G4Media.ro

Alina Bica, condamnată la 4 ani de închisoare și după rejudecare

sursa foto: Inquam Photo/ Octav Ganea

Alina Bica, condamnată la 4 ani de închisoare și după rejudecare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, miercuri, condamnarea fostei șefe a DIICOT Alina Bica la 4 ani de închisoare cu executare. Verdictul a fost dat după rejudecarea apelului în dosarul în care aceasta fusese condamnată la 4 ani de închisoare cu executare pentru favorizarea făptuitorului.

„În majoritate: Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de inculpata Bica Alina Mihaela şi de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr. 1057 din 29 noiembrie 2016, pronunţată de Înalte Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr. 2471/1/2015. În baza art.275 alin. (2) Cod procedură penală obligă apelanta intimată inculpată Bica Alina Mihaela la plata sumei de 1000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat, ocazionate de soluţionarea apelului declarat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, rămân în sarcina acestuia. În baza art.275 alin. (6) Cod procedură penală, onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 217 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 27 noiembrie 2019. Cu opinia separată în sensul admiterii apelului declarat de inculpata Bica Alina Mihaela împotriva sentinţei penale nr. 1057 din 29 noiembrie 2016, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr. 2471/1/2015, al desfiinţării sentinţei penale apelate şi, în rejudecare, în baza art. 396 alin. 5 raportat la art.16 alin.1 lit.b teza I Cod procedură penală, al dispunerii achitării inculpatei Bica Alina Mihaela pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului prevăzută de art. 269 Cod penal”, se arată în minuta instanței.

În 19 martie, ICCJ a admis o contestaţie în anulare formulată de fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi a dispus rejudecarea apelului. Apărătorul Alinei Bica a solicitat în instanţă desfiinţarea hotărârii de condamnare, invocând decizia Curţii Constituţionale privind constituirea nelegală a completurilor de 5 judecători de la Instanţa supremă.

Pe 26 iunie 2018, Alina Bica fusese condamnată de magistraţii Instanţei supreme la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul în care era acuzată de favorizarea făptuitorului.

În acelaşi dosar, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost achitat de judecătorii Instanţei supreme.

Potrivit procedurilor, după ce polițiștii constată că Alina Bica nu se mai află în România, ea va fi dată în urmărire internațională, iar de extrădarea sa se va ocupa Ministerul Justiției, condus acum de Cătălin Predoiu. Bica i-a fost secretar de stat lui Predoiu în primul mandat de ministru al Justiției.

Alina Bica a fugit din țară la începutul anului 2018. Inițial, fosta șefă a DIICOT a ales ca țară de refugiu Costa Rica, la fel ca prietena sa, Elena Udrea. Însă, potrivit utimelor informații apărute, pe surse, Bica ar fi acum în Spania.

Potrivit DNA, pe 24 septembrie 2013, DIICOT a dispus în dosarul ”Romgaz” sechestru asigurător asupra bunurilor imobile deţinute de Adriean Videanu până la concurenţa sumei de 277.000.000 lei, inclusiv asupra a 80 de acţiuni deţinute de acesta la SC Titan Mar SA.

În perioada următoare, cu ajutorul Alinei Bica, Adriean Videanu a reuşit să înstrăineze acţiunile pe care le deţinea la Titan Mar, operaţiune facilitată şi de faptul că, înainte de impunerea sechestrului, fostul ministru al Economiei a făcut demersuri pentru transformarea celor 80 de acţiuni nominative pe care le deţinea în acţiuni la purtător.

DNA mai susţine că, în cursul anului 2013, omul de afaceri Ovidiu Tender i-a cerut sprijinul Alinei Bica pentru a obţine o condamnare cu suspendare în dosarul RAFO, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti. Alina Bica le-a solicitat subordonaţilor săi de la DIICOT să ceară în instanţă condamnarea lui Tender la o pedeapsă cu suspendare, potrivit procurorilor DNA.

Astfel, în contextul în care, în primăvara anului 2013, Ovidiu Tender era judecat în dosarul ”RAFO”, instrumentat de DIICOT, în care rechizitoriul a fost întocmit de Bica, omul de afaceri a pus, prin avocaţii săi, la dispoziţia lui Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost ofiţer de poliţie judiciară şi consilier al Alinei Bica, documente privind respectiva cauză penală, în scopul consultării şi exprimării unei opinii, atât de el, cât şi de către Bica, pentru a avea şansa unei soluţii favorabile.

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Fir-ar neamu’vostru de judecatori CCR! Completele de 5 au fost constituite din judecatori nespecializati pe coruptie, nu? Unde p…mea ai auzit mah judecatorule de la CCR ca la INM judecatorii se specializeaza strict pe furt, omor, coruptie sau mortii vostri?
    Ati dat afara infractorii din puscarii pentru ca acum sa ii caute iar Biroul de urmariri din Politie.
    Completul care a condamnat-o pe Bica n-a judecat mah CCR.istilor acelasi dosar cu fix aceleasi probe? Cum credeati mah ca ii veti face scapati pe delincventi?

    • Pamflet
      @Gabi, subscriu, este foarte corect ce spui.
      Ar trebui ca la un moment dat si membrii ccr sa ramana fara imunitate si sa fie judecati pentru favorizarea infractorului si obstructionarea justitiei. La fel si tudorel

    • Absolut si foarte serios, membri CCR care au emanat porcariile psd-iste trebuie judecati pentru favorizarea infractorului. ABC are dreptate.

  2. O asteptam si pe Udrea cu ai ei 10 ani!

    • Sper sa nu-i ramina nici damei din Plescoi nerecompensate meritele. Desi aici e mai complicat, e febletea marinalului.

    • Creşte iar interesul pentru Costa Rica.

  3. Cică e pedepsită pentru favorizarea infractorului. Păi și o pedeapsă de 4 ani, când știi că 4 ani înseamnă că face numai 4 luni după care stă acasă, cum se cheamă, nu favorizarea infractorului?

  4. Hai la multi ani, ticaloaso!

  5. Faptul c-a fugit si a dat o palma sistemului romanesc nu se pune? Pe tovarshu Ghita nu l mai aduce nimeni acasa?!
    Cazul Berbeceanu, in care madama Bica are coada bagata nu spune nimic?

  6. @samagon :
    Protocoalele nu contin absolut nimic ilegal, absolut nimic neconstitutional.
    Protocoalele sunt documente tehnice de colaborare intre institutiile statului, in vederea armonizarii luptei impotriva infractorilor.
    Nu scrie nicaieri in protocoale sa fie facute dosare unor nevinovati, nu scrie nicaieri sa fie fabricate probe, nu scrie nicaieri sa fie falsificate probe, nu scrie nicaieri sa fie arestati oameni nevinovati.
    Bica si Udrea au putut fi arestate in Costa Rica doar pentru ca intre Interpol si Politia Romana exista niste protocoale.
    In justitie s-au comis abuzuri doar de catre judecatorii corupti, aflati in slujba mafiei, care i-au achitat pe infractori, in ciuda probelor zdrobitoare prezentate de procurori.
    Singura vina a procurorului Negulescu a fost ca a incercat sa profite de favorurile unei prostituate, dar nu prin amenintarea cu fabricarea unor dosare, ci promitand inchiderea unor dosare.
    Sectia Speciala a fost creata ca sa-i hartuiasca si sa-i pedepseasca pe procurorii si pe judecatorii cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili si nesantajabili, care i-au trimis in judecata sau i-au condamnat pe infractorii din mafia psd.
    Bica a facut parte din mafia care i-a imbogatit pe anumiti infractori din mafie si i-a protejat sa nu poata fi pedepsiti.

  7. @samagon
    ce-ti mai place bica, ai face-o martira.
    dar de ce nu ati lua-o la voi in rusistan, la Putin cracanatul?

  8. Wow … am vazut o lupta crincena … dar nu cu sistemul, ci pentru a-si salva pielea.
    Altfel, vad ca atit in Justitie sau in comentarii … nimeni nu mai discuta fapta si daca trebuie sau nu pedepsita.
    Ce e daca dl Videanu si-a pitit si el niste actiuni? Ce e daca dl. Tinder a pus si el obrazul pentru o pedeapsa mai subtire?
    Nu, hai mai bine sa ne concentram pe aspecte tehnice: cum s-a aflat, jos protocoalele, jos abuzurile, jos completurile de 5, jos completurile de 3, jos sistemul paralel, jos statul paralel si in final ( ca intr-unul din bancurile de pe vremuri …) jos spaga, ca acolo e pusculita!

  9. Cand te gandesti ca aceasta femeie era lancea DIICOT. Pare rupt dintr-un serial ca „Umbre” desi „Umbre” e mic copil pe langa realitatea crasa in care traim. 🙁

    Si va mai mirati de ce inca-s droguri de mare risc pe strazi … Tot Ferentariul e pe heroina, nu se baga nimeni.

  10. Ghinion.
    Gata, bagajul facut, o ultima privire spre cerul albastru, extradarea si la pirnaie!

  11. Nici nu mai știam de ce dreaq era asta acuzată. Praful să se aleagă de fmmpsdaldeudmr că datorită lor țara a ajuns condusă de hoți și curve și criminalii liberi pe străzi.