G4Media.ro

Ambasadorul american la Budapesta reproşează guvernului Orban că „nu ţine cont” de…

Sursa Foto: Facebook/ David Pressman

Ambasadorul american la Budapesta reproşează guvernului Orban că „nu ţine cont” de interesele aliaţilor din NATO: „Această nepăsare este evidentă atunci când premierul îl îmbrăţişează pe Putin”

Trimisul SUA la Budapesta a criticat dur, marţi, guvernul ungar pentru că „nu ţine cont” de interesele aliaţilor săi din NATO şi întăreşte legăturile cu Rusia într-un moment în care aliaţii săi o izolează, relatează Reuters, citată de News.ro.

Într-un discurs ţinut la AmCham în faţa companiilor americane care au investit în Ungaria, ambasadorul David Pressman a declarat că Ungaria a prosperat în calitate de membru al Uniunii Europene şi al NATO, permiţând companiilor să desfăşoare afaceri de succes în această ţară central-europeană care a aderat la UE în 2004.

„Cu toate acestea, astăzi, vedem din ce în ce mai mult un aliat care se bazează pe aliaţii săi din NATO, dar care se simte confortabil să nu ţină cont de interesele aceloraşi aliaţi şi ale Alianţei noastre, inclusiv într-o perioadă de război în Europa”, a declarat Pressman.

„Această nepăsare este evidentă atunci când premierul îl îmbrăţişează pe (preşedintele rus Vladimir) Putin, când guvernul său ameninţă să reţină un ajutor crucial pentru vecinul său, Ucraina, atunci când presa independentă şi organizaţiile societăţii civile sunt investigate şi atacate”, a continuat ambasadorul american, un critic frecvent în ultimii ani al guvernului condus de Viktor Orban

Relaţiile dintre Budapesta şi Washington s-au deteriorat din cauza tergiversării de către Ungaria a ratificării aderării Suediei la NATO, dar şi din cauza legăturilor călduroase ale premierului Viktor Orban cu Moscova, în ciuda războiului din Ucraina.

Aderarea Suediei la NATO este încă în curs de ratificare în Turcia şi Ungaria.

Criticile lui Pressman vin cu o săptămână înainte de un summit crucial al UE, care va avea loc săptămâna viitoare. Orban a cerut ca liderii Uniunii Europene să evite orice decizie privind obiectivul mult dorit al Ucrainei de a obţine undă verde pentru negocierile de aderare, chiar dacă ţara se luptă cu invazia Rusiei.

Budapesta se opune invaziei Rusiei în Ucraina, dar Orban a menţinut relaţii strânse cu Moscova – parţial din cauza dependenţei energetice continue a Ungariei de Rusia.

Pe de altă parte, Pressman a exprimat din nou îngrijorări profunde cu privire la un „proiect de lege privind protecţia suveranităţii” elaborat de partidul lui Orban, care aşteaptă să fie adoptat în parlament, afirmând că acesta ar crea „o nouă agenţie de securitate internă, înzestrată cu puteri de investigaţie nelimitate şi necontrolate”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...