G4Media.ro

Alexandru Rafila, despre diferența dintre starea de epidemie și alerta epidemiologică: ”Dacă…

Sursa foto: Pixabay

Alexandru Rafila, despre diferența dintre starea de epidemie și alerta epidemiologică: ”Dacă am declara epidemie, ar impune anumite măsuri obligatorii cum ar putea să fie carantina sau izolarea/ Acest val epidemic va începe să scadă ca intensitate după 10 februarie”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat că nu există diferenţă între declararea stării de epidemie, care a avut loc în sezonul rece 2018-2019 şi declararea stării de alertă epidemiologică, măsură luată săptămâna aceasta. El spune că, în urma unei modificări legislative generate de pandemia de COVID-19, dacă s-ar declara stare de epidemie, ar fi impuse măsuri precum izolarea sau carantina, transmite News.ro.

  • „Ştiţi care e problema? Noi am schimbat legislaţia, în 2020, datorită pandemiei. Până în 2020, în sezonul 2018-2019 am declarat epidemie, nu eram eu ministrul care era în perioada respectivă. Acest lucru nu ar fi nici astăzi niciun fel de problemă, dar situaţia aceasta de alertă epidemiologică datorată gripei este similară cu declararea epidemiei în urmă cu patru ani, nu e niciun fel de diferenţă. Avem măsuri clare pentru spitale, iar managerii spitalelor trebuie să aplice acele măsuri în ceea ce priveşte utilizarea echipamentului de protecţie, inclusiv mască atât pentru personalul medical, cât şi pentru cei care vin în contact cu pacienţii, (…) să asigure stocuri de materiale sanitare, de dezinfectanţi, de medicaţie antivirală. Dar în rest, pentru populaţie, pentru angajatori, pentru unităţile de învăţământ, sunt recomandări. Totdeauna a fost exact aceeaşi situaţie. Problema a fost că în 2020 a apărut o lege generată de pandemie, legea 136/2020, care, dacă am declara epidemie, ar impune anumite măsuri obligatorii cum ar putea să fie carantina sau izolarea”, a afirmat Alexandru Rafila sâmbătă seară, la B1 Tv.

Rafila mai spune că România a avut epidemie de gripă„ de multe ori şi că în acest sezon nu este vorba despre un virus mutant care să provoace forme ale bolii mult mai grave decât în alte sezoane. El explică, în schimb, că după pandemia de COVID-19 „statusul imun este mult diminuat” şi subliniază faptul că în România rata de vaccinare antigripală este una scăzută.

În contextul în care luni se reiau cursurile şcolare, ministrul susţine importanţa rolului părinţilor, cărora le recomandă să nu îşi trimită copiii la şcoală dac aceştia sunt bolnavi.

  • „Acest val epidemic, după opinia noastră, va începe să scadă ca şi intensitate după data de 10 februarie, cel mai târziu. (…) Aşa sunt estimările colegilor de la Institutul Naţional de Sănătate Publică”, mai spune Rafila.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Fără botnițe, fără carantină? FĂRĂ INJECTAREA FORȚATĂ A ȘEPTELULUI WAXERISTO-TROTINETIST!?

    • Valul va începe sa scadă fix când începe vacanta de schi.
      Numai prostii nu înțeleg despre ce e vorba.

  2. „starea de alerta epidemiologică” nu exista în legislație. Orice măsură luata care e justificata de „alerta” e atacabila.
    Cat despre gripa fiecare se descurca cum poate

  3. Deci, mai mult de o luna, pana pe 10 februarie, incompetentul de Rafila ii pune pe romani sa se descurce cu gripa singuri, cum pot – ca de obicei – fara medicamente in farmacii (ca nici pe astea nu-i in stare sa le asigure)…
    PS. De unde a scos puradelul de tortionar sekurist Rafila termenul de 10 februarie, cand „expira” gripa??? De la „geniile” din INSP, puse acolo politic??? 😀

  4. parca spuneau ca v.ac.vi.nu.l asta in d.oz.e cat mai multe,a salvat lumea si e scaparea noastra?Am inteles ,Putin nu reuseste sa stranga destu.i rusi i.dio.it.i sa duca cr.iza la nivelul urmator si incepeti iar cu ra.zbo.iul bi.ol.ogic si p.si.h.olo.gic mai mai sa nu scapati din mana planul D.IC.TA.TUR.II DI.GIT.ALE G.LOB.AL.IST.E

  5. E.X.PER .I.MENT.UL S.O.C.AL.VOU.CERE si ajutoare ,,toate activabile in re.te.aua DI.GIT.AL.A cu un I.D D.II.GI.TA.L ,nu.s nimic altceva decat .meca.Lnismul cu care sa va ,c.on.stra.ga,dre.sez.e si ob.isnui.asca sa de.pin.deti de I.N.TE.LI.G.EN.TA AR.TI.FI.CI.ALA si C.ei care au inve.ntat DI.CT.AT.UR.A DI.G.IT.AL.A G.LO.B.ALI.STA

  6. Rafila, lasa-ne, sunteti varza!
    Am cautat LEGISLATIA care defineste si instituie Starea de alerta epidemiologica si m-am cutremurat in hatisul legislativ, Legi peste Legi, Ordine de Ministru, HGuri peste OUGuri, varza sunteti!
    Pompieristic, asa faceti de fiecare data!!!!
    Uitati-va la el ca NU spune deloc in temeiul carui act legislativ, care sunt criteriile de fapt, adica DE CE Guvernul a instituit Starea de alerta epidemiologica!
    Cautati si va lamuriti: ZERO sunt acesti habarnisti pompieristici!!!
    Mi-amintesc cum au inlaturat-o pe Andreea Moldovan de la MS tocmai pentru ca a vrut sa instituie Criterii clare pentru astfel de situatii!

  7. Bravo,exct asa. a facut OR.G. MO.ND A SA.NA.T cu definitia de p.a.nd.e .mi.e g.l.ob a.la cu cateva luni inainte de 2020,modificand numerele si scazand numarul Total de i.nfec.tati,Cand poate fi declarata o p.an.de.mie g.lo.ba.la

    • Dupa sim.ulare.a lui Bi.ll g.at.es a unei pa.nde.mii la faimoasa reuniune E.VE.NT 2.0.1,schimbarea definitiei la fel ca si scutul penal acor.dat d.oc.tor.ilor care au aplicat bine stiu.tul pro
      toc.ol c.ri.mi.nal,a fost s.chimba.rea de.fini.tiei,,pa’.nde.mi.ei.