G4Media.ro

Alegerile anticipate – de ce sunt aproape imposibil de realizat și care…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Alegerile anticipate – de ce sunt aproape imposibil de realizat și care ar fi avantajele

Alegerile parlamentare anticipate, al căror promotor sunt, în principal, cei de la USR și PLUS, se conturează a fi mai mult o utopie în momentul de față din cauza multiplelor piedici care stau în fața unui astfel de scenariu. Pe de altă parte, declanșarea lor ar aduce o reîmprospătare a scenei politice românești și ar da o lovitură PSD-ului.

Printre principalele obstacole care stau în fața anticipatelor se numără lipsa unei majorități în Parlament care să dorească acest lucru, perspectiva rămânerii în funcție a guvernului PSD condus de Viorica Dăncilă până la primăvară sau faptul că România ar rămâne, din nou, fără buget pe anul viitor.

Argumentele pro-anticipate sunt, la rândul lor, destul de seducătoare: prăbușirea PSD la un scor minim istoric și reconfigurarea Parlamentului astfel încât să poată fi constituită o majoritate clară în jurul PNL, USR și PLUS care să poată implementa măsurile despre care cele trei partide au vorbit în ultima perioadă: reintroducerea alegerii primarilor în două tururi de scrutin, desființarea Secției Speciale și, nu în ultimul rând, modificarea Constituției.

Argumente contra – de ce anticipatele sunt o utopie

Președintele Klaus Iohannis a enunțat la finalul săptămânii trecute câteva motive pertinente în defavoarea declanșării alegerilor anticipate. Primul, și cel mai important, rezidă chiar din legea fundamentală: ”Constituția nu favorizează alegeri anticipate, aș putea chiar să spun că, în Constituția actuală, prevederea este făcută să inhibe alegeri anticipate”.

”Ele (alegerile anticipate – n. red.) se realizează foarte greu și numai cu acordul și sprijinul concret ale unei majorități solide în Parlament. Ca sa fiu mai clar, în Constituție spune foarte clar: se poate dizolva Parlamentul doar dacă două propuneri succesive de prim-ministru sau două propuneri succesive de guvern pică în Parlament. Astfel de condiții se întrunesc greu. Este o problemă și sunt dispus să mă implic după prezidențiale într-o discuție așezată, corectă, onestă, cu toate partidele politice, pentru a găsi cea mai bună soluție”, a explicat Iohannis.

Al doilea argument împotriva anticipatelor adus de șeful statului a fost că, dacă procedura ar fi declanșată cu succes, Guvernul Dăncilă ar rămâne în funcție până la primăvară.

”Acest scenariu nu poate fi luat în considerare, fiindcă ar adânci România într-o criză și într-un haos de nedescris”, subliniat președintele.

Rămânerea Vioricăi Dăncilă la Palatul Victoria și, implicit, a PSD la putere ar însemna că partidul condus până în urmă cu câteva luni de Liviu Dragnea ar organiza și alegerile prezidențiale, lucru pe care Klaus Iohannis nu este dispus să îl accepte.

De asemenea, intrarea în logica anticipatelor ar însemna că tot Guvernul Dăncilă ar trebui să închidă bugetul pe anul în curs cu încadrarea în ținta maximă de deficit de 3%. Or, cheltuielile iresponsabile ale social-democraților, mai ales în zona socială, ar putea duce deficitul, potrivit celor mai optimiste estimări, la peste 3,5% din PIB.

Nu în ultimul rând, un guvern demis, așa cum este cel actual, nu poate face rectificarea bugetară de toamnă deoarece îi este interzis să adopte ordonanțe de urgență. Iar în lipsa rectificării, avertizează specialiștii, există riscul ca în luna decembrie să nu se mai poată plăti salarii în sectorul bugetar.

Și tot la acest capitol, guvernul Dăncilă nu poate construi bugetul pe anul viitor, nu-l poate iniția sub formă de proiect de lege ca să-l trimită în Parlament. Acest lucru trebuie făcut de noul guvern, iar amânarea intrării în funcție cât mai rapid ar lăsa țara fără buget, la fel ca anul acesta.

Urmează apoi argumente de ordin politic pentru care anticipatele sunt greu spre imposibil de realizat. În primul rând, este greu de crezut că vor exista minimum 233 de parlamentari care ar vota pentru propria demisie și să își scurteze mandatul cu un an mai devreme. Liberalii și cei de la USR, singurele partide care au marșat pe ideea anticipatelor, au împreună abia 134 de senatori și deputați. Chiar plecând de la premisa că toți se vor supune disciplinei de partid și ar vota căderea succesivă a două guverne, este greu de crezut că s-ar mai găsi suta de parlamentari necesară de la celelalte partide.

De ce? În primul rând, încetarea mandatului de senator și deputat înseamnă automat și închiderea robinetului cu privilegii: peste 10.000 de lei pe lună indemnizație și diurnă, 4.500 de lei bani pentru cazare, peste 20.000 de lei pe lună sumă forfetară, transport gratuit cu mașina, trenul sau avionul, program de lucru lejer și, nu în ultimul rând, imunitate.

De asemenea, nu trebuie pierdut din vedere un alt element de la capitolul privilegii: pensia specială de parlamentar. Potrivit legii, aceasta se acordă doar pentru un mandat întreg. Or, încetarea mandatului înainte de termen înseamnă automat și pierderea pensiei speciale.

Avantajele alegerilor anticipate

Andrei Lupu, membru PLUS și unul dintre juriștii care lucrează la programul de reformă constituțională al Alianței, a făcut o schiță de calendar pentru anticipate, potrivit căreia alegerile parlamentare ar putea avea loc la finalul lunii martie.

Calendarul posibil creionat de Lupu:

1. Luni (14 oct) președintele propune un prim-ministru. Începe sa curgă termenul de 60 de zile.
2. Vineri (18 oct) Parlamentul îl respinge.
3. Luni (21 oct) președintele face a doua propunere.
4. Vineri (25 oct) Parlamentul îl respinge.
5. 15 dec: se împlinește termenul de 60 de zile prevazut de constitutie.
6. 21 dec: noul presedinte depune jurământul.
7. 21 dec: primul act al noului presedinte – decretul de dizolvare.
8. 21 dec: Guvernul adopta HG de organizare in 90 de zile.
9. 22 martie 2020: alegeri parlamentare.

În primul rând, spun adepții anticipatelor, efectul ar fi disoluția PSD. Un prim indiciu în acest sens au fost alegerile europarlamentare, la care partidul condus atunci de Liviu Dragnea a obținut cel mai mic scor din istoria sa post-decembristă. Demiterea guvernului Dăncilă prin moțiune de cenzură a fost un alt cui în sicriul PSD, argumentează cei de la USR și PLUS. Iar realegerea, foarte probabilă, a lui Klaus Iohannis în funcția de președinte va aduce un val de simpatie electorală forțelor anti-PSD, un argument în plus pentru un nou scor minim istoric prognozat pentru social-democrați.

Anticipatele, mai spun cei care aduc argumente în favoarea lor, ar duce la crearea în Parlament a unei majorități solide PNL, USR și PLUS, care ar putea realiza inclusiv modificările constituționale atât de mult trâmbițate: fără penali în funcții publice, fără ordonanțe de urgență în domeniul justiției, fără grațierea sau amnistierea infractorilor condamnați pentru corupție etc.

De asemenea, noua majoritate ar putea implementa rapid măsuri precum alegerea primarilor în două tururi de scrutin. desființarea nocivei Secții Speciale de investigare a magistraților, abrogarea recursului compensatoriu șamd.

Nu în ultimul rând, dacă anticipatele s-ar realiza, alegerile parlamentare ar urma să aibă loc primăvara, nu iarna ca acum, vremea frumoasă putând fi un motiv solid de creștere a prezenței la urne.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

30 comentarii

  1. Pamflet
    Nu sunt imposibil de realizat.
    Cine spune ca sunt imposibi, de fapt nu vrea el asa ceva.
    Eu as propune ca PM pe doamna Kovesi si daca propunerea cade as numi ca PM pe doamna MONICA MACOVEI.
    Daca ar cadea si propunerea asta, calea spre anticipate e deschisa.
    Daca nu ar cadea, sunt convins ca orica din aceste doua doamne ar face o treaba foarte buna

    • @ABC,
      Ai tras cu urechea sau ai puteri paranormale și trebuie să ma feresca de d-ta ca de tămâie…?
      Zic așa pentru că exact de Codruța si de dna Monica se discută în drăcime în ultimele zile pe lângă cazanul încins…

  2. Ce viata pe ei … Ar merita pusi la munca silnica pt. toata frecangeala din toti anii astia, stive de bani si rezultate 0.0001(ca sa fiu cinstit): A zecea mia parte din tot ce trebuiau sa faca dar platiti cu norma-ntreaga. Democratia actuala = prostie generalizata.

  3. Daca UDMR nu vor anticipate si voteaza guvernul , pierd primariile ce vor fi supuse la doua tururi de scrutin .
    Daca PRO nu voteaza guvernul dau o sansa PSD si pierd alegerile parlamentare .
    Daca USR-PLUS nu voteaza guvernul dispar din politica romaneasca .
    restul nu prea mai conteaza.

  4. Dacă președintele ar fi dorit anticipate, ar fi avut posibilitatea de a organiza un referendum odată cu prezidențialele.

  5. Anticipatele, deși greu de obținut, sunt cea mai buna cale spre succes. Dureroasa, dar care sper ca va lăsa urme palpabile in memoria romanilor. PSD trebuie ținut pana in martie 2020, sa deconteze toate idioteniile fiscale făcute.

  6. Fiecare Parlamentar P$D trebuie sa fie îndemnat sa își dea demisia , G4 ar trebui sa publice un centralizator al acestora pentru a Demara Acțiuni Civice la Adresa Lor sa Demisioneze din Parlament pana la 31.12.2019

  7. Imposibilă e doar răcirea cazanului în care fierb păcătoșii și evadare din celula 4 de la Rahova…
    Veți vedea că totul e calculat până în cele mai mici amănunte, că doar dintr-un noroc chior aveți drept Președinte un fizician…

    • Caldura Cazanului Tău este Întreținută de ingredientul Plăcută Suedeza, cum întoarce WIN-WIN Tărâmul Vostru Subpământean acest efort al Romanilor din strada ?

    • Dracu-i va lua pe cei care neglijează efortul făcut in stradă. E suficient?
      PS. De mult vreme n-am mai avut deosebita onoare de a calcula împreună cu un fizician temperatura la cazan. Fizicianul calculând din cazan, firește…

  8. 1.Pensiile speciale oricum vor fi desființate.
    2.psd istii pierd voturi dacă rămân la guvernare
    3.daca in decembrie nu se plătesc salarii si nu avem buget, tara oricum intra in haos.
    4.Nimeni nu dorește sa preia sau sa conducă o tara instabila.
    5.in noiembrie Dan Bârnă ar putea sa fie presedinte
    6.ziua intai după preluare putere, parlamentul e dizolvat si avem alegeri in martie. Ca in articol
    Sa speram ca g4 isi rezerva dreptul de a isi informa publicul cu privire la desfășurarea ostilităților pt numirea lui Orban sau alte solutii alternative.
    Urmează un #mecigreu.

  9. Cind un ziarist citeaza presedintele, pe baza caruia face un rationament, cred ca ne vom indrepta ca popor catre o dictatura si primi car vor fi afectati vor fi tocmai ziaristi, daca nu sunt numiti abansadori.

  10. Vad ca nimeni nu aduce in discutie constitutia.

    Art 89 (3) „Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.”

    • in acest sens se poate ca :

      Fiecare Parlamentar P$D trebuie sa fie îndemnat sa își dea demisia , G4 ar trebui sa publice un centralizator al acestora pentru a Demara Acțiuni Civice la Adresa Lor sa Demisioneze din Parlament pana la 31.12.2019

    • pentru ca pe nimeni nu intereseaza constitutia atunci cand ce scrie acolo incalca propriile pareri sau dorinte.

      se prefera sa se pastreze „refrenul” alegerilor anticipate pt ca multimile sa simta ca cineva a cazut, sa simta miros de sange… oamenii raman in priza si probabil prezenta la vot va fi putin mai crescuta.

      din ce citesc pe aici am impresia ca unii au crezut ca guvernul psd va pleca acasa imediat dupa ce este demis (imediat = a doua zi).

    • Uitați-vă din nou pe calendar.

      Decretul de dizolvare ar fi emis după instalarea noului Președinte în funcție.

    • cine va fi noul presedinte?

  11. Vomit de fiecare data cand mi se explica doct ca anticipatele sunt imposibile.
    Atata resemnare si autoflagelare explicata savant n-am mai intalnit de la mizeria lansata tot de politicieni interesati sa pastreze puterea ca „toti politicienii sunt la fel.”

    Parlamentul trebuie resetat. Punct. Cine nu vrea, nu doreste ca Romania sa progreseze, sa se reformeze. Vrea sa ramana in aceiasi baltoaca si sa mearga salariul inca un an. Pe asta trebuie insistat. Pe partidele si oamenii care nu vor schimbare, nu progres. Nu sa legitimam discursul tutoror infractorilor si sa le cantam in struna ca nu se pot face anticipate.

    • ca sa mai vomiti o data, citeste Constitutia, Art 89 (3):

      „Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.”

      succes!

  12. De fapt alegerile anticipate acum ar favoriza psd-ul (si s-ar putea sa avem surpriza sa-i vedem tragind intr-acolo).
    De ce? Pai daca stai un pic si gindesti, fara sa te arunci ca berbecul cu capul inainte, psd domina primariile si consiliile judetene, iar asta e un mare atu. Un anotimp mai favorabil pentru anticipate ar fi dupa alegerile locale numai ca atunci chiar nu se mai justifica, timpul pina la alegerile parlamentare e prea scurt.
    Asa ca la o judecata rece anti-psd-ista anticipatele chiar nu au rost.

  13. Pe logica asta constituțională actuală favorabilă majorității parlamentare de acum, cum ar putea vreodată în veci să decidă dizolvarea parlamentului majoritatea? Cum ar putea fi ăsta un avantaj pentru un partid oricare ar fi el? Practic se menține o situație de de guvernare forțată permanent desprinsă de realitatea anului curent. Le convine o evaluare la 3-4 ani pentru decalajul mai mare intre promisiuni și fapte, mai ales pentru memoria de scurtă durată a romanului. Imaginați-vă situația actuală, mereu din lac in puț pentru și următorii 30? Mai puteți? Nu se poate face referendum anual pentru parlament dacă mai sta sau nu ani viitor? La un loc de muncă în privat în 2 luni trebuie sa fi ca de 5 ani acolo. Poate aducem exigența asta și în administrative. Fiecare să compare promisiuni cu realizări că la ANAF dacă mai vrea sa rămână mai mult de 1 an. Mă întreb dacă mai ai cu cine!

  14. Alta poza nu gasiti? Sincer? Mi se intoarce stomacul cand vad acele gheare…sa ma iertati!

  15. Hai ca e deja a doua ora cand postati mizeria asta…

  16. PSD a anuntat deja ca va vota pt investirea guvernului PNL, cel mai probabil tocmai pt a evita sa intre intr-un calendar care se poate sfarsi cu anticipate.

    Problema e din nou cu Johanis. El este primul care se opune alegerilor anticipate. Da stiu, ca a spus altceva dar nu e decat un oarecare alt politician ipocrit care spune una si face alta.

    Daca Johanis chiar vroia anticipate era foarte simplu: o propui pe Monica Macovei prim-ministru care anunta inca dinainte de a fi votata ca faca anula in prima saptamana a noului guvern toate modificarile facute de PSD la legile justitiei. Desfiintat sectia special si readus SRI in achtele penale ale DNA sa intercepteze si sa filmeze mafiotii corupti. Evident ca la primul vot o vor respinge, dar Johanis o poate propune si a doua oara. N-o vor respinge? Foarte bine, noul guvern va da toate acele ordonante asa cum s-a angajat, inclusiv alegerea primarilor in 2 tururi de scrutin. Ma intreb cat o vor suporta PSD-istii pana cand vor vrea s-o dea jos printr-o noua motiune.

    O sa-mi spuneti ca vaiii, arunca Johanis Romania in criza si bla bla. Asta e BS. Criza mai grava decat cu PSD la guvernare nu existat indiferent ca vorbim de economie sau de justitie.

    Problema lui Johanis si a PNL-ului e ca ei sub umbrela „repararii stricaciunilor provocate de PSD” vor doar sa se branseze ei la resursele bugetului pt ca primarii lor sunt flamanzi si mai vin inca 2 tururi de alegeri.

    Din punctul meu de vedere PNL si Johanis nu sunt cu nimic mai buni decat PSD, pt ca ei nu vor binele romanilor ci doar binele lor. Si veti vedea asta foarte curand. In 3 sau maxim 6 luni veti vedea unde vom fi cu guvernul PNL…

    • Este ceva mai complicat.
      Iată doar câteva dintre motive:
      1. după referendumul din mai nu se mai pot da OUG pe justiție. Decât dacă ne batem joc de voturile cetățenilor
      2. SRI nu poate fi readusă în anchete penale cu DNA pentru că există o decizie a CCR care a anulat asta. Doar o altă decizie a CCR poate modifica asta.
      3. Orice ordonanța ajunge în cele din urmă în Parlament. Reveresarea modificării legilor justiției nu se poate face decât cu o majoritate parlamentară.

    • @FB,

      Eu continui sa cred ca nu e chiar asa de complicat. Iti raspund punct cu punct.

      1. OUG pe justitie dat de noul guvern nu „isi bate joc” de votul cetatenilor ci vine exact in intampinarea a ceea ce cetatenii au votat la acel referendum. Da stiu ca unul din punctele referendumului a fost ca guvernul sa nu mai dea OUG pe justitie dar actualul guvern ar da OUG pt a readuce lucrurile la statusul in care erau inainte de modificarile PSD. Electoratul de dreapta ar intelege perfect miscaria. Da, PSD va tipa, dar asta e si noi am avut tipetele noastra si serile noastre friguroase petrecute in strada.

      2. Se poate da o ordonanta noua care sa aduca intr-un mod cu totul diferit SRI in anchetele DNA prin evitarea punctelor din motivatia CCR. Uite cum: Dezlipesc din SRI structura care face interceptari si o fac agentie independenta dar supusa in continuare CSAT-ului si Comunitatii de Informatii. Si ii fac si pe DNA si pe SRI sa apeleze la acea structura atunci cand au nevoie. Punct. Problema rezolvata.

      3. Foarte bine. Asta e scopul. Imediat ce PSD-istii „macelaresc” o ordonanta a noului guvern in parlament, noul guvern si PNL-ul ar trebui sa fie pe toate televiziunile, ziarele si FB si sa arate cu degetul la ce fac PSD-istii. Asta pt a-si tine electoratul in priza si a-l mobiliza sa vina la urne, oricand s-ar intampla sa aiba loc alegerile parlamentare. Johanis va putea trage de timp, intorcand in parlament legea data de PSD-isti. Si daca legea lor ajunge sa fie promulgata obligatoriu de Johanis dupa aceea, guvernul tot are spatiu de manevra cu noi ordonante.

      Da, stiu asta e genul de politica „conflictuala” si care ii placea lui Basescu. Se poate si altfel? Mi-e greu sa cred. Pt ca PSD, UDMR, ALDE si ProRomania sunt toti mafioti. Da, poti incerca sa negociezi cu ei. Dar te vor limita in mod sigur. Posibil sa fie de acord sa te lase sa desfiintezi Sectia Speciala daca le dai niste bani la primarii lor, dar cu siguranta nu te vor lasa sa readuci interceptarile si filajele (cu personalul specializat si profesionist care acum se afla la SRI), innapoi la DNA.

  17. Bineinteles ca sunt posibile anticipatele. Numai cine nu doreste, nu incearca. Iohannis si PNL ul nu mai sunt interesati si-au asigurat locul confortabil, restul nu conteaza. USR nu sustine guvernul de tranzitie daca nu organizeaza anticipate, celelalte partide vor pune si ele alte conditii, deci noul guvern nu va avea sustinere parlamentara. Ideea care vine de la PLUS si calendarul propus de Adrian Lungu e foarte bun, ar trebui incercat.

  18. Deci conform planului lu geniu carpatin de la PLUS din decembrie pina in martie tot dancila e prim ministru atunci de ce ciubotica cucului au mai dato jos ?