G4Media.ro

„Am scăpat din iad.” Un soldat ucrainean a povestit pentru BBC cum…

Captura Facebook

„Am scăpat din iad.” Un soldat ucrainean a povestit pentru BBC cum decurg luptele pentru capul de pod pe malul stâng al Niprului

Unul dintre soldații ucraineni, un soldat din prima linie care participă la lupte, a povestit pentru BBC despre modul în care soldații Forțelor Armate ucrainene încearcă să mențină un cap de pod pe malul stâng al Niprului, în ciuda avantajului armatei ruse în ceea ce privește puterea de foc și efectivele.

Câteva sute de soldați ucraineni luptă de câteva săptămâni în zona de pe malul stâng, în apropiere de satul Krinki din regiunea Herson. Ei au reușit să preia controlul asupra acestei zone în timpul contraofensivei pe care forțele armate ucrainene au lansat-o în urmă cu șase luni.

Interlocutorul BBC este unul dintre cei care luptă în regiunea Krinok sub focul constant al armatei ruse.

Militarul, a cărui nume nu a fost publicat pentru a-l proteja, a trimis ziariștilor BBC SMS-uri prin messenger în care vorbește despre modul în care bărcile ucrainene cu soldați explodează atunci când sunt lovite de obuze rusești, despre lipsa de pregătire a noilor recruți care sosesc pe front și despre sentimentul de abandon din partea comandamentului pe care îl trăiesc militarii ucraineni.

Cuvintele sale subliniază tensiunile tot mai mari pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina se apropie de al doilea an.

Reprezentanți ai armatei ucrainene au declarat pentru BBC că, din motive de securitate, nu comentează situația din zona în cauză.

Cuvintele militarului ucrainean sunt evidențiate cu bold în acest articol.

  • “Întreaga linie de front se află sub focul constant al rușilor. Sub ochii mei, bărcile cu frații mei de arme s-au scufundat și au rămas pentru totdeauna în Nipru.
  • Luăm totul cu noi pe partea cealaltă: generatoare, combustibil, alimente. Pentru a menține un cap de pod, ai nevoie de tot și de mult, dar aprovizionarea aici nu a fost planificată.
  • Am crezut că după ce am intrat, inamicii vor fugi și apoi vom transporta liniștiți tot ce avem nevoie, dar nu s-a întâmplat așa.
  • Când am trecut pe partea cealaltă, inamicul ne aștepta. Rușii pe care am reușit să îi capturăm au spus că au fost avertizați din timp despre debarcarea noastră, așa că inamicul știa unde să tragă. Tot ce era posibil a zburat spre noi: ne-au lovit cu artilerie, mortiere, aruncătoare de flăcări. Am crezut că nu voi mai ieși niciodată de acolo”.
  • Cu toate acestea, câteva sute de pușcași marini ucraineni au reușit să se adăpostească în această zonă – ajutați parțial de artileria Forțelor Armate Ucrainene, aflată pe malul drept mai înalt al Niprului.

Râul separă părțile ocupate de ruși și cele controlate de ucraineni din sudul regiunii Herson.

În raportul său de duminică, Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat că ucrainenii își mențin pozițiile pe malul stâng al Niprului și efectuează „lovituri de foc asupra părții din spate a inamicului”.

Cu toate acestea, povestea interlocutorului BBC indică faptul că guvernul ucrainean și generalii săi evaluează diferit situația din război.

  • “Am fost sub foc tot timpul. Toate drumurile și cărările sunt minate. Rușii nu pot controla totul, iar noi profităm de acest lucru. Dar dronele lor plutesc în aer în mod constant, sunt gata să tragă în mod constant, gata să tragă imediat ce văd mișcare.
  • Aprovizionarea a fost veriga [noastră] cea mai slabă. Rușii urmăreau acest lucru și a devenit din ce în ce mai dificil.
  • A existat o lipsă deosebită de apă, deși o parte a fost transportată cu barca sau cu dronele.
  • Noi înșine am cumpărat generatoare suplimentare, bănci de încărcare și haine călduroase. Acum vine vremea rece și va fi din ce în ce mai rău. Și, din moment ce situația reală de aici este tăinuită, nimeni nu va schimba nimic.
  • Nimeni nu-și cunoaște obiectivele. Mulți oameni cred că comandamentul ne-a abandonat pur și simplu. Băieții cred că debarcările noastre [pe malul stâng] au avut mai multă semnificație politică decât militară. Dar noi doar ne-am făcut treaba”.

Nu există niciun dubiu – noul cap de pod al Forțelor Armate ale Ucrainei i-a forțat pe ruși să redistribuie unele trupe din alte părți ale frontului, inclusiv din pozițiile defensive bine întărite din regiunea Zaporojie, unde Kievul spera la o pătrundere mai rapidă.

Recent, serviciul rusesc al BBC a discutat cu unii militari ruși care apără malul stâng al Niprului în regiunea Krinok. Aceștia au spus că a merge în această zonă ar fi o „sinucidere” și au vorbit despre pierderi grele.

Între timp, armata ucraineană spune că încearcă să întrerupă liniile de aprovizionare rusești și să forțeze o retragere de pe râu pentru a proteja civilii de bombardamente.

Toate acestea înseamnă că atât armata rusă, cât și cea ucraineană se află sub un foc intens.

  • “Practic, toate pierderile noastre s-au datorat unor greșeli: am urcat în locul nepotrivit, am ieșit în locul nepotrivit, ne-am ascuns prost. Dacă cineva este prost, toate zboară în bucăți deodată.
  • Dar le mulțumim medicilor noștri: dacă persoana rănită ajunge la ei, ei o vor salva. Ei sunt în general zei, titani. Dar noi nu putem scoate morții. Este foarte periculos.
  • Dronele și artileria noastră provoacă acum multe pierderi inamicului. Am luat prizonieri o dată, dar unde să-i punem, dacă nu avem cum să-i transportăm nici pe ai noștri?”

La fel ca în alte sectoare ale frontului, această operațiune s-a transformat într-un război de uzură. Rusia trimite noi forțe pe front, recrutând prizonieri grațiați și recruți, în timp ce Ucraina are mari dificultăți în a găsi personalul militar de care are atât de multă nevoie.

O investigație recentă a BBC a constatat că, de la începutul invaziei rusești la scară largă, aproximativ 20 de mii de bărbați au fugit din Ucraina în încercarea de a evita recrutarea.

  • “Mai multe brigăzi, nu companii, ar fi trebuit să debarce aici. Nu sunt suficienți oameni.
  • Este nevoie de oameni, dar de oameni pregătiți, nu de cei pe care îi avem acum. Sunt cei care au fost instruiți timp de [doar] câteva săptămâni și au avut timp să tragă doar de câteva ori. Este pur și simplu un coșmar. Cu un an în urmă nu aș fi spus acest lucru, dar acum, scuzați-mă, s-a terminat deja.
  • Toți cei care au vrut să se ofere voluntari pentru război au venit deja demult. Nici o sumă de bani nu te mai poate atrage. Acum, cei care nu au avut timp să scape de biroul de înregistrare și înrolare militară vin la noi.
  • O să râdeți, dar printre pușcașii marini sunt și băieți care nu știu să înoate”.

Satul Krinki a fost redus la ruine.

Încă nu a fost posibil să se repete scenariul de anul trecut, când au fost eliberate Herson și zone mari din regiunea Harkov. În schimb, cuceririle ucrainene se limitează la zone mici de terenuri devastate și abandonate.

Acest lucru face din ce în ce mai dificil pentru președintele Zelenski să obțină sprijin politic pe termen lung din partea Occidentului.

Dar, în ciuda tuturor lucrurilor, interlocutorul BBC, un soldat al armatei ucrainene, va pleca în curând din nou la luptă.

  • “În prezența mea, unul dintre frații mei de arme a fost lovit de o mină, eu am avut o contuzie, iar din el a rămas doar casca.
  • Se poate spune că am scăpat din iad. Deși cei care ne-au înlocuit au ajuns într-un iad și mai mare.
  • În curând trebuie să mă duc din nou pe malul stâng”.
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...