qualcomm, practic chinezii au invatat tot ce stiu de la americani si acum incearca sa le ia locul fara sa-i depaseasca intr-un mod vizibil la inovatie. Nu dati exemplul cu 5G, stiu foarte bine ca 5G se bazeaza pe standard iar standardul a fost pus la punct de o echipa mixta, internationala. Avand n vedere ca primele carti despre 5G au autori suedezi eu tind sa cred ca acei autori au avut si cea mai mare contributie la definirea standardului, ma refer la Erik Dahlman, Johan Skold si Stefan Parkvall. 5G presupune inovatie si in afara standardului dar nu atat de multa cat incearca propaganda chineza sa-i atribuie Chinei.
      Quote:”Deng Xiao Ping ,primul presedinte dupa Mao ,v-a spus clar :”
      Democratia nu se rezuma la niste simple declaratii, democratia consta in fapte si mod de organizare. Nu se poate sa citam chinezii pe subiecte legate de democratie cat timp la ei se practica epurarea politica si etnica, supravegherea in masa si sistemul de credite sociale, nu exista transparenta si nici alegeri libere, se practica cenzura si izolarea mediului online chinezesc de restul lumii si nu este permis jurnalismul independent sau jurnalismul civic.

  21. Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, acuză presa din România pentru că permite Huawei să apară în paginile sale sub formă de reclame. Spune nenea ăsta că Huawei și Partidul Comunist Chinez sunt nașpa și colectează datele utilizatorilor. Bre, ambasadorule, de Facebook și NSA nu zici nimic pentru că sunt de-ai voștri? Dar de SRI și Doi și-un sfert nu zici nimic? Băieții ăștia l nu colectează date? Da, Huawei e nașpa, dar dispozitivele lor sunt accesibile la preț, pretabile pentru piața din România. Apple de ce nu micșorează prețurile pentru a avea monopol pe piețele sărace dacă vreți și voi colectare de date în România?

    • Ar trebui sa faci diferenta intre spionajul practicat de serviciile nationale cu scopul de a asigura securitatea nationala si operatiile prin care iti cedezi datele private unui procesator ca Facebook sau vanzatorii de telefoane mobile.
      Mai exact, serviciile secrete spioneaza cu scopul de a preveni atacuri teroriste, lovituri de stat, crima organizata, atacuri cibernetice sau mediatice, contraspionaj.
      Procesatorii de date private nu spioneaza in mod direct, desi pot face asta, insa colecteaza datele private pe baza unui user agreement.
      Echipamentele de comunicatii, in speciale cele destinate retelelor de core, nu sunt doar echipamente de telecom, sunt si echipamente de spionaj legal, functie destinata serviciilor secrete nationale pentru scopurile enumerate mai sus.
      Spionajul este o arma foarte puternica iar asigurarea tehnicii necesare pentru acest scop ii da producatorului de echipament un rol important in colaborarea cu serviciile dar si posibilitatea de a negocia politic pe baza acestui privilegiu.
      Retelele de comunicatii Core ar trebui realizate doar cu echipamente care provin de la aliati strategici, la fel cum echiparea militara nu o face nimeni din tabara adversa.
      China inca nu este adversarul Romaniei insa SUA este aliat oficial. Daca iei in calcul ca Republica Populara Chineza este o dictatura care aspira la dominatie mondiala este destul de usor sa faci o alegere.

  22. Mai tineti minte cum a luat Cocos doi ani in Dosarul Huawei? Dar cum s-a prescris fapta pentru Atanasie Stanculescu in Dosarul Lenovo? Cum au ascuns chinezii contractul pentru Autostrada Transilvania? Chiar, cum va place sa sofati pe autostrada pe care ati platit-o chinezilor in 2004?

  23. Daca nu ma insel si pe acest sit cand intram ma intampina un Huawei foarte mare!

    • A dat Huawei bani peste tot. Initial au incercat sa dea jos guvernul cu ajutorul presei mituita prin contracte de publicitate. Acum vad ca guvernul este inca tinut in vizor dar atacurile au mai slabit.

    • @George cetateni erau supravegheați în masa pe șest, ilegal? Toți erau teroriști? Și maharii din sistem făceau înțelegeri cu cartelurile sa le finanțeze toate incursiunile de prin America de Sud. Nu mai vinde „gogoși” ca audentia a scăzut mult la povesti din astea. Nu dau doi bani pe sistemul comunist din China, treaba lor, cu credite sociale, control, nu ma interesează, să-și rezolve singuri modul cum vor sa convietuiasca, sunt mulți sa o pună de-o răscoala.

  24. @George cetateni erau supravegheați în masa pe șest, ilegal? Toți erau teroriști? Iar maharii din sistem făceau înțelegeri cu cartelurile sa le finanțeze toate incursiunile de prin America de Sud. Nu mai vinde „gogoși” ca audienta a scăzut mult la povesti din astea. Nu dau doi bani pe sistemul comunist din China, treaba lor, cu credite sociale, control, nu ma interesează, să-și rezolve singuri modul cum vor sa convietuiasca, sunt mulți, sa o pună de-o răscoala. Dar nu-mi impune tu, cum sa cumpăr de unde sa cumpăr sau ce produse sa folosesc, doar ca tu ai lupte personale de dat și nu prea mai ai ce sa vinzi, eventual doar pocnitori. În plus ți-e frica de concurenta. Când a venit Xi la butoane, chinezoiul și-a pus în cap sa demonstreze ca sistemul lor hibrid este mai bun ca cel capitalist și a schimbat strategia și a început sa le facă concurenta „alesilor”. Atunci au schimbat și „aleșii” foaia. Sa vedem ce-o sa iasă din retorica asta naționalistă, promovata de ambele părți. Bănuiesc, ca nimic bun, armele alea care se pregătesc, nu cred ca sunt doar pentru show-urile de profil. Mai jos link-ul cu „teroriștii” urmăriți de NSA. https://www.dw.com/en/nsa-snowden/a-54797779

  25. Mai flav, vad ca postezi numai pe la 3-4 spre dimineata. Mai culca-te si tu si ai sa vezi ca ti se mai limpezeste mintea.