G4Media.ro

Alegeri prezidențiale în Israel: un scrutin aproape uitat între doi candidați diametral…

Miriam Peretz și Itzhak Herzog, foto: Knesset

Alegeri prezidențiale în Israel: un scrutin aproape uitat între doi candidați diametral opuși

Parlamentul Israelului, Knesset, alege miercuri președintele statului, dintre cei doi candidați înscriși în cursă, Itzhak Herzog și Miriam Peretz, pe fondul unei crize politice prelungite și al unui conflict sângeros cu mișcarea islamistă Hamas din Gaza, aflat momentan într-o precară încetare a focului.

Nu este de mirare de aceea că acest scrutin, menit să aleagă un președinte mai mult onorific pe următorii șapte ani, a alunecat practic în cvasi-anonimat.

Cei doi candidați nu au prea multe în comun, decât faptul că nu sunt așa de controversați ca unii aspiranți din trecut la fotoliul prezidențial.

Herzog, în vârstă de 60, de formație militar de carieră și apoi jurist, se trage dintr-o familie ilustră. Tatăl său, Haim Herzog, a fost președinte al Israelului între 1983 și 1993, bunicul său, Itzhak Meir Herzog a fost primul șef rabin al Irlandei și apoi șef rabin Așkenaz al Palestinei mandatare din 1936 și din 1948 până în 1959 primul șef rabin Așkenaz al Israelului, iar o mătușă a sa a fost soția celebrului ministru de externe Abba Eban.

El a făcut și carieră de politician în Partidul Muncii, fiind lider al acestuia între 2013 și 2018 și unul din numeroșii candidați la funcția de prim ministru învinși în alegeri de premierul Benjamin Netanyahu în ultimii 25 de ani.

Dacă Herzog este un reprezentant tipic al elitei Așkenaze care a condus Israelul fără întrerupere de la crearea sa în 1948, Peretz este exact opusul. Născută la Casablanca în Maroc în 1954 într-o familie de evrei Sefarzi, ea a emigrat cu împreună cu părinții în Israel în 1963.

De formație filologă, Peretz nu a fost niciodată implicată în politică și a devenit cunoscută ca orator public după tragediile suferite: ea și-a pierdut doi fii care au luptat în armata israeliană morți în operațiuni militare în Liban (1998) și Gaza (2010), între cele două decese ea pierzându-și și soțul prin boală.

În timp ce Herzog este evreu secular, Peretz nu este numai religioasă, dar este și colonistă în Cisiordania, într-o așezare din teritoriul ocupat de la palestinieni. În caz de alegere, ea ar fi prima femeie și primul evreu originar dintr-o țară arabă în funcția de președinte.

Herzog are în mod cert avantajul experienței, dar este văzut ca rigid și lipsit de umor, în timp ce Peretz e plină de emoție și spontană, având și umor ca actualul președinte Reuben Rivlin al cărui mandat se încheie pe 9 iulie.

Premierul Netanyahu nu și-a anunțat sprijinul pentru niciunul dintre candidați, fiind preocupat de supraviețuirea politică, confruntat cu o coaliție de șapte partide hotărâtă să-l răstoarne de la putere după 12 ani neîntrerupți în funcție.

În plus, Netanyahu este judecat sub acuzații de corupție și s-ar putea gândi la o eventuală grațiere în caz de condamnare, deci poate considera că nu e recomandabil să se pună rău cu niciunul dintre candidați.

Postul de președinte al Israelului este unul onorific și presupune imparțialitate din partea ocupantului, ceea ce este extrem de dificil într-o țară divizată pe criterii etnice, religioase și politice, cu o minoritate de 20% cetățeni arabi, aflată într-o criză politică prelungită și un conflict violent intermitent cu palestinienii din Gaza și Cisiordania.

Knesset-ul va alege președintele Israelului prin vot secret, pentru alegere fiind necesare voturile a cel puțin 61 din cei 120 de deputați.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...