G4Media.ro

Alexandru Rafila: Cu 8 manageri într-un an înseamnă că, de fapt, Spitalul…

sursa foto: Inquam Photos/ Flavius Corfu

Alexandru Rafila: Cu 8 manageri într-un an înseamnă că, de fapt, Spitalul Județean Neamț nu a fost condus/ Nu pot să am spitalele din România și să le oblig să fie acreditate ca în SUA/ În februarie o să asistăm probabil la o nouă creștere a infectărilor

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și cel care deschide lista PSD din București pentru Camera Deputaților, a declarat, luni seară, la Digi24, că până la sfârșitul anului vom asista la o stagnare a cazurilor COVID-19, dar ulterior, ne vom confrunta cu un al treilea val de infectări, ”o creștere a cazurilor prin luna februarie”.

Referitor la situația spitalelor din România, Rafila a declarat că nu le putem aplica standarde de acreditare precum ”spitalelor din SUA” și că a cere standarde maximale pentru unitățile spitalicești din România înseamnă, de fapt, o derobare de responsabilitate.

Candidatul PSD la Camera Deputaților a mai declarat, referitor la Spitalul Județean Neamț, că, de fapt, acesta nu a fost condus propriu-zis vreme îndelungată, având în vedere că într-un singur an instituția a avut 8 manageri.

Rafila a mai spus că o stabilizare de 10.000 cazuri zilnice reprezintă o presiune enormă pe sistemul medical din România și că probabil autoritățile vor lua măsuri suplimentare la astfel de cifre raportate în fiecare zi.

Candidatul PSD consideră că situația se va rezolva doar dacă vom avea parte de un vaccin și ”dacă vom ști să ne organizăm, dacă vom reuși să explicăm oamenilor ce înseamnă un vaccin și care sunt riscurile”.

Principalele declarații:

  • Eu cred că managementul profesionist al spitalelor se poate face pe baza unui contract foarte clar cu îndeplinirea unor criterii de performanță însă stabilitatea e foarte importantă. Spitalul a avut 8 manageri într-un singur an, ceea ce duce la o disipare a responsabilității, apoi durează foarte mult până când un manager se obișnuiește. Practic, SJ Neamț nu a fost condus de foarte mult timp.
  • Nu putem să spunem că vom renova toate spitalele sau că le vom închide pe cele care nu au autorizație ISU pentru că pacienții trebuie tratați undeva. Dar trebuie să ne asigurăm că oferim cea mai bună siguranță pentru ceea ce avem.
  • Nu pot să am spitalele din România și să le oblig să fie acreditate pe baza criteriilor din SUA. Trebuie să le adaptez situației din România. Și pe măsură ce infrastructura din România se dezvoltă, să le adaptez. Dacă pun criterii maximale pe structura din România nu fac decât să mă derobez de responsabilitate. (…) Lucrurile nu pot fi judecate din birou, ci de pe teren (…) Vedem mii de cazuri în fiecare săptămână care nu sunt alocate unui județ. Nu știu ce înseamnă asta, pentru că dacă nu știu unde e pacientul, nu pot să fac ancheta, deci virusul continuă să se răspândească.
  • Dacă acest trend crescător și mai ales suprasolicitarea secțiilor de ATI va continua și lucrul ăsta va continua, căci o stabilizare la 10.000 înseamnă o presiune mare pe sistemul medical, probabil că vor lua măsuri suplimentare, nu știu ce să zic.
  • Probabil că până la sfârșitul anului se va opri creșterea, însă este posibil ca după o perioadă de măsuri stricte care va duce, în mod evident, la oprirea cazurilor, spre primăvară să asistăm la o nouă creștere începând cu luna februarie. Situația nu se rezolvă decât așa cum spun cele mai optimiste voci, într-un an.
  • Situația se va rezolva dacă vom avea parte de un vaccin, dacă vom ști să ne organizăm, dacă vom reuși să explicăm oamenilor ce înseamnă un vaccin și care sunt riscurile. Țările vor merge cu viteze diferite din două motive: capacitatea de vaccinare și modul în care va fi comunicat populației acest lucru.

sursa foto: Inquam Photos/ Flavius Corfu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Romanii nu intra in SUA fara viza ca turisti iar Rafila vorbeste de acreditarea spitalelor deprofesionalizate si corupte.

  2. pai nu ai tai i-au pus pe majoritatea dintre cei 8, rafilo? tu nu esti pesedist?

  3. pai 8, ca buzunare sunt multe si trebuie umplute, vile de facut, masini de cumparat, concedii de facut mai nou au si peretii vilelor nevoie de tablouri.