G4Media.ro

Ambasadorul Italiei la București: ”România este partenerul privilegiat al Italiei”

Sursa foto: Pixabay

Ambasadorul Italiei la București: ”România este partenerul privilegiat al Italiei”

„România este țara din Europa de Est cu care Italia are o relație privilegiată, atât pentru legăturile solide care își au rădăcinile în trecut, cât și pentru vivacitatea comerțului și prezența puternică în respectivele țări a celor două diaspore numeroase”, a declarat ambasadorul Italiei la București, Alfredo Durante Mangoni într-un interviu acordat agenţiei ANSA, preluat de Rador.

„În luna martie, au vizitat România ministrul Di Maio și ministrul Guerini, în timp ce la începutul lunii mai ne-am bucurat de prezenţa ministrului Orlando. Această fază de relansare va culmina în lunile următoare cu semnarea noii Declarații de parteneriat strategic, care va constitui cadrul cooperării noastre pentru anii următori”, ne spune ambasadorul, precizând că este vorba de „un pas important, deoarece vom actualiza relațiile bilaterale la provocările comune, pentru a contribui la oferirea de răspunsuri la problemele agendei globale, simţindu-ne puternici prin ancorarea noastră în UE și NATO”.

„Italia – observă Durante Mangoni – se poate lăuda că are un „privilegiu informal” în relația cu Bucureștiul, România fiind singura țară din Europa de Est cu care putem avea un parteneriat puternic și articulat. Din punct de vedere economic, companiile italiene – în România sunt active peste 23.000 – sunt prezente în aproape toate sectoarele, de la cel primar, la producție și până la servicii: atât întreprinderi mici și mijlocii, cât și mari grupuri multinaționale, care se estimează că vor genera aici în jur de 130.000 de locuri de muncă, cu lanțuri de producție bine integrate. Cu siguranţă că PNRR-ul românesc oferă mari oportunități: mă gândesc la infrastructuri și energie, la sustenabilitatea mediului și agricultură, la sănătate”.

Cu toate acestea, pandemia a afectat activitatea multor companii italiene și „o primă, importantă repercusiune a fost cauzată de restricțiile de călătorie în și dinspre Italia”. Mai mult, „a existat apoi necesitatea respectării noilor cerințe și restricții introduse treptat în România: dificultatea implementării noilor protocoale de sănătate; dificultatea de a găsi echipamentele individuale de protecție; munca prin rotaţie, pentru a limita ca infectările şi carantina să blocheze activitățile de producție”. De remarcat, însă, că „odată depășit șocul inițial, multe companii italiene au dat dovadă de o mare capacitate de reacție”.

„Odată cu lansarea campaniei de vaccinare – povesteşte diplomatul – companiile italiene au cooperat intens cu autoritățile locale, în multe cazuri înființând în propriile fabrici centre de vaccinare și lansând planuri de vaccinare în beneficiul angajaților lor”. „În situația de urgență Covid a existat sprijin reciproc din partea Italiei și României”, fapt care a demonstrat prietenia puternică și solidaritatea dintre cele două țări. „Mai întâi, în timpul primului val, România a trimis în Italia o echipă de medici; după care a venit rândul Italiei, care la sfârșitul anului 2021 a donat României anticorpi monoclonali și a găzduit pacienți români în propriile structuri sanitare”, continuă ambasadorul, subliniind în același timp că Italia va continua să joace un rol important în România şi printr-o serie densă de evenimente și inițiative în domeniul cultural și social.

„Tocmai am găzduit un concert susținut de Orchestra Rossini din Pesaro, pentru a marca încheierea președinției italiene a Consiliului Europei și pe 23 mai, ziua masacrului de la Capaci, i-am comemorat pe magistrații Falcone și Borsellino în fața plăcii comemorative din Parcul Kiseleff din Bucureşti care aminteşte de sacrificiul lor. Evenimentul a fost precedat de proiecţia, într-un cunoscut cinematograf, a filmului ‘Era d’estate’ de Fiorella Infascelli, cu Massimo Popolizio si Beppe Fiorello”.

Durante Mangoni dezvăluie apoi evenimentele programate pentru Ziua Republicii italiene, pe 2 iunie. „Pentru noi, va fi o oportunitate de a comunica, inclusiv prin intermediul presei locale, ce este Italia astăzi la 360 de grade și cum pot să dezvolte ţările noastre marele potențial al relației lor bilaterale”. Mai sunt în lucru câteva proiecte expoziționale care vor vedea lumina între 2022 și 2023, și cea de-a doua ediție a „Nuovo Cinema Italiano in Romania”, festivalul de film italian contemporan care a fost inaugurat în luna martie la București și în streaming în întreaga Românie. „În toamnă – conchide ambasadorul – vom da startul evenimentelor și inițiativelor organizate cu ocazia Săptămânilor Limbii și Bucătăriei Italiene în lume. Laitmotivul iniţiativelor noastre este acela de a inova oferta culturală din România, mizând pe autori, artiști, muzicieni contemporani şi încercând să implicăm și cel mai tânăr public românesc”. (Sursa foto: Pixabay)

Traducerea Rador: Cătălina Păunel

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Si noi si ei latini, si noi si ei mafioti, si noi si ei rusofili, cum să nu fie România un partener special ? ♥️♥️♥️

  2. Corect , tot respectul pentru domnul ambasador.